Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O co chodzi z tym grzybem, bo u mnie także okna płaczą?

Zbyt słaba wymiana powietrza w domu powoduje podwyższoną wilgotność i doskonałe warunki do rozwoju grzybni. Kojarzy mi się sytuacja gdzie w całym domku oprócz jednego pokoju był grzyb. Syn mieszkańców lubił chłód i ciągle miał niedomknięte okno.

Dokładnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif

Dino49 z tym grzybem to chodziło Ci o skok w bok? ;) to mi nie grozi, guma najlepszy przyjaciel faceta ;)

http://emotikona.pl/emotikony/pic/2smiech.gif

Żyjemy normalnie - pranie, gotowanie..:)

Co najmniej raz dziennie wymieniamy powietrze w domu poprzez intensywne wietrzenie, no i mamy dość sprawną wentylację, częściowo mechaniczną, częściowo grawitacyjną.

Nie wiem czemu wilgotność jest tak niska. Mamy nawilżacze, które "pożerają" 4L wody na dobę a wilgotność i tak wynosi 35-40%. Szyba zaparowuje tylko w łazience, podczas kąpieli.

Może zbyt mocno wietrzysz ?

U mnie bez dodatkowego nawilżania [przy went mech z reku działającej cyklicznie na minimum wydajności] też ostatnio wilgotność spadła do 40%, ale co ciekawe na dolnych krawędziach szyb w oknach na poddaszu pojawiły się skropliny - ot zagadka za sucho a się wykrapla - może coś z oknami jest nie tak ?

Suspenser masz rację, okna pewnie gaz puściły jak wogóle tam był, nie miałbyś takiego efektu w oknach 3szybowych gdzie wewnętrzna szyba jest ciepła i nie ma różnicy temperatur głównego sprawcy wykraplania się wody, zimno wchodzi oknem, jeśli miałbyś wysoką tem. tak wysoką żeby zimno nie wchodziło a ciepło wychodziło to wykraplanie byłoby na zewnętrznej szybie. W tym roku poproszę kuzyna żeby pożyczył od znajomego kamery termowizyjnej i zobaczę ile warte są 6cio letnie drewniane dwuszybowe okna o współczynniku 1,1.

Suspenser masz rację, okna pewnie gaz puściły jak wogóle tam był, nie miałbyś takiego efektu w oknach 3szybowych gdzie wewnętrzna szyba jest ciepła i nie ma różnicy temperatur głównego sprawcy wykraplania się wody, zimno wchodzi oknem, jeśli miałbyś wysoką tem. tak wysoką żeby zimno nie wchodziło a ciepło wychodziło to wykraplanie byłoby na zewnętrznej szybie. W tym roku poproszę kuzyna żeby pożyczył od znajomego kamery termowizyjnej i zobaczę ile warte są 6cio letnie drewniane dwuszybowe okna o współczynniku 1,1.

Hmm zadzwonię jutro do producenta moich okien - ciekawe co powie.

Wiem, że 3 szyby są super - mam takie w piekarniku i gdy wewnątrz jest 250 st to szyba zewnętrzna ma około 35 st.

Hmm zadzwonię jutro do producenta moich okien - ciekawe co powie.

Wiem, że 3 szyby są super - mam takie w piekarniku i gdy wewnątrz jest 250 st to szyba zewnętrzna ma około 35 st.

Na temat skraplania okien

http://muratordom.pl/eksperci/pytania/skraplanie-sie-wody-w-szybie-okna/13372/

Zaduch to typowe przy wentylacji grawitacyjnej i współczesnych oknach. Nawiewniki wychładzają więc się ich nie montuje.

Jesli dobrze pamietam od 2009 roku jest wymog prawny montowania nawiewnikow w oknach (lub scianach) w domach przy wentylacji grawitacyjnej.

Przy takim groszku jak mam teraz to muszę 3 krotnie wybierać popiół zanim spali się całe 150kg

Nic ma to jak porawic sobie od rana humor nieszczesciem kogos innego ;D A juz myslalem, ze tylko ja trafilem na wegiel, ktory sklada sie w wiekszosci z popiolu

Jesli dobrze pamietam od 2009 roku jest wymog prawny montowania nawiewnikow w oknach (lub scianach) w domach przy wentylacji grawitacyjnej.

Masz racje lecz inaczej sprawa się ma do respektowania oraz egzekwowania tego wymogu. Jest moda na ocieplanie i wstawianie dobrych okien lecz niska jest świadomość że własne gniazdko może nas wciągnąć do grobu.

Darase miałem tą nieprzyjemność usłyszeć od żony zdanie: dobrze żeśmy tą wentylację mechaniczną założyli. Jak później wyjaśniła znajomy jej kierowca karetki był przy na wezwaniu do zaczadzenia. Młoda dziewczyna znaleziona nieprzytomna przez zniecierpliwionego chłopaka w łazience przez 3 miesiące leżała w szpitalu jak warzywko. Nikt nie dawał jej już szans. Na szczęście skończyło się dobrze. Generatorem CO okazał się przepływowy podgrzewacz gazowy. Nie chodzi tu tylko o wilgotność.