1410 12.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Czyli takie kalafiory które kruszą się w dłoniach to niedopalone paliwo? Takie to myślę, że są jakimiś niepalnymi częściami, nieczystościami. Gorzej robi się u mnie bo to twarde i niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 12.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Czyli jednym słowem mam kiepskie paliwo, czasami są takie białe kawałki z których po skruszeniu jest biały proszek, jeśli masz twarde spieki to moim zdaniem stopiony popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1410 12.11.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Koledzy Przypomnijcie sobie ten rozdział, bo widzę, że wielu go zapomniało, lub być może nie czytało. http://zawijan.wordpress.com/proces-spalania/spieki-w-palniku-weglowym/ Przeczytałem i...szczególnie końcowymi akapitami będę się kierował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 13.11.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 O co chodzi z tym grzybem, bo u mnie także okna płaczą? Zbyt słaba wymiana powietrza w domu powoduje podwyższoną wilgotność i doskonałe warunki do rozwoju grzybni. Kojarzy mi się sytuacja gdzie w całym domku oprócz jednego pokoju był grzyb. Syn mieszkańców lubił chłód i ciągle miał niedomknięte okno. Dokładnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif Dino49 z tym grzybem to chodziło Ci o skok w bok? to mi nie grozi, guma najlepszy przyjaciel faceta http://emotikona.pl/emotikony/pic/2smiech.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.11.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Żyjemy normalnie - pranie, gotowanie.. Co najmniej raz dziennie wymieniamy powietrze w domu poprzez intensywne wietrzenie, no i mamy dość sprawną wentylację, częściowo mechaniczną, częściowo grawitacyjną. Nie wiem czemu wilgotność jest tak niska. Mamy nawilżacze, które "pożerają" 4L wody na dobę a wilgotność i tak wynosi 35-40%. Szyba zaparowuje tylko w łazience, podczas kąpieli. Może zbyt mocno wietrzysz ? U mnie bez dodatkowego nawilżania [przy went mech z reku działającej cyklicznie na minimum wydajności] też ostatnio wilgotność spadła do 40%, ale co ciekawe na dolnych krawędziach szyb w oknach na poddaszu pojawiły się skropliny - ot zagadka za sucho a się wykrapla - może coś z oknami jest nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.11.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Suspenser masz rację, okna pewnie gaz puściły jak wogóle tam był, nie miałbyś takiego efektu w oknach 3szybowych gdzie wewnętrzna szyba jest ciepła i nie ma różnicy temperatur głównego sprawcy wykraplania się wody, zimno wchodzi oknem, jeśli miałbyś wysoką tem. tak wysoką żeby zimno nie wchodziło a ciepło wychodziło to wykraplanie byłoby na zewnętrznej szybie. W tym roku poproszę kuzyna żeby pożyczył od znajomego kamery termowizyjnej i zobaczę ile warte są 6cio letnie drewniane dwuszybowe okna o współczynniku 1,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 13.11.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 No i tej rady jak i minertu będę się słuchał Czujnik drogi nie jest. Nie chcesz sam sprawdzić czy warto? U mnie warto ,zasobnik miału mam na 10 dni a przy pracy ciągłej na 6. Dodam jeszcze ze mam komfortowa temperaturę .,. Co według was nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 13.11.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Darase "listonosz z rentą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.11.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki, dzięki, dodatkowy zastrzyk gotówki mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Suspenser masz rację, okna pewnie gaz puściły jak wogóle tam był, nie miałbyś takiego efektu w oknach 3szybowych gdzie wewnętrzna szyba jest ciepła i nie ma różnicy temperatur głównego sprawcy wykraplania się wody, zimno wchodzi oknem, jeśli miałbyś wysoką tem. tak wysoką żeby zimno nie wchodziło a ciepło wychodziło to wykraplanie byłoby na zewnętrznej szybie. W tym roku poproszę kuzyna żeby pożyczył od znajomego kamery termowizyjnej i zobaczę ile warte są 6cio letnie drewniane dwuszybowe okna o współczynniku 1,1. Hmm zadzwonię jutro do producenta moich okien - ciekawe co powie. Wiem, że 3 szyby są super - mam takie w piekarniku i gdy wewnątrz jest 250 st to szyba zewnętrzna ma około 35 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 13.11.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Hmm zadzwonię jutro do producenta moich okien - ciekawe co powie. Wiem, że 3 szyby są super - mam takie w piekarniku i gdy wewnątrz jest 250 st to szyba zewnętrzna ma około 35 st. Na temat skraplania okien http://muratordom.pl/eksperci/pytania/skraplanie-sie-wody-w-szybie-okna/13372/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 13.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 eh, trzeba będzie zaopatrzyć się w higrometr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 13.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 eh, trzeba będzie zaopatrzyć się w higrometr... Raczej tak U mnie wilgotność w tej chwili wynosi 31% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 14.11.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Zaduch to typowe przy wentylacji grawitacyjnej i współczesnych oknach. Nawiewniki wychładzają więc się ich nie montuje. Jesli dobrze pamietam od 2009 roku jest wymog prawny montowania nawiewnikow w oknach (lub scianach) w domach przy wentylacji grawitacyjnej. Przy takim groszku jak mam teraz to muszę 3 krotnie wybierać popiół zanim spali się całe 150kg Nic ma to jak porawic sobie od rana humor nieszczesciem kogos innego ;D A juz myslalem, ze tylko ja trafilem na wegiel, ktory sklada sie w wiekszosci z popiolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 14.11.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jesli dobrze pamietam od 2009 roku jest wymog prawny montowania nawiewnikow w oknach (lub scianach) w domach przy wentylacji grawitacyjnej. Masz racje lecz inaczej sprawa się ma do respektowania oraz egzekwowania tego wymogu. Jest moda na ocieplanie i wstawianie dobrych okien lecz niska jest świadomość że własne gniazdko może nas wciągnąć do grobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 14.11.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Masz racje lecz inaczej sprawa się ma do respektowania oraz egzekwowania tego wymogu. Jest moda na ocieplanie i wstawianie dobrych okien lecz niska jest świadomość że własne gniazdko może nas wciągnąć do grobu. Ano na glupote jeszcze lekarstwa nie wymyslono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.11.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Z tym wciąganiem do grobu przez wilgotność ( jak u mnie 70%) to nie przesadzajcie, jeśli pomrę przez wilgotność to wszystkich zapraszam na swoją kremację tak na marginesie rozglądam się za osuszaczem z ogniwem Peltiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 14.11.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 witam panowie dzis odpalilismy eko plusa 25 instalator oznajmij ze nie ma sterowania podlogowka i cyrkulacja , sa zainstalowane 4 pompy co ,cwu cyrkulacja i podlogowka oraz 3 zawory trojdrozne ,gdzie mam wpiac pompe do podlogowki i cyrkulacji.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 14.11.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Darase miałem tą nieprzyjemność usłyszeć od żony zdanie: dobrze żeśmy tą wentylację mechaniczną założyli. Jak później wyjaśniła znajomy jej kierowca karetki był przy na wezwaniu do zaczadzenia. Młoda dziewczyna znaleziona nieprzytomna przez zniecierpliwionego chłopaka w łazience przez 3 miesiące leżała w szpitalu jak warzywko. Nikt nie dawał jej już szans. Na szczęście skończyło się dobrze. Generatorem CO okazał się przepływowy podgrzewacz gazowy. Nie chodzi tu tylko o wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.11.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Krzy nie twierdzę że wentylacja to coś złego, wręcz przeciwnie, Twoja wentylacja pracuje 24h? Jestem ciekaw jak z opłatami za prąd, nam udaje się zmieścić w 110 zł na miesiąc. P.S. Nie siedzimy przy świeczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts