chochla72 16.11.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Stało się, wczoraj wilgotność w pokoju osiągnęła magiczną cyfrę 80% pozwalającą rozwijać się pleśni i grzybkom, moja reakcja była natychmiastowa, załączyłem rekuperator tzn. rozszczelniłem okna i zaszła reakcja wymiany, ciepłe powietrze wylatując ogrzewało powietrze zimne wlatujące. Zapewne wzrośnie koszt ogrzewania ale wilgotność spadła na 70%. Kurcze, ocieplać i robić dziury w oknach to jest ekonomia. pamietaj ze wilgotnosc to nie jest kwestia ocieplenia tylko szczelnosci domow. Kiedys drzwi i okna byly robione z pewna doza 'tolerancji' wiec i wymiana powietrza byla niejako naturalna. w tej chwili bakteria sie ledwo przez uszczelki przeciska wiec i wymiany niet. Jak zalozysz szczelne okna i drzwi do nieocieplonego domu to zakladajac, ze utrzymasz ta sama temperature (kosztem oczywiscie duuuuzo wiekszego spalania) nadal bedziesz mial problem z wilgotnoscia (i co gorsza niewyplacalnoscia ) Akcja rodzi reakcje. Fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.11.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Stało się, wczoraj wilgotność w pokoju osiągnęła magiczną cyfrę 80% pozwalającą rozwijać się pleśni i grzybkom, moja reakcja była natychmiastowa, załączyłem rekuperator tzn. rozszczelniłem okna i zaszła reakcja wymiany, ciepłe powietrze wylatując ogrzewało powietrze zimne wlatujące. Zapewne wzrośnie koszt ogrzewania ale wilgotność spadła na 70%. Kurcze, ocieplać i robić dziury w oknach to jest ekonomia. Hehe, na rodzaj takiego rekuperatora co ma darase mogą sobie pozwolić tylko osoby które mają kotłownie węglową, ci co mają prąd czy gaz - przy takim reku poszliby z torbami . A swoją drogą po co żeś ocieplal chałupę???? zrywaj teraz to styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.11.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Piotrase dawno Cię chłopie nie było, na narty chyba jeszcze czas Ocieplenie? Ładniej dom wygląda, rodzice oszczędności stracili, same plusy , rozszczelnienie pomaga wilgotność 65% a w domu chłodniej. Chyba zrobię chłodnicę na czopuchu i ogrzane powietrze wdmucham do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Hehe, na rodzaj takiego rekuperatora co ma darase mogą sobie pozwolić tylko osoby które mają kotłownie węglową, ci co mają prąd czy gaz - przy takim reku poszliby z torbami . A swoją drogą po co żeś ocieplal chałupę???? zrywaj teraz to styro Piotrek...nie strasz darasehttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0acute.gif Darase, nie musisz zrywasz styro, widzę takie rozwiązanie. Zrób otwór wentylacyjny w suficie, w rogach budynku, bo w tych rogach pleśnie występują. Im więcej pary wodnej tym większe podciśnienie i pod wpływem podciśnienia para wodna ujdzie tam gdzie zrobisz otwór wylotowy np. na strychu w kominie wentylacyjnym. Otwór wentylacyjny w kominie od góry nie mniej niż 2,5 m /optymalny ciąg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.11.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Piotrase dawno Cię chłopie nie było, na narty chyba jeszcze czas Ocieplenie? Ładniej dom wygląda, rodzice oszczędności stracili, same plusy , rozszczelnienie pomaga wilgotność 65% a w domu chłodniej. Chyba zrobię chłodnicę na czopuchu i ogrzane powietrze wdmucham do domu. Może i racja.... na co staruszkom tylę pieniędzy lepiej niech syna wspomogą a efekt wizualny fajna rzecz.....zawsze to sąsiada szlag trafi i będzie sobie myslał ''skąd on ma tyle pieniędzy'' ciekawa sprawa... ociepliłes chałupę zeby w domu chłodniej było???? a z tą chlodnica to by mi się nie chciało... dział ogrzewanie-czytam ale pisać jakoś mi sie nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.11.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Najpierw przez glebę. Podniesie to parę stopni. Przynajmniej na plus. Jak już się zabierzesz za demolkę to będzie jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Zaniepokojony wywołanym tematem wilgoci spojrzałem u siebie na miernik i pokazuje teraz ok 58 % wilgotności powietrza to chyba nie jest źle - jednak czasami żałuję, że mam tylko wentylacje grawitacyjną ( jakoś ten temat przy budowie przegapiłem). No chyba, żeby się jeszcze kiedyś zmobilizować - rozkuć trochę dom, zrobić dodatkowe kanały i zainstalować wentylacje mechaniczną z rekuperatorem hmm... Nie jest źle, optymalna wilgotność to 50-55% Ja mam w tej chwili 32%, trochę za sucho. Pocieszam, że mi suchota nie grozi, codziennie rano na czczo 1 łyżeczka oliwa z oliwek Edytowane 16 Listopada 2011 przez dino49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.11.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nie jest źle, optymalna temp to 50-55% Ja mam w tej chwili 32%, trochę za sucho. Pocieszam, że mi suchota nie grozi, codziennie rano na czczo 1 łyżeczka oliwa z oliwek To mnie trochę pocieszyłeś. W oknach kuchennych i łazienkowych mam górne oryginalne nawiewniki higrosterowane to z pewnością w jakimś stopniu wspomagają mi tą wentylację grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To mnie trochę pocieszyłeś. W oknach kuchennych i łazienkowych mam górne oryginalne nawiewniki higrosterowane to z pewnością w jakimś stopniu wspomagają mi tą wentylację grawitacyjną. Z tym nawiewnikiem, to dobra wskazówka dla darase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 16.11.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nawiewniki w pozostałych pomieszczeniach a kuchnia i łazienka kratki wentylacyjne. Najlepiej jak jest obieg przez pomieszczenia. dino popraw temp na wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nawiewniki w pozostałych pomieszczeniach a kuchnia i łazienka kratki wentylacyjne. Najlepiej jak jest obieg przez pomieszczenia. dino popraw temp na wilgotność Rzeczywiście, pomyliłem... w pracy ciągle mam do czynienia z temperaturą ... poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.11.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Stało się, wczoraj wilgotność w pokoju osiągnęła magiczną cyfrę 80% pozwalającą rozwijać się pleśni i grzybkom, moja reakcja była natychmiastowa, załączyłem rekuperator tzn. rozszczelniłem okna i zaszła reakcja wymiany, ciepłe powietrze wylatując ogrzewało powietrze zimne wlatujące. Zapewne wzrośnie koszt ogrzewania ale wilgotność spadła na 70%. Kurcze, ocieplać i robić dziury w oknach to jest ekonomia. ja nie posiadam nawiewników oryginalnych i po ociepleniu chałupy zwłaszcza w okresach przejsciowych miałem takie cuda że jak były okna zamknięte to zapaszki z komnka wracały na domek i para na dole okien co rano była. Nabyłem na portalu nawiewniki, założyłem na oknachi poprawa jest spora bo zapachówi pary na szybach nie ma więc moze zamiast dziury kuć to wystarczy mniejszym kosztem poprawić wentylację???? przy montażu moich nawiewników nie musiałem nawet dziur w oknach tylko wycięcie uszczelek i wstawienie cieńszych było konieczne PS wieczorem jak mi się z salonu wyniosą dzieci do łóżek to wstawię fotki bo nawiewniki tak sprytne że niewidoczne zupełnie Edytowane 16 Listopada 2011 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Widzisz darase wskazówek masz pełno, jest co wybierasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.11.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 jako żekłem fotki a jak ktoś będzie chciał to i link wstawię. koszty śmieszne bo 25zł na okno i pracy na 5 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Prosimy, wstaw linka:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.11.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Dzięki panowie za wszelkie rady W oknach od nowości mam wycięte, od samej góry uszczelki ok. 6cm i gdy dam dźwignię na kąt 35st to następuje mikrowentylacja. Timon gdzie zgubiłeś ostrość? Słabo widać -5st idzie zima,w domu 3 termometry w tym samym pokoju i każdy inaczej wskazuje, 24.2st, 24st i ten z pieca 23,9st. Sterownik zauważył że 42st ustawione to zbyt mało gdy działa mój "rekuperator" i podniósł tem. CO do 44st "cwana bestyja" Ocieplenie już widać na dole w łazience i w dużym pokoju pomimo zakręconych zaworów ciepło utrzymało się cały dzień, jak mi zwrócą vat to trzeba będzie dać styropian na ocieplenie mojego sufitu, 4cm styropianu to jednak mało. Aaaa okna to duża strata, może folię termiczną dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.11.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) http://allegro.pl/nawiewnik-nawietrzak-wrebowy-okienny-pcv-i1938946460.html Kupowałem dokładnie od tego gościa ale widzę że ma na razie tylko jedną aukcję może kontakt z nim i wtedy kolorowe też będą ????? wybrałem takie ponieważ nie wymagały wiercenia żadnych dziur ani w ramie ani w ościeżnicy a to był dla mnie atut że niczego nie ........ darase ostrość zabrał ze sobą drugi drink:p a poważnie to mi się światła nie chciało zapalać a mój aparat mało inteligentny i z półmrokiem sobie kiepsko radzi, jak zechcesz to jutro na priva żeby wątku nie zaśmiecac więcej podeślę Edytowane 16 Listopada 2011 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 darase priv:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 16.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki panowie za wszelkie rady W oknach od nowości mam wycięte, od samej góry uszczelki ok. 6cm i gdy dam dźwignię na kąt 35st to następuje mikrowentylacja. Timon gdzie zgubiłeś ostrość? Słabo widać -5st idzie zima,w domu 3 termometry w tym samym pokoju i każdy inaczej wskazuje, 24.2st, 24st i ten z pieca 23,9st. Sterownik zauważył że 42st ustawione to zbyt mało gdy działa mój "rekuperator" i podniósł tem. CO do 44st "cwana bestyja" Ocieplenie już widać na dole w łazience i w dużym pokoju pomimo zakręconych zaworów ciepło utrzymało się cały dzień, jak mi zwrócą vat to trzeba będzie dać styropian na ocieplenie mojego sufitu, 4cm styropianu to jednak mało. Aaaa okna to duża strata, może folię termiczną dać Z folii termicznej roleta wewnętrzna ? niezły pomysł. Promienie cieplne odbijają od foli alu. Widzisz czp01 znów NASA :D No nie wiem, czy styropian na sufit, wiem, że nie ociepla się wewnątrzn. Kolega ocieplił wewnętrznie styro i po iluś latach zaczęło brzydko pachnieć. Szukał przyczyny, zerwał delikatnie płytę a stamtąd...zapach toksynu pleśni. Edytowane 16 Listopada 2011 przez dino49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Są termiczne folie bezbarwne które nakleja się na szybę i które zatrzymują ciepło w środku i nie wpuszczają ciepła latem do środka. Ocieplenie sufitu ale od strony strychu żartownisiu Kolejny listonosz z rentą? To zacznę zbierać na swifta 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts