VIP Jacek 17.11.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 wiem o co chodzi. Folie te co znalazłem, to powodują, że odbijają ciepło. Ciepło z domu nie wychodzi na zewnątrz, a nam chodzi o to, aby zimno nie wchodziło do domu. Ale to chyba wszystko to samo. Czyli to są te folie o których piszemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Znalazłeś te które odbijają promienie słoneczne, dino wcześniej podał link ale tam akurat brakuje termicznych a jest cała masa innych.http://www.dekoline.pl/download/deko-line-folie-okienne.pdf to jest ten link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 17.11.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 rzeczywiście nie ma tam folii, której szukamy. W necie też na razie nie natrafiłem. Widzę, że wypowiedziałeś wojnę swoim szybą. Może założę nowy temat na forum odnośnie folii termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Verb dzięki za przypomnienie, ale jest już nowy temat o eko plusie,a tam nie ma brucera i nie ma mnie a Ty tam jesteś? Nasz temat umrze śmiercią naturalną. Cała nasza rozmowa dotyczy brucera i eCoala jak doprowadzić do tego żeby w/w zestaw spalał jak najmniej eko. Jeśli założyciel tematu powie darase wypi.. tzn uciekaj to masz moje słowo że nawet tu nie zajrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 17.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Verb dzięki za przypomnienie, ale jest już nowy temat o eko plusie,a tam nie ma brucera i nie ma mnie a Ty tam jesteś? Nasz temat umrze śmiercią naturalną. Cała nasza rozmowa dotyczy brucera i eCoala jak doprowadzić do tego żeby w/w zestaw spalał jak najmniej eko. Jeśli założyciel tematu powie darase wypi.. tzn uciekaj to masz moje słowo że nawet tu nie zajrzę. Zajrzysz zajrzysz... A co będziesz robił w taki ziąb wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Jack będę grał w szachy i słuchał szumu wody filtrowanej w akwarium ale najpierw muszę znaleźć folię termiczną a może założyć lepiej na silikon 3 szybę stopsol, o takich właściwościach szukam foli, żeby pochłaniała ciepło i je zatrzymywała w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dzięki Panie Zawijanie jesteś spoko gościu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 17.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Jack będę grał w szachy i słuchał szumu wody filtrowanej w akwarium ale najpierw muszę znaleźć folię termiczną a może założyć lepiej na silikon 3 szybę stopsol, o takich właściwościach szukam foli, żeby pochłaniała ciepło i je zatrzymywała w środku. Też jestem zainteresowany taką folią, bo mam na poddaszu kiepskie okna dachowe na skosy i zdaje się, że sporo ciepełka przez nie ucieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 darase sprzedam ci moje akwarium 300l bo niema kto wody wymienić reflektujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Marin a jeszcze więcej wpada zimnego chociaż to zależy od tem. w pomieszczeniu. Gdy spałem na poddaszu u Babci pod takim oknem to czułem jak zimno opada mi na twarz, brr. Napisałem prośbę o wyjaśnienie bo dużo jest folii przeciwsłonecznych które odbijają promienie a jak się zachowają z zimnym powietrzem, będę czekał na odp. Żeby nie było że zapomniałem o brucerze i eCoalu, zestaw w/w pracuje stabilnie, pomimo softu z ubiegłego roku spalanie maleje pomimo słabszego węgla. Popiół wybieram co drugi lub trzeci dzień. Patrzę co sypię i kłopotu z zawleczkami brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Piotrase nawet jak do niego dopłacisz to grzecznie podziękuje, chociaż w tak dużym to można karpia złapać na wędkę. Szkoda wody i tak dałem się wmanewrować w 80l to teraz mam robotę ale rybki lepsze od świnki... chociaż szynka droga to by się uwędziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 18.11.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam Szanownych Kolegów. Mam taki komunikat jak chcę przejżeć wykresy: "Błąd parsowania danych. Nieobsługiwana wersja pliku: 0.3.0.0." Ostatnio aktalizowałem sterownik i pewnie dlatego? Ktoś może mi pomóc? Pozdrawiam Witam, Mam dokładnie taki sam objaw. Po przejściu na ostatnią wersję oprogramowania, nie mogę odczytać starych wykresów. Czy ktoś z kolegów rozwiązał ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 18.11.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Chodziło mi o to, żeby nie zamienić go w kolejny wątek Ranking Kotłów na ekogroszek. Tylko tyle. Szczerze mówiąc - bardzo mnie cieszy, że spotykam coraz więcej informacji o tym, że to nie tylko kocioł decyduje o efektywności ogrzewania domów. Może wreszcie przebije się to do ludzi. Piszcie spokojnie. Nie sp....cie. Dzięki Panie Zawijanie jesteś spoko gościu ...i ja się przyłączam do wpisu darase jesteś super Zawijanie http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 18.11.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Marin a jeszcze więcej wpada zimnego chociaż to zależy od tem. w pomieszczeniu. Gdy spałem na poddaszu u Babci pod takim oknem to czułem jak zimno opada mi na twarz, brr. Napisałem prośbę o wyjaśnienie bo dużo jest folii przeciwsłonecznych które odbijają promienie a jak się zachowają z zimnym powietrzem, będę czekał na odp. Żeby nie było że zapomniałem o brucerze i eCoalu, zestaw w/w pracuje stabilnie, pomimo softu z ubiegłego roku spalanie maleje pomimo słabszego węgla. Popiół wybieram co drugi lub trzeci dzień. Patrzę co sypię i kłopotu z zawleczkami brak. Właśnie mam takie okno pod którym nie ma grzejnika (to był błąd !) i mam ten sam efekt. Na pewno pomogłoby zainstalowanie w tym miejscu grzejnika, ale to na razie niemożiwe... Wczoraj właśnie doświadczyłem sytuacji, że musiałem ustawić zawór 4D na 10 (zrobiło się za zimno), podkręciłem temp. CO na 45, kocioł zaczął połykac większe ilości opału - przekroczyl temp. zadaną i widzę dalej wysokie obroty wentylatora. Obniżyłem więc zadaną, sterownik nie reaguje (pewnie bym musiał dłużej poczekać). W końcu przełączyłem regulator na pogodowy i od razu obniżył obroty na 36% (wcześniej było ok. 50%). Rozpoczął tryb pracy ciagłej. Myślę - pewnie już tak pójdzie w trybie ciągłym. A tu rano niespodzianka - ok. północy kocioł zaczął znów przechodzić w podtrzymanie. Co prawda niedługo - 4-5 minut, ale zawsze. W czasie podtrzymania jeszcze przez jakiś czas obserwuję płomień, później zaczyna przygasać, ale żar dość długo się utrzymuje. Pale miałem jakieś 26MJ. Jest trochę spieków, ale mam zamiar dodawać trochę trocin lub pellet. Może jutro uda mi się załatwić trochę i popróbować. Zobaczymy. Przydałaby się w sterowniku mozliwość obniżenia obrotów dmuchawy do np. 10 % - przy osiągnięciu temp. zadana +5* mógłby przejść na dmuchanie np. 10 % i podawanie paliwa np. co 5 minut (do przetestowania). Myślę, że mogłoby to dać niezłe efekty ekonomiczne... Ma ktoś takie obserwacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.11.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 10% nadmuchu nic nie daje, takie obroty nie przedmuchają paleniska, tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 18.11.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 10% nadmuchu nic nie daje, takie obroty nie przedmuchają paleniska, tak myślę. Być może to zależy od dmuchawy, ale pisał mi kolega Darek038, że on na swoim sterowniku schodzi do 3% w przerwie podawania. Co prawda sterownik to Tatarek i na pewno inna dmuchawa, więc nie mozna tego porównywać dosłownie, ale sam widzę, że jak dmuchawa zwalnia przy przechodzeniu w stan podtrzymania, to jeszcze przy tym zwalnianiu jakiś czas ładnie się pali. Jak przedmuch ustaje to powoli się wygasza z braku tlenu. Pewnie, że jak będziesz palił mułem, czy flotem, to Ci to nie przedmucha za nic, ale przy lepszym opale (grubszym) mogłoby się jednak palić w sposób ciągły. Wystarczyłoby aby panowie z E-S umożliwili zmianę parametrów : -moc dmuchawy w podtrzymaniu do np. 10 % albo i niżej, tzn chodzi o to aby dmuchawa nie wyłączała się po przejściu w podtrzymanie, a pracowała w sposób ciagły np. na 10%, jeżeli temp. nadal by rosła (np. o kolejne 2*), to sterownik wyłączałby wtedy dmuchawę całkowicie, natomiast jeżeli w końcu by spadła o te 0,5*, to kocioł przechodziłby w grzanie tak jak jest teraz. -postój podajnika w podtrzymaniu do np. 5 minut, aby co 5 minut podawał paliwo. Pozostałe parametry są OK. Mam nadzieje, że zrozumiałeś o co mi chodzi.. Powtarzam - nie ma to znaczenia przy ciągłej pracy kotła, ale jeżeli kocioł często przechodzi w podtrzymanie, to myslę, że mogłoby to być jakieś rozwiązanie... A i byłoby pewnie ekonomiczniej (mniejsza strata kominowa przy rozdmuchiwaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.11.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Być może to zależy od dmuchawy, ale pisał mi kolega Darek038, że on na swoim sterowniku schodzi do 3% w przerwie podawania. Co prawda sterownik to Tatarek i na pewno inna dmuchawa, więc nie mozna tego porównywać dosłownie, ale sam widzę, że jak dmuchawa zwalnia przy przechodzeniu w stan podtrzymania, to jeszcze przy tym zwalnianiu jakiś czas ładnie się pali. 3% na Tatarku odpowiada jakimś 25-30% na Bruli [więc pewnie podobnie na eCOAL], więc nijak tych % nie możesz porównywać bo one oznaczają to co sobie dany programista pod nie podstawił a nie jakieś fizyczne, ustalone wartości. Sposób sterowania dmuchawą ogranicza możliwości regulacji jej wydajności "od dołu" i np. sterowaniem fazowym [takie ma Bruli, eCOAL] możesz zejść tylko do pewnego dosyć wysokiego pułapu a potem dmuchawa buczy zamiast pracować, a przy grupowym możesz zejść do minimalnych obrotów [takie ma CObra, Ognik, Puma] - to tak w wielkim skrócie dlaczego do tych "10%" na eCOAL nie da się zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.11.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Potwierdzam, że nie można porównywać tych wartości % dmuchaw na sterownikach wprost. W moim St 37 drugi bieg dmuchawy czyli 20% odpowiada w przybliżeniu 30% dmuchawy na brulim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Może sobie zostać to 36 i 100% Chodzi o to, aby do tych wartości przez menu kodowe dostępne dla producenta kotła lub zaawanswoanego i chętnego do prób usera wprowadzić: - wartość prądu dla 100%mocy - czyli taką, powyżej której brak przyrostu obrotów dmuchawy- wartość prądu dla 36%mocy - czyli taką, przy której wirnik dmuchawy startuje i nie buczy Takie proste rozwiązanie pozwala na zastosowanie dowolnej dmuchawy na rynku. Widocznie mają pilniejsza pracę albo uważają,że jest dobrze - jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.11.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ma być wprowadzona niebawem możliwość korekty mocy dmuchawy w eCoalu.Szykowany jest także nowy sofcik pod Bruli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts