Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Napiszę o małym eksperymencie.

Sąsiad wynalazł brykiet torfowy i z zadowoleniem spala go w zasypowym kotle. Mój tato chcąc sprawdzić wziął wiaderko pokruszonego wsypał już na prawie pusty zasobnik. Było to wczoraj wieczorem. Nie czekałem na wyniki i dopiero oceniłem rano. Wygląd wykresów sugeruje mi że gdy tylko torf doszedł do palnika zaczął się spadek mocy. Temperatura spalin w dół i nie mogła się wznieść. Z tego tytułu sterownik zgłosił zabrudzenie kotła. Od tego momentu piec chodził cyklicznie na granicy możliwości załączania pompy CO (43°C), aż do opróżnienia testowanego paliwa i zgłoszenie kolejnego alarmu "wygaszenie kotła".

Rozpalanie chciał wykonać mój ojciec z racji że w nawyku ma wczesne wstawanie. Lecz wystarczyło włączenie dmuchawy by rozniecić żar.

Sąsiad zachwala długie trzymanie żaru (nawet 3 dni) lecz to paliwo jest raczej słabej jakości.

Zapraszam więc do przęglądniecia wykresów i komentowania.

https://esterownik.pl/remote/148

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie może ktoś wypowie się na temat palenia miałem bo u mnie to klapa. Próbowałem 3 rodzajami miału i ciągle od strony przeciwnej do podajnika jest niedopał. Zar od strony podajnika od drugiej ciemno i nawet niespalony wegiel. Prbowaem za

Proponuję zdjąć koronę z palnika, upewnić się że była dobrze założona i dokładnie uszczelnić.

Miałem podobne objawy przed jej uszczelnieniem.

Proponuję zdjąć koronę z palnika, upewnić się że była dobrze założona i dokładnie uszczelnić.

Miałem podobne objawy przed jej uszczelnieniem.

Mam porządnie uszczelnioną korone, zaklejone pierwsze nacięcia w koronie od strony wentylatora w tamten weekend wgrałem najnowszy soft. I kicha zbiera się z drugiej strony pył węglowy i całkowicie zagasza ok 1/2 palnika. Mieszam miał z eco i jakoś idzie ale bez rewelacji popiołu sporo i są spieki bo chyba cały nadmuch wywala w palacej sie części brucera.

Spróbuje z tym zwiększeniem mocy dmuchawy.

Bez urazy, ale ten problem powtarza się gdzieś od października-listopada 2009 w sensie niepalenia się ok. połowy paleniska.... przy pracy na niskim obciążeniu, dotyczy też dużej ekoenergii. Płomień bliżej kosza..

Ja już zaklejałem, odklejałem..... zmieniałem dmuchawy.... przy pracy na mniejszych mocach jest ewidentnie problem.

Po tych kilku latach mogę jedynie stwierdzić,że do danej mocy kotła dana wielkość paleniska ew. jakieś podbicia dmuchawy lub przejście na Bruli i własne próby nastaw.

Sebsa przeszła Cię myśl? to ciekawe ;)

Folia dodatkowa szyba wczoraj została zainstalowana, dziś tam gdzie folia skroplin brak, na oknie obok -małe skropliny, teraz czekam na mróz żeby była większa różnica temperatur.

Folia przeciwsłoneczna nie spełnia oczekiwań .

Jeśli kiedyś się wzbogacę to wymienię wklady szybowe w oknach bo to główna strata ciepła. Ciepło ciepło aż szkoda palić dobrym groszkiem.

Sebsa w wersji testowej można ustawić czas podawania?

Widzę Verb że jesteś zoriętowany, to ja bym poprosił o funkcję stop na lato do grzania Cwu. Funkcja stop wyłączałaby kocioł na czas jaki byśmy ustawili. Latem nawet przez 8h piec mi nie wygasł. Zalety funkcji stop: oszczędzanie prądu,paliwa, nieprzegrzewanie kotłowni.

Widzę,że eCoal troszeczkę funkcjonalności cobry czy pumy przejmuje...

tj. korekcje podawania, korekcje nadmuchu.... Chcesz jeszcze funkcję STOP.....

Mi to nie przeszkadza. Uważam,że kierunek słuszny, bo domy to nie laboratoria i drobne korekcje są potrzebne.

Co do STOP, to taki tryb w Cobrze czy PUMIE daje rozkaz, aby danego układu nie grzać w danych godzinach. Kocioł pilnuje temp. zadanej sam w sobie ale nie dogrzewa danego układu.