krzy27 26.11.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Napiszę o małym eksperymencie. Sąsiad wynalazł brykiet torfowy i z zadowoleniem spala go w zasypowym kotle. Mój tato chcąc sprawdzić wziął wiaderko pokruszonego wsypał już na prawie pusty zasobnik. Było to wczoraj wieczorem. Nie czekałem na wyniki i dopiero oceniłem rano. Wygląd wykresów sugeruje mi że gdy tylko torf doszedł do palnika zaczął się spadek mocy. Temperatura spalin w dół i nie mogła się wznieść. Z tego tytułu sterownik zgłosił zabrudzenie kotła. Od tego momentu piec chodził cyklicznie na granicy możliwości załączania pompy CO (43°C), aż do opróżnienia testowanego paliwa i zgłoszenie kolejnego alarmu "wygaszenie kotła".Rozpalanie chciał wykonać mój ojciec z racji że w nawyku ma wczesne wstawanie. Lecz wystarczyło włączenie dmuchawy by rozniecić żar. Sąsiad zachwala długie trzymanie żaru (nawet 3 dni) lecz to paliwo jest raczej słabej jakości.Zapraszam więc do przęglądniecia wykresów i komentowania.https://esterownik.pl/remote/148 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 26.11.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Panowie może ktoś wypowie się na temat palenia miałem bo u mnie to klapa. Próbowałem 3 rodzajami miału i ciągle od strony przeciwnej do podajnika jest niedopał. Zar od strony podajnika od drugiej ciemno i nawet niespalony wegiel. Prbowaem za Proponuję zdjąć koronę z palnika, upewnić się że była dobrze założona i dokładnie uszczelnić. Miałem podobne objawy przed jej uszczelnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 26.11.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Proponuję zdjąć koronę z palnika, upewnić się że była dobrze założona i dokładnie uszczelnić. Miałem podobne objawy przed jej uszczelnieniem. Mam porządnie uszczelnioną korone, zaklejone pierwsze nacięcia w koronie od strony wentylatora w tamten weekend wgrałem najnowszy soft. I kicha zbiera się z drugiej strony pył węglowy i całkowicie zagasza ok 1/2 palnika. Mieszam miał z eco i jakoś idzie ale bez rewelacji popiołu sporo i są spieki bo chyba cały nadmuch wywala w palacej sie części brucera. Spróbuje z tym zwiększeniem mocy dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.11.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Bez urazy, ale ten problem powtarza się gdzieś od października-listopada 2009 w sensie niepalenia się ok. połowy paleniska.... przy pracy na niskim obciążeniu, dotyczy też dużej ekoenergii. Płomień bliżej kosza.. Ja już zaklejałem, odklejałem..... zmieniałem dmuchawy.... przy pracy na mniejszych mocach jest ewidentnie problem.Po tych kilku latach mogę jedynie stwierdzić,że do danej mocy kotła dana wielkość paleniska ew. jakieś podbicia dmuchawy lub przejście na Bruli i własne próby nastaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 26.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Aktualizowałem dziś Ecoal do najnowszej wersji testowej. I taka mnie mnie myśl przeszła. Ile w dzisiejszym ecoalu zostało z pierwotnych założeń jego twórców. A może to jest cena i droga w przypadku sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 26.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Można pozostać przy domyślnych ustawieniach (pierwotnych założeniach) i dla kentów z zacięciem możliwość podłubania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Sebsa przeszła Cię myśl? to ciekawe Folia dodatkowa szyba wczoraj została zainstalowana, dziś tam gdzie folia skroplin brak, na oknie obok -małe skropliny, teraz czekam na mróz żeby była większa różnica temperatur. Folia przeciwsłoneczna nie spełnia oczekiwań . Jeśli kiedyś się wzbogacę to wymienię wklady szybowe w oknach bo to główna strata ciepła. Ciepło ciepło aż szkoda palić dobrym groszkiem. Sebsa w wersji testowej można ustawić czas podawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 No nic, teraz czekamy aż E-S wymysli automatyczny sposób ładowania ekogroszku i wybierania popiołu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.11.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Dzięki za odp. mam stary soft bez aktualizacji, przy takich temperaturach i groszku z małą ilością popiołu zapada się żar, myślę że dłuższy czas podawania byłby dobry ale się nie znam na tym i mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Napisałem żeby wydłużyć czas podawania wtedy kopiec pójdzie w górę i przy braku odbioru ciepła powinien przejść w podtrzymanie. Tak myślę, teraz czas podawania to 3s jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.11.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Jak tak to tak Verbase Pudzian King Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 26.11.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Darase przepraszam za gramatykę. Na Twoje pytania wyczerpująco odpowiedział Verb. Pozostaje czekać na kolejne aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.11.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Sebsa żartowałem Tu nie lekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.11.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Widzę Verb że jesteś zoriętowany, to ja bym poprosił o funkcję stop na lato do grzania Cwu. Funkcja stop wyłączałaby kocioł na czas jaki byśmy ustawili. Latem nawet przez 8h piec mi nie wygasł. Zalety funkcji stop: oszczędzanie prądu,paliwa, nieprzegrzewanie kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.11.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Tak zrobiłem, wysłałem emaila z prośbą. Może "złota rybka" się nie pogniewa i spełni moją prośbę do lata 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.11.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Nie mam o co się denerwować Zdenerwuję się jak mi powiedzą że mam raka i nie doczekam funkcji stop do Cwu. Bardzo dobrze zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.11.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 To już sam doprecyzuj, masz większą praktykę ale dobrze gdyby ta funkcja działała również niezależnie od tem. Cwu np. gdy ktoś taki jak ja nie ma czujnika tem. Cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.11.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Super. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.11.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ciekawe rozwiązanie.Ja dorzuciłem coś takiego.http://esterownik.pl/forum/posty,27/nowe-pomysly-udogodnienia?m=2219#2219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.11.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Widzę Verb że jesteś zoriętowany, to ja bym poprosił o funkcję stop na lato do grzania Cwu. Funkcja stop wyłączałaby kocioł na czas jaki byśmy ustawili. Latem nawet przez 8h piec mi nie wygasł. Zalety funkcji stop: oszczędzanie prądu,paliwa, nieprzegrzewanie kotłowni. Widzę,że eCoal troszeczkę funkcjonalności cobry czy pumy przejmuje... tj. korekcje podawania, korekcje nadmuchu.... Chcesz jeszcze funkcję STOP..... Mi to nie przeszkadza. Uważam,że kierunek słuszny, bo domy to nie laboratoria i drobne korekcje są potrzebne. Co do STOP, to taki tryb w Cobrze czy PUMIE daje rozkaz, aby danego układu nie grzać w danych godzinach. Kocioł pilnuje temp. zadanej sam w sobie ale nie dogrzewa danego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts