Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Dopisałem. Wydaje mi się, że zawarłem w wypowiedzi Twoją myśl.

"Sterownik mógłby w tym trybie monitorować temperaturę CWU, tak aby przy spadku temperatury np. o 5 czy 10st. uruchomić kocioł.

Użytkownik darse, nie posiada czujnika temperatury CWU - funkcja musiałaby działać też niezależnie."

Nie z każdym paliwem kocioł się podniesie ale pomysł dobry.

Ciekawi mnie jednak jak miało by to zadziałać bez czujnika CWU przy spadku temp.

Można to zastąpić wydłużeniem czasu podtrzymania np do 360min i ustawic histerezę CWU o 5deg na jedno wyjdzie.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To co piszecie jest bez sensu.

Funkcja STOP , podaje przykład o co chodzi:

wychodzicie o 8:00 do pracy, wracacie o 14:00

więc o 8:00 mówicie np. STOP, grzanie bojlera uaktywniamy o godz. 13:00.

Między 8:00 a 13:00 bojler nie jest grzany, ale kocioł pilnuje swojej nastawy i nie zgaśnie, on ma tylko nie dogrzewać CWU w godzinach w których mówimy STOP

Straty postojowe zaizolowanego bojlera to średnio 1st.C na godzinę......

Trochę się eCoalem bawię i w programatorach funkcji stop nie ma. Jest obniżenie, ale nie STOP. W Cobrze czy Pumie programatory godzinowe także są i obniżenia można robić, ale oprócz nich można wybrac STOP.

Zresztą z ciekawością poczekam co STOP ma oznaczać w eCoalu.

Verb monitoring ognika pid eCoalem.... a na cobrę do takiego monitoringu to kasy było szkoda?

Ognik to prostsza wersja, ważne także z jakim softem.... sami widzicie, że przy zmianach softu sporo się zmienia w jakości spalanego groszku. Zresztą ognik ma kilka kodów serwisowych i też kilka spraw można w nim zmienić.

To jednak wątek o eCoalu i brucerze, więc czekam spokojnie i z wielką ciekawością, co będzie tutaj w eCoalu wymyślone.

Edytowane przez Jarecki79

Verb monitoring ognika pid eCoalem.... a na cobrę do takiego monitoringu to kasy było szkoda?

Jarek przecież wiesz że u mnie co drugi miesiąc Bruli monitoruje Cobrę i odwrotnie Cobra kreśli wykresy pracy Bruli.

Obydwa stery są pod netem non-stop.

Obecnie Cobra prowadzi kocioł z włączonym ADC i idzie super.

Najdłuższą przerwę w dostawie energii miałem niecałe 4h. Wstał bezproblemowo.

Ile dłużej wytrzyma, trzeba będzie testować. Palę Retopalem... popiołu ci u mnie dostatek :]

Tatarka do dużej ekoenergii czy brucera bardzo sobie cenię i lubię, nie widziałem nigdy jak pracuje na burnerze. Z producentem zrobiliśmy sofcik testowy ze strefami CWU i funkcją STOP w RT09pid, ale nie miałem jeszcze czasu tego sprawdzić a póki testu nie przejdzie - nie wprowadzą go do sprzedaży

Z ciekawości jednak a propos wstawania kotła do pracy. Mam znajomego producenta, który swój zakład ogrzewa taką większą klasyczną retortą.

Gaszą kocioł w piątek po południu (w sensie wyłączenie sterownika) i bardzo często w poniedziałek rano wystarcza tylko zrobić start... i kocioł "wstaje"

W warunkach domowych na małej jednostce najdłuższy okres, który jest mi znany to prawie 9godzin i się kocioł podniósł.

Bywa jednak,że zgaśnie wszystko w ciągu godzinki, sporo też zależy od węgla.

Edytowane przez Jarecki79

Bez urazy, ale ten problem powtarza się gdzieś od października-listopada 2009 w sensie niepalenia się ok. połowy paleniska.... przy pracy na niskim obciążeniu, dotyczy też dużej ekoenergii. Płomień bliżej kosza..

Ja już zaklejałem, odklejałem..... zmieniałem dmuchawy.... przy pracy na mniejszych mocach jest ewidentnie problem.

Po tych kilku latach mogę jedynie stwierdzić,że do danej mocy kotła dana wielkość paleniska ew. jakieś podbicia dmuchawy lub przejście na Bruli i własne próby nastaw.

Mam tak samo jak kolega napisał.

Mam wszystko zaklejone jak napisane w FAQ, wgrany nowy soft. Wiecej nie da się zrobić, widać nie tylko u mnie jest problem z paleniem miału.

Staram sie z tym radzić sobie "ręcznie" tzn raz lub dwa dziennie włączam recznie dmuchawe na 100% na jakieś 5 min, to rozpala cały palnik i póżniej jako tako działa. Po ok 6 godz znów zaczyna przewalać niespalony miał.

Może ESystem by wprowadziła taką opcje dedykowaną do palenia miałem z takim extra przedmuchem? Coś trzeba zrobić bo to co jest nie działa. Na początku mojej przygody z ogniwem 2 lata temu zacząłem od miału. Miałem takie same "efekty" jak teraz, ale miał był mokry z podejrzanego składu itp - myślałem że to moja wina. Teraz kupiłem w czerwcu porzadnie wysuszyłem i dalej kaszana. Jak jest w miale frakcja pylista to porządnie i dość szybko wygasi palenisko, jak to przedmucham, jak wyżej, da się to spalić. Aha mieszam miał z eco w proporcji 1miał do 3 eco ale i tak sie segreguje w podajniku.

Bo reklamowanie pieca, palnika jako do spalania miału w moim przypadku mija się z rzeczywistością.

Także kupienie miału o większej frakcji jest teraz praktycznie niemożliwe

Mnie Panowie interesuje jak udało się Minertu zmniejszyć palnik, bo w moim 15kw mógłby być mniejszy, pochwalisz się Minertu jaki to patent? :)

Jak minertu w pracy, to przypomnij mi na priva maila, to Ci jego fotki wyślę, myśle,że mnie nie powiesi i że to żadna wielka tajemnica

Resztę to już musisz go dopytać co tam wykorzystał. Podniósł troszeczkę palenisko, taka "domowa" metoda, grunt,że działa.

paprociak....

w tatarku jest taka opcja podbicia nadmuchu w chwili pracy ślimaka i przedłużenia tego mocniejszego dmuchania przez zadany czas...

z tego względu cenię sobie właśnie ten sterownik przy pracy z brucerem czy dużą ekoenergią. W Cobrze też jest taka opcja wyboru miał włączony i wówczas obroty nadmuchu rosną w odpowiednich momentach.

Masz eCoala, więc albo poczekasz na jakieś dodatkowe funkcjonalności, albo masz szansę go zmodyfikować na bruli i wówczas dasz sobie radę z tym miałem.

Przez 2lata masz już wprawę i wiesz o co chodzi, nie będziesz miał żadnego kłopotu z obsługą bruli.

Fotki pokażę na tym forum ale to co sobie testuje wymaga jeszcze małej modyfikacji.

Pamiętajcie,że robię to wszystko jak kocioł pracuje a domu nie chcę wyziębić.Totalna partyzantka.

Jest to tanie,tyle tylko powiem natomiast ile wytrzyma tego sam nie wiem.

Jestem w posiadaniu również mniejszej korony ,którą dostałem od zawijanów na jej wzór myślę o czymś

aby nie trzeba było demontować korony palnika.Czy się uda?

Nie wiem jak to zadziała przy większym zapotrzebowaniu na moc,tutaj może być problem,

dlatego myślę o nakladce aby zawsze ją można było tylko zdjąć.

Czytam, czytam i się troszkę wtrącę...

Piecyk już stoi w kotłowni i jestem na etapie składania instalacji w kotłowni. Myślę nad trzema pompami: CO, CWU i mieszająca. Jak ten układ się sprawuje u Was?

W tej kwestii proszę o radę. Jaka wersja oprogramowania jest najlepsze? To znaczy taka, która dobrze pracuje. Czytałem tutaj, że użytkownicy wracali do wcześniejszych wersji bo nowa nie działała zbyt dobrze. Producent kotła zamontował mi w sterowniku kartę SD (czego wcale nie musiał - wg instrukcji) o pojemności 1GB (jak dobrze pamiętam). Zalecana jest chyba najmniej 2GB. Wymienić na większą? Ogrzewanie w pokojach chcę sterować tylko głowicami termo na grzejnikach - nie chcę montować czujników pokojowych, ale może warto? Doradźcie.

Z tego co wiem to nigdzie nie pisze ,że zalecana jest większa.Taką kartę daje producent sterownika a nie kotła więc wiedzą co robią.Co do oprogramowania to wersje oficjalne są stabilne i bez przeszkód można ich używać.

Pompa CO i CWU jak najbardziej.Co do mieszającej to warto sprawę przemyśleć.W sterowniku jest opcja dla pompy CWU + mieszająca.Jak mamy bojler blisko kotła można ją śmiało wykorzystać do dogrzewania powrotu.

Ja u siebie mam zamiast pompy mieszającej zamontowany zawór 4D ,przydaje się on przy temp dodatnich kiedy potrzebujemy mniej ciepła niż 42deg jaka jest minimalna na kotle.Aby sprawnie działała pompa CWU+mieszająca zalecam aby czujnik powrotu mierzył ostateczny powrót do kotła,czyli aby pomiędzy wlotem do kotła a powrotami wstawić 15cm rurki aby na nim umieścić czujnik powrotu.

Polecam również zamontować zawory zwrotne przed pompami CWU i CO.

Temp w pokojach również steruję głowicami ale czujnik wewnętrzny daje sygnał o temp wewnętrznej.

Zresztą prędzej czy później i tak go Pan zamontuje :)

Też dostałem ze sterownikiem 1Gb. Działa idealnie.

Co do pomp, zgadaj do darase. Jego instalkę obrabia jedna pompa.

Ja miałem na początku trzy, teraz mam dwie a po sezonie przerabiam na jedną.

Dlaczego na jedną? W karcie gwarancyjnej swojego kotła mam wymóg pompy mieszającej - to jedna a jeszcze trzeba dać drugą na CO. Kocioł z firmy KOTSTAL z Działdowa.

Witam ponownie na forum.

Choć posiadam Ogniwo 25 kW z Ecoalem od około roku to dopiero od kilku dni mieszkam w domciu i obserwuję pracę kotła. Czytam wasze wypowiedzi i staram się stosować wasze usprawnienia. Wgrałem nowy soft. Skalibrowałem czujniki. W domu panuje przyjemne ciepełko. Kocioł ustawiony w trybie pogodowym. Chodzi o.k. Denerwują mnie jednak dość duże spieki. Podniosłem deflektor o jedno oczko i jest trochę lepiej. Palę groszkiem Pieklorz. Węgiel kupiony w czerwcu, worki jutowe, opał suchy. Dziś przestawiłem czas podawania na 3s i jest trochę lepiej. Czy możecie mi wyjaśnić zasadę tego ustawienia i jego wpływ na spiekanie węgla?

wertus żadnej łaski producent ci nie zrobił a w ogóle pewnie nic nie robił bo karta jest standardowo zamontowana w sterowniku ( 1GB), nie mów jeszcze że chciał dopłatę za tą kartę.

Nie poprawiajmy producenta.

Gdzieś przeczytałem (dawno to było), że kartę trzeba dokupić. Kocioł stanął w kotłowni i otworzyłem tę czarną skrzynkę a tam karta zamontowana. Dopłaty nie było.