wertus23 29.11.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Wyjaśnijcie mi jak pompa CWU może działać także jako mieszająca? Przeglądałem wykres (m. in. minertu) i : na schematach są pompy nazwijmy to ''wyraziste'' i "zamglone", co to znaczy? Dlaczego temp. zadana CWU jest na poziomie około 45st? Nie za nisko? pewnie jestem przyzwyczajony do starych pieców i bojlerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Wyjaśnijcie mi jak pompa CWU może działać także jako mieszająca? Przeglądałem wykres (m. in. minertu) i : na schematach są pompy nazwijmy to ''wyraziste'' i "zamglone", co to znaczy? Dlaczego temp. zadana CWU jest na poziomie około 45st? Nie za nisko? pewnie jestem przyzwyczajony do starych pieców i bojlerów Działa to bardzo prosto. Jak masz bojlerek blisko kotła zmień oprogramowanie na najnowsze i ustaw funkcja pompy CWU+mieszająca to będzie działać jak u mnie. To co opisujesz to wyrazista (aktywna) a zamglona ( nie aktywna). Gdy pracuje pompa CWU w celu podgrzania wody w bojlerze świeci się ona na zielono.Gdy świeci się na pomarańczowo wtedy działa jako mieszająca.Gdy świeci i tak i tak czyli pół na pół to znaczy ,że pracuje w dwóch trybach. Co do temp CWU czy za nisko.Pamiętaj ,ze to stało palność.45* to dużo ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 30.11.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Co do pompy cwu pracującej jako mieszającej to działa ona w ten sposób że oprócz utrzymywania temp cwu, gdy spadnie temp powrotu poniżej 40 stopni pompa się włącza, gdy temp jest powyżej 40 stopni to się wyłącza i tyle. Bardzo ciekawe jest zachowanie pompy cwu pracującej także jako mieszająca w wypadku kiedy pompa cwu powinna ciągle pracować (nie osiągnięta jest temp cwu) tzn ok 45 stopni powrotu następuje wyłączenie pompy cwu, a gdy temp powrotu spadnie poniżej 40 jej włączenie do czasu osiągnięcia 40 stopni,dla mnie jest to dziwne ma ktoś pomysł dlaczego tak się dziaje? Jeśli jesteśmy przy temacie znacie sposób podniesienia temp ochrony pieca tzn żeby pompa mieszająca włączała się jeśli temp powrotu spadnie poniżej powiedzmy 50 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 30.11.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Połączenie funkcji pompy CWU i pompy mieszającej to bardzo fajna sprawa. Eh, chciałbym coś takiego na mojej pumie Dobrze by było aby temperatura ochrony pieca była ustawiana przez użytkownika, wtedy można byłoby zadać 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 30.11.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Skalibruj czujnik temperatury powrotu na np. minus 10. Pokazywało będzie błędnie, ale pompa włączy/wyłączy się przy sporo wyższej temperaturze. Musiałbyś jakimś innym czujnikiem temperatury zmierzyć faktyczną temperaturę i dopasować kalibrację do tych 50st. Dobry pomysł tylko wtedy temp powrotu będzie maks 10 stopni większa niż temp wyjścia z pieca, sądze że sterownik dostanie wtedy niezłej korby, tzn. temp faktycznie będzie na powrocie miała 65 stopni sterownik będzie pokazywał 75 stopni wyjście z pieca będzie powiedzmy 68 stopni, nie mam pojęcia jak się zachowa sterownik. Edytowane 30 Listopada 2011 przez Grzedorius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertus23 30.11.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Minertu, co powiesz na problem Grzedoriusa? U Ciebie też to się dzieje? Wg mnie coś tu nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.11.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Verb czujnik powrotu ma wpływ na działanie sterownika i spalanie, sprawdza trendy zmiany temperatury powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertus23 30.11.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jak wersja softu ma funkcję połączenia pompy cwu z mieszjącą. Zaczynam powoli skłaniać się do montażu w układzie kotłowni tylko dwóch pomp:co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 30.11.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Upewnij się, że masz pompę CWU podłączoną do właściwego gniazda w sterowniku, czyli "Pompa CWU". Potem w zaawansowanych ustaw CWU+mieszająca. Musi działać. Jest podłączona do pompy cwu, nie mówię że nie działa jak powinna, tylko inaczej niz można by się spodziewać, mam na myśli wyłączenie pompy cwu przy spadku temp powrotu bądź zasilania poniżej ok 45 stopni. i uruchomienie tej samej pompy już jako pompy mieszającej gdy temp powrotu spadnie poniżej 40 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 30.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jak wersja softu ma funkcję połączenia pompy cwu z mieszjącą. Zaczynam powoli skłaniać się do montażu w układzie kotłowni tylko dwóch pomp:co i cwu. Wersja 0.2.8.1 na 100 % juz to posiad a nie wiem w której wersji zostało to wprowadzono gdy aktualizowałem soft ok października już ta funkcjonalność była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.11.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Verb nie jest ważna wysokość tem. powrotu tylko trendy zmiany. Chociaż mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 30.11.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Daj link do sterownika, nie bardzo chyba rozumiem o co Ci chodzi. Chciałbym popatrzeć jeśli wolno. Niestety mój sterownik nie jest podłączony do sieci (mam sterownik jeszcze bez modułu internetowego) zamieszczę zrzut wykresu jak będę miał chwilę, najpewniej jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.11.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Verb czujnik powrotu ma wpływ na działanie sterownika i spalanie, sprawdza trendy zmiany temperatury powrotu. Nie ma wpływu bezpośrednio na prace sterownika.Ma wpływ na pracę pompy mieszającej.Dogrzewanie powrotu ma duży wpływ na pracę sterownika i oszczędność spalania.Właśnie testuję to co wykombinował sobie markowski z podłączeniem na stałe pompy CWU w gniazdo mieszającej,zmiana jej funkcji na cyrkulacyjną i ustawienie czasu pracy 60min (przerwa 0min) programator pompy cyrkulacyjnej na aktywny.Jak na razie wygląda to dobrze z minusem stałej pracy pompy CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.11.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Szkoda prądu, równie dobrze wszystko działa tylko na pompie CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 30.11.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Szkoda prądu, równie dobrze wszystko działa tylko na pompie CO Widocznie nie każdemu skoro tak kombinujemy,a Ty zaraz jak prawdziwy Polak,tylko ja i koniec A dla 10 zl mies.za energie spożytą przez tą pompkę na 1biegu w zamian za 100kg węgla to warto chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.11.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Czasami ktoś kombinuje jak koń pod górę, jeśli pompa Cwu ma cały czas chodzić to nie widzę oszczędności, nie wiem łoco Ci chodzi. Nikogo nie zmuszam do swojego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.11.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Czasami ktoś kombinuje jak koń pod górę, jeśli pompa Cwu ma cały czas chodzić to nie widzę oszczędności, nie wiem łoco Ci chodzi. Nikogo nie zmuszam do swojego rozwiązania. Spokojnie,to wszystko zalezy od tego jak mamy rozwiązana instalację i to co działa u jednego nie musi działać u drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Czasami ktoś kombinuje jak koń pod górę, jeśli pompa Cwu ma cały czas chodzić to nie widzę oszczędności, nie wiem łoco Ci chodzi. Nikogo nie zmuszam do swojego rozwiązania. poprę tutaj darase mimo że ja mam dwustanowy ster to w zeszłym roku układ chdził na 1 pompie i cały czas mi "grzało" cwu w tym roku widzę różnicę w pracy kotła gdyż nie musi już ogrzewać 140l dodatkowo a dopiero gdy jej temperatura spadnie. Więc do ciągłej pracy tej pompki za 10zł miesięcznie dojdzie jeszcze koszt ilosci węgla zużytej do ogrzewania dodatkowych X litrów wody w bojlerze. To tak jakby rozbudowac układ co o równoważną pojemnośći bojlera wielkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Też jestem tego zdania że więcej strat jak korzyści. Wolę używać stref czasowych na CWU i tutaj widzę większe zyski tzn. pompka pracuje kilkanaście minut na dobę a nie cały czas i niepotrzebnie nie trzyma temp. CWU wtedy gdy taka temp. jest niepotrzebna. Ale jak to mówią ilu ludzi tyle gustów, każdy liczy jak mu pasuje a jak mu tak pasuje to dlaczego tak ma nie mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 30.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Też jestem tego zdania że więcej strat jak korzyści. Wolę używać stref czasowych na CWU i tutaj widzę większe zyski tzn. pompka pracuje kilkanaście minut na dobę a nie cały czas i niepotrzebnie nie trzyma temp. CWU wtedy gdy taka temp. jest niepotrzebna. Ale jak to mówią ilu ludzi tyle gustów, każdy liczy jak mu pasuje a jak mu tak pasuje to dlaczego tak ma nie mieć Panowie bez urazy ale póki żaden z Was nie próbował takiego rozwiązania to dajcie spokój z komentarzami.Tak jak pisze minertu-u jednego będzie ok u drugiego nie.Ale podstawa to wiedzieć o czym się mówi. Kolego gdybym teraz napisał Ci że widzę w tym patencie oszczędności w pracy mojego kotła przy moim budynku i instalacji to napiszesz mi że jak to,że się nie znam itd.Ja wiem swoje,i widzę różnicę,choć to dopiero 3 dzień(obserwuje licznik czasu zasypu).I nie mów mi że kocioł w ten sam sposób dogrzewa wodę z powrotu 38-39 deg i 42-43deg :)Tu widzę oszczędności Tyle mojego komentarza,a pomysł z regulacja temp.włączenia trybu CWU+mieszjąca wyszedł ode mnie.Kilka osób na forum ecoal-a napisało że i im przydało by się takie rozwiązanie -więc potrzeba jest.Kolesie z ekosystemu na moją prośbe rozważą czy warto-i tyle. BTW co do grzania wody CWU,nie potrzebujesz ciepłej :) Pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts