markowsski 07.12.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Czy zamiast tego patentu nie można podnieść zadanej na CWU do np. 45-46 stopni ? i wtedy też pompka CWU będzie chodziła w trybie ciągłym... Tak zrobiłem u siebie. Uważam, że bojler pełni w tym układzie rolę bufora i z tego powodu układ jest bardziej stabilny. Jak zapada się powrót z tytułu np. odkręcenia jakiegoś zaworu w mieszkaniu, to pompka go dogrzewa, gdy zaczyna brakować cieplejszej wody w kotle, to zaczyna wyciągać z CWU. Kocioł w międzyczasie powoli zacyna nadrabiać ubytki. Gdyby wybrało sporo z kotła - musiałby sporo gonić, a tak - jak spadnie tylko 1-2 stopnie, to wystarczy że przez jakiś czas pochodzi na większej mocy (ale tylko trochę wiekszej) i znów wraca do stabilności. Tak to chyba działa... Jest jakaś różnica dla sterownika i dla spalania dla tych dwóch rozwiązań ? Macie jakieś wnioski ? Nie do końca jest tak jak piszesz jeśli chodzi o podniesienie temp.CWU.Jeśli np kocioł pracuje na temp.CO 42deg,ustawisz wodę CWU na 46deg to kocioł aby dogrzać wodę będzie potrzebował wyższej temp.CO aby ją dogrzać więc podniesie temp CO Nie o to w tym chodzi Rozwiązanie Roberta(nick:haraz) które zastosowałem ma na celu wykorzystanie pompy CWU jako cyrkulacyjnej w pracy non stop ale bez niepotrzebnego podnoszenia temp CO przez kocioł,zobacz jak to wygląda u mnie.Pompa CWU chodzi non stop czyli z zerowym czasem przerwy(na schemacie jest widoczna jako cyrkulacyjna) i jeśli kocioł pracuje w zakresie 45-47 deg,(bo przy skręconym zaworze 4D u mnie jest takie zapotrzebowanie na ciepło,przy 42deg ustawionych na CO jeśli osiąga temp.47deg to się odstawia na 5-6minut tak zwana zielona fala,w cyklach co 1-1,5h) to wodę mam w granicach 46-47deg. Co do reszty o czym piszesz to dokładnie w tym patencie o to chodzi,dobrze zrozumiałeś.Za cenę paru złotych za energię pompki CWU,w układach starszych CO z problemami niskiej temp. powrotu jest to póki co jedyny sposób aby pomóc naszemu kociołkowi w bardziej stabilnej pracy poprzez dogrzewanie powrotu. Ciesze się że już kilku nas testuje ten patent,poczekamy na wyniki.Ja jestem cały happy Edytowane 7 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Markowski jeśli masz zawór 4d a nie 3d to właśnie ten 4d pilnuje żeby dogrzać powrót i nie przegrzewać zasilania. Przy Twoich ustawieniach i jeśli masz zawory przy kaloryferach 4d nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Markowski jeśli masz zawór 4d a nie 3d to właśnie ten 4d pilnuje żeby dogrzać powrót i nie przegrzewać zasilania. Przy Twoich ustawieniach i jeśli masz zawory przy kaloryferach 4d nie jest potrzebny. Tak..ale tylko teoretycznie kolego,w moim przypadku(już pisałem o warunkach jakie ogrzewa kocioł,firma a nie dom mieszkalny,prawie 200m2 nie ocieplone,stara dużaa stolarka(witryny) oraz starego typu instalacja(nie tak jak się robi teraz,szyna zasilająca i każdy grzejnik osobno). Mój powrót bez patentu jaki zastosowałem oscylował w granicach 37-38deg przy 46-50deg na kotle więc zima ,o pracy w obniżonych takich jak 42deg nie było mowy a palił jak smok! Kolesie z ekosystemu powiedzieli mi że temp.powrotu to bardzo ważna rzecz dla tego sterownika więc nie zastanawiałem się i zastosowałem patent kolegi haraz-u mnie się sprawdza,powtarzam, u mnie. Co do termostatów,są takie położenia zaworu 4D w których za nisko jest za zimno a lekko wyżej już za ciepło-i tu termostaty grają swoją rolę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Możesz zdradzić przy jakiej tem. powrotu jest najmniejsze spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 07.12.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Darase, chodzi o to aby nie dochodziło do skraplania w kotle. Mniejsze spalanie nie idzie w parze z właściwą temperaturą powrotu oraz komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.12.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Markowski napisał "Kolesie z ekosystemupowiedzieli mi żetemp.powrotu to bardzoważna rzecz dla tegosterownika ..." i kolega zaobserwował mniejsze spalanie, może trzeba podnieść tem powrotu tylko o ile? teraz tem. powrotu to ok. 40st. "u mienia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 07.12.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Wydaje mi się, że dla eCoal temperatura powrotu nie ma znaczenia, bo sterownik działa analizując trendy zmian temperatury spalin. W pewnym sensie temperatura powrotu jest powiązana z temperaturą spalin i może to mieli na myśli U siebie w tym sezonie stosowałem trzy rozwiązania (co prawda nie mam eCoal): 1. 42-45 stopni na kotle; niska temperatura powrotu i spalin; zawór 4D otwarty prawie na full; 2. 50 stopni na kotle razem z non stop działająca pompą CWU; wysoka temperatura powrotu ale niska spalin; zawór 4D bardziej przykręcony; 3. 55 stopni na kotle ale pompa CWU załączana okresowo kiedy trzeba; temperatura powrotu > 38 stopni, temperatura spalin wyższa niż wcześniej; zawór 4D duzo przykręcony. W pierwszych dwóch przypadkach obserwowałem wypływający kondensat z czopucha (były to pojedyncze przypadki, ale były...). Co ciekawe, we wszystkich przypadkach obserwowałem takie samo spalanie 12-15 kg/dobę. Przez ostatnie 4 dni dla 3 rozwiązania poszło nawet 50kg ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Markowski napisał "Kolesie z ekosystemu powiedzieli mi że temp.powrotu to bardzo ważna rzecz dla tego sterownika ..." i kolega zaobserwował mniejsze spalanie, może trzeba podnieść tem powrotu tylko o ile? teraz tem. powrotu to ok. 40st. "u mienia" Nie było rozmowy jaka to temperatura tylko że temp.powrotu jest ważna i ma wpływ na pracę sterownika-może jeśli wyczuwa że jest za niska dokłada opału bo sądzi że powinien mocniej dogrzać zasilanie-nie wiem ,nie znam się.Piszę co mi powiedzieli,wiem jedno u mnie spalanie spadło jak dogrzewam powrót i tyle. A i tak zaraz będzie burza że to niemożliwe itd,mineru leci na takim rozwiązaniu(i nie on jeden,różnica taka że on się przyznał) wielu nie bo jak taki laik jak markowsski może mieć racje,niedawno przecież nie wiedział nic a teraz mądruje. Owszem ale niektóre sprawy z tych zagadnień są logiczne-po prostu logiczne. Łatwiej podgrzać ciepła wodę niż zimną,złe słowo łatwiej,potrzeba mniej energii cieplnej Edit:I przy takim rozwiązaniu nie ma mowy o korozji niskotemperaturowej-poza tym ja nie mam wyjścia,przy takim obiekcie jak mój i takich warunkach jest to jedyne póki co rozwiązanie. Pozdrawiam Edytowane 7 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.12.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Nie znacząco ale spalanie spadło,jak to przeliczyć do zużytej przez pompę energii to nie zastanawiałem się nad tym.Przyjdzie czas to pomyślę czy warto.Co do temp powrotu,po pierwsze czujnik informuje nas jaki on jest ,jak za niski to musimy zrobić coś aby jak twierdzi producent nie dopuścić do korozji niskotemperaturowej.Ma ta temp wpływ na uruchamianie pompy mieszającej.Czy ma wpływ na prace sterownika? Nie.Można wywnioskować też,że ciągłe dogrzewanie powrotu ma jakiś wpływ na temp wody w kotle w skutek czego kocioł pracuje stabilniej.Nie ma to jednak wpływu na prace sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
at123 07.12.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Nie ma to jednak wpływu na prace sterownika. Chyba jednak ma - niska temp. powrotu - a właściwie duża różnica między zasilaniem a powrotem - daje sygnał do sterownika że potrzebna jest duża moc na uzupełnienie strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.12.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Tę różnicę odczytuje czujnik temp CO i on ma znaczenie ale nie powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 07.12.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) No i im zimniejsza woda na powrocie tym różnica temperatur między ścianką a spalinami większa a tym samym sprawność wymiany ciepła rośnie i temperatura spalin tym samym spada i sprawność kotła rośnie a różnica temp. wód mierzona na zasilaniu i powrocie czyli tzw. delta wchodząca w skład iloczynu do obliczania mocy jest większa i nie cygani że moc wzrasta przy tym samym przepływie tyle że nie mówi o tym że nie odbywa się to drogą zwiększonego zużycia paliwa lecz wskutek wzrostu sprawności czyli zmniejszenia strat. Tak nam dopomóż .... bo zima idzie. Pozdrawiam zawijan_2 A dopóki kociołek pracuje i wentylator dmucha to szansa na punkt rosy mikra tak samo jak ta ze mi glaca obrośnie na powrót. :yes: Edytowane 7 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 07.12.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Panowie pomozcie bo juz nie wiem co robic. Mam nowy kociolek ogniwo eko 24 kw i wszystko chodzi pieknie tylko jest jedno ale czasami spada temp. na grzejnikach, grzejniki robia sie calkiem zimnie i tak przynajmniej dwa- trzy razy dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Bez wykresów nie dowiemy się za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 No i im zimniejsza woda na powrocie tym różnica temperatur między ścianką a spalinami większa a tym samym sprawność wymiany ciepła rośnie i temperatura spalin tym samym spada i sprawność kotła rośnie a różnica temp. wód mierzona na zasilaniu i powrocie czyli tzw. delta wchodząca w skład iloczynu do obliczania mocy jest większa i nie cygani że moc wzrasta przy tym samym przepływie tyle że nie mówi o tym że nie odbywa się to drogą zwiększonego zużycia paliwa lecz wskutek wzrostu sprawności czyli zmniejszenia strat. Tak nam dopomóż .... bo zima idzie. Pozdrawiam zawijan_2 A dopóki kociołek pracuje i wentylator dmucha to szansa na punkt rosy mikra tak samo jak ta ze mi glaca obrośnie na powrót. :yes: Ok.reasumując.Popraw mnie jeśli się mylę.Dogrzany powrót ostatecznie wpływa korzystniej na stabilna pracę kotła,tak czy nie? Jeśli nie,to dlaczego moje spalanie spadło po tym jak non stop dogrzewam powrót? proszę o wyjaśnienie,krótkie i dla wszystkich. Bardzo dziękuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Bo się ociepliło na zewnątrz ? :] W moich stronach odwrotnie,temp.spadła,widać po wykresach :)Ehh byle się czepić,to za ten dowcip o pompie chyba? Przy okazji zapytam,czy wymontowałeś coś jeszcze z układu by zaoszczędzić? Albo inaczej,co ci jeszcze zostało w układzie CO Bo sterownik na pewno bo go widać w sieci,a co z kotłem? zawijana ogrzeje doktorat z ciepłownictwa,a Ciebie jak go brak to co ogrzeje?(albo myślisz że go posiadasz) Edytowane 7 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 07.12.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 W moich stronach odwrotnie,temp.spadła,widać po wykresach :)Ehh byle się czepić,to za ten dowcip o pompie chyba? Przy okazji zapytam,czy wymontowałeś coś jeszcze z układu by zaoszczędzić? Albo inaczej,co ci jeszcze zostało w układzie CO Bo sterownik na pewno bo go widać w sieci,a co z kotłem? zawijana ogrzeje doktorat z ciepłownictwa,a Ciebie jak go brak to co ogrzeje?(albo myślisz że go posiadasz) Nie przesadzasz aby trochę z tymi tekstami o czepialstwie i doktoratach? Nikt Ci tu raczej krzywdy nie robi , a oprócz wykształcenia ważne jest dobre wychowanie.Nie wspomnę już o tym ze profesor czy doktor tez może być burakiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Nie przesadzasz aby trochę z tymi tekstami o czepialstwie i doktoratach? Nikt Ci tu raczej krzywdy nie robi , a oprócz wykształcenia ważne jest dobre wychowanie.Nie wspomnę już o tym ze profesor czy doktor tez może być burakiem.. Rozumiem że kolega verb i inni mogą złośliwie żartować a ja nie? To jak wszyscy jesteśmy równi ale są równiejsi? BTW,tekst o doktoracie nie jest mój,jak to jest że zauważyłeś dopiero jak napisałem go ja? A propos wykształcenia to bez filozofowania napiszę tak,dobre wykształcenie to podstawa-,co do wychowania-jedno nie wyklucza drugiego.Trzeba tylko wiedzieć co to jest dobre wychowanie,bez wykształcenia to niemożliwe....raczej Pozdrawiam:) Edytowane 7 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 07.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Wiesz, w sieci każdy może być doktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Spoko spoko jak to mówi mojej żony 80letnia babcia Nie dla każdego każde rozwiązanie Łukasz podaj więcej danych masz termostaty przy kaloryferach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts