Piotrek42 07.12.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Rozumiem że kolega verb i inni mogą złośliwie żartować a ja nie? To jak wszyscy jesteśmy równi ale są równiejsi? BTW,tekst o doktoracie nie jest mój,jak to jest że zauważyłeś dopiero jak napisałem go ja? A propos wykształcenia to bez filozofowania napiszę tak,dobre wykształcenie to podstawa-,co do wychowania-jedno nie wyklucza drugiego.Trzeba tylko wiedzieć co to jest dobre wychowanie,bez wykształcenia to niemożliwe....raczej Pozdrawiam:) Miałem już nie komentowac.... ale Tobie brakuje i tego i tego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Dobre wychowanie ma się tak do wykształcenia jak piernik do wiatraka. Nie raczej, tylko tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Spoko spoko jak to mówi mojej żony 80letnia babcia Nie dla każdego każde rozwiązanie Łukasz podaj więcej danych masz termostaty przy kaloryferach? Nie ma termostatu przy kaloryferach.Nie ma tez pompy mieszajacej, nie podlaczony reg.wewnetrzny i pogodowy, temp. na grzejniki zadawana z zaworu znajdujacego sie na rurach najlepiej bedzie jak wrzuce zdjecia sam zobaczysz jak sie to przedsawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Ładnie ładnie Podstawowe pytanie co przeszkadza Ci w tym że kaloryfery są zimne w domu masz zimno? Jeśli tak to musisz przestawić zawór 3d, żeby więcej ciepła szło na dom. Pompa CO działa cały czas? Czy pompa Cwu działa Ci jako mieszająca?, jaką masz tem. powrotu? Grawitacji widzę nie masz. Masz układ zamknięty? Czy masz naczynie przeponowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Ładnie ładnie Podstawowe pytanie co przeszkadza Ci w tym że kaloryfery są zimne w domu masz zimno? Jeśli tak to musisz przestawić zawór 3d, żeby więcej ciepła szło na dom. Pompa CO działa cały czas? Czy pompa Cwu działa Ci jako mieszająca?, jaką masz tem. powrotu? Grawitacji widzę nie masz. Masz układ zamknięty? Czy masz naczynie przeponowe? No przeszkadza to ze kaloryfery sa zmine jakies 2 h i automatycznie w domu tez sie robi chlodniej, wiem ze moge przestawic zawor 3 d ale tak jak jest ustawione teraz na obecne warunki pogodowe to taka temp. jest ok pod warunkiem jakby nie spadala, no i mniej paliwka idzie:) CO dziala caly czas chodz czasem sie zastanawiam czy nie moze szwankowac i to jest przyczyna jak myslisz ?? pompa dziala jako obiegowa, temp. powrotu na chwile obecna wynosi 55, uklad zamkniety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Jeśli pompa CO działa cały czas to być może pompa Cwu dogrzewając wodę w zbiorniku zabiera ciepłą wodę. Sprawdź pompę CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Jeśli pompa CO działa cały czas to być może pompa Cwu dogrzewając wodę w zbiorniku zabiera ciepłą wodę. Sprawdź pompę CO. A powiedz mi zeby sprawdzic pompe i ja rozkreci czy ewentulanie nie ma jakiegos np pylku czy sadzy to musze piec wylaczyc calkiem i wode spuscic ?? czy da sie innaczej?? i czy to moze wogole byc przyczna i zaklocac jej prace?? (wybacz jak glupie pytania ale jestem zielony w tej dziedzinie) strasznie cicho chodzi ta pomka wiec trudno mi powiedziec czy dziala ok a jak sprawdzam reka to raz cieplejsza raz troche mniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Możliwe, że jest ustawiony priorytet dla CWU. Pompa CO wtedy zostaje zatrzymana. Tryb pracy dla CWU jest ustawiony normalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 A co sadzicie o spalaniu wystarcza mi na jakies 4-5 dni przy temp na grzejnikach max 40 stopnie pale tylko ekogroszkiem, dom ma jakies 150 m niestety nieocieplony czy takie spalanie jest ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 A wygląda tak, jakby pompa nie pracowała hmmm.. Jeśli nie masz zaworów przed i za pompą to aby do niej zajrzeć musisz opróżnić układ. A próbowałeś puścić ją na wysokim "biegu" ? Co to za pompa ? Jedna chyba Vilo z tego co widać. Coś mi przyszło na myśl: czy sprawne są zawory zwrotne ? Raz u mnie zawiesił się zawór zwrotny za pompą . Pompa CWU jako "silniejsza" potrafiła odwrócić obieg. Efekt był taki, że grzejniki były zimne u góry a tylko troszkę ciepłe z dołu, ale za mało aby nagrzać. a powiedz mi jak oproznic uklad?? mam tam jakis zawor za zaworem 3 d z czerowna raczka (zalacze na zdjeciu) czy o ten chodzi?? cholera sam nie wiem ktory do czego, probowalem na wysokim tez cicho chodzi ze prawie nie slychac, pompa Wita Type U55-25. Mysle ze sa sprawne a ta temp. na grzejnikach spada jakies 3 razy dziennie a tak to wporzadku grzeja takze te zawory mozna wykluczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Zapytam inaczej: czy wychładzanie grzejników zbiega się w czasie z dogrzewaniem CWU ? Na fotce nie widać zaworów zwrotnych - to niedobrze. Zawór z czerwoną rączką to zawór odcinający. Taki powinien być też za pompą, wtedy aby dobrać się do wirnika nie trzeba by opróżniać całego układu. Rozrysuj prosto ten układ z zaznaczeniem poszczególnych elementów, będzie łatwiej. Nie zbiega sie w czasie z dogrzewaniem CWU.wrzuce jeszcze dwie fotki z zaworami , bezposredni za pompa nie ma zadnego zaworu najblizej sa wlasnie te dwa co na zdjeciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Musisz mieć dwa zawory kulowe jeden przed a drugi za pompą, tak jest przy tej zielonkawej, zaobserwuj gdy masz zimne kaloryfery czy pompa CO też jest zimna. Wygląda to na jakąś błahostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Musisz mieć dwa zawory kulowe jeden przed a drugi za pompą, tak jest przy tej zielonkawej, zaobserwuj gdy masz zimne kaloryfery czy pompa CO też jest zimna. Wygląda to na jakąś błahostkę. No to przy pompie CO nie ma, czyli zeby sie dobrac trzeba piec wylaczyc i wode spolszczac?? narazie bede obserwowal i zobacz jak sie pompa zachowuje jak beda zimne grzejniki.Cholera jak sie czlowiek nie zna i nie siedzial w tym nigdy to nie wie takich prostych rzeczy niby.Dzieki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Ponieważ temat zszedł na instalację chciałem zapytać o przyczynę niskiej temperatury powrotu wody do pieca. Niepokoi mnie bardzo niska temperatura powrotu wody do kotła 19C . Temperatura na kotle ok. 42-45C ?. Podłogówka na dwóch mieszaczach oddzielnie dla parteru i poddasza. W domu jedynie trzy grzejniki w łazienkach i suszarni. Temperatura zasilenia na każdym z mieszaczy 22C. Nie mam jeszce podłaczonej CWU takze odpada wykorzystanie pompy CWU jako mieszającej.Podejrzewam że przyczyną może być wyprowadzenie zasilenia dla układu podłogówek przed zaworem czterodrogowy. Za zaworem jest tylko zasilenie na grzejników. Zawór czterodrogowy ustawiony na 5. Mam pytanie czy ten sposób montażu może być przyczyną niskiej temperatury na powrocie wody do Ogniwa, czy problemu szukać gdzie indziej ? Edytowane 8 Grudnia 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 19st to zdecydowanie mało, wygląda na to że do pieca wpływa woda z powrotu od podłogówek, jeśli masz poprawnie zainstalowany zawór 4d to powrót powinien być chroniony, widać że na podłogówkę 4d działa dobrze. Przy zaworze 4d powinny być dwa pokrętła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Właśnie ta bardzo niska temperatura mnie zastanawia. Podłogówka jest na dwóch mieszaczach tj. ( każdy składa się z pompki+ zaworu trójdrożnego i zaworu termostatycznego z kapilarą) temperaturę zasilenia na daną kondygnacje ustawiam oddzielnie na zaworze termostatycznym mieszacza. Mieszacz obniża temperature zasilenia na podłogówkę do zadanej podmieszając ją z wodą z powrotu dlatego przy temp zasilenia 45 na podłogówkę idzie nie więcej niż ustawione na mieszaczu np. 22.Zawór czterodrogowy ma jedno pokrętło, przy czym tak tak naprawdę za zaworem jest tylko zasilenie na grzejniki (3 szt łazienkowych) a całe ogrzewanie w domu stanowi podłogówka, której zasilenia znajdują się przed zaworem czterodrogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Żeby ciepła woda szła do powrotu kotła powinna być pompa przed zaworem 4d, sprawę załatwi poma Cwu ustawiona jednocześnie jako mieszająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Skoro 22deg idzie na podłogę to ile ma być na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Minertu na powrocie do kotła powinno być ok. 40st i sam wiesz o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Przed zaworem 4D montujemy zasilanie CWU resztę za 4D.Podkradasz cała wodę zaworowi mieszającemu więc jak ma ja dogrzać?Daj czujnik powrotu za zaworem 4D i powiedz jaka temp wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts