minertu 08.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Minertu na powrocie do kotła powinno być ok. 40st i sam wiesz o tym. Nie zrozumiałeś mnie. Jak uzyskasz 40deg na powrocie z 22deg wychodzących na podłogę? Chyba jak podgrzewacz zamontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Wiem Łoco Ci chodzi powrót od podłogówek nie powinien być ostatecznym powrotem do kotła, Cwu nie działa i stąd kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Wiem Łoco Ci chodzi powrót od podłogówek nie powinien być ostatecznym powrotem do kotła, Cwu nie działa i stąd kłopoty. Dokładnie Podstawowy błąd instalatorów nie znających możliwości sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 I wszystko jasne . Dziękuję. Rzeczywiscie powrót z podłogówek jest wpiety jako ostatni. Jak zwracałem no to uwagę w trakcie montażu to usłyszałem że "tak musi być". Jak teraz to zmienić? CWU na razie nie będzie bo dom nie zamieszkany. Wystarczy przepiąć sam powrót czy trzeba przełozyć i zasilenie podłogówek za zawór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 08.12.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Napisał kolega M. tak w swoim poście 4337 "Ok.reasumując.Popraw mnie jeśli się mylę.Dogrzany powrót ostatecznie wpływa korzystniej na stabilna pracę kotła,tak czy nie? Jeśli nie,to dlaczego moje spalanie spadło po tym jak non stop dogrzewam powrót? proszę o wyjaśnienie,krótkie i dla wszystkich." Pozwól, że zacznę od końca: Dogrzanie powrotu wg ciebie wpływa na spadek zużycia paliwa. OK. Jeśli rozpatrujemy tylko kocioł. Jest to oczywiste, bo dogrzanie wody cieplejszej do temp. oczekiwanej wymaga mniej zachodu, niż osiągnięcie tego samego przy wodzie zimniejszej. W przypadku, gdy kocioł musi zadowolić układ chłodzenia (odbioru) już tak fajnie nie ma. W układzie kocioł - odbiorniki krąży jakaś stała ilość wody m. Stałym strumieniem ogrzana woda o temp. T1 wypływa z kotła do odbiorników, gdzie oddaje część ciepła i wraca do kotła o temp. T2. Aby ogrzać m wody z T2 do T1 potrzeba Q ciepła z palnika. Jeśli część wody T1 przy stałym Q zostaje zawrócona do kotła, to tym samym zmniejsza się część wody T1 zasilającej grzejniki. Tam ta mniejsza część wody ulega schłodzeniu i jeszcze zimniejsza niż T2 wraca do kotła. Tak czy tak, aby utrzymać zadane parametry w każdym punkcie potrzeba Q. Nie mniej, nie więcej. Gdyby było inaczej, to szybko by Kolega osiągnął poziom bliski perpetum mobile. Bo wystarczyłoby całą wodę T1 kierować na powrót do kotła. Różnica T1 - T2 --> 0, a tym samym Q --> 0. W skrajnym przypadku, gdyby dało się podgrzać (czymkolwiek) chociaż T2 o ciut ciut powyżej, to ilość paliwa w zasobniku zaczęłaby przyrastać. To, że Kolega teraz zaobserwował mniejsze zużycie paliwa, to jest to zasługą sprzyjającej aury oraz potężnych zdolności akumulacyjnych budynku. Gdy Waniuszka zimą dmuchnie, to szybciutko "oszczędności" się skończą. We wszechświecie nic za darmo! Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Dokładnie Podstawowy błąd instalatorów nie znających możliwości sterownika. Jak piec nie ma czujnika temperatury powrotu to wiekszość osób patrz na temp. zasilania i jeżeli jest powyżsj 45 C to uważa że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Macie rację panie Zawijanie2 z tym Q1 i Q2, w przyrodzie nic nie ginie ale w F1 jest jeszcze Q3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Regut a potem rdza puka, puk puk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 zawijan_2 kociołek obecnie śmiga na nasadce,narazie jest dobrze ale zobaczymy jak będzie w temp minusowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, aż do dnia zakupu nowego kotła. Do czasu pojawienia się tej kwestii na forum też nie zdawałem sobie z tego sprawy. Zawsze pilnowałem temperatury zasilenia. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, aż do dnia zakupu nowego kotła. Do czasu pojawienia się tej kwestii na forum też nie zdawałem sobie z tego sprawy. Zawsze pilnowałem temperatury zasilenia. Już to pisałem kiedyś.Ogniwo ma jedno wejście dla powrotu,przed nim wystarczy 15cm rurki dla czujnika powrotu,to co jest nad nią jest bez zmian. To tylko albo aż 15cm rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czytałem Twój post dzięki czemu czujnik jest w odpowiednim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Minertu, Pytam dla pewności żebym dobrze zrozumiał. Rurki zasilenia podłogówek muszę przepiąć za zawór czterodrogowy, powrót mam zostawić tak jak jest? Przed zaworem zostaje zsilenie CWU i pompka CO. Upewniam się żeby samemu nie walnąć babola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kurcze chyba jednak wychładzanie grzejników zbiega się w czasie z dogrzewaniem CWU tak jak pisal verb da sie cos z tym zrobic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Minertu, Pytam dla pewności żebym dobrze zrozumiał. Rurki zasilenia podłogówek muszę przepiąć za zawór czterodrogowy, powrót mam zostawić tak jak jest? Przed zaworem zostaje zsilenie CWU i pompka CO. Upewniam się żeby samemu nie walnąć babola. Masz może jakieś foto instalacji? Jak możesz zmierz temp jaka wychodzi na podłogówki a jaka na zawór 4D .Moim zdaniem jak podkradniesz zaworowi większą część wody to nie dogrzejesz nim powrotu.Lepiej jak na podłogówki pójdzie zasilanie za zaworem 4D bo i tak nie potrzebujesz więcej jak 35deg.Jak masz fotki do podeślij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kurcze chyba jednak wychładzanie grzejników zbiega się w czasie z dogrzewaniem CWU tak jak pisal verb da sie cos z tym zrobic??? Tak,zawory zwrotne i zobacz czy pompa CWU nie jest mocniejsza od pompy CO. Daj CO na 3 bieg a CWU na 1 i obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Tak,zawory zwrotne i zobacz czy pompa CWU nie jest mocniejsza od pompy CO. Daj CO na 3 bieg a CWU na 1 i obserwuj. a co z tymi zaworami zwrotnymi bo chyba cos urwales? pompe CO mialem na 2 a CWU na 3 ale juz zmieniam i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.12.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Wieczorem pomierze temperatury i zrobię zdjęcia instalacji.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 a co z tymi zaworami zwrotnymi bo chyba cos urwales? pompe CO mialem na 2 a CWU na 3 ale juz zmieniam i zobaczymy. Zawory zwrotne przed pompami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 08.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Pompa CO byla na 2 miala moc 62 W a CWU byla na 3 i miala moc 48 W dalem CO na 3 moc 80 W i CWU na 1 moc 28 W zostawic ??? a co do tych zaworow to co zakrecic bo nie rozumie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts