Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Witajcie. Mam takie pytanko. Kilkukrotnie pojawiały się wpisy o dedykowanej dmuchawie pod ecoala typu WPA. Tymczasem dziś u siebie przy okazji porządkowania papierów ujrzałem kartę gwarancyjna dmuchawy DM32SF. Czy to są alternatywne produkty o podobnych parametrach znamionowych, czy też zupełnie różne dwa produkty.

DM32SF to produkt Metrixu

WPa to dmuchawa MplusM, do danej mocy polecana jest WPa07 a do nieco większej WPa06....

WPa07 moim zdaniem lepiej się w warunkach bojowych sprawdza..... coś więcej może Ci minertu podpowie ;)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy okazji Jarecki. Nie mogę dotrzeć do postu. Kiedyś pisałeś o pewnym pomyśle z nowym sterownikiem. Polegać to miałoby na różnych ustawieniach w zależności od pory roku.Jak coś pamiętaj, że zgłaszam się na ochotnika do testów. Podoba mi się koncepcja. Choc może tester ze mnie nie taki jak Suspenser.:)

Jak to obliczyłeś ?

Podczas załączenia pompki wsłuchaj się w jej szum. Dla ułatwienia zbliż ucho do niej (byle go nie poparz). Możesz stoperem czas od włożenia wtyczki do równomiernego szumu zmierzyć.

Co to jest stan nieustalony ?

Powiesz że jestem tyraniem ale co mi tam masz TU.

A co z zaworem sprężynowym ?

Właśnie o takim myślałem.

Z mojej strony temat finito.

Skoro już tak piszesz.

Przy okazji Jarecki. Nie mogę dotrzeć do postu. Kiedyś pisałeś o pewnym pomyśle z nowym sterownikiem. Polegać to miałoby na różnych ustawieniach w zależności od pory roku.Jak coś pamiętaj, że zgłaszam się na ochotnika do testów. Podoba mi się koncepcja. Choc może tester ze mnie nie taki jak Suspenser.:)

Nie mogę się ze wszystkim uporać.

W ostatnich m-cach zajęty byłem tworzeniem nowego wymiennika pod dane palniki i zaczęliśmy pracę nad innym sterownikiem.

Badania próbne zakończone, w labo także, produkt muszę odebrać z labo, ale doby mi nie starcza. Docelowo będzie można montowac w niego 3palniki, ale trzeci to właśnie się testuje i będzie raczej gotowy na przyszły sezon grzewczy.

Sterownik "golas" jest. Natomiast jeszcze się kotłują inne koncepcje i chyba to przesuniemy ze spokojem na marzec/kwiecień.

Chciałem, aby Iryda (bo tak się będzie nazywał) przetestował mi Vlad, bo moim naciskiem była praca na tłoku i pod tym kierunkiem kilka spraw jest zrobionych. Sterownik to kombajn, ale ze wszystkich jego dodatków korzysta Vlad, co pomogłoby szybciej wyłapać błędy, które z pewnością będą.

Brucer z ecoal 4 kW ekogroszek z Piekar. Mam duże spieki.

OZZY

Na początek krotki wic z brodą:

"Icek modli się do Boga, aby mu dał wygrać w totka. Bóg znudzony tym mamraniem mówi do Icka: zanim ci Icku pomogę, to zechciej chociaż raz zagrać!"

A teraz na poważnie:

Chętnie Ci Kolego pomogę, ale zechciej chociaż...

1. rodzaj palnika

2. rodzaj sterownika

3. rodzaj paliwa

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2

WPa07 ma silnik 34W i z tego co się orientuję dmucha "słabiej" od DM32SF

Zaletą tej dmuchawy jest opcja wyboru z regulowaną przysłonką silnika, dla mnie plus, zawsze można coś "dopieścić" dla konkretnych warunków danej kotłowni.

Przy Cobrze wybieram jeszcze inną małą dmuchawę dla mniejszych mocy kotłów i palników.

Nie wiem dokładnie jakiej mocy silnik jest w DM32SF. Z tej dmuchawy sam nie korzystam.

Edytowane przez Jarecki79

OZZY

"Mam duże spieki."

Jakie? Koksowe, czy żużlowe?

Brucer z ecoal 4 kW???????????????????????? Ciototo?

1.Jeśli spieki koksowe, to ten groszek tak z Piekar jak ja mułła z Kandaharu.

2. Jeśli spieki żużlowe, to "wongiel" silnie zanieczyszczony skałą płoną o niskiej temp. topliwości

3. Jeśli spieki są żużlowe i duże na dodatek, to świadczy o tym, że jedziesz tym "wonglem" na rzeczywiście małej mocy z zastosowaniem softu do dużego kotła. Na obecną chwilę kocioł masz mocno, mocno przewymiarowany w stosunku do potrzeb. Kocioł zapewne często przechodzi w podtrzymanie, a w parametrach podtrzymania masz wentylator ustawiony na max lub w pobliżu max. obrotów.

Co czynić?

1. Sprawdzić jaki masz soft. Przestawić na OE+ 16 kW.

2. Dla warunków podtrzymania ustawić dawkę paliwa na 15 - 17 sek. i wentylator na 40 - 45 sek.

3. Jeśli poziom paliwa w retorcie permanentnie niski, to popiołem z popielnika zasypac od góry aż sie zrobi wysoki kopiec. Zamknąć drzwiczki i ... zapomnieć.

3. Poobserwować (nie co chwilę) przez 2-3 dni, jakie zaszły zmiany.

Na razie tyle.

Pozdrawiam zawijan_2

Edytowane przez zawijan_2

24 kW oczywiście. Dwójka umknęła. Ogrzewam powierzchnię 410 m kw. budynku. Z tego 280 mieszkalnej reszta to garaż i kotłownia i garderoby. Chałupka dobrze ocieplona 20 cm styropianu, dach wełna i strop na górze też pokryty wełną. Od wczoraj piecyk chodzi na ustawieniach odgapionych od Minertu kropka w kropkę. Mieszkam ok. 30 km od niego więc mamy zbliżone warunki pogodowe. Zauważyłem na wykresach, że teraz płynnie idzie ( nie odchyla się za bardzo krzywa faktycznej pracy od krzywej zadanej, wcześniej była sinusoida) . Spieki jakby trochę mniejsze ( dam zaraz foto bo w końcu nie wiem jakie koksowe czy żużlowe). Podniosłem deflektor o jedno oczko ale nie przyniosło to wielkich rezultatów. Dziś wgram nowy soft gdzie można obniżyć moc dmuchawy i zobaczę co to da. Ten sam węgiel stosują moi sąsiedzi mający różne piece o retortach obrotowych. Jeden ma spieki jak ja drugi nie. Oznacza to, że ogromne znaczenie ma ustawienie kotła podejrzewam że moc dmuchawy (obaj mają regulowane przesłony dmuchawach)

Możesz zrobić mały wykład o długości pracy podajnika w grzaniu? Po co taka duża rozpiętość czasu podawania od 3-ch do 20-tu paru sekund? Jak powinien być ustawiony kocioł? Fabrycznie na 5s. Czym się kierować ? Ilością spalanego węgla?, powstawaniem spieków?

Pozdrawiam