Jarecki79 10.12.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Witajcie. Mam takie pytanko. Kilkukrotnie pojawiały się wpisy o dedykowanej dmuchawie pod ecoala typu WPA. Tymczasem dziś u siebie przy okazji porządkowania papierów ujrzałem kartę gwarancyjna dmuchawy DM32SF. Czy to są alternatywne produkty o podobnych parametrach znamionowych, czy też zupełnie różne dwa produkty. DM32SF to produkt Metrixu WPa to dmuchawa MplusM, do danej mocy polecana jest WPa07 a do nieco większej WPa06.... WPa07 moim zdaniem lepiej się w warunkach bojowych sprawdza..... coś więcej może Ci minertu podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Przy okazji Jarecki. Nie mogę dotrzeć do postu. Kiedyś pisałeś o pewnym pomyśle z nowym sterownikiem. Polegać to miałoby na różnych ustawieniach w zależności od pory roku.Jak coś pamiętaj, że zgłaszam się na ochotnika do testów. Podoba mi się koncepcja. Choc może tester ze mnie nie taki jak Suspenser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.12.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jak to obliczyłeś ? Podczas załączenia pompki wsłuchaj się w jej szum. Dla ułatwienia zbliż ucho do niej (byle go nie poparz). Możesz stoperem czas od włożenia wtyczki do równomiernego szumu zmierzyć. Co to jest stan nieustalony ? Powiesz że jestem tyraniem ale co mi tam masz TU. A co z zaworem sprężynowym ? Właśnie o takim myślałem. Z mojej strony temat finito. Skoro już tak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Przy okazji Jarecki. Nie mogę dotrzeć do postu. Kiedyś pisałeś o pewnym pomyśle z nowym sterownikiem. Polegać to miałoby na różnych ustawieniach w zależności od pory roku.Jak coś pamiętaj, że zgłaszam się na ochotnika do testów. Podoba mi się koncepcja. Choc może tester ze mnie nie taki jak Suspenser. Nie mogę się ze wszystkim uporać. W ostatnich m-cach zajęty byłem tworzeniem nowego wymiennika pod dane palniki i zaczęliśmy pracę nad innym sterownikiem. Badania próbne zakończone, w labo także, produkt muszę odebrać z labo, ale doby mi nie starcza. Docelowo będzie można montowac w niego 3palniki, ale trzeci to właśnie się testuje i będzie raczej gotowy na przyszły sezon grzewczy. Sterownik "golas" jest. Natomiast jeszcze się kotłują inne koncepcje i chyba to przesuniemy ze spokojem na marzec/kwiecień. Chciałem, aby Iryda (bo tak się będzie nazywał) przetestował mi Vlad, bo moim naciskiem była praca na tłoku i pod tym kierunkiem kilka spraw jest zrobionych. Sterownik to kombajn, ale ze wszystkich jego dodatków korzysta Vlad, co pomogłoby szybciej wyłapać błędy, które z pewnością będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jarecki no nic:). Pozostaje przejść Bruli, popracować na nim ze 2-3 lata, nabyć praktyki i może mnie ktoś weźmie na testera:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Odnośnie mojej dmuchawy to może przy krztynce wolnej chwili szanowne kolegium profesorów udzieli mi odpowiedzi w temacie różnic między moją DM32SF a zalecanymi WPA. I czy może to miec jakiś znaczący wpływ na pracę Ecoala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.12.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Sebsa coś tak się uparł na tego królika doświadczalnego Verb nie ma o czym rozmawiać to porozmawiajmy o szachach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.12.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Na hydraulice się nie znasz. Na automatyce też nie. Jak znajdziemy wspólny temat - pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Darase grywam choć od roku żadnej partii nie rozegrałem. Troszkę poćwiczę z kompem to partyjkę zaproponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 10.12.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Brucer z ecoal 4 kW ekogroszek z Piekar. Mam duże spieki. Jak to obliczyłeś ? Co to jest stan nieustalony ? A co z zaworem sprężynowym ? Nie zapominaj że pompa hydroforowa to pompa ssąca. Z mojej strony temat finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Przy okazji do świąt planuje zawitać na esterownik. Tylko coby odpowiedni router kupić. Jako, że w tym momencie na Play śmigam muszę jakiś z 3G/3,5G uniwersalny by w razie czego na kabel przejść. Macie jakieś sprawdzone, łatwe w instalacji i najlepiej jakby 2 piętra obskoczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 10.12.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Brucer z ecoal 4 kW ekogroszek z Piekar. Mam duże spieki.OZZY Na początek krotki wic z brodą: "Icek modli się do Boga, aby mu dał wygrać w totka. Bóg znudzony tym mamraniem mówi do Icka: zanim ci Icku pomogę, to zechciej chociaż raz zagrać!" A teraz na poważnie: Chętnie Ci Kolego pomogę, ale zechciej chociaż... 1. rodzaj palnika 2. rodzaj sterownika 3. rodzaj paliwa Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 10.12.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Panie Zawijanie2 a jak temat się nazywa? Brucer i eCoal Właśnie...ha, ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) WPa07 ma silnik 34W i z tego co się orientuję dmucha "słabiej" od DM32SFZaletą tej dmuchawy jest opcja wyboru z regulowaną przysłonką silnika, dla mnie plus, zawsze można coś "dopieścić" dla konkretnych warunków danej kotłowni.Przy Cobrze wybieram jeszcze inną małą dmuchawę dla mniejszych mocy kotłów i palników. Nie wiem dokładnie jakiej mocy silnik jest w DM32SF. Z tej dmuchawy sam nie korzystam. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.12.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Sebsa tylko dwa piętra? a piwnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 To rzeczywiście. Wg karty katalogowej. DM32SF max pobór mocy 48W, ciśnienie sprężania max 230Pa,wydatek powietrza max 180m3/h. Być może do pieca 38kW taka lepsza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Darase czepiasz się. Tak piwnica też by się zdała. Ale pewnie bez AP się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 10.12.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Darasku zajrzyj na Ranking napisałem tam coś nie będę powielać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 11.12.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) OZZY "Mam duże spieki." Jakie? Koksowe, czy żużlowe? Brucer z ecoal 4 kW???????????????????????? Ciototo? _______________________________________________________ 1.Jeśli spieki koksowe, to ten groszek tak z Piekar jak ja mułła z Kandaharu.2. Jeśli spieki żużlowe, to "wongiel" silnie zanieczyszczony skałą płoną o niskiej temp. topliwości3. Jeśli spieki są żużlowe i duże na dodatek, to świadczy o tym, że jedziesz tym "wonglem" na rzeczywiście małej mocy z zastosowaniem softu do dużego kotła. Na obecną chwilę kocioł masz mocno, mocno przewymiarowany w stosunku do potrzeb. Kocioł zapewne często przechodzi w podtrzymanie, a w parametrach podtrzymania masz wentylator ustawiony na max lub w pobliżu max. obrotów. Co czynić?1. Sprawdzić jaki masz soft. Przestawić na OE+ 16 kW.2. Dla warunków podtrzymania ustawić dawkę paliwa na 15 - 17 sek. i wentylator na 40 - 45 sek.3. Jeśli poziom paliwa w retorcie permanentnie niski, to popiołem z popielnika zasypac od góry aż sie zrobi wysoki kopiec. Zamknąć drzwiczki i ... zapomnieć.3. Poobserwować (nie co chwilę) przez 2-3 dni, jakie zaszły zmiany. Na razie tyle. Pozdrawiam zawijan_2 Edytowane 11 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 11.12.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 24 kW oczywiście. Dwójka umknęła. Ogrzewam powierzchnię 410 m kw. budynku. Z tego 280 mieszkalnej reszta to garaż i kotłownia i garderoby. Chałupka dobrze ocieplona 20 cm styropianu, dach wełna i strop na górze też pokryty wełną. Od wczoraj piecyk chodzi na ustawieniach odgapionych od Minertu kropka w kropkę. Mieszkam ok. 30 km od niego więc mamy zbliżone warunki pogodowe. Zauważyłem na wykresach, że teraz płynnie idzie ( nie odchyla się za bardzo krzywa faktycznej pracy od krzywej zadanej, wcześniej była sinusoida) . Spieki jakby trochę mniejsze ( dam zaraz foto bo w końcu nie wiem jakie koksowe czy żużlowe). Podniosłem deflektor o jedno oczko ale nie przyniosło to wielkich rezultatów. Dziś wgram nowy soft gdzie można obniżyć moc dmuchawy i zobaczę co to da. Ten sam węgiel stosują moi sąsiedzi mający różne piece o retortach obrotowych. Jeden ma spieki jak ja drugi nie. Oznacza to, że ogromne znaczenie ma ustawienie kotła podejrzewam że moc dmuchawy (obaj mają regulowane przesłony dmuchawach) Możesz zrobić mały wykład o długości pracy podajnika w grzaniu? Po co taka duża rozpiętość czasu podawania od 3-ch do 20-tu paru sekund? Jak powinien być ustawiony kocioł? Fabrycznie na 5s. Czym się kierować ? Ilością spalanego węgla?, powstawaniem spieków? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts