nilsan 13.12.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 re: zawijan_2 Na przykład na litewski kocioł STROPUVA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 13.12.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zawijanowie czy mogę sie przypomnieć w temacie mojej dmuchawy DM32SF do Ponar 38kW - czemu taka i czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na pracę Ecoal w porównaniu z zalecaną WPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.12.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 re: nilsan Zechciej - proszę - rozwinąć swoje twierdzenie : "Zawsze można wymienić kocioł na jakiś długobieżny bez podajnika" Pozdr. z_2 Masz rację Zawijanie_2 - nie cierpię takich Gości, co piszą byle coś napisać... I żeby było jasne - z kotła jestem na razie zadowolony, a przy każdym kotle (jak ktoś jest czepliwy) można znaleźć jakąś niedogodność. Co pasuje jednemu - nie musi pasować drugiemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.12.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 re: zawijan_2 Na przykład na litewski kocioł STROPUVA. Już Cię namierzyłem - to nie forum reklamowe. Uciekaj stąd. Trzeba promować polskie wyroby, bo jeszcze trochę i nic polskiego nie da się kupić, a podatki powędrują do innych krajów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.12.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ja tylko grzecznie odpowiedziałem na pytanie.A wszedłem na ten wątek bo mnie zaciekawił kociołek Ogniwo Eco plus.Zaś co się tyczy podatków, to chyba masz o tym mgliste pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.12.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nilsen gdzie płacą podatki Reale itp. mgliście to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.12.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) My płacimy podatek VAT i dochodowy od sprzedaży towarów importowanych w Polsce. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.12.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 My płacimy podatek VAT i dochodowy od sprzedaży towarów importowanych w Polsce. Ale producent tych kotłów płaci je u siebie w kraju i z tego tytułu gospodarka tego kraju zyskuje. Poczytaj sobie trochę o ekonomii. A polityka likwidowania wszystkiego bo się nie opłaci prowadzi do nikąd. Popatrz sobie na stocznie w Niemczech, czy kopalnie w Czechach. U nas się nie opłaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 W kwestii popierania polskich produktów jestem za... tylko niekiedy przeciw, ponieważ akurat ten produkt jest tego wart.Poza tym wszyscy kiedyś powtarzaliśmy za Mickiewiczem "Litwo ojczyzno moja...", albo "wodzu prowadź na Wilno" etc.Nie zawsze warto być zaściankowym.Co zaś się tyczy ekonomii, to chociażby w sterowniku eCoal kotła OE+ znajdziesz dość sporo importowanych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 13.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Kolego nilsan Wybacz, ale nie jestem tak biegły, aby znać nazwy handlowe wszystkich wyrobów na tym łez padole.Zechciej chociaż przybliżyć to urządzenie krótkim opisem i wskazać w czym lepsze od innych i dlaczego. Przy okazji podaj jakieś materiały źródłowe na potwierdzenie swoich słów.Będę bardzo szczęśliwy, jeśli się okaże, że kociołek z kraju lesistego lepszy w pracy na węglu, niż te z kraju węglowego. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 p.s. oczywiście, mógłbym pociorać się po necie i znaleźć to, co wersalikami zareklamowałeś. Jednak wolę, abyś to ty - jako użytkownik co najmniej dwóch kotłów: jednego retortowego i drugiego, którego nam jedynie z nazwiska przedstawiasz opisał "wyższość jednych świat nad drugimi". Edytowane 13 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 13.12.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 nilsan! "Poza tym wszyscy kiedyś.... " #4504 TYLKO NIE WSZYSCY, TYLKO NIE WSZYSCY!!!!! Mów Waszeć co najwyżej za siebie lub za tych, którzy Ci prokurę podpisali.Mnie w to nie mieszaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 13.12.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 re; sebsa Odpowiadam krótko:Bo kocioł 38 kW potrzebuje więcej powietrza o odpowiednich parametrach. Ten drugi mu tego nie zapewni. Pozdr. zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 13.12.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Qrczę, smyrało mnie, więc jednak pokukałem tu i tam i poniżej zamieszczam wam tylko drobne perełki z oficjalnego dokumentu opisującego kociołek REKLAMOWANY przez nilsana. Poczytajcie i przestańcie najeżdżać na swoje automaty. Nilsanowe cudo z blachy 2,5 oraz 4 zapewni wam spokój w rodzinie, bo z kotlowni wychodzić będziecie jedynie w celach prokreacyjnych lub ostatecznych. A teraz idziemy ... do cytatów: "Przy spalaniu węgla zaleca się używać rusztu, który powinien być oczyszczony z niedopalonych żarzących się resztek węgla, popiołu oraz żużla, poprzez otwór popielnika, przed nowym załadunkiem paliwa. Niedopalone żarzące się resztki węgla można wykorzystać do ponownego rozpalenia kotła układając je na wierzchu wsadu po wykonaniu załadunku zasobnika. Do załadunku najlepiej jest użyć węgla o wielkości nie większej niżmandarynka. Większe kawałki węgla trzeba rozdrobnić. Przy spalaniu miału węglowego moc kotła spada nawet o 50%, dlatego powinno się go używać tylko w okresach prognozowanych wyższych temperatur zewnętrznych. Do węgla nie zaleca się dodawać innego paliwa z wyjątkiem rozruchu kotła. Do jego rozpalenia na wierzchu wsadu należy ułożyć około 2kg suchego drobnego drewna. Podczas spalania węgla i brykietów nie zaleca się uzupełniać wsadu w trakcie pracy kotła. Zmiana na podziałce o jedną cyfręodpowiada obniżeniu lub podniesieniu temperatury wody kotle o około 5-10ºC. Przy regulacji temperatury wody w kotle należy pamiętać, że jego zakres optymalnej pracy zawiera się w przedziale 70-85 ºC oraz że nie wolno dopuścić do zagotowania się wody w kotle, ani do jej nadmiernego obniżenia. 5.3. OCENA PRACY KOTŁA a) Jeśli przez pewien okres po uruchomieniu kocioł działa dobrze, zaś później temperatura wody w kotle zacznie spadać poniżej zadanej wartości i kocioł nie osiąga mocy nominalnej pomimo prawidłowo wyregulowanej instalacji grzewczej, prawidłowej kalibracji kotła i dobrej jakości załadowanego paliwa, może to oznaczać, że jest zbyt słaby ciąg kominowy, spowodowany nieszczelnościami układu odprowadzania spalin. Należy sprawdzić czy sązamknięte drzwiczki wyczystki, nastawę regulatora ciągu kominowego, jeżeli jest zamontowany w układzie kominowym, lub inne nieszczelności, które po ich stwierdzeniu należy usunąć. b) Jeśli po rozpaleniu się paliwa w kotle słychać rytmiczny szum, a czasami wydobywa siędym z komina, to oznacza, że jest zbyt mocny ciąg kominowy. Kocioł nie osiąga mocy nominalnej i działa bardzo nieekonomicznie. W tym wypadku należy zamontować regulator ciągu kominowego i wyregulować ciąg komina w sposób opisany na zamieszczonym powyżej schemacie komina, na tyle żeby kocioł przestał pulsować. c) Jeżeli temperatura wody w kotle podnosi się zbyt wolno i w kominie wydziela siękondensat, choć paliwo spala się dobrze, oznacza to, że jest zbyt duży przepływ wody przez kocioł. W tej sytuacji należy przełączyć pompę obiegową kotła na mniejszą prędkość lub zmniejszyć przepływ wody przy pomocy zaworów regulacyjnych zamontowanych w instalacji grzewczej. Moment, w którym w kominie przestanie wydzielać się kondensat lub temperatura wody w kotle podniesie się do 70–80ºC kończy regulację. Podczas spalania węgla lub brykietów popiół należy usuwać za każdym razem przed ponownym rozpaleniem kotła. Nieodpowiednie warunki eksploatacji kotła: a) instalacja z rur o dużych średnicach z grzejnikami bez regulacji, [2, 3, 4] b) pompa o zbyt dużym przepływie, [2, 3, 4] c) nieszczelne kolano łączące przewód spalinowy z kominem, [1, 5] d) niedomknięty popielnik, [7] e) brak dopływu powietrza do kotłowni z zewnątrz, [6] f) zatkany przewód spalinowy, [1] g) zbyt mocny ciąg komina, [7] h) zbyt mała średnica komina,[5] i) długość nie izolowanego przewodu kominowego poza przestrzenią ogrzewaną wynosi ponad 50cm, [1, 5] j) zbyt wysokie ciśnienie w instalacji. [8] 2. Problemy z regulacją temperatury ogrzewania Jeżeli w instalacji centralnego ogrzewania nie są zainstalowane elementy służące do automatycznej regulacji temperatury w pomieszczeniach, takie jak: zawory grzejnikowe z głowicami termostatycznymi, zawory mieszające trójdrogowe lub czterodrogowe itp., temperaturę ogrzewanie można regulować zaworem regulatora ciągu kotła. Poprzez regulację ilości powietrza dostarczanego do komory spalania uzyskuje się wzrost lub spadek mocy kotła i tym samym odpowiedni wzrost lub spadek temperatury wody na wyjściu z kotła. Obracając delikatnie śrubę zaworu regulatora ciągu kotła w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara zwiększamy ilość dopływającego powietrza do komory spalania, w kierunku przeciwnym zmniejszamy. 10Regulacja temperatury jest możliwa w przedziale 60–90ºC, pod warunkiem, że przepływ wody przez kocioł nie przekracza wartości maksymalnej dla danego typu kotła. Ustawiając kocioł na minimalną temperaturę 60ºC należy starannie ułożyć paliwo w palenisku, aby paliło się stabilnie i nie powodowało nadmiernego spadku temperatury wody w kotle (różnicy temperatur pomiędzy dopływem i odpływem wody z kotła), co może doprowadzić do wystąpienia zjawiska kondensacji. Jeśli odczuwa się zapach kondensatu lub zauważy się jego wytrącanie, należy niezwłocznie nastawić wyższątemperaturę pracy kotła, do momentu wyeliminowania zjawiska kondensacji. Jeżeli pomimo ustawienia minimalnej temperatury pracy kotła w ogrzewanych pomieszczeniach jest zbyt gorąco, należy obniżyć wydajność pompy, przełączając ją na mniejszą prędkość obrotową. 3. Zbyt duży przepływ wody przez kocioł W przypadku zbyt dużego przepływu wody przez kocioł, przepływająca przez wymiennik ciepła woda nie zdąży odebrać całego wytwarzanego przez kocioł ciepła i powoduje nadmierne schłodzenie ścianek komory spalania, poniżej progu wytrącania siękondensatu (około 54-56ºC). Kondensat spływając po ściankach w dół wysycha zużywając na ciepło parowania nawet do 50% energii wytwarzanej przez kocioł, zamiast wykorzystać ją na ogrzanie wody w wymienniku ciepła. W skrajnych przypadkach przedostając się na sam dół kotła trafia do popielnika i skleja popiół utrudniając jego usunięcie. Kondensat ma silne właściwości żrące powodujące szybką erozję ścianek komory spalania, co w konsekwencji wpływa na skrócenie okresu eksploatacji kotła. Z powyższych względów wytrącanie się kondensatu nie jest zjawiskiem pożądanym. Charakterystycznym objawem zbyt dużego przepływu jest sytuacja, w której w ciągu półgodziny od chwili uruchomienia, temperatura wody w kotle nie podnosi się powyżej 60ºC. Jeżeli przepływ jest prawidłowy wtedy temperatura szybko wzrasta do 60–80ºC. W sytuacji stwierdzenia zbyt dużego przepływu wody przez kocioł należy: • zwiększyć opory przepływu przez poszczególne gałęzie instalacji, montując kryzy dławiące lub zawory regulacyjne, albo zmniejszając nastawy na istniejących zaworach, • obniżyć wydajność pompy przełączając ją na niższą prędkość obrotową." Kolego nilsan Wybacz mi szczerość:pewnie jesteś dzieckiem z betonu i nigdy z bliska z problemami rzeczywistymi kotłowni przydomowej się nie spotkałeś.Rozumiem: zauroczył cię żywy ogień. Ale to nieco zbyt mało, aby starym wygom proponować zamiast automatu kocioł zasypowy ze sterowaniem typu "na oko". Baw się kolego dalej. Ale już beze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.12.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 re: zawijan_2 Uuuu.... ale z grubej rury pojechałeś.Po kimś na 'wunglu' wychowanym, z niekwestionowanym przeze mnie dorobkiem technicznym w zakresie chemicznej przeróbki węgla, spodziewałem się trochę innego podejścia. Zwłaszcza, że nic nie wiesz na mój temat.Wyciągasz daleko idące wnioski na podstawie pobieżnej lektury czegoś co udało ci się wygooooglować.A to jest cecha ludzi zarozumiałych.Nie będę w tym wątku dyskutował na temat kotłów Stropuva ponieważ na tym forum jest kilka dotyczących Stropuvy i tam możemy wymienić swoje poglądy.Jak już powiedziałem parę postów wcześniej uważam OE+ za ciekawą konstrukcję i dlatego tu zajrzałem.Tym niemniej nie uważam kotłów automatycznych za jedyne słuszne rozwiązanie zapewniające ciepełko naszym rodakom, choć osiągają coraz lepsze parametry sprawnościowe oraz ECO.Jak powiedział na którymś z wątków zawijan, pokłady węgla nisko spiekającego są na wyczerpaniu i powstanie problem czym nakarmić kotły retortowe.Dlatego roztropnie jest rozwijać alternatywne konstrukcje mogące spalić inne gatunki węgla z zachowaniem wysokiej sprawności i klasy ECO.IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 14.12.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 re: nilsan "z zachowaniem wysokiej sprawności i klasy ECO" A jak ty chcesz Kolego zapewnić ową wysoką sprawność i klasę ECO?Stojąc non stop przy kotle, zaglądając do paleniska co chwilkę i "lekko pokręcając" w te i wewte myśleć, że dobrze idzie, bo ma płomień jasno słomkowo żółtawy z domieszką różu indyjskiego? Ma niską emisję, bo się operator nie dusi? Jak chcesz tym reklamowanym przez siebie ustrojstwem zapewnić operatorowi komfort pracy? Nikt przy zdrowych zmysłach nie twierdzi, że kocioł z palnikiem retortowym to olimp olimpów. Stąd i prace nad innymi koncepcjami. Ale brak automatyki czy potrzeba odwiedzania kotłowni 2 - 3 razy na dobę aby czyścić palenisko i rozpalać od nowa, to cofanie się do ery kamienia łupanego. Już samo to:"Nieodpowiednie warunki eksploatacji kotła:a) instalacja z rur o dużych średnicach z grzejnikami bez regulacji, [2, 3, 4]b) pompa o zbyt dużym przepływie, [2, 3, 4]c) nieszczelne kolano łączące przewód spalinowy z kominem, [1, 5]d) niedomknięty popielnik, [7]e) brak dopływu powietrza do kotłowni z zewnątrz, [6]f) zatkany przewód spalinowy, [1]g) zbyt mocny ciąg komina, [7]h) zbyt mała średnica komina,[5]i) długość nie izolowanego przewodu kominowego poza przestrzenią ogrzewaną wynosiponad 50cm, [1, 5]j) zbyt wysokie ciśnienie w instalacji. [8]" skopiowane żywcem przeze mnie z oficjalnego dokumentu jakim jest DTR tego kotła kładzie go - w połączeniu z obostrzeniami z gwarancji - na łopatki. Czy nabywca tego urządzenia ma przerobić całą instalację w budynku by mógł spokojnie pociągać za łańcuszki, kręcić pokrętełkami, czyścić ruszt itp.??? Fajnie by było, gdybyś rzucił temat o potrzebie np. kotła wielopaliwowego itp. ale nie na zasadzie: alternatywą dla waszych automatów jest ten i ten podany z nazwy. Dlatego zadałem ci pytania co o nim wiesz i dlaczego go tak gloryfikujesz bez rzetelnego uzasadnienia, a następnie sam dotarłem do źródła, aby wiedzieć co zacz. Czy w sytuacji, gdy większość kociołków koledzy z forum - i nie tylko mają przewymiarowane i walczą o każdy stopień, bo to przekłada się na zużycie paliwa i koszty ogrzewania "Regulacja temperatury jest możliwa w przedziale 60–90ºC, pod warunkiem, że przepływwody przez kocioł nie przekracza wartości maksymalnej dla danego typu kotła. "reklamowane przez ciebie urządzenie posiadające takie obostrzenia ma jakiekolwiek szanse w starciu z automatami? Zastanów się spokojnie. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Panie Zawijanie2 ruszyło to pana ale to dobrze bo głupota ludzka nie zna granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 14.12.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) re: zawijan_2 Wolnego kolego…. Bądź uczciwy w tym co piszesz.W odpowiedzi na pytanie jednego z użytkowników kotłów podajnikowych, narzekającego na problemy ze ślimakiem i zawleczką bezpieczeństwa "Chyba, że ktoś ma inny pomysł ?", napisałem: "Zawsze można wymienić kocioł na jakiś długobieżny bez podajnika." Następnie zostałem osobiście przez ciebie wywołany do tablicy: "Zechciej - proszę - rozwinąć swoje twierdzenie : "Zawsze można wymienić kocioł na jakiś długobieżny bez podajnika"" Grzecznie odpowiedziałem: "Na przykład na litewski kocioł STROPUVA." I na tym koniec.Dlatego nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz jak nieopierzony kogucik.Tyle tytułem sprostowania. Wracając do meritum piszesz: "A jak ty chcesz Kolego zapewnić ową wysoką sprawność i klasę ECO?Stojąc non stop przy kotle, zaglądając do paleniska co chwilkę i "lekko pokręcając" w te i wewte myśleć, że dobrze idzie, bo ma płomień jasno słomkowo żółtawy z domieszką różu indyjskiego? Ma niską emisję, bo się operator nie dusi?" Na podstawie instrukcji obsługi wyciągasz jakieś dziwne, daleko idące wnioski, nie mające nic wspólnego z rzeczywistą pracą i obsługą kotła, nie posiadając jednocześnie elementarnej wiedzy na temat zasady jego działania. Dalej piszesz wyrywając fragment z kontekstu: "Już samo to:"Nieodpowiednie warunki eksploatacji kotła:a) instalacja z rur o dużych średnicach z grzejnikami bez regulacji, [2, 3, 4]b) pompa o zbyt dużym przepływie, [2, 3, 4]c) nieszczelne kolano łączące przewód spalinowy z kominem, [1, 5]d) niedomknięty popielnik, [7]e) brak dopływu powietrza do kotłowni z zewnątrz, [6]f) zatkany przewód spalinowy, [1]g) zbyt mocny ciąg komina, [7]h) zbyt mała średnica komina,[5]i) długość nie izolowanego przewodu kominowego poza przestrzenią ogrzewaną wynosiponad 50cm, [1, 5]j) zbyt wysokie ciśnienie w instalacji. [8]"skopiowane żywcem przeze mnie z oficjalnego dokumentu jakim jest DTR tego kotła kładzie go - w połączeniu z obostrzeniami z gwarancji - na łopatki." Jeżeli twierdzisz, że kocioł OE+ może ekonomicznie pracować bez sprawnego komina, z otwartymi drzwiczkami oraz z wydajnością pomp przekraczającą możliwości cieplne wymiennika, bez wprowadzania kotła w stan kondensacji, to chyba nie do końca wiesz jak działa kocioł stałopalny. "Jak chcesz tym reklamowanym przez siebie ustrojstwem zapewnić operatorowi komfort pracy?" Ano tym, że to samo co robi eCoal w zakresie kontroli przebiegu procesu spalania, realizuje oryginalny, prosty, termostatyczny regulator kotła Stropuva, bez całego tego elektroniczno-informatycznego zadęcia.Poza tym Stropuva nie wymaga od użytkownika więcej uwagi niż OE+. Oba kotły co jakiś czas trzeba załadować i wygarnąć popiół z popielnika. "reklamowane przez ciebie urządzenie posiadające takie obostrzenia ma jakiekolwiek szanse w starciu z automatami?" Z moich doświadczeń eksploatacyjnych wynika, że tak.Pracują na jednym wsadzie paliwa nie krócej niż OE+.Można w nich spalać różne gatunki węgla, brykiet, drewno, torf, węgiel brunatny.Według ECO klasyfikacji ICHPW lokują się w klasie B ze względu na zawartość CO w spalinach, za to ze względu na NOx i SOx spełniają wymagania klasy A.Nad emisją CO aktualnie pracujemy i uzyskiwane wyniki są bardzo obiecujące. "Fajnie by było, gdybyś rzucił temat o potrzebie np. kotła wielopaliwowego itp. ale nie na zasadzie: alternatywą dla waszych automatów jest ten i ten podany z nazwy." Akurat z wielu wybrałem ten, ze względu na jego osiągi wynikające o dziwo z prostej, oryginalnej konstrukcji, podobnie jak ty wybrałeś OE+, którego jesteś współtwórcą. Na koniec, ponieważ zmusiłeś mnie do zajęcia stanowiska w sprawie kotłów Stropuva, dlatego nie chciałbym, żebyś mi za chwilę czynił zarzut, że zaśmiecam twój wątek. Jak wcześniej zaznaczałem są na tym forum stosowne wątki. Pozdrawiam nilsan Trochę więcej na temat kotłów Stropuva znajdziesz tu:http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=176%3Adzi-na-ringu-magazynu-instalatora-niezwyka-koza-o-parametrach-pracy-kota-kondensacyjnego-stropuva&lang=pl Edytowane 14 Grudnia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 14.12.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Panie Zawijanie2 ruszyło to pana ale to dobrze bo głupota ludzka nie zna granic. Niestety ludzka nieuprzejmość też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.12.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Równiez zadałem sobie troszke trudu i pogoglałem trochę, zerknełem nawet na yutube.... pierwsze co sie rzuca w oczy to widac ktos mocno zaczyna lansowac produkt..w jednym czasie pojawia się na róznych forach dotyczacych ogrzewania,na yutube jest opis wraz z istotą działania, to nie jest żadna alternatywa do kotlów z podajnikami to zwykłe g.... które ktoś stara się na siłę rozreklamować, poza tym takie cos w kotłowni??? bez przesady.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 To ja tylko jeden cytat malutki żeby podsumować stwierdzenie Piotrka42 w temacie lansowania produktu na różnych forach: "Od połowy 2008 r. firma Nilsan sprowadza na polski rynek kotły stałopalne, produkowane przez litewską firmę Stropuva,"zadziwiająca zdieżność czy niesamowity przypadek nicku??????? i jeszcze odpowiedź kolegi nilsana "Na przykład na litewski kocioł STROPUVA."chyba być powinno dopisane sprzedawanego przez moją firmę????? Od dalszego komentarza przez grzeczność się powstrzymam i nie zabiorę więcej głosu w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts