Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bój żaby Czp01 - jeszcze jest opał; wpisałam czas pracy podajnika 740 a w żeczywisości pewnie wyjdzie mi 770 - byłam przed wyjściem do pracy i zajżałam do podajnika - spokojnie do popołudnia wystarczy - syn przyjdzie ze szkoły to go zagonie niech pakuje na muskuły ha ha

Darase

20 stopni z hakiem mam w sypialni (czesto wietrze) - lepiej sie śpi a ja gorąca kobieta jestem i się sama czasem dogrzewam (mam sposoby)

w innych pomieszczeniach jest 23

Mam teraz na grawitacji bo pompka CO mi przegrzewała - cykliczna praca - to dla pieca męczarnia a ja musze o niego dbać - jest oki

Edytowane przez myszka!

Sebsa - to ją trochę rozruszaj w tej sypialni a sam zobaczysz ciuszki sama będzie zrzucać

Ja ogólnie tez lubię ciepełko - najgorzej znosze spadki temperatur, jak jest cały czas taka sama temperatura to okej ale jak tylko stopień mniej to już czuję, jak w górę to może być - oby nie w dół (nie kojarzyć z niczym innym)

Ty - to może przyjdz do mnie spać - ha ha

Myszka :). Ponieważ nie jestem wpięty pod esterownik napiszę. U mnie CWU ustawione praktycznie cały dzień na poziomie 39 stopni jako obniżona. Ponieważ CWU pracuje również w trybie mieszającej - ma tendencje do równania temp z temp zadaną CO. O godz 21 30 temp zadana CWU skacze do 44-45deg. Jednocześnie wyłączam pompę CO na pół godziny, by w ten sposób szybciej dogrzało do zadanej. W trybach AL oraz priorytet CWU dodano swego czasu podniesienie temp CO automatem +5deg względem CWU. U mnie prowadzi to do przegrzewania pomieszczeń. Po pół godziny CWU znów ustawiana jako obniżona a to co nagrzane wystarcza do komfortowego prysznica dla 3-4 osób.

Jako, że dość mocno swego czasu poświęcono pracy pompy mieszającej. Kilku użytkowników proponowało zmianę charakteru pompy mieszającej na cyrkulacyjną, gdzie czas czas przerwy wynosi 0. U siebie ostatnio spróbowałem nieco innego sposobu. Skalibrowałem wskazania czujnika powrotu w programie komunikacyjnym jako -2.

Charakter pracy pompy nie zmienił się. Wykresy dalej będą poszarpane. Niemniej załączenie pompy przy 39 stopniach odpowiadać będzie 41. Wyłączenie odpowiednio wyżej. Zwiększamy więc temperaturę powrotu jednocześnie nie musimy decydować się na ciągłą pracę pompy - co również przełoży się na kilka kWh w skali miesiąca oszczędności.

Darase

20 stopni z hakiem mam w sypialni (czesto wietrze) - lepiej sie śpi a ja gorąca kobieta jestem i się sama czasem dogrzewam (mam sposoby)

w innych pomieszczeniach jest 23

Mam teraz na grawitacji bo pompka CO mi przegrzewała - cykliczna praca - to dla pieca męczarnia a ja musze o niego dbać - jest oki

Popieram - mam w sypialni 18-19 st i jest super, a reszcie domu 21-22 st.

Kocioł pracuje 2 tydzień czyżby już czujnik zanieczyścił się?Wyczyszczę dzisiaj.Kalibrowałem wszystkie czujniki i w tym wyszło mi -7

Wyczyścić wymiennik oczywiście możesz, moim zdaniem raz na tydzień może 2tygodnie wystarcza chcąc być lekko drobiazgowym.

A spaliny masz <100st.C

kolega Alk czyścił jak mu spaliny >300st.C pokazały

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5073602&viewfull=1#post5073602