tesel 21.12.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Tesel sprawdź ten czujnik bo coś faktycznie nie "tegies", nie wiem, może można go zanużyć w gotującej wodzie, wtedy pokazywać powinien 100st. Kalibrowałem wszystkie czujnki we wrzątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Właśnie wruciłem z kotłowni.Zauważyłem kilka szpar między czopuchem a kominem.Pewnie tam zaciągało zimne powietrze.Uszczelniłem je silikonem1500deg.Zobaczymy czy coś się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Tesel spaliny już mają 85st. Powiedz dlaczego masz taką niską tem. powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Koledzy.Palę w piecu drugi tydzień.Zauważyłem,że na początku płomień był na środku pod deflektorem.Teraz widzę,że przybliża się coraz bardziej do podajnika.Czy to jest problem i co mogę z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Tesel spaliny już mają 85st. Powiedz dlaczego masz taką niską tem. powrotu? Nie wiem.Mam ustawione CWU+mieszająca.I tak chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 To nie jest problem, problemem jest niska tem. powrotu i dziwnie spadająca tem. spalin. Ile masz wody w tym kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jedyna myśl mi przychodzi do łeba, przy tym ekogroszku i takiej pogodzie masz przewymiarowany piec który przechodzi w podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Też myślę,że kocioł jest za duży.Czy znasz jekieś triki żeby zmiejszyć jego moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Też myślę,że kocioł jest za duży.Czy znasz jekieś triki żeby zmiejszyć jego moc? No z 12kW jeszcze tego nie przerabiałem, chyba trzeba myśleć o 6-8kW....., ale: - można przytkać w grillu spalinowym 2przeloty - wyjmij większy odlew żeliwny na którym wisi ceramiczny deflektor, deflektor powieś na mniejszym odlewie żeliwnym i przesuń na środek nad palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Znam taki trick tak jak napisał Jarecki przytkaj watą szklaną Edytowane 21 Grudnia 2011 przez darase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No z 12kW jeszcze tego nie przerabiałem, chyba trzeba myśleć o 6-8kW....., Jarecki jak twoja firma będzie w tym tempie schodzić z mocą kotłów ,to jak nic będziecie lada chwila musieli robić PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No z 12kW jeszcze tego nie przerabiałem, chyba trzeba myśleć o 6-8kW....., ale: - można przytkać w grillu spalinowym 2przeloty - wyjmij większy odlew żeliwny na którym wisi ceramiczny deflektor, deflektor powieś na mniejszym odlewie żeliwnym i przesuń na środek nad palnik Nie kumam o jakie odlewy chodzi.Deflektor wisi na ruszcie awaryjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nie kumam o jakie odlewy chodzi.Deflektor wisi na ruszcie awaryjnym. Ruszt żeliwny jest odlany z dwóch płyt Jedna jest odrobinę węższa. Większą (montowana bliżej przodu kotła) wyjmujesz Na mniejszej, przesuniętej na środek wieszasz deflektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 OK.Czy myślicie,że gorszy(mniej kaloryczny)opał pomógłby?Przy tej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 OK.Czy myślicie,że gorszy(mniej kaloryczny)opał pomógłby?Przy tej pogodzie. Spróbuj w pierwszym kroku z tym wyjęciem jednej płyty odlewu rusztu, to już powinno zwiększyć temp. spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Gorszy opał jak najbardziej spowoduje że piec będzie pracował w sposób ciągły, zwiększy się tem. spalin i zwiększy się spalanie ekogroszku. Włącz na stałe pompę Cwu to podniesie Ci tem. powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No to chłopie pojechałeś Czujnik spalin jak najbardziej takim sposobem, ale reszta czujników nie bardzo. Mierzone (3 nowe sztuki) kamerą termowizyjną przy 42 / 55st, prawidłowo wskazują z kalibracją 4.7 / 5.2. Jak Tobie wyszło ? Tak mi doradzili inni.Też tak robili.Piotrek42 porównywał moje softy ze swoimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 21.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Gorszy opał jak najbardziej spowoduje że piec będzie pracował w sposób ciągły, zwiększy się tem. spalin i zwiększy się spalanie ekogroszku. Włącz na stałe pompę Cwu to podniesie Ci tem. powrotu. Włączyłem pompęCWU do gniazda mieszającej,ustawiłem mieszającą jako cyrkulacyjną i ustawiłem czas postoju 0.Tak chyba zrobił też markowsski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Mogłeś zostawić jak było.Nie trzeba nic przekładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 To czekamy aż powrót wzrośnie, tem. spalin w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts