Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok. Piec wyczyszczony,jeden ruszt wyjęty,deflektor zawieszony jak Jarecki przykazał.Zobaczymy co teraz będzie.

No to łognia!!

Zobaczymy jutro, średnia t.spalin powinna się lekko podnieść.

Dalej zostanie przysłonienie 2otworów w grillu spalinowym (masz kocioł z czopuchem do tyłu, bo nie pamiętam??)

Witojcie chłopaki. Ostatnio czasu brakuje. Tesel bardzo ładnie kociołek ci idzie patrząc na wykres.

Temperatura spalin i powrotu faktycznie niska.

Mało masz do grzania a na dodatek dość dobrze zaizolowane jak dobrze pamiętam. Kociołek choć malutki to jeszcze nie ma za bardzo co robić.

Można spróbować podawanie dać np. na 3s i dmuchawę przyciąć wtedy do -2 albo -3 i zobaczyć jak się zachowa.

Myślę że jakbyś drugie takie mieszkanko podpiął pod niego to na spokojnie by to grzało.

Opał też warto spróbować np. dobrego czecha, troszkę sadzy może być ale więcej popracuje.

Mówię że nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba mała powierzchnia do grzania była 60 czy 80m.

Choćby stary domek to co to tyle na 12kW.

Grzałem 120 do 130 zwykłym śmieciuchem 0,8m powierzchni tylko trzeba było częściej podkładać jak mrozik cisnął.

Niestety trzeba przyznać bez żadnego owijania że na dzień dzisiejszy nie ma palnika żeby zmontować kocioł z podajnikiem na takie małe powierzchnie i żeby dobrze pracował.

Produkowane palniki są po prostu za duże mocowo.

Moim zdaniem lepiej zainstalować większego miałowca np. 15kW górnego spalania i ładować go co 2 doby (dlatego 15kW)

Ale jak zwykle napiszę że to tylko moje zdanie.

Mieszkanie małe i nie ocieplone.Kocioł jest ok.Bardzo jesteśmy z niego zadowoleni.Ja bym w nim nic nie grzebał,ale wiem,że temp. spalin i powrotu są nie tego.Jak czyściłem piec to nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków tego. Na powierzchni wymienników była tylko sucha sadza .Wiem,że jeszcze za wcześnie,ale możecie mi wskazać na co zwracać szczególną uwagę?

Re: Tesel

Z jekiegoś powodu usunięto w wersji 2.9.9 i 2.9.10 wersję 10kW. Powody nie mi oceniać, mogę tylko podejrzewać. Więc szukaj wcześniejszej wersji. Osobiście kocioł chyba najlepiej mi działał jako 10kW (po obserwacji wykresów i spieków). Ze względu jednak na możliwość korekty nadmuchu mam wersję 2.9.9 i zaobserwowałem dzisiaj pierwszy raz żar nieco niżej niż zwykle - na co czekałem.

A jakby wgrać soft,tylko nie pamiętam który,gdzie jest typ kotła 10 kw i tak ustawić?

Tesel, maniana bez nerwowych ruchów.

Wyjąłeś jedną płytę, daj mu dobę spokoju, zobaczysz,że t.spalin się podniesie.

Średnia będzie wyższa.

a jak wszystko suchutkie, to bardzo dobrze :) tak ma być.

Do jakiego jutra? Dalej coś u Ciebie nie tangens, dlaczego masz taki niski powrót? Może źle skalibroałeś czujniki, powrót przy stałej pracy pompy mam o 3 st. mniejszy od zasilania a nie mam przewymiarowanego pieca.

Dzisiaj po czyszczeniu kotła tem. spalin spadła mi o 15st. Warto czyścić :)

Zważyłem też popiół, ze 140kg droższego eko jest 7.25kg popiołu, z tańszego było 12.5kg.

Dajcie mu dobę popracować bez emocji i sraczki nerwowej

Każda instalacja inna, u jednego o 3st.C mniej a u drugiego o 6 czy 10st.C.

Można pompę c.o. dać na bieg wyżej i zobaczyć...

Możliwe, że czujnik nie dolega dobrze do rury powrotnej i trochę przekłamuje.

Jak w kotle sucho i suche spaliny, to nie ma paniki.

Jutro zobaczymy jak będzie wyglądać rozkład t.spalin, bo to mnie bardziej interesuje.