tesel 21.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Mogłeś zostawić jak było.Nie trzeba nic przekładać. A jak inaczej włączyć pompę CWU na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Pompę Cwu masz na 1 biegu, jakoś wolno powrót wzrasta, dobrze masz skalibrowany czujnik powrotu i w dobrym miejscu go masz? Zaraz za kotłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Coś nie tegies spaliny spadają a powrót dalej 32. Pompę Cwu masz wyłączoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Oo i powrót spadł, masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 22.12.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Ok. Piec wyczyszczony,jeden ruszt wyjęty,deflektor zawieszony jak Jarecki przykazał.Zobaczymy co teraz będzie. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.12.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ok. Piec wyczyszczony,jeden ruszt wyjęty,deflektor zawieszony jak Jarecki przykazał.Zobaczymy co teraz będzie. No to łognia!! Zobaczymy jutro, średnia t.spalin powinna się lekko podnieść. Dalej zostanie przysłonienie 2otworów w grillu spalinowym (masz kocioł z czopuchem do tyłu, bo nie pamiętam??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witojcie chłopaki. Ostatnio czasu brakuje. Tesel bardzo ładnie kociołek ci idzie patrząc na wykres.Temperatura spalin i powrotu faktycznie niska.Mało masz do grzania a na dodatek dość dobrze zaizolowane jak dobrze pamiętam. Kociołek choć malutki to jeszcze nie ma za bardzo co robić.Można spróbować podawanie dać np. na 3s i dmuchawę przyciąć wtedy do -2 albo -3 i zobaczyć jak się zachowa.Myślę że jakbyś drugie takie mieszkanko podpiął pod niego to na spokojnie by to grzało.Opał też warto spróbować np. dobrego czecha, troszkę sadzy może być ale więcej popracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.12.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 eee chyba wcale nie ma izolacji i mówimy o starszym budownictwie, ino pomieszczenie do grzania malutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 22.12.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No to łognia!! Zobaczymy jutro, średnia t.spalin powinna się lekko podnieść. Dalej zostanie przysłonienie 2otworów w grillu spalinowym (masz kocioł z czopuchem do tyłu, bo nie pamiętam??) Do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Mówię że nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba mała powierzchnia do grzania była 60 czy 80m.Choćby stary domek to co to tyle na 12kW.Grzałem 120 do 130 zwykłym śmieciuchem 0,8m powierzchni tylko trzeba było częściej podkładać jak mrozik cisnął.Niestety trzeba przyznać bez żadnego owijania że na dzień dzisiejszy nie ma palnika żeby zmontować kocioł z podajnikiem na takie małe powierzchnie i żeby dobrze pracował.Produkowane palniki są po prostu za duże mocowo.Moim zdaniem lepiej zainstalować większego miałowca np. 15kW górnego spalania i ładować go co 2 doby (dlatego 15kW)Ale jak zwykle napiszę że to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 22.12.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Mieszkanie małe i nie ocieplone.Kocioł jest ok.Bardzo jesteśmy z niego zadowoleni.Ja bym w nim nic nie grzebał,ale wiem,że temp. spalin i powrotu są nie tego.Jak czyściłem piec to nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków tego. Na powierzchni wymienników była tylko sucha sadza .Wiem,że jeszcze za wcześnie,ale możecie mi wskazać na co zwracać szczególną uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.12.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A jak inaczej włączyć pompę CWU na stałe? Wejdź na mój sterownik i zobacz ustawienia,właśnie tak chodzi bez przekładania kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 22.12.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wejdź na mój sterownik i zobacz ustawienia,właśnie tak chodzi bez przekładania kabli. Tak zrobię,dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 22.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A jakby wgrać soft,tylko nie pamiętam który,gdzie jest typ kotła 10 kw i tak ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.12.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A jakby wgrać soft,tylko nie pamiętam który,gdzie jest typ kotła 10 kw i tak ustawić? Jak go posiadasz to wgraj ale już go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 22.12.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Re: TeselZ jekiegoś powodu usunięto w wersji 2.9.9 i 2.9.10 wersję 10kW. Powody nie mi oceniać, mogę tylko podejrzewać. Więc szukaj wcześniejszej wersji. Osobiście kocioł chyba najlepiej mi działał jako 10kW (po obserwacji wykresów i spieków). Ze względu jednak na możliwość korekty nadmuchu mam wersję 2.9.9 i zaobserwowałem dzisiaj pierwszy raz żar nieco niżej niż zwykle - na co czekałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.12.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A jakby wgrać soft,tylko nie pamiętam który,gdzie jest typ kotła 10 kw i tak ustawić? Tesel, maniana bez nerwowych ruchów. Wyjąłeś jedną płytę, daj mu dobę spokoju, zobaczysz,że t.spalin się podniesie. Średnia będzie wyższa. a jak wszystko suchutkie, to bardzo dobrze tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 22.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No to do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 22.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Do jakiego jutra? Dalej coś u Ciebie nie tangens, dlaczego masz taki niski powrót? Może źle skalibroałeś czujniki, powrót przy stałej pracy pompy mam o 3 st. mniejszy od zasilania a nie mam przewymiarowanego pieca. Dzisiaj po czyszczeniu kotła tem. spalin spadła mi o 15st. Warto czyścić Zważyłem też popiół, ze 140kg droższego eko jest 7.25kg popiołu, z tańszego było 12.5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dajcie mu dobę popracować bez emocji i sraczki nerwowej Każda instalacja inna, u jednego o 3st.C mniej a u drugiego o 6 czy 10st.C. Można pompę c.o. dać na bieg wyżej i zobaczyć...Możliwe, że czujnik nie dolega dobrze do rury powrotnej i trochę przekłamuje.Jak w kotle sucho i suche spaliny, to nie ma paniki. Jutro zobaczymy jak będzie wyglądać rozkład t.spalin, bo to mnie bardziej interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts