Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Jarecki masz drażliwe jelito? :D

Uważaj żebyś nie eksplodował ;)

Ewidętnie widać pal licho już tem. spalin bo nawet rośnie ale ten powrót to jest zagadka, przy 30 faktycznych st. to może kolega już zbierać na nowy piec ;) (żart)

Nie wydaje się szanownemu koledze Jareckiemu że przy malutkim zapotrzebowaniu na ciepło i przy ciągłej pracy pompy Cwu powrót jest jak zaczarowany na 30st. Piec-Cwu to jest mały obieg, w takim przypadku powrót po pół godzinie powinien się zbliżyć do zasilania Cwu. Chyba że instalacja ma jakieś fajerwerki?

Dziękuję, nie mam więcej pytań :)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowałem się na unicestwienie grawitacji w moim układzie. Muszę zamontować zawór zwrotny. Wiem, że była już o tym mowa nie raz. Krzych proba o przypomnienie. Zawór wstawiamy przed pompą czy za, za punkt wyjścia przyjmując kocioł.

Czy masz obejście pompy CO?http://www.domer.pl/media/products/5110/images/thumbnail/large_1.gif?updated_at=1307001517

Dla pompy ? Pchać. Choć to niewłaściwe słowo.

Hm,to co się stanie gdy zastosuję pompę alpha 2 a za nią zawór zwrotny?

Nie pisze tego dlatego,że wiem ale dla tego bo chcę wiedzieć jak jest prawidłowo.

Info z http://www.e-heat.pl/prawidlowy-montaz-pompy-centralnego-ogrzewania-n-28.html

Gdy w instalacji zainstalowano kilka pomp (strefowanie instalacji, obieg wymiennika c.w.u. itp.), pojawia się konieczność zamontowania również zaworu zwrotnego. Najlepiej, gdy jest on instalowany pomiędzy zaworem odcinającym a pompą, przed króćcem tłocznym. W przypadku gdy średnica króćców pompy jest mniejsza od średnicy rurociągu, na którym jest montowana, zwężki powinny redukować średnicę dopiero przed samą pompą. Większa średnica zaworów odcinających i zwrotnego powoduje większe koszty inwestycyjne, ale równocześnie znacznie mniejsze opory przepływu. Mniejsza średnica skutkuje większą prędkości ą przepływu przez armaturę i ryzykiem hałasu w instalacji.

Zawór zwrotny w instalacjach pompowych jest najprostszym (choć niezbyt efektywnym) elementem zabezpieczenia przed skutkami uderzenia hydraulicznego. W sensie fizycznym uderzenie hydrauliczne wywołane jest bezwładnością cieczy przepływającej w rurociągu, której prędkość przepływu gwałtownie ulega zmianie. Zmiana tej prędkości powoduje chwilowy miejscowy wzrost lub spadek ciśnienia. Podczas bardzo szybkiego zmniejszania prędkości cieczy następuje gwałtowny przyrost ciśnienia, który jest proporcjonalny do zmiany prędkości. Wystąpienie uderzenia hydraulicznego w instalacji pompowej może mieć różnorodne pochodzenie, np. szybkie zamknięcie lub otwarcie przepływu cieczy w przewodzie (w wyniku zamknięcia zaworu kulowego, zaworu elektromagnetycznego itp.), włączenie lub wyłączenie pompy, pęknięcie rurociągu, awaria zasilania. Ze względu na małą wysokość podnoszenia pomp obiegowych w instalacji c.o. i podłączenie do instalacji naczynia wzbiorczego (zamkniętego lub otwartego) brak jest jednak istotnego zagrożenia skutkami tego zjawiska. Podstawową zatem funkcją zaworu zwrotnego jest zagwarantowanie właściwego kierunku przepływu wody (zgodnego z kierunkiem przepływu wody przez pompę).

Jeżeli w rurociągu zamontowany jest zawór zwrotny, to minimalne ciśnienie tłoczenia pompy zawsze musi być wyższe od ciśnienia zamknięcia zaworu zwrotnego. Należy o tym pamiętać zwłaszcza przy pompach z regulacją punktu pracy (pompy elektroniczne), gdzie w warunkach obliczeniowych nie będzie problemów eksploatacyjnych, ale przy ograniczeniu przez regulator wysokości podnoszenia pompy, zawór zwrotny może całkowicie zablokować przepływ.

Sam sobie odpowiedziałeś prawidłowo.

Skopiuję skopiowane bo może nie czytałeś uważnie: Jeżeli w rurociągu zamontowany jest zawór zwrotny, to minimalne ciśnienie tłoczenia pompy zawsze musi być wyższe od ciśnienia zamknięcia zaworu zwrotnego.

Tyle,że to działa tak samo.

Tak mi się wydaje.

A przed pompą jest podciśnienie czy nadciśnienie ? Nie no, ja odpuszczam. Zabrakło grochu.

Ja się nie upieram w tym co piszę.

Nie jestem hydraulikiem ani instalatorem.

Chcę tylko wiedzieć jak jest lepiej i czy to ma znaczenie.

Zakładając,że mamy pompę na zasilaniu to zawór zwrotny montujemy pomiędzy kotłem a pompą (czyli przed) czy nad pompą (czyli za) patrząc na kierunek przepływu wody.

Czytałem to.

Dalej czekam na odp ,w którym miejscu ma być zamontowany.

tylko za pompą

chyba pisze po polsku:

przed pompą tzn między koltem a pompą

za pompą tzn za kotłem i za pompą

skoro jest duże prawdopodobieństwo powstawania zjawiska kawitacji (instalacje otwarte), to montując zawór za pompą, niejako podnosimy ciśnienie statyczne wokół jej wirnika, tym samym ograniczamy możliwość powstawiania pęcherzyków powietrza.

Edytowane przez Vld