Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytanie zasadnicze: po co ci tam zawór zwrotny?

stosujesz priorytet bojlera?

albo nie ma wodotrysków w postaci 4d z siłownikiem i chcesz zabezpieczyć się na lato przed grawitacyjnym działaniem co?

Właśnie tych zaworów zwrotnych nie było w moim układzie,kazałem je założyć w czasie sezonu letniego bo pompa CWU zasysała poprzez pompe CO zimna wode z układu i tłoczyła ja do bojlera.Jaki był skutek każdy wie.Wmontowanie zaworu zwrotnego za pompą wiązało się z dużą przeróbką dlatego mam przed pompami.Tak było łatwiej i szybciej zamontować.

Dlatego aby się dowiedzieć czy tak może być zadaję to pytanie.Na wiosnę planuję wymianę zaworu różnicowego i przy okazji wstawić zawory zwrotne we właściwe miejsce.

Oj Minertu kilkadziesiąt postów było pisane że masz źle a Ty po swojemu :D jeśli będziesz przerabiał daj najpierw piec, pompę i zawór zwrotny, aaa pompa może być w takiej "obudowie" jak na Twoim zdjęciu :)

Źle i nie źle ale działa ,nie zwracałem na to uwagi aż do momentu dyskusji na ten temat.

No nie było mi dane jak Wam z taką wiedzą się urodzić.

Jak mi taką obudowę znajdziesz to ją założę.

verb wolę mieć na dwóch pompach,kiedyś było na jednej na śmieciuchu.Poza tym spełnia swoją rolę.

Zdecydowałem się na unicestwienie grawitacji w moim układzie. Muszę zamontować zawór zwrotny. Wiem, że była już o tym mowa nie raz. Krzych proba o przypomnienie. Zawór wstawiamy przed pompą czy za, za punkt wyjścia przyjmując kocioł.

Zawsze z pompą wstawiasz filtr i zawory odcinające tak aby przy czyszczeniu filtra nie trzeba było całej wody spuszczać. Jeśli podmienisz zawór odcinający ten za pompką zaworem zwrotnym to masz takie 2 w jednym. W przypadku czyszczenia filtra zakręcasz jeden zawór a drugi zamknie się automatycznie. A z innych względów niech się inni kłócą. I jednym i drugim będzie działać a spór będzie o rzecz, której nie są w stanie sprawdzić ani udowodnić.

Panowie jak by nie było nie ma się o co kłócić.Święta mamy :)

Mam jak mam i działa,na ile w układzie CO kawitacja ma znaczenie?

Pomiędzy kotłem a pompą i tak jeszcze jest zawór 4D więc on też jest u mnie błędnie zainstalowany?

VERB podeślij mi fotki (o ile to nie problem) jak u Ciebie to wygląda na jednej pompie.

[email protected]

Dzięki. Wczoraj nie mogłem uczestniczyć w dyskusji. Minertu u siebie mam tak: kocioł, zawór kulowy, filtr, pompa, zawór kulowy. Grawitacja powoduje, że gdy tylko kocioł przechodzi w tryb lato-to i tak całe ciepło idzie w instalację. Uważam to za przyczynę sporych strat. Dlatego wywalę jeden z zaworów kulowych, zamienię go na zwrotny. Grawitacja będzie mi zatem dogrzewać CWU, tam na razie zostawię jak dotychczas. Edytowane przez sebsa

macie już sterowanie podawania i sterowanie nadmuchu, walczcie teraz o sterowanie siłownikiem 4d. W auto lato siłownik po prostu zamknie siłownik i będzie po grawitacji, a w razie przegrzania, otworzy go i zrzucie nadmiar ciepła na instalację. I nie dajcie się brać na sztuczne muchy, że takie wodotryski są zbędne, czy tylko do niektórych wysoce skomplikowanych instancji są potrzebne.

Zawór zwrotny w tym miejscu jest słuszny z tego względu że latem pompka CWU może stworzyć skrót omijając piec. Oczywiście przy zaworze 4D. Natomiast kwestia samego zaworu. Jeśli ma sprężynę to może dość poważnie ograniczać dopływ ciepłej wody do zaworu 4D. Rekomenduje klapowy lub z kulą, czyli taki jak na obejściu.

Zawór zwrotny w tym miejscu jest słuszny z tego względu że latem pompka CWU może stworzyć skrót omijając piec. Oczywiście przy zaworze 4D. Natomiast kwestia samego zaworu. Jeśli ma sprężynę to może dość poważnie ograniczać dopływ ciepłej wody do zaworu 4D. Rekomenduje klapowy lub z kulą, czyli taki jak na obejściu.

I tak też latem się działo dlatego zostały zamontowane.Zawory zwrotne jakie są tego nie wiem,muszę poszperać.Poza tym kotłownia jest niska i bardzo nad pompką nie było gdzie zamontować.

Dziś jednak tego robił nie będę :)

Miałem trzy pompy, potem dwie, została jedna... mnie pasuje, w lecie zamknę jeden zawór i po sprawie.

Nie potrzebuję pełnej automatyki, ale zawór sterowany elektrycznie byłby niezły. Pomyśli się.

Ale kafli dawał nie będę :D

Dałem kafle aby było wygodnie.Tynkowanie i malowanie co jakiś czas nie wchodziło w grę,lepiej kupić tanie kafelki i obłożyć ściany.

zawsze opór po stronie zaworu 4d będzie większy niż po stronie kotła, więc nie ma obawy, że przepływ pójdzie przez 4d z pominięciem kotła.

W obiegu kotłowym nie powinno być żadnych zaworów zwrotnych, tam ma działać możliwie najlepiej obieg grawitacyjny. Z takim zaworem grawitacja w obiegu kotłowym, a tym samym funkcja pomieszania powrotu nie istnieje.

Vld co z tymi co nie mają zaworu n-drogowego i nie zamierzają mieć - jak Ja. Choć napiszę uczciwie, że myślałem o wersji z siłownikiem. Tylko koncepcji brak jakby go tu sterować...

odwróćmy pytanie: co z tymi co mają zawór n-drogowy i zamierzają z niego korzystać?

IMHO lepiej mieć możliwość i ew z niej nie skorzystać, niż chcieć skorzystać i nie mieć takiej możliwości.