krzy27 26.12.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Z takim zaworem grawitacja w obiegu kotłowym, a tym samym funkcja pomieszania powrotu nie istnieje. Stąd moja rekomendacja do zaworów bezsprężynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.12.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Stąd moja rekomendacja do zaworów bezsprężynowych. one też są zbędne, a mogą tylko wprowadzać dodatkowe zamieszanie i podnosić ryzyko awarii. Gdzie się da, szczególnie w instancjach, gdzie przez rozdzielacze i pexy nie ma żadnych szans na obieg grawitacyjny, powinno się unikać takich zaworów i montować pompy bez bypasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 A co zrobić jak w moim przypadku gdzie są 2 pompy CO i CWU , w lato gdy piec pracuje w trybie letnim pompa CWU zasysała wodę z układu i zagrzanie bojlera trwało wieki?Dodam aby pozostawić układ CO otwarty dla bezpieczeństwa gdzie w razie "w" uruchamia się pompa CO w celu wychłodzenia wody w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.12.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 one też są zbędne, a mogą tylko wprowadzać dodatkowe zamieszanie i podnosić ryzyko awarii. Gdzie się da, szczególnie w instancjach, gdzie przez rozdzielacze i pexy nie ma żadnych szans na obieg grawitacyjny, powinno się unikać takich zaworów i montować pompy bez bypasów. Wiedziałem że coś w naszej dyskusji jest nie tak. Masz racje ale myślisz zupełnie o innym zastosowaniu. Być może jest to podyktowane twoim doświadczeniem. Niestety ja w rozdzielaczach jeszcze nie siedziałem i nie grzebałem lecz zawór czterodrożny używam i podobnie jak minertu co nieco z tym zaworem doświadczyłem. Instalacje obaj mamy grzejnikowe. Rozdzielacze rządzą się innymi prawami i posługując się nimi racją jest że trzeba robić zgodnie ze sztuką ich montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 26.12.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Stąd moja rekomendacja do zaworów bezsprężynowych. Mój instalator zamontował w mojej instalacji zawory zwrotne klapowe ,podobno te okrągłe ze sprężynką nie nadają się do gorącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Wytrzymują do 100°C. Powyżej deformuje się plastikowy grzybek zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.12.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 A co zrobić jak w moim przypadku gdzie są 2 pompy CO i CWU , w lato gdy piec pracuje w trybie letnim pompa CWU zasysała wodę z układu i zagrzanie bojlera trwało wieki? Dodam aby pozostawić układ CO otwarty dla bezpieczeństwa gdzie w razie "w" uruchamia się pompa CO w celu wychłodzenia wody w kotle. ja bym przeniósł ten zawór zwrotny za pompę CO, a 4d na lato ustawiał na 50%. Grawitacyjnie zrotnego i tak nie otworzy, a przy 50% otwarciu 4d pompa cwu też nic nie powinna wysysać z obiegu kotłowego. Za pompą CWU rozumiem też masz zwrotny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 ja bym przeniósł ten zawór zwrotny za pompę CO, a 4d na lato ustawiał na 50%. Grawitacyjnie zrotnego i tak nie otworzy, a przy 50% otwarciu 4d pompa cwu też nic nie powinna wysysać z obiegu kotłowego. Za pompą CWU rozumiem też masz zwrotny? Ręce opadają. Czy Ty wiesz co piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 ja bym przeniósł ten zawór zwrotny za pompę CO, a 4d na lato ustawiał na 50%. Grawitacyjnie zrotnego i tak nie otworzy, a przy 50% otwarciu 4d pompa cwu też nic nie powinna wysysać z obiegu kotłowego. Za pompą CWU rozumiem też masz zwrotny? Wstawiłem zdjęcie z zaznaczeniem gdzie jaki zawór jest ,spisuje się to dobrze. A niby gdzie mam go wstawić jak miejsca nie ma. Nad termometrem jest od razu trójnik rozdzielający wodę na dwie strony budynku. Co do ssania to obojętnie ile bym go otworzył to i tak pociągnie.Zaworu 4D nie zamierzam ruszać ,raz ustawiony odpowiednio i basta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.12.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Ręce opadają. Czy Ty wiesz co piszesz? uświadom mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.12.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Wstawiłem zdjęcie z zaznaczeniem gdzie jaki zawór jest ,spisuje się to dobrze. A niby gdzie mam go wstawić jak miejsca nie ma. Nad termometrem jest od razu trójnik rozdzielający wodę na dwie strony budynku. Co do ssania to obojętnie ile bym go otworzył to i tak pociągnie.Zaworu 4D nie zamierzam ruszać ,raz ustawiony odpowiednio i basta. zamiast różnicowego wstawić kulowy i zamknąć, a zamiast kulowego za pompą wstawić zwrotny. na godzinę "W" on nowa wykonać wszystko zgodnie z wymogami, naczyniem otwartym i rurą bezpieczeństwa tuż po wyjściu z kotła, bez żadnej armatury, lub zew wężownica schładzająca w razie instalacji zamkniętej - ciśnieniowej. ale skoro "spisuje się to dobrze" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 zamiast różnicowego wstawić kulowy i zamknąć, a zamiast kulowego za pompą wstawić zwrotny. na godzinę "W" on nowa wykonać wszystko zgodnie z wymogami, naczyniem otwartym i rurą bezpieczeństwa tuż po wyjściu z kotła, bez żadnej armatury, lub zew wężownica schładzająca w razie instalacji zamkniętej - ciśnieniowej. ale skoro "spisuje się to dobrze" ... eCoal tego nie potrzebuje,wystarczy aby pompy miały obieg,jak go zamkniemy to dupa blada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.12.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 eCoal tego nie potrzebuje eCoal nie je miodu, on żuje pszczoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 27.12.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Panowie mam taki problem.Już drugi raz wystąpiło u mnie takie cóś.Alarm "piec wygaszony".Przyjeżdżam z pracy,resetuję alarm i bez żadnej innej ingerencji piec rusza do roboty.Co może wywoływać te alarmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 27.12.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Zauważyłem,że po stronie przeciwnej od podajnika(w palniku) i w szufladzie jest sporo nie spalonego węgla.Wygląda to tak jakby podajnik węgiel podawał a piec wygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 27.12.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Zauważyłem,że po stronie przeciwnej od podajnika(w palniku) i w szufladzie jest sporo nie spalonego węgla.Wygląda to tak jakby podajnik węgiel podawał a piec wygasł. też tak miałem - napisz coś o swojej instalacli, wielkości pieca i domu oraz czym palisz.....to bardzo ważne bo przy obecnych temperaturach na zewnątrz i wysoko kalorycznym eko i jeszcze węglu trzymającym żar - tak właśnie się dzieje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 27.12.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Panowie mam taki problem.Już drugi raz wystąpiło u mnie takie cóś.Alarm "piec wygaszony".Przyjeżdżam z pracy,resetuję alarm i bez żadnej innej ingerencji piec rusza do roboty.Co może wywoływać te alarmy? Moim zdaniem zbyt bardzo zdusiłeś nadmuch masz na -3% węgiel pewnie masz drobny i nie jest dmuchawa w stanie przedmuchać złoża. Wróć z ustawieniem na zero i zobacz co się będzie działo. Jak będą spieki zwiększ podawanie o sekundę i o -1 nadmuch. Najpierw jednak pozostaw korekcje powietrza na zero i podawanie na 5s-tak na jedna dobę...Bardzo niska temp spalin potwierdza jakby to co napisałem.Do spalania musi być odpowiednia ilość powietrza. Jak to wszystko nie pomoże to pomyślimy coś dalej. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Tesel tem. powrotu poszła do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 27.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Bo się zmniejszyło zapotrzebowanie na ciepło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.12.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Powodem alarmu jest niska tem. spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts