Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

też tak miałem - napisz coś o swojej instalacli, wielkości pieca i domu oraz czym palisz.....to bardzo ważne bo przy obecnych temperaturach na zewnątrz i wysoko kalorycznym eko i jeszcze węglu trzymającym żar - tak właśnie się dzieje !

Instalacj jest standartowa.Pompa CO,pompa CWU, piec 12kw, mieszkanie 60m2,paliwo ekogroszek z kopalni PIAST,drobny.Ustawię tak jak radzi jack18.Dzięki.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś wymyśliłem coś takiego. Podłączyć do tego samego styku, który steruje i zasila pompą CO przekaźnik bądź stycznik. Podłączyć pod niego coś w rodzaju elektrozaworu zamontowanego za pompą. Załączenie pompy CO powodowałoby rozwarcie/zwarcie styku w zależności od sposobu podłączenia przekaźnika/stycznika i otworzenie zaworu. Równolegle domontować lampkę sygnalizacyjną, która jeśli świeci mogłaby oznaczać "otworzony układ". Jak myślicie jest to wykonalne?

Tesel. Miałem ten sam problem w poprzednim roku. Piec wygasał cyklicznie przy wyższych temperaturach na zewnątrz. Mam 38kW więc spaliny u mnie również oscylują na niskim poziomie. Nie pomogły kalibracje, bo odczyt zgadzał się z rzeczywistością. Częściowym rozwiązanie okazało się podniesienie wskazań czujnika spalin o 30deg. W tym roku zaślepiłem część płomieniówek i piec nie wygasł ani razu z tego powodu. Spójrz na wykresy dotyczące temp spalin na godzinę wstecz przed wystąpieniem alarmu "wygaśnięcie kotła".

Dziś wymyśliłem coś takiego. Podłączyć do tego samego styku, który steruje i zasila pompą CO przekaźnik bądź stycznik. Podłączyć pod niego coś w rodzaju elektrozaworu zamontowanego za pompą. Załączenie pompy CO powodowałoby rozwarcie/zwarcie styku w zależności od sposobu podłączenia przekaźnika/stycznika i otworzenie zaworu. Równolegle domontować lampkę sygnalizacyjną, która jeśli świeci mogłaby oznaczać "otworzony układ". Jak myślicie jest to wykonalne?

Po co Ci takie zamieszanie?Pompka+zawór zwrotny dają Ci to samo.

Verb czytałem o zaworze, który wskazałeś i przy okazji skojarzyłem jeszcze jedną rzecz. Spojrzyjcie proszę na wykres, zwłaszcza ten dotyczący temp CWU(różowy). Chodzi mi o te nagłe spadki temperatury. Nie mają one żadnego uzasadnienia tzn nikt w tym czasie dużych kąpieli nie bierze. Czy to jest właśnie zjawisko cofania się zimnej wody z zasilania. Jeśli tak to muszę zainwestować w 2 zawory przy okazji modernizacji kotłowni.

23 12 2011.jpg

Tik tak, tik tak, czass... tik tak, tik tak, czass...

"Ja jestem Pan Tik Tak, ten ten zegar to mój znak" a "czas pogania ciągle nas..."

Szczęśliwego Nowego 2012 Roku :)

dołączę się i dodam od siebie że ekonomiczniejszego w ogrzewaniu niż ten:hug::hug::hug:

no i niech się choć po jednym marzeniu spełni

pozdrawiam

Krzysiek

Też przyłączam się do życzeń.

Szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle::wiggle:

Edytowane przez Marin75

• 2 weeks później...