Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Wydaje mi się czy eCoal prowadzi Wasze kotły tak że macie niższą tem. spalin w porównaniu z Brulim?

Bardzo słuszne spostrzeżenie. Na żadnym z testowanych sterowników chyba nie miałem tak niskiej temp. spalin w swoim badziewiaczku i co jeszcze powiem że używając takiego g...go paliwa nie zarasta tak szybko brudem.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przypomnij powierzchnię, ocieplenie itp.

Stary, poniemniecki,nieocieplony.60m2.Instalacja Cu nowa.CWU-80l.Teraz, od tygodnia 1 osoba.Palę ekogroszkiem z Piasta.Co dwa dni cała szuflada popiołu.Spieki są ale małe i kruche,dobrze wypalone.

Edytowane przez tesel

U mnie test eCoala ciągle trwa - ale wychodzi mi na to, że w podobnych warunkach eCoal spala mi więcej o ok. 0,52 kg na dobę niż na brulim. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest pewnie to, że w podtrzymaniu eCoal ciągle przebija wysoko temperaturę i nie można go tu ujarzmić a zapotrzebowanie na ciepło jest małe. Bruli w takich warunkach sprawuje się lepiej i nie marnuje tyle paliwa - chociaż wydaje się z drugiej strony, że na eCoalu jest jakby mniej spieków. Ostatecznie zobaczę jaka różnica w spaleniu na koniec zasypu czyli gdzieś za ok. 5 dni.

Temperatury są podobne bo wystartowałem z Koalą teraz 7 stycznia - chociaż w poprzednich 10 dniach (jak chodził bruli) było i minus 4 st C a teraz jest cieplej to Koala powinien mieć lżej. No trzeba by wyciągnąć średnio dniową temperaturę zewnętrzną i uwzględnić to w wyliczeniu zużycia - ale po pierwsze nie wiem nawet jak to zrobić a z drugiej strony to daje fory Koali bo sterownik mi się bardziej podoba - no tylko to jego przebijanie ( w którejś z poprzednich wersji oprogramowania podobno w podtrzymaniu nie przeciągał o te 5 st tylko trzymał się zadanej) Podoba mi się też jego sposób modulowania mocą i przedmuchy - co może powodować, że spalanie jest nawet efektywniejsze chociaż mniej ekonomiczne.:)