andrew01 11.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Dzięki, a ile przyjąć tak mniej więcej dla nowych budynków? Ocieplonych standardowo wg projektu, nie żadne super energooszczędne. Sorki za OT ale zaciekawiło mnie z jaką sprawnością u mnie kociołek chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.01.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ok 0,6 W będzie dobrze.Niezapomnij o cwu jaj wieksza rodzina 8-10 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Mój eCoal jest szalony albo nieobliczalny normalnie w momentach jak tylko troszkę ma większe zapotrzebowanie tak jak w tym momencie godz. 21,15 - ale przecież tylko dogrzewa i to w trybie normalnym CWU to zwiększa moc w tym nadmuch na 47 % i grzeje jak opętany a palnik rozpalony prawie do białości. http://czp.pl/foto/eCoal/palnik.jpg Moje subiektywne odczucie jest takie, że algorytm tego sterownika powinien być dla mnie jakiś łagodniejszy - to poproszę o jakąś wersję light Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Czyli E-S wiedział co robi kierując ecoala do okreslonych dmuchaw i konkretnych palników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.01.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 No nie zupełnie ja mam eCoala do testów od użytkownika Ogniwa OE plus - bo właśnie nie potrafił sobie dać rady z tymi przedmuchami i jak miał duże zapotrzebowanie na ciepło to mu normalnie w retorcie aż dziura powstawała bo sterownik dmuchał jak oszalały a nie podawał - pisali o tym na forum ES ale na razie bez skutku. U mnie sterownik jest opanowany chociaż szaleje no ale prawie cały czas jest w podtrzymaniu z uwagi na małe zapotrzebowanie na ciepło. Kolega wstawił do ogniwa na próbę mojego bruliego i na razie sobie chwali - nie ma przedmuchów i mówi, że trochę mu spalanie spadło - no ale ja czekam do końca zasypu z werdyktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 CZP01 ta fotka to śmiało na sylwestra możesz z życzeniami wstawiać, wygląda prawie jak fajerwerki. Natomiast mówiąc poważnie, to spróbuj może wgrać nowszy soft, albo wybrać inną moc z opcji programowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Mam najnowszy soft i ustawionego jako Eko plus 16 kw - przydała by się jakaś opcja na 8 kw - to by teraz było prawie optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Spróbuj przestawić na normalne 15kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zmienię na normalne 15 kw od północy to wtedy będzie lepsze porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) czp01 Wiem dlaczego tak skacze ci dmuchawa. Przyjrzyj się wykresowi Temp.CO. Sterownik wchodzi w podtrzymanie Temp.zadana +5°C a gdy spadnie poniżej bodajże Temp.zadana +4,7°C dmucha z minimalną mocą powiedzmy 36% jeśli dalej spada dmuchawa zaczyna pracować szybciej i prawie na maxa gdy dochodzi do Temp.zdanej. Powstaje wtedy jakby rezonans bo jak zacznie pracować na maxa Temp.CO gwałtownie rośnie i kocioł przechodzi w podtrzymanie a potem od nowaTa dzika praca dmuchawy to momenty kiedy wykres Temp.CO dotyka Temp..zadana Edytowane 12 Stycznia 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Może masz i rację - coś tu jest na rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.01.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Włącz (na próbę) pompę CW tak by pracowała non stop powinno to ustabilizować pracę. Tylko najlepiej wtedy było by wpiąć powrót z CW pomiędzy kocioł a dodatkowy wymiennik. PS W ciągu 15minut kocioł podnosi u ciebie Temp.CO o ponad 10°C z 42°C do 53°C choć mimo pracy na dużych obrotach temperatura początkowo spadała.Gdzie masz zamontowany czujnik Temp.CO bo działa jakby z dużym opóźnieniem? Sam czujnik w tej metalowej rurce ma dużą bezwładność. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czujnik CO mam zamontowany na rurze wyjściowej zasilającej z kotła tuż nad kotłem i zaizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.01.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Próbowałeś włączyć pompę CW tak by pracowała non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ALe to mi za wysoko CWU nagrzeje - na razie od północy zmienie ustawienie z 16 na 15 kw może to coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.01.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) CW nagrzeje Ci do max (zadana +5 °C) 47°CZmiana typu kotła to tylko zmiana ograniczenia mocy max/mini i progu przejścia z pracy ciągłej na pracę z podtrzymaniem, algorytm pozostaje ten sam.Czas pracy \wydajność pompy CO która przewala jakieś ogromne ilości wody tylko przez 1minutę możne zmienić?? Edytowane 12 Stycznia 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czujnik CO mam zamontowany na rurze wyjściowej zasilającej z kotła tuż nad kotłem i zaizolowany. Pod obudową jest miejsce na czujnik,tam go zamontuj , podobne skoki były z przerabianym VIADRUSEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jest ale ten czujnik tam się nie mieści bo jest za gruby musiałbym w żeliwie rozwiercać gniazdo pomiarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 No przeszedłem z opcjami sterownika na 15 kw to może coś złagodnieje oraz wydłużyłem cykl pompy CO 1 min na 23 min przerwy - bo jednak jeszcze przegrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.01.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jest ale ten czujnik tam się nie mieści bo jest za gruby musiałbym w żeliwie rozwiercać gniazdo pomiarowe No u mnie ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts