Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój eCoal jest szalony albo nieobliczalny normalnie w momentach jak tylko troszkę ma większe zapotrzebowanie tak jak w tym momencie godz. 21,15 - ale przecież tylko dogrzewa i to w trybie normalnym CWU to zwiększa moc w tym nadmuch na 47 % i grzeje jak opętany a palnik rozpalony prawie do białości.

http://czp.pl/foto/eCoal/palnik.jpg

Moje subiektywne odczucie jest takie, że algorytm tego sterownika powinien być dla mnie jakiś łagodniejszy - to poproszę o jakąś wersję light :)

No nie zupełnie ja mam eCoala do testów od użytkownika Ogniwa OE plus - bo właśnie nie potrafił sobie dać rady z tymi przedmuchami i jak miał duże zapotrzebowanie na ciepło to mu normalnie w retorcie aż dziura powstawała bo sterownik dmuchał jak oszalały a nie podawał - pisali o tym na forum ES ale na razie bez skutku.

U mnie sterownik jest opanowany chociaż szaleje no ale prawie cały czas jest w podtrzymaniu z uwagi na małe zapotrzebowanie na ciepło. Kolega wstawił do ogniwa na próbę mojego bruliego i na razie sobie chwali - nie ma przedmuchów i mówi, że trochę mu spalanie spadło - no ale ja czekam do końca zasypu z werdyktem :)

czp01

Wiem dlaczego tak skacze ci dmuchawa. Przyjrzyj się wykresowi Temp.CO. Sterownik wchodzi w podtrzymanie Temp.zadana +5°C a gdy spadnie poniżej bodajże Temp.zadana +4,7°C dmucha z minimalną mocą powiedzmy 36% jeśli dalej spada dmuchawa zaczyna pracować szybciej i prawie na maxa gdy dochodzi do Temp.zdanej. Powstaje wtedy jakby rezonans bo jak zacznie pracować na maxa Temp.CO gwałtownie rośnie i kocioł przechodzi w podtrzymanie a potem od nowa

Ta dzika praca dmuchawy to momenty kiedy wykres Temp.CO dotyka Temp..zadana

Edytowane przez ansu

Włącz (na próbę) pompę CW tak by pracowała non stop powinno to ustabilizować pracę. Tylko najlepiej wtedy było by wpiąć powrót z CW pomiędzy kocioł a dodatkowy wymiennik.

PS

W ciągu 15minut kocioł podnosi u ciebie Temp.CO o ponad 10°C z 42°C do 53°C choć mimo pracy na dużych obrotach temperatura początkowo spadała.

Gdzie masz zamontowany czujnik Temp.CO bo działa jakby z dużym opóźnieniem? Sam czujnik w tej metalowej rurce ma dużą bezwładność.

Edytowane przez ansu

CW nagrzeje Ci do max (zadana +5 °C) 47°C

Zmiana typu kotła to tylko zmiana ograniczenia mocy max/mini i progu przejścia z pracy ciągłej na pracę z podtrzymaniem, algorytm pozostaje ten sam.

Czas pracy \wydajność pompy CO która przewala jakieś ogromne ilości wody tylko przez 1minutę możne zmienić??

Edytowane przez ansu