Grzedorius 16.03.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Sporo na tym temacie przewija się osób o głębokiej wiedzy na temat sterownika ecoal stąd moje pytanie: W jakim celu jest zalecana pompa mieszająca w tym sterowniku, pełni ona role ochronną tzn nie dopuszcza do oziembienia pieca czy steruje mocą podawaną na grzejniki? Jeśli występuje pierwszy przypadek to pracuje w sposób zero jedynkowy ( działa lub nie ), a jeśli steruje mocą podawaną na grzejniki to "zabiera" ciepłą wode podawaną na pompe c.o. ? I wogóle jaka to powinna być pompa.To tyle na temat pomp mieszających drugie pytanie jest o pompe do c.w.o (c.w.u) po co się ją stosuje ? Tylko żeby mieć priorytet ciepłej wody przy rozpalaniu pieca? Z góry dziękuje za odpowiedź . Pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.03.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Nie wypowiadam się w kwestii zastosowania pompy w eCoal Pompa mieszająca ma ogólnie w tym miejscu, co na pokazanym schemacie eCoal podobne zadanie jak założony na tym obejściu zawór mieszający 3d. Najczęściej jest tak,że pompy mieszające są stosowane w większych mocach kotłów, wtedy są tańsze od zaworów mieszających. Najczęściej działanie takiej pompy to praca, gdy temp. powrotu spada poniżej określonego poziomu np.40st.C. To jest kolejna, zwykła pompa C.O., tyle,że zadanie ma inne. Co do pompy ładującej CWU a) Umożliwia wyższą nastawę bojlera niż instalacji C.O., można zatem zadać np.60na bojler i 50 na C.O.. b) Umożliwia pracę w trybie letnim, czyli z samym CWU, ale obieg C.O. pozostaje jako ochrona kotła, czyli gdyby teoretycznie przy nieobecności domowników i braku odbioru ciepła z bojlera z jakiś powodów kocioł osiągnął próg alarmowy, to powyżej np.70st.C nastąpi alarmowy start pompy C.O. na układ grzewczy i rozładuje to bezpiecznie nadmiar mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 16.03.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Ja mam układ na 2 pompach 1-sza do co i 2-a do podłogówki, Bojler do cwo jest wpiety do pętli przed zaworem 4 drogowym, umieszczony pod sufitem i grzeje się grawitacyjnie. Trzeba w takim przypadku dać wieksze przekroje rurek (na odcinku do zaworu n-drogowego) i wszystko działa poprawnie. Gdyby nie podłogówka wszystko chodziłoby na jednej pompce. Nie ma co komplikować chyba że są jakies duże odległości przesyłu lub spore opory przepływu. Na temat tego rozwiązania wypowiadało sie kilka osób także na tym forum i nikt nie kwestionował poprawności. Ja testuje na własnym ciele od 6 miesięcy, wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 16.03.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Dzieki Jarecki i paprociak powoli się klaruje choć mam oytanie do ciebie paprociak czy zawór czterodrożny jest sterowany przez siłownik a jeśli nie to i tak nie masz kontroli na temperature na powrocie bedzie tylko o tyle cieplejsza od powrotu z grzejników na jaką nastawe masz zawór bez wiedzy na temet temperaturyt np jeśli temp wyjścia pieca to 55 stopni powrotu to 18 (zimno jest) zawór mieszający na 1/3 to temp powrotu to ok 33 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 16.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Nie wypowiadam się w kwestii zastosowania pompy w eCoal Pompa mieszająca ma ogólnie w tym miejscu, co na pokazanym schemacie eCoal podobne zadanie jak założony na tym obejściu zawór mieszający 3d. Najczęściej jest tak,że pompy mieszające są stosowane w większych mocach kotłów, wtedy są tańsze od zaworów mieszających. Najczęściej działanie takiej pompy to praca, gdy temp. powrotu spada poniżej określonego poziomu np.40st.C. To jest kolejna, zwykła pompa C.O., tyle,że zadanie ma inne. Co do pompy ładującej CWU a) Umożliwia wyższą nastawę bojlera niż instalacji C.O., można zatem zadać np.60na bojler i 50 na C.O.. b) Umożliwia pracę w trybie letnim, czyli z samym CWU, ale obieg C.O. pozostaje jako ochrona kotła, czyli gdyby teoretycznie przy nieobecności domowników i braku odbioru ciepła z bojlera z jakiś powodów kocioł osiągnął próg alarmowy, to powyżej np.70st.C nastąpi alarmowy start pompy C.O. na układ grzewczy i rozładuje to bezpiecznie nadmiar mocy kotła. Dziękuje zaodpowiedź nasuwają mi się jednak dalsze pytania tzn od a. 60 stopni na bojlerze to chyba lekka przesada można się chyba opażyć, od b. gdyby bojler był wpięty jako pierwszy w obwodzie to w trybie zima pracował by normalnie przy lecie zawory termostatyczne odcinają grzejniki, (ew powrót z bojlera na powrót wody zimnej i zawór odcinający część obwodu na grzejniki ale niestety ginie ochrona pieca przed zagotowaniem chyba żeby zawór w wypadku przegżania pieca się otwiera ale tu to już chyba lekka przesada) czyli nie warta skórka za wyprawke, pompa potrzebna !! a pompa mieszająca hmm sam nie wiem lepszy zawór czterodrożny ? Czy myśle w dobrym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.03.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Jeżeli chodzi o pompę mieszającą czy zawory mieszające, nie jest to zawsze potrzebne. Wszystko zależy od praktyki danego instalatora a także od konkretnej sytuacji na danym obiekcie. Kocioł można podłączyć:1. Jedną pompa bez żadnego zaworu n-drogowego i będziemy grzali c.o. i cwu2. Jedną pompa z wykorzystaniem zaworu n-drogowego i możemy grzac mocniej cwu a zaworem skręcić to, co idzie na c.o.3. 2pompy plus zawór zwrotny na obwodzie cwu, wówczas mamy opcje wyższej nastawy na cwu i niższej na c.o. Może być 55na CWU i 50na C.O., ale bardzo istotne jest zastosowanie zaworu zwrotnego w obwodzie cwu4. 2pompy, zawór zwrotny na układzie cwu plus zawór mieszający n-drogowy5. 2pompy, zawór zwrotny na obwodzie cwu plus kolejny obieg grzewczy z zaworem mieszającym sterowany ręcznie lub modułem zaworu w trybie podłogowym lub grzejnikowym z wykorzystaniem kolejnej pompy dla tego obwodu. Opcji jest cała masa, mogą być tzw sprzęgła hydrauliczne, wymienniki, zbiorniki buforowe. Można wykonać cały układ jako zamknięty, jeżeli zastosujemy do kotła naczynie schładzające zgodnie z nowymi przepisami. ps. zależy jaki zawór mieszający, można zastosować automatyczny bez sterowania dla ochrony powrotu, będzie ustawiony na jedną wartość np.40st.c i dopóki nie będzie 40st.c na powrocie kocioł będzie pracował na krótkim obiegu. Mnogość możliwości podłączenia kotła i zastosowania danego zaworu jest praktycznie nieograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 17.03.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Masakra tyle możliwości a tylko jeden dom a poważnie dzieki za pomoc Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 17.03.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Zawór 4 drogowy mam manualny i ustawiłem go tak, że woda na powrocie ma ok 40 stopni - co jakis czas przestawiam. Mam sporo wody w układzie - 500m rury w podłodze z wodą o temp 30, a temp bojlera i do zaworu 4d 55 stopni.Na lato mam zamiar wyłączyć piec i grzać prundem a kiedyś solary. Do zabezpieczenia pieca przed przegrzaniem trzeba by dokupić takie ustrojstwo co go schłodzi wodą z sieci (ok 500 zl) pompowanie jej do bojlera niewiele da.Ale u mnie ecoal prowadzi piec jak w zegarku +- 4 st, szybko opanowuje temp po pogoni za upuszczoną wodą z bojlera. Ale znacznie lepiej, stabilniej by wszystko chodziło z wiekszym zbiornikiem ja niestety mam 120 l i coś koło 200 to by było perfect /1 rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 18.03.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Do zabezpieczenia pieca przed przegrzaniem trzeba by dokupić takie ustrojstwo co go schłodzi wodą z sieci (ok 500 zl) pompowanie jej do bojlera niewiele da. Witam Jareckiemu chodziło o to żeby były osobne pompy na c.o i c.w.u (w lecie) dlatego aby prze nagrzanym bojlerze i przegżanym piecu włączyła się pompa do c.o w ten sposób schładzając system. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.03.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jak są 2 pompy to faktycznie C.O. w trybie lato jest zabezpieczeniem układu.Kocioł jednak mimo to musi być zabezpieczony w ukł. otwartym np. na wypadek braku prądu. Jeżeli jednak chodzi o wymagania zabezpieczeń systemu grzewczego: 1. Kocioł musi być zabezpieczony w układzie otwartym. Można wykonać cały układ jako otwarty lub przy pomocy np. wymiennika zabezpieczyć sam kocioł w ukł. otwartym a resztę domu wykonać w ukł. zamkniętym. 2. Dopuszcza się montaż kotła na paliwa stałe w układzie zamkniętym przy zastosowaniu naczynia schładzającego, inaczej tzw. wężownicy schładzającej. Koszt ok.500zł. Urządzenie to montowane jest na zasileniu kotła i z niego dalej rozchodzi sie instalacja. W wężownicy jest żebrowana spirala zabezpieczona zaworem jednofunkcyjnym, do którego doprowadza się zimną, bieżąca wodę z kranu. Przy przekroczeniu temp. ok.93st.C zawór otwiera się i zimna woda non stop przepływa przez spirale w wężownicy odbierając nadmiar ciepła z kotła. Efekt jest taki, jakby kocioł dostał nagle kilka grzejników więcej do nagrzania. Są już na rynku wężownice schładzające z opinia Urzędu Dozoru Technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 18.03.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Mam pytanie - często w moim (ogniwo eko 15kw z ecoal) ucina mi śrube na ślimaku i co za tym idzie gaśnie piecyk itd. mam jeszcze dwie oryginalne śruby ale co potem i mysle czy można zastosować śruby o większej twardości (utwardzane czarne) Węgiel mam raczej dobry ale..... pytam czy w wypadku gdy do ślimaka wpadnie coś większego nie spali mi silnika ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.03.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 gegus37Możesz zastosować śruby M-5 imbusowe, grunt, aby gwint miały tylko na końcu. Kup o twardości 7.8 góra 8.8, twardszych nie stosuj. Co do zrywania zawleczek potwierdzają się moje wcześniejsze słowa, ale zamykam się, bo przecież się nie znam.... i nie mam doświadczenia z brucerem.Zawijan dobrze kombinuje, Twój węgiel jest, jak to określam twardy i na 99%ma zawartość kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 18.03.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jarecki jakie urządzenia do zabezpieczenia pieca przed przegrzaniem (spiralki ) używaliście lub które mógłbys polecic jako sprawdzone i wygodne w montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Mamy dostepne naczynia typu NS-Z 10kW oraz NS-Z 20kW, to odbiór ciepła. Orzeczenie Urzędu Dozoru Technicznego Ich parametry to:NS-Z 10: Ta jest po 480zł z zaworem jednofunkcyjnymciśnienie robocze 0,4MPapojemność naczynia 2,25dm3pojemność wężownicy 0,3dm3przepływ wody 0,15dm3/sektemp. wody chłodzącej wej/wyj 15/30temp. wody kotłowej wej/wyj 90-95/85-90 NS-Z 20: Ta jest po 500zł z zaworem jednofunkcyjnympojemność naczynia 3,15dm3pojemność wężownicy 0,6dm3przepływ wody 0,3dm3/sek Jak chcesz więcej info i zdjęcia napisz na priva maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 22.03.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Jak to jest z tą mocą w kotłach z palnikiem brucer i ekoenergia. Weżmy taki kocioł np Ogniwo gdzie moc jest podana 15 kw. Mały energetyk na stronach Zawijana pisze że ten wymiennik może pracować z mocą ponad 20 kw. Drugi kocioł Ponar z brucerem 17 kw i tu Zawijan pisze że może pracować z mocą też ponad 20 kw. Trzeci kocioł Sekom z palnikiem ekoenergia o mocy 17 kw może pracować też z mocą ponad 20 kw. Czyli jeśli ktoś potrzebuje kotła np o mocy 20 kw to może śmiało wybrać jeden z tych modeli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Palnik Brucer ma podany zakres mocy 15-40kWEkoenergia do 35kW W mniejszym wymienniku producent kotła oddając kocioł do badań deklaruje jego moc znamionową np. 17kW czy 15kW.Dla takiej mocy wydawany jest atest i przeprowadzane są badania. Palnik Brucer ma wysoką moc max., umieszczony w mniejszym kotle może iść zatem z nadmiarem mocy m.in. kosztem wyższej temp. spalin w tym mniejszym wymienniku 15 czy 17kW. Może okresowo pracować na 20kW bez najmniejszego problemu, w zasadzie ograniczeniem jest tylko wielkość wymiennika wodnego i szybkość z jaką odbierane jest ciepło z kotła oraz przez instalację.. Jeżeli się w tej kwestii jakoś mylę, bardziej szczegółowo może to wyjaśnić Zawijan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 22.03.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Są pewnie jakieś granice bo może iść palnik z większą mocą ,ale czy kocioł nie zmieni "koloru" jeśli wymiennik np. w Ogniwie 15 kw ma 1,6 m ?. Czyli ja rozumię tak że jeśli potrzebna będzie większa moc to eCoal tak będzie sterował procesem spalania w tym kotle że będzie starał się wycisnąć z niego max moc.Odbije się to na ekonomice ,ale kocioł da radę .Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.Bo przecież nie dasz kotła 15 kw do domu 250 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Np. przy badaniu konstrukcji Skam-P 17kW prowadzenie na 17kW mocy oznaczało temp. spalin 170st.C, jakby ten kocioł z brucerem miał iść na 20kw to pewnie temp. spalin wynosiła by coś powyżej 200st.C Oczywiście, tak jak mówisz, wszystko w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Bo przecież nie dasz kotła 15 kw do domu 250 m Czemu nie? Jeżeli budynek o pow. 250m2 będzie miał straty ciepła 50W/m2, to na potrzeby ogrzania C.O. wystarcza moc 12,5kW, dodajmy 2- 2,5kw na potrzeby CWU i spokojnie 15kW ciągnie takiej jakości budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Zawijan odpowiedziałem Ci na to pytanie. Sterownik dwustanowy można tak zaprogramować, aby nie wchodził w tryb chłodzenie lub aby wchodził w chłodzenie tylko na krótko. Taka byłaby właściwa droga ich programowania. Sterowniki dwustanowe same z siebie nie są złe. Chodzi tylko o właściwa ich obsługę a z tym jest największy problem. Tricki, które są dodawane do sterowań:- osobno programowana moc w trybie grzanie oraz osobno programowana moc w trybie chłodzenie. Sterowniki np. typu Tango, Tango Negro, Argon2cwu Dalej sterowania z programowaniem mocy przy podawaniu paliwa, osobno w trybie grzanie i chłodzenie:Sterowniki typu menuet, stary RT09, obecny RT09pid ma ten system w menu serwisowym jako określenie granic działania pid. Jeden użytkownik zaczął teraz opisywać ciekawy produkt sterownik RK 2006L, pisze, że sterownik ma tryb chłodzenie, ale w trybie grzanie jest modulacja mocy. Ma ona polegać z grubsza na doborze powietrza oraz na korekcji paliwa przy zbliżaniu sie do temp. zadanej.Zacytuję, co napisał:"Modulacja mocy polega na stopniowym zmniejszaniu prędkości obrotowej wentylatora i ilości podawanego paliwa przy zbliżaniu się do temperatury wody w kotle do wartości zadanej. O prędkości modulacji decyduje współczynnik. Np. wartość współczynnika 5 oznacza, że jeśli temperatura wody w kotle jest o 5 st. niższa od zadanej, to wentylator pracuje z mocą ustawioną w parametrze serwisowym (maksymalna moc wentylatora) a ilość podawanego paliwa jest taka jak ustawiona za pomocą gałki podajnika. Wzrost temperatury wody w kotle powoduje stopniowe zmniejszanie obrotów wentylatora do mocy ustawionej w parametrze serwisowym (minimalna moc wentylatora) oraz stopniowe zmniejszanie ilości podawanego paliwa do wartości zaprogramowanej w parametrze (minimalna dawka paliwa)" Producent sterownika Titanic kończy prace nad modelem Titanic2, maja być w nim podbicia mocy na czas podawania paliwa. Tego typu tricki umożliwiają pracę małym wydatkiem powietrza a właściwe dopalanie świeżej dawki można realizować właśnie podbiciami. Tak jak wcześniej pisał także suspenser. Dostosowanie mocy kotła do swoich potrzeb (danego obiektu i instalacji) polega na dobraniu ilości paliwa, długości przerwy i dobrania odpowiedniej ilości powietrza. Z tymi niby prostymi czynnikami ludzie mają największy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts