myszka1719509696 13.01.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witamczy mógłby mi ktoś pomóc przy czyszczeniu kotła jakiś czas temu mąż go wyłączył i wyczyścił - po ponownym włączeniu sterownika strasznie się dymiło jakby nie było ciągu w kominie.Temperatura spalin spada gwałtownie, po wyjęciu tej klapki za zawirowywaczami sytuacja się poprawia ale temperatura spalin rośnie za dużo - co może być tego przyczyną-czy przy czyszczeniu gdzieś się coś przytkało - co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witam czy mógłby mi ktoś pomóc przy czyszczeniu kotła jakiś czas temu mąż go wyłączył i wyczyścił - po ponownym włączeniu sterownika strasznie się dymiło jakby nie było ciągu w kominie. Temperatura spalin spada gwałtownie, po wyjęciu tej klapki za zawirowywaczami sytuacja się poprawia ale temperatura spalin rośnie za dużo - co może być tego przyczyną-czy przy czyszczeniu gdzieś się coś przytkało - co mam zrobić? A wyczyścił wszystko? Jak czyścił kanały pionowe to trzeba z dołu sadzę wybrać,sprawdzić czy wszystko jest na swoim miejscu. A tak z ciekawości Dlaczego mąż nie zapyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.01.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Minertu ma rację, zapytaj męża o dolną wyczystkę,którą ja czyszczę dwa razy w roku i zapytaj o czopuch tzn. rurę która łączy piec z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A jak wyjąć sadzę z dołu - jak sie tam dostać - na miejscu wszystko jest - w zasadzie to tylko zawirowywacze wyciąga i wsadza na miejsce - na tą chwię tę klapkę co się zamyka ostatni ciąg (nie wiem czy dobrze napisałam) zastąpiliśmy płaskownikiem, który nie jest na całej długości - jak jest z klapką to temperatura spalin spada do 40 stopni i piec się dusi i dymi; jak bez klapki to temperatura spalin rośnie - wiec żeby nie uszkodzić czujnika zastąpiliśmy to takim płaskownikiem i jest okej choć tem. spalin oscyluje w granicach 140-170 stopni. A mąż nie zapyta bo nie ma czasu i neta, a ja z pracy czasem wygospodaruje trochę czasu żeby tu sie trochę dokształcić i mi to nie daje spokoju wiec szukam przyczyny czemu się tak stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a jak się dostać do dolnej wyczystki i gdzie sie znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a jak się dostać do dolnej wyczystki i gdzie sie znajduje? Myszka jak masz wcześniejszy model Ogniwa, to po wyczyszczeniu tych kanałów pionowych musisz wyczyścić dolną wyczystke boczną. (wybierasz to, co wydrapałaś z kanałów pionowych) Ta wyczystka powinna być na dole z boku kotła za koszem zasypowym, nie wiem, czy jest też z drugiej strony kotła, dokładniej to Ci użytkownicy tego kotła podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 13.01.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 myszka: Nie jestem użytkownikiem kotła OE+, ale z tego co czytałem i widziałem na filmie, to dostęp do dolnej wyczystki wymiennika ciepła uzyskujesz po wyjęciu kuwety na popiół. Plecy kuwety stanowią jednocześnie zaślepkę wyczystki. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) myszka: Nie jestem użytkownikiem kotła OE+, ale z tego co czytałem i widziałem na filmie, to dostęp do dolnej wyczystki wymiennika ciepła uzyskujesz po wyjęciu kuwety na popiół. Plecy kuwety stanowią jednocześnie zaślepkę wyczystki. nilsan Nilsan, nie myl myszki. Tak jest w konstrukcjach nowszych w OE+, a ten wątek dotyczy modelu wcześniejszego i jest bardziej ogólny, tutaj chciałem, aby odbywały się dyskusje o samym funkcjonowaniu eCoala z innymi kotłami a ostatnio z innymi palnikami. Chyba bardziej odpowiednie miejsce Edytowane 13 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 13.01.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a jak się dostać do dolnej wyczystki i gdzie sie znajduje? Dolna wyczystka znajdyje się pod zawirowywaczami a dostęp do niego jest z boku kotła (klapka i dwa motylki) - czyści się zwykle raz w miesiącu, ale z tego co piszesz możesz mieć zatkany czopuch - komin za piecem a ten płaskownik musisz jednak zdecydowanie zamienić na oryginalną klapke. PIEC NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTŚCI - bo wystarczy że o jednym zapomnisz i wszytko zaczyna żle działać, kopcić i dużo palić. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.01.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Spoko spoko, dobrze sobie Myszka poradziła z tym płaskownikiem ale po wyczyszczeniu dolnej wyczystki która znajduje się na samym dole po dwóch stronach pieca należy płaskownik zamienić na oryginalny żeby tem. spalin spadła. Szkoda że wcześniej nie zapytałaś. Jak latarką się poświeci to widać czy trzeba wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 13.01.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.01.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Makol z drugiej strony jest łatwiejszy dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Makol z drugiej strony jest łatwiejszy dostęp. Pewnie masz rację, ale druga strona może stać przy samej ścianie..... a wówczas kiszka z dojściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.01.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Wystarczy 50cm, ale jak ktoś myśli dopiero po... a tam machnąć ręką "Róbta co chceta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.01.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ale chłopaki jesteście pomocni - nie liczyłam na taki odzewDzieki bardzo a jeśli to czopuch jest zatkany to co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Też trzeba wyczyścić , ale jeśli płaskownik trochę pomagał to głównym powodem będzie dolna wyczystka. Sprawdzić nie zaszkodzi i dobrze że nie uchyliłaś dolnych drzwiczek jak to niektórzy robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 13.01.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jest ale ten czujnik tam się nie mieści bo jest za gruby musiałbym w żeliwie rozwiercać gniazdo pomiarowe Zamiast czujnika w rurce z termikiem zamontuj bez rurki KTY81-210mieści się w otworze 5mm. Tylko pozostaw podłączony termik w grubym czujniku podłączonym do rury. http://www.image.micros.com.pl/_icon_auto/sod70%20%28=to92%29.jpg http://www.image.micros.com.pl/_obudowy_auto/sod70%20%28=to92%29.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.01.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 dam znać czy pomogło jak wrócę z pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.01.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 dam znać czy pomogło jak wrócę z pracy No widzę ,że koledzy pomogli. Ja niestety śpię w dzień jak Wy pracujecie i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 13.01.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Trochę skomplikowane te drzwiczki, klapki w Ogniwie. Bez instrukcji obsługi ani rusz (a kto ja czyta ???), ale dobrze, że się udało. Oby innym z poza forum także, bo instalatorzy będą dorabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts