Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Witam

czy mógłby mi ktoś pomóc

przy czyszczeniu kotła jakiś czas temu mąż go wyłączył i wyczyścił - po ponownym włączeniu sterownika strasznie się dymiło jakby nie było ciągu w kominie.

Temperatura spalin spada gwałtownie, po wyjęciu tej klapki za zawirowywaczami sytuacja się poprawia ale temperatura spalin rośnie za dużo - co może być tego przyczyną-czy przy czyszczeniu gdzieś się coś przytkało - co mam zrobić?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

czy mógłby mi ktoś pomóc

przy czyszczeniu kotła jakiś czas temu mąż go wyłączył i wyczyścił - po ponownym włączeniu sterownika strasznie się dymiło jakby nie było ciągu w kominie.

Temperatura spalin spada gwałtownie, po wyjęciu tej klapki za zawirowywaczami sytuacja się poprawia ale temperatura spalin rośnie za dużo - co może być tego przyczyną-czy przy czyszczeniu gdzieś się coś przytkało - co mam zrobić?

A wyczyścił wszystko?

Jak czyścił kanały pionowe to trzeba z dołu sadzę wybrać,sprawdzić czy wszystko jest na swoim miejscu.

A tak z ciekawości :)

Dlaczego mąż nie zapyta :)

A jak wyjąć sadzę z dołu - jak sie tam dostać - na miejscu wszystko jest - w zasadzie to tylko zawirowywacze wyciąga i wsadza na miejsce - na tą chwię tę klapkę co się zamyka ostatni ciąg (nie wiem czy dobrze napisałam) zastąpiliśmy płaskownikiem, który nie jest na całej długości - jak jest z klapką to temperatura spalin spada do 40 stopni i piec się dusi i dymi; jak bez klapki to temperatura spalin rośnie - wiec żeby nie uszkodzić czujnika zastąpiliśmy to takim płaskownikiem i jest okej choć tem. spalin oscyluje w granicach 140-170 stopni.

A mąż nie zapyta bo nie ma czasu i neta, a ja z pracy czasem wygospodaruje trochę czasu żeby tu sie trochę dokształcić i mi to nie daje spokoju wiec szukam przyczyny czemu się tak stało.

a jak się dostać do dolnej wyczystki i gdzie sie znajduje?

Myszka jak masz wcześniejszy model Ogniwa, to po wyczyszczeniu tych kanałów pionowych musisz wyczyścić dolną wyczystke boczną.

(wybierasz to, co wydrapałaś z kanałów pionowych)

Ta wyczystka powinna być na dole z boku kotła za koszem zasypowym, nie wiem, czy jest też z drugiej strony kotła, dokładniej to Ci użytkownicy tego kotła podpowiedzą.

myszka:

Nie jestem użytkownikiem kotła OE+, ale z tego co czytałem i widziałem na filmie, to dostęp do dolnej wyczystki wymiennika ciepła uzyskujesz po wyjęciu kuwety na popiół. Plecy kuwety stanowią jednocześnie zaślepkę wyczystki.

nilsan

Nilsan, nie myl myszki. Tak jest w konstrukcjach nowszych w OE+, a ten wątek dotyczy modelu wcześniejszego i jest bardziej ogólny, tutaj chciałem, aby odbywały się dyskusje o samym funkcjonowaniu eCoala z innymi kotłami a ostatnio z innymi palnikami. Chyba bardziej odpowiednie miejsce :)

Edytowane przez Jarecki79

a jak się dostać do dolnej wyczystki i gdzie sie znajduje?

Dolna wyczystka znajdyje się pod zawirowywaczami a dostęp do niego jest z boku kotła (klapka i dwa motylki) - czyści się zwykle raz w miesiącu, ale z tego co piszesz możesz mieć zatkany czopuch - komin za piecem a ten płaskownik musisz jednak zdecydowanie zamienić na oryginalną klapke. PIEC NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTŚCI - bo wystarczy że o jednym zapomnisz i wszytko zaczyna żle działać, kopcić i dużo palić.

Pozdrawiam !

Spoko spoko, dobrze sobie Myszka poradziła z tym płaskownikiem ale po wyczyszczeniu dolnej wyczystki która znajduje się na samym dole po dwóch stronach pieca należy płaskownik zamienić na oryginalny żeby tem. spalin spadła. Szkoda że wcześniej nie zapytałaś. Jak latarką się poświeci to widać czy trzeba wybierać. :)

Jest ale ten czujnik tam się nie mieści bo jest za gruby musiałbym w żeliwie rozwiercać gniazdo pomiarowe :(

Zamiast czujnika w rurce z termikiem zamontuj bez rurki KTY81-210mieści się w otworze 5mm. Tylko pozostaw podłączony termik w grubym czujniku podłączonym do rury.

http://www.image.micros.com.pl/_icon_auto/sod70%20%28=to92%29.jpg

http://www.image.micros.com.pl/_obudowy_auto/sod70%20%28=to92%29.gif