Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie myszka, że wszystko działa.

a panom przypominam,że przy wymienianiu zalet konstrukcji z kanałami pionowymi i poziomymi zwracałem wielokrotnie uwagę na średnio-wygodną obsługę dolnej wyczystki i możliwość przytkania w tym miejscu sadzami, co może kończyć się problemami z dymieniem i cofką spalin (mają utrudniony i przytkany przelot) .

Przypominam szczególnie, aby zwracać na drożność tych kanałów zwiększoną uwagę. Czyszcząc kanały pionowe w moim przekonaniu min. chociaż co drugi raz należy zajrzeć do dolnej wyczystki - po takich oględzinach dobrać sobie okres, co który z tej dolnej wyczystki należy syf wybrać.

Pilnujcie tego w zależności od stosowanego paliwa i ilości produkowanych w danym przypadku sadzy/pyłów. To jest najważniejsze miejsce w Waszych kotłach z kanałami pionowymi.

Edytowane przez Jarecki79

Oj oj Jarecki, pytałeś myszki kiedy wybierała z dolnej wyczystki, to Ci odpowiem nigdy odkąd ma piec.

W nowym Ogniwie już tego problemu nie ma :)

Wybieram dwa razy w roku, w połowie sezonu i na koniec.

U Ciebie 2x w sezonie a u kogoś innego może być częściej, to nie są żarty, to kwestie bezpieczeństwa.

W nowym ogniwie też są kanały pionowe, tyle,że nie ma wyczystki dolnej z boku kotła. Tam musisz wybrac po wysunięciu skrzynki przez mniejsze okienko, co również wprawy manualnej wymaga. Szczerze mówiąc nie wiem co jest wygodniejsze i zajmuje mniej czasu, czy rozwiązanie u Ciebie, czy to nowe.

Zwyczajnie chodzi o to, aby pamiętać, że co któryś raz po czyszczeniu kanałów pionowych należy wybrać, to co zdrapaliśmy z dolnej wyczystki kotła....

Jeżeli chodzi o dymienie to ja otwieram okno w kotłowni i po minucie otwieram piec ,

nawet górną klapę na pracującym piecu i dymku zero nawet jak zasobnik otworzę to dym się nie cofnie.

Suszcie paliwo a unikniecie częstego czyszczenia kotła.

Wydaje mi się,że mówisz o innych przyczynach dymienia.

U koleżanki myszki przytkany był przelot kanałów pionowych sadzami w dolnej wyczystce, do tej pory tego nie czyściła a dym u niej się przeciskał podczas normalnej pracy kotła.

Stąd moje uwagi na temat tej wyczystki i jej kontroli. Sam mam u siebie w domu jeszcze stary kociołek z pionowymi kanałami i stąd takie uwagi.

pozdrawiam i miłego wieczorku.

Wydaje mi się,że mówisz o innych przyczynach dymienia.

U koleżanki myszki przytkany był przelot kanałów pionowych sadzami w dolnej wyczystce, do tej pory tego nie czyściła a dym u niej się przeciskał podczas normalnej pracy kotła.

Stąd moje uwagi na temat tej wyczystki i jej kontroli. Sam mam u siebie w domu jeszcze stary kociołek z pionowymi kanałami i stąd takie uwagi.

pozdrawiam i miłego wieczorku.

Uwierz mi ,że wiem o czym piszę,otwierając okno zwiększasz ciąg kominowy,po minucie zawsze zrobi się przestrzeń gdzie pociągnie spaliny w komin.

Ja kocioł najpierw czyszczę a potem wybieram sadze,dlaczego nie zakopci nawet jak piec pracuje ?

Nawet jak czyszcząc zawsze tej sadzy dosypiesz do kanałów i nie zakopci bo jest prześwit.

GDYBY GO NIE BYŁO UDUSISZ PIEC.

Minertu, kocioł był wyczyszczony i po ponownym odpaleniu dymił, bo zapomniało się lub nie wiedziało,że z dolnej wyczystki też trzeba czasami syf wybrać.

Tu nie ma żadnej innej filozofii. Ciągu już nie było, bo prześwit był za mały. Tyle.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal&p=5120877&viewfull=1#post5120877

Zresztą sam jak widzę udzieliłeś wówczas trafnej odpowiedzi.

Z bezpieczeństwa nigdy nie robiłem i nigdy nie będę robił żartów.

U siebie dokładnie widzę po sposobie palenia i początkach przykapcania, kiedy tą dolną wyczystkę muszę odkręcać.

Tyle,że to moja prywatna sprawa i prywatne doświadczenie.

W ubiegłym roku były wielkie szarpania o to czy korekcje są potrzebne czy nie. Mówiłem, pożyjemy, zobaczymy czy nie wejdą....

Jednak weszły i super. Mi to bardzo, bardzo odpowiada funkcjonalnie.

W ubiegłym roku była też wielka dyskusja na temat tej dolnej wyczystki, większość pisała, że komora jest tam tak duża, że prześwitu nie zatka i dymić nie będzie. Co się teraz okazało, jednak zadymić przy braku czyszczenia może.

Dalej się nie rozwijam, bo nie o przepychanki chodzi, ale o bezpieczeństwo użytkowników.

Miłego wieczorku raz jeszcze. :)