myszka1719509696 14.01.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 faktycznie winna była dolna wyczystka - dwa małe wiaderka pyłku jak piasek się uzbierały.jeszcze raz dzięki za pomoc - nobel się należy - a mężusiowi zjebka się dostała że dup.. dałmiłego wekendu życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.01.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ha ha biedny mężuś Żonka nie dopilnowała to skąd mógł biedak wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jak to mówią: Z babą źle a bez baby jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 14.01.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 myszka: Chłopak się starał i pewnie na to ostanie... po cichu w nagrodę liczył. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Fajnie myszka, że wszystko działa. a panom przypominam,że przy wymienianiu zalet konstrukcji z kanałami pionowymi i poziomymi zwracałem wielokrotnie uwagę na średnio-wygodną obsługę dolnej wyczystki i możliwość przytkania w tym miejscu sadzami, co może kończyć się problemami z dymieniem i cofką spalin (mają utrudniony i przytkany przelot) . Przypominam szczególnie, aby zwracać na drożność tych kanałów zwiększoną uwagę. Czyszcząc kanały pionowe w moim przekonaniu min. chociaż co drugi raz należy zajrzeć do dolnej wyczystki - po takich oględzinach dobrać sobie okres, co który z tej dolnej wyczystki należy syf wybrać. Pilnujcie tego w zależności od stosowanego paliwa i ilości produkowanych w danym przypadku sadzy/pyłów. To jest najważniejsze miejsce w Waszych kotłach z kanałami pionowymi. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.01.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Oj oj Jarecki, pytałeś myszki kiedy wybierała z dolnej wyczystki, to Ci odpowiem nigdy odkąd ma piec. W nowym Ogniwie już tego problemu nie ma Wybieram dwa razy w roku, w połowie sezonu i na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Oj oj Jarecki, pytałeś myszki kiedy wybierała z dolnej wyczystki, to Ci odpowiem nigdy odkąd ma piec. W nowym Ogniwie już tego problemu nie ma Wybieram dwa razy w roku, w połowie sezonu i na koniec. U Ciebie 2x w sezonie a u kogoś innego może być częściej, to nie są żarty, to kwestie bezpieczeństwa. W nowym ogniwie też są kanały pionowe, tyle,że nie ma wyczystki dolnej z boku kotła. Tam musisz wybrac po wysunięciu skrzynki przez mniejsze okienko, co również wprawy manualnej wymaga. Szczerze mówiąc nie wiem co jest wygodniejsze i zajmuje mniej czasu, czy rozwiązanie u Ciebie, czy to nowe. Zwyczajnie chodzi o to, aby pamiętać, że co któryś raz po czyszczeniu kanałów pionowych należy wybrać, to co zdrapaliśmy z dolnej wyczystki kotła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeżeli chodzi o dymienie to ja otwieram okno w kotłowni i po minucie otwieram piec ,nawet górną klapę na pracującym piecu i dymku zero nawet jak zasobnik otworzę to dym się nie cofnie.Suszcie paliwo a unikniecie częstego czyszczenia kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeżeli chodzi o dymienie to ja otwieram okno w kotłowni i po minucie otwieram piec , nawet górną klapę na pracującym piecu i dymku zero nawet jak zasobnik otworzę to dym się nie cofnie. Suszcie paliwo a unikniecie częstego czyszczenia kotła. Wydaje mi się,że mówisz o innych przyczynach dymienia. U koleżanki myszki przytkany był przelot kanałów pionowych sadzami w dolnej wyczystce, do tej pory tego nie czyściła a dym u niej się przeciskał podczas normalnej pracy kotła. Stąd moje uwagi na temat tej wyczystki i jej kontroli. Sam mam u siebie w domu jeszcze stary kociołek z pionowymi kanałami i stąd takie uwagi. pozdrawiam i miłego wieczorku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Wydaje mi się,że mówisz o innych przyczynach dymienia. U koleżanki myszki przytkany był przelot kanałów pionowych sadzami w dolnej wyczystce, do tej pory tego nie czyściła a dym u niej się przeciskał podczas normalnej pracy kotła. Stąd moje uwagi na temat tej wyczystki i jej kontroli. Sam mam u siebie w domu jeszcze stary kociołek z pionowymi kanałami i stąd takie uwagi. pozdrawiam i miłego wieczorku. Uwierz mi ,że wiem o czym piszę,otwierając okno zwiększasz ciąg kominowy,po minucie zawsze zrobi się przestrzeń gdzie pociągnie spaliny w komin. Ja kocioł najpierw czyszczę a potem wybieram sadze,dlaczego nie zakopci nawet jak piec pracuje ? Nawet jak czyszcząc zawsze tej sadzy dosypiesz do kanałów i nie zakopci bo jest prześwit. GDYBY GO NIE BYŁO UDUSISZ PIEC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Minertu, kocioł był wyczyszczony i po ponownym odpaleniu dymił, bo zapomniało się lub nie wiedziało,że z dolnej wyczystki też trzeba czasami syf wybrać. Tu nie ma żadnej innej filozofii. Ciągu już nie było, bo prześwit był za mały. Tyle. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal&p=5120877&viewfull=1#post5120877 Zresztą sam jak widzę udzieliłeś wówczas trafnej odpowiedzi. Z bezpieczeństwa nigdy nie robiłem i nigdy nie będę robił żartów. U siebie dokładnie widzę po sposobie palenia i początkach przykapcania, kiedy tą dolną wyczystkę muszę odkręcać. Tyle,że to moja prywatna sprawa i prywatne doświadczenie. W ubiegłym roku były wielkie szarpania o to czy korekcje są potrzebne czy nie. Mówiłem, pożyjemy, zobaczymy czy nie wejdą.... Jednak weszły i super. Mi to bardzo, bardzo odpowiada funkcjonalnie. W ubiegłym roku była też wielka dyskusja na temat tej dolnej wyczystki, większość pisała, że komora jest tam tak duża, że prześwitu nie zatka i dymić nie będzie. Co się teraz okazało, jednak zadymić przy braku czyszczenia może. Dalej się nie rozwijam, bo nie o przepychanki chodzi, ale o bezpieczeństwo użytkowników. Miłego wieczorku raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jasne,ale chodziło mi o to,że gdyby przed czyszczeniem był zwiększony ciąg kominowy (jak u mnie poprzez otwarte okno)to zapewne prześwit by się sam zrobił.Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nudy, nie??? ciekawe co my zrobimy z zaoszczędzoną kasą na opał za ten sezon grzewczy?? jakieś propozycje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Może jakiś piknik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nudy, nie??? ciekawe co my zrobimy z zaoszczędzoną kasą na opał za ten sezon grzewczy?? jakieś propozycje?? Mogę ci podać numer konta Jak ktoś ma podobny problem to chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Właśnie co z kasą - a przypomniałem sobie o akcyzie na węgiel tzn. że w tym roku eko jest już droższy o wartości akcyzy. Na kopalni eko luzem Pieklorz kosztuje już 674,67 zł za tonę a było 637.14 zł. http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Mogę ci podać numer konta Jak ktoś ma podobny problem to chętnie pomogę. TY to zaraz tak pazernie... myślalem o jakich wczasach albo co?? ale na wczasy za mało... przepić za dużo...hmm cięzka sprawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 TY to zaraz tak pazernie... myślalem o jakich wczasach albo co?? ale na wczasy za mało... przepić za dużo...hmm cięzka sprawa:) Nie trzeba na raz przepijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.01.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nudy, nie??? ciekawe co my zrobimy z zaoszczędzoną kasą na opał za ten sezon grzewczy?? jakieś propozycje?? Mi nic nie zostało bo węgiel już dawno kupiony - najwyżej zostanie na przyszły sezon i latem kupię mniej + dorzucę trochę do jakiejś nowej zabawki - np. PPC do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 TY to zaraz tak pazernie... myślalem o jakich wczasach albo co?? ale na wczasy za mało... przepić za dużo...hmm cięzka sprawa:) Aaaa to zależy co kto pije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts