Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym dał jeszcze korekte nadmuchu na plus ale tak by spieków nie generowało. Przy niedotlenieniu łatwiej o smołę, a jak często dmuchawa staje to tym bardziej.

Również dobry pomysł ale jak teraz będzie palił mieszanką ze zbożem to może trochę się wstrzymać z tym ruchem. Zboże jest mniej kaloryczne i kociołek powinien teraz dłużej pracować oraz temp. spalin powinna wzrosnąć, może samo zniknie.

Z ciekawości jaka w tym roku jest cena zboża ? Bo też dwa sezony temu paliłem mieszanką owies + węgiel ale owies mocno podrożał i stało się to nieopłacalne.

Dwa sezony temu zboże było za bezcen przez to się opłacało. W tamtym roku było bardzo drogie a teraz jest drogie i opłacalność niestety jest kiepska.

Sam mam trochę ziemi i mógłbym sobie zasiać ale na razie się nie opłaca.

Można przedać rzepak po 2000pln/tonę i kupić owies jak będzie może kiedyś tani. Ponad dwa lata wstecz kupowałem po 200zł/t w tym roku owies sprzedałem owies po 650zł.

Wszystko się zgadza ansu ale na razie to dalej dziki kraj i dopiero przeważnie zimą albo na wiosnę widać co naprawdę się opłacało.

Widzisz ma troszkę ziemi i wg. mojego przelicznika na razie nie bardzo mi się to opłaca. to normalny totolotek, za miesiąc możesz zasiać no 1,5 miesiąca a czy dobrze zrobiłeś dowiesz się za rok jak już ponad połowę sezonu będziesz palił.

Chociaż tak jak piszesz dwa lata temu było to opłacalne.

Z ciekawości jaka w tym roku jest cena zboża ? Bo też dwa sezony temu paliłem mieszanką owies + węgiel ale owies mocno podrożał i stało się to nieopłacalne.

Owies u nas jest po 600zł/t ale ja kupiłem 1t jęczmienia po 400zł/t. Jak pisałem wcześniej nie nadaje się on ani do konsumpcji ani do siewu.Jest zaprawiony ale miał małą siłę kiełkowania.Dlatego taka cena.Jak zacząłem palić tym mixem to dopiero zobaczyłem jak piec pracuje,bo przedtem to tylko się mulił.

Witam. Pare dni temu zauważyłem że z połączenia czopucha z rurą dymową leci (kapie) żółta ciecz. Zastanawiam się czy jest to wina ekogroszku (testuje od różnych sprzedawców) czy może wina tego że piec chodzi na najniższych obrotach tj. 45 st.C Piec Ogniwo Eko 15. I w ogóle co to jest?

Witam. Pare dni temu zauważyłem że z połączenia czopucha z rurą dymową leci (kapie) żółta ciecz. Zastanawiam się czy jest to wina ekogroszku (testuje od różnych sprzedawców) czy może wina tego że piec chodzi na najniższych obrotach tj. 45 st.C Piec Ogniwo Eko 15. I w ogóle co to jest?

Przyczyną wydzielania się kondensatu może być niska temp. spalin.

Czy te eko groszku są suche bo jeśli mokre i temp. spalin do tego niska to będzie ci się zbierało tego miodu.

Koledzy tak poza tematem-przepraszam. Dziś wstawiłem do kotłowni inwerter Orvaldi INV 300W. Okazuje się jednak, że jego moc jest zbyt mała jak na mój układ oraz kocioł. Mam więc do sprzedania fabrycznie nowy i sprawny inwerter, który chodził pod obciążeniem około 2 minut . Akumulator zostawiam sobie. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Cena będzie na pewno korzystniejsza niż to co można zobaczyć w sieci. Inwerter oczywiście nowy z kartą gwarancyjną.