Jarecki79 23.03.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Nie czytasz odpowiedzi i rozciągasz wątek, nie wiem jak mam Ci odpisywać. Zacytować siebie z ostatniej strony? "Nie idzie zrobić idealnych ustawień wyjściowych w sterowniku dwustanowym, takie zwyczajnie nie istnieją. Dla jednego obiektu optymalna będzie praca na 50st.C, praca ślimaka 5sekund, pauza 30sekund, nadmuch 30% a drugi obiekt będzie miał praca ślimaka 10sekund, pauza 30sekund, siła nadmuchu 45%.Można w takim klasycznym sterowniku wgrać jakies najczęściej występujące ustawienia wyjściowe, które użytkownik musi u siebie dostosować. W trybie chłodzenie raczej praca ciągła jest kłopotliwa, można się do tego zbliżyć (np. pykać co minutę z minimalną siła przez np.3-5sekund i ustawić krotność np.10 czy 15), ale ten sterownik 2stanowy nie ma już innego zabezpieczenia przed przeciąganiem temp. a co, gdy odbiór ciepła będzie tak niski, że temp. na obrotach minimalnych będzie nadal rosła, np. grzanie bojlera. Zabezpieczenie przegrzania działa normalnie powyżej ok.70st.C - start obu pomp, powyżej 75st.c najczęściej kompletna deaktywacja przedmuchu. " Zatem nie, moim zdaniem takie rozwiązanie zwykłego sterownika nie wchodzi w grę. Brakuje zabezpieczeń. Jak jednak widać chyba coś jest na rzeczy w tym RK-2006L, sterownik obniża nadmuch i rozciąga podawanie, gdy zbliża się do wartości zadanej. Jak podaje jego właściciel. Ciekaw jednak jestem, co się w nim dzieje, gdy sterownik juz uzyska nastawę kotła zadana na sterowniku. Sterowania z pid przy pracy na minimalnej mocy i dalszym przeciąganiu temperatury przechodzą również w podtrzymanie palenia, inaczej doprowadzilibyśmy do zagotowania wody przy braku odbioru ciepła. ZATEM MOJA RADA JEST TAKA:Przy zakupie kotła należy zastanowić się nad wyborem danego typu sterownika. Najlepiej wybrać coś automatycznego, czyli eCoal, Ognik PID, RT09pid, PUMA itd. Po zakupie można już tylko albo nauczyć się obsługi klasycznego sterownika (skoro taki zestaw się kupiło) albo kupić jakiś sterownik z pid np. Perfekta, RT09pid, Ognika PID.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.03.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Można jedynie robić to, co widać na forum, to co robi również mały energetyk. Spokojnie tłumaczyć jak sterownik ustawić. Użytkownik z takim sterownikiem dwustanowym musi się nauczyć obsługi, instrukcje są co raz lepiej pisane. Jak widać po wpisach na różnych wątkach, ludzie sobie z tym radzą. Weźmy chociaż za przykład użytkownika jean pascale...jacek6 też sobie jakoś radzi z takim klasycznym sterowaniem. Cierpliwość, instrukcja w dłoń, kilka dobrych rad z forum, posiedzieć trochę z kociołkiem i później wszystko będzie intuicyjne. Najgorsze pierwsze 2tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.03.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Mission impossible, ciekaw jestem jak u X producentów sterowników stosujących różne rozwiązania masz zamiar to rozwiązać. To, co jest na rynku to finał.... Co innego o produkty debiutujące. Jeżeli chodzi o firmy rozwojowe, które skorzystają z takich rad, mam takiego producenta. Jest mini laboratorium do testów... Jeżeli mówisz poważnie o takiej współpracy, napisz na priva. Będę dostępny dopiero jutro późnym popołudniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 25.03.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Panowie a może ważniejszą rzeczą jest niedopuszczanie pary do palnika i wymiennika? Lub chociaż zminimalizowanie jej ilości. Tu jest spore pole do popisu dla konstruktorów pieców. Wiekszość z posiadaczy tego typu konstrukcji skazanych jest na wilgotne paliwo i czasem nie ma z wielu przyczyn możliwosci go dosuszyć przed wrzuceniem do kosza. Myślę że nie jest zbyt skomplikowane i kosztowne (na etapie produkcji) zamontowanie jakiegoś skraplacza w koszu, lub przedmuchiwanie zasypu.Myślę że pakowanie mokrego węgla jest główna przyczyną przedwczesnej korozji, czestych awarii, zawieszania sie paliwa. Rozwiązanie tego problemu byłoby krokiem do znacznego ułatwienia obsługi i niezawodności pieca. A co za tym idzie zadowolenia klienta i extra $. Gdzieś ktoś w Pleszewie próbował ale nie znam szczegółów tylko plotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.03.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 To nie są plotki. Członkowie Klastra Pleszewskiego opracowali kocioł i wystawili go na targach instalacje 2008 w Poznaniu, produkt zgłoszony był do walki o złoty medal. Innowacje w nim zastosowane:-Odzysk ciepła ze spalin, dosuszanie kosza, wtłaczanie podgrzanego powietrza do retorty w strefę spalania-Zastosowanie iglastego filtra spalin ze złożem koksiku, mechaniczny transport spalin czopuchem fi.110mm do komina. Tak czystego kotła nikt w Polsce jeszcze nie wyprodukował-Retorty do wyboru klasyczna i obrotowa do spalania miału-Design zewnętrzny Dipl.Designer Hans Georg Piorek -Germany, projektant m.in Bosha. Kocioł 4modułowy, moduł kosza, moduł wymiennika z płytami ceramicznymi, moduł filtra spalin, moduł CWU. Badania wykonane w 2miejscach UDT oraz Politechnika z tego co pamiętam Gliwice. Cena zestawu dochodzi jednak ponad 20tys.zł. Bez dotacji nierealne w sprzedaży. Niektóre firmy pleszewskie stosują do konstrukcji tłokowych dystrybucje powietrza w koszu, ale to raczej z myślą o tym, aby nie cofał się tam żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 26.03.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 PAPROCIAK napisał: Wiekszość z posiadaczy tego typu konstrukcji skazanych jest na wilgotne paliwo i czasem nie ma z wielu przyczyn możliwosci go dosuszyć przed wrzuceniem do kosza. Myślę że nie jest zbyt skomplikowane i kosztowne (na etapie produkcji) zamontowanie jakiegoś skraplacza w koszu, lub przedmuchiwanie zasypu. Węgiel kupuję w lecie. Trzymam na zewnątrz domu w pryzmie. Wszystko pod małym zadaszeniem. Spodkałem gdzieś w necie piec krajowego producenta w którym było dosuszanie węgla spalinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 26.03.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 zawijan O ile dobrze pamiętam w dole zasobnika szła rura ze spalinami i to podgrzewało węgiel.Spaliny dalej uchodziły do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 26.03.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Jarecki79 napisał: [Zastosowanie iglastego filtra spalin ze złożem koksiku, mechaniczny transport spalin czopuchem fi.110mm do komina. Tak czystego kotła nikt w Polsce jeszcze nie wyprodukował -Retorty do wyboru klasyczna i obrotowa do spalania miału -Design zewnętrzny Dipl.Designer Hans Georg Piorek -Germany, projektant m.in Bosha. Kocioł 4modułowy, moduł kosza, moduł wymiennika z płytami ceramicznymi, moduł filtra spalin, moduł CWU] Ten piec to przerost formy nad treścią. Firma Keystoker z USA wbudowała do środka filtr cyklonowy. Sprytny kawałek rury. Proste,skuteczne i tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.03.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 To nie są plotki. Członkowie Klastra Pleszewskiego opracowali kocioł i wystawili go na targach instalacje 2008 w Poznaniu, produkt zgłoszony był do walki o złoty medal. Cena zestawu dochodzi jednak ponad 20tys.zł. Bez dotacji nierealne w sprzedaży. I dostał ten medal? Zapomniałeś napisać jaką moc można kupić za te 20tys.zł? Jeżeli jesteś zainteresowany szczerze a nie złośliwie, to poczytaj na stronach klastra: http://klasterkotlarski.pl/Aktualnosci/Klaster-Kotlarski-na-Targach-ISTALACJE-2008.html http://klasterkotlarski.pl/Aktualnosci/Super-nowoczesne-kotly-C.O.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.03.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Tak, o wyniki możesz zapytać osobę prowadząca klaster. Były do wglądu podczas wystawy instalacje 2008. Nie, nominacja nie jest równa otrzymaniu medalu. Z tego, co wiem wykonane zostały 2 egzemplarze. Jeden pracował i był testowany u członka klastra kotlarskiego, drugi był chyba podarowany do badań politechnice czy udt, nie pamiętam, to było 2lata temu. Całość została zgłoszona do ochrony patentowej. Najbardziej innowacyjny jest sam filtr spalin, oczywiście jest on również przedmiotem zgłoszenia patentowego. Kocioł wykonany na wystawę miał moc 25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 26.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 a możecie Panowie Jarecki79 i zawijan (z całym szacunkiem dla kwalifikacji) wymieniać poglądy między sobą na pw ? wasze przepychanki mało kogo obchodzą, wypowiadacie się naprawdę fachowo jeśli pomijacie jakieś własne przepychanki, szkoda wątku . . . bijcie się na gołe klaty poza forum (respekt dla fachowości) wasze sprzeczki to żenada . . . szkoda forum. Chyba, że z tych przepychanek wyniknie jakiś Brucer 2010 )))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 27.03.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Czy jest jakaś szansa aby uzyskać jakieś dokładniejsze informacje na temat tego nowego kotła? Na ten moment zamierzam kupić Ogniwo EKO 15kW ale może należy się jeszcze wstrzymać? Na pewno w tym sezonie kocioł musi być kupiony, pewnie nawet trochę wcześniej aby chociażby mieć czas na wygrzanie podłogówki, więc nawet nie wiem czy nowy kocioł zdąży się pojawić. Z drugiej strony EKO jest już sprawdzony, a PLUS to by było zupełnie coś nowego. Pozdrawiamandrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 27.03.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 właściwie od dawna jestem zdecydowany na ogniwo, a jakaś przybliżona data debiutu plusa ? co zaś się tyczy "przepychanek" to zbyt często odbiegacie od tematu "Palnik BRUCER + sterownik eCoal" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.03.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 OGNIWO-PLUS to nie jest rewolucja. To efekt ciągłych badań i doskonalenia konstrukcji kotła OGNIWO-EKO, poprzez PONAR-EKO. Wszystkie te konstrukcje zostały zaprojektowane i wykonane według naszych wytycznych - kocioł OGNIWO-PLUS też. Jeśli chodzi o nowy palnik - zachowuje on wszystkie zalety efektywności energetycznej BRUCERA, wprowadza natomiast nowe udogodnienia eksploatacyjne dla użytkownika, o których nie chcielibyśmy jeszcze szerzej mówić. Kocioł będzie oczywiście prowadzony przez sterownik eCoal.pl, tak samo jak BRUCER. Napisz do mnie na adres: [email protected] - spróbuję Ci coś więcej powiedzieć. Twoje zdecydowanie co do kotła OGNIWO-EKO bardzo mnie cieszy i obliguje mnie do szczególnego traktowania Twoich potrzeb. Z góry dziękuję - maila już napisałem. Pozdrawiam andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.03.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Jeszcze go nie mam. Coś szwankuje? Może trafił do spamu, miałem już taki przypadek na gmail. Pozdrawiam andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 28.03.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Wczoraj miałem średnią przyjemność zmieniać ściętą zawleczkę na ślimaku brucera i aby odblokować podajnik trzeba wycofać to co sie zakleszczyło w uzwojeniu. I tu Jarecki miałeś rację z ta niby śrubą na przedłużeniu ślimaka to całkiem niepoważne ze strony producenta odlewu, luzy takie ze nie wiadomo klucz 15 czy 16. Jeszcze ze dwie takie akcje i trzeba będzie wołać spawacza aby nadspawał jakąś nowa nakrętkę bo orginalna śruba obleci. Widać że to żywy odlew i nikt nie zadał sobie trudu wyfrezować poprawny nr śruby. A czy jest jakiś prosty sposób na odwrócenie kierunku pracy ślimaka bez potrzeby wołania elektryka? Ja fizyczny więc jechałem kluczem bałem sie pogrzebać w prondzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ten odlew to prawdziwe nieszczęście 2-3wymiany zawleczki i finał. Niestety przy odlewaniu żeliwa tego typu rzeczy są możliwe jedynie po tzw stożku, także lipa i tyle. W Ekoenergi jest to poprawione. Odlew jest cały, tj.wałek a na koniec jest obróbka frezarką z 2stron pod konkretny klucz, łapiesz 17-kę i jest ok.Zawijan pisał, że przy nowym odlewie Brucera jest to poprawione, nie widziałem jednak jeszcze tego nowego odlewu, cały czas na niego czekam. Co do wycofania.. nie wiem jaka masz przekładnię. Sa takie specjalne nakładki, które pilnują zerwania zawleczki. Pasują do silników i przekładni Ewmar oraz silników Besel z Brzegu. Montuje się coś takiego na silnik, jak siła przekracza wartość ustaloną (mniejsza od zerwania zawleczki) włącza się alarm i ustrojstwo piszczy. Na puszce jest przełącznik obrotów lewo-prawo, cofamy kawałek i ponownie ustawiamy obroty do przodu, jak idzie, to ok. Mnie to wkurza (szczególnie piszczenie), ale jak ktoś chce, to za dopłata tylko 50zł może taki zestaw zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 29.03.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Tak przy odlewaniu muszą być skosy i dlatego pózniej powina być obróbka skrawaniem, ale jak za taką kasę sprzedaja ten odlew to troche powinni sie przyłożyć. Bo ta śruba to w sumie ważna częśc, nie ma bata każdy ślimak się w końcu zakleszcy bo to kawałek metalu lub kamień sie z weglem przemyci. To rozwiązanie z rewersem o którym mówisz powinno być standardem. Jutro przyglądne sie mojemu silnikowi ale chyba mam Besel - za dużo tych sprzetów ostatnio ogladałem i i się miesza i napiszę. U was można ten rewers dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.03.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ten rewers zawsze (dość rzadko) zamawiałem w komplecie z całym podajnikiem, ale zapytam dostawcy ile kosztuje samo to urządzenie. Przy komplecie było drożej o 50zł, już nic na tym nie doliczaliśmy klientowi. Sprawdź jaki masz silnik, producent silnika i jego moc, może będzie to potrzebne. Zobacz jak to rozwiązała ekoenergia w palniku II-ej generacji, frezowane z 2stron pod klucz 17-ke i nic się z tym już nie dzieje. http://img695.imageshack.us/img695/1764/nacicielimakaekoenergia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 30.03.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Czyli dzwonić do producenta kotła? Ta końcówka to integralna część odlewu ślimaka nie da się tego wymienić. Jarecki mam przekładnie nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts