Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak czytam o tym osuszaczu i nadziwić się nie mogę. Zimą wystarcza lekkie grzanie i dobra wentylacja. Oczywiście do tego potrzebny jest czas. Te 25°C dla odpowiedniej pracy osuszacza mnie też trochę dziwi bo dla materiałów budowlanych dobrze jest wysychać do 25°C. Na potwierdzenie odesłał bym do rad z artykułów muratora po słynnych powodziach.

Jeśli idzie natomiast o nieosiąganie temperatury to sytuacja w dalszym ciągu jak najbardziej normalna. Czajnik nie osiągnie wyższej temperatury niż 100°C puki nie wygotuje całej wody.

Tak więc lekkie grzanie, sprawna wentylacja i masa cierpliwości a będzie w porządku.

Ale dlaczego tem spalin rożnie jak wentylator chodzi na 48% zamiast ciepło oddawać na CO to on w komin

a jak masz ustawioną pompę CO??? który bieg??? czy może automat???

bo jak możesz to zwiększ prędkość przepływu, wzrośnie sprawność wymiany i może jeszcze uda się coś wyciagnąć z niego???

I tak jak pisze krzy27

spokojnie bo jak będziesz chciał za szybko to możesz jakąś krzywdę zrobić chałupce,

Ktoś się kiedyś się chwalił że tak grzał aż mu tynki na kominie pękac zaczęły więc może odrobinę dłużej ale spokojniej i bezpieczniej będzie

Zrozumiałem zmieniłem ekogroszek i piec jest ustawiony na CO i nagrzewa do zadanej temperatury. A ograniczenie spalin to tylko po to żeby wolniej nagrzewał a nie dmuchał na max i gonił wszystko w komin.

Od jakiegoś czasu obserwuje sterowniki innych użytkowników i jak tem spadnie od zadanej to max dmuch na 50% anie n a100 jak u mnie. U nikogo nie zauważyłem takiej tem spalin

Zbigmaz też początkowo stukał do 350st.C, też ma połączone przez bufor.

Dmuchawę możesz lekko obniżyć w nowym sofcie (wyjściowo miałeś oficjalny dostępny z eCoal.pl, w linku miałeś dane do softu testowego dostępnego na esterownik.pl na forum dotyczącym eCoala), aktualnie do -6% od tego co dobiera algorytm.

Kolejny manewr masz na samej dmuchawie w postaci przysłonki, możesz ją lekko przysłonić.

Nie mogę wejść na Twój sterownik, więc nie wiem, czy dokonałeś aktualizacji softu.

Spokojnie i cierpliwości.

wklej sobie w stopkę link do sterownika (w podpis)

Edytowane przez Jarecki79

Witam. Pare dni temu zauważyłem że z połączenia czopucha z rurą dymową leci (kapie) żółta ciecz. Zastanawiam się czy jest to wina ekogroszku (testuje od różnych sprzedawców) czy może wina tego że piec chodzi na najniższych obrotach tj. 45 st.C Piec Ogniwo Eko 15. I w ogóle co to jest?

Miałem i nadal (bardzo żadko) mam ten sam problem czyli kapiące skropliny z czopucha i wiem zdecydowanie że przyczyną jest niska temperatura spalin spowodowana kilkoma czynnikami

- zdarzyło mi się że przytkało się sadzą połączenie pieca z kominem, ograniczony przepływ spalin, dymienie pieca i ....skropliny

- małe zapotrzebowanie domu na ciepło, piec 45 st spaliny 55 - 70 i w rezultacie skropliny

- wina też czasami ekogroszku bo jeśli jest mało kaloryczny i ma dużo częsci lotnych to wszystko jest OK a jeśli koksuje się i żaży na retorcie to spada wtedy temperatura spalin i ...skropliny

- ja mieszam średniej jakosci ekogroszek z miałem który ma mało części lotnych i żaży się na retorcie przez co spada temperatura spalin co w połączeniu z niskim zapotrzebowaniem domu na ciepło powoduje wytrącaniem sie skroplin. Doszedłem do tego że mieszam eko z miałem 3-1 , piec 50 i spaliny 85 - 110 i wszystko jest na razie OK. Ogniwo eco 15 Kw, dom 180 m2 zużycie zasobnik/tydzień

Pozdrawiam !

Ale dlaczego tem spalin rożnie jak wentylator chodzi na 48% zamiast ciepło oddawać na CO to on w komin

Witam od czasu gdy sterowniki zaczęły mierzyć temperaturę spalin pojawił się pogląd że im wyższa temperatura spalin tym większa strata. Wszystko wydawało się logiczne do czasu aż ktoś tego nie sprawdził. Badańa kotła OGNIWO EKO PLUS

Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

przy mocy 20,5kW – temp.spalin: 206°C; sprawność: 76,1%; tlen: 7,3%

przy mocy 16,3kW – temp.spalin: 177°C; sprawność: 80,1%; tlen: 10,5%

przy mocy 13,3kW – temp.spalin: 167°C; sprawność: 75,3%; tlen: 12,4%

przy mocy 8,7kW – temp.spalin: 154°C; sprawność: 66,4%; tlen: 14,3%

przy mocy 7,5kW – temp.spalin: 137°C; sprawność: 66,0%; tlen: 14,9%

Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:

przy mocy 24,0kW – temp.spalin: 236°C; sprawność: 80,0%; tlen: 6,7%

przy mocy 17,3kW – temp.spalin: 178°C; sprawność: 80,3%; tlen: 9,2%

przy mocy 9,0kW – temp.spalin: 156°C; sprawność: 74,0%; tlen: 11,1%

Nie zapominaj że sprawność kotła to nie tylko temperatura spalin ale również konstrukcja wymiennika. dobry wymiennik może odebrać więcej z bardzo gorącego złoża i puścić w komin jeszcze 200st a kiepski nie odbierze. Poza tym są to badania na konkretnym kotle a na innym moga być już inne wyniki i sprawność większą mieć może np w przedziale 150-200st a potem będzie już w komin pchał wszystko

Spróbuje napisać co dokładnie miałem na myśli bo może faktycznie głupotę palnąłem.

jeśli w 2 różnych kotłach będziemy palić z tą samą mocą tym samym opałem to ten który będzie miał lepszy wymiennik odbierze więcej ciepła z tego co zostanie wyprodukowane przez palnik.

poziom temperatury podałem jako przykład, który już spieszę uzasadnić.

otóż zakładamy ze spaliny będą miały na początku wymiennika 300stC

po przejściu przez ten sprawniejszy spadną do 200st a przez ten słabszy do 230st gdyż słabszy odbierze mniejszą jego ilość. zatem mimo wyższej temperatury spalin nie będzie wyższej sprawności niestety.

Mam nadzieję że teraz to we właściwe słowa ubrałem i że moje twierdzenia sa prawdziwe.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie proszę

a jeszcze pytanie jaka moc przy tej temperaturze 100st jaki nadmiar tlenu w spalinach???

bo sama temperatura 100st nie oznacza wcale tragicznej sprawności.

ja wsadzając zawirowywacze obniżyłem temperaturę spalin z poziomu 150 na 100st bez zmiany jakiegokolwiek parametru sterownika i sprawność mi tym samym wzrosła.

nie umiem policzyc czy lepiej i mniej spalimy z temperaturą spalin 100 czy 150st ale na pewno parę osób się zna i moga to zrobić

eCoal

bruli

tak dla porównania. Koala moim zdaniem mocniej dmucha i stąd wyższe temperatury spalin i większy nadmiar tlenu w spalinach

na brulim z porównywalną mocą i tą sama temperaturą spalin masz 8% wyższą sprawność i 3% mniej tlenu

zatem nie tylko sama temperatura spalin ale również moc palnika przy tej temperaturze oraz ilość dostarczonego do spalenia powietrza mają znaczenie.

można by dla tych 9KW na brulim dmuchnąć mocniej, podnieść temperaturę spalin ale czy sprawność jeszcze by wzrosła??? a może tylko nadmiar tlenu by się zwiększył i strata kominowa????

eCoal

bruli

tak dla porównania. Koala moim zdaniem mocniej dmucha i stąd wyższe temperatury spalin i większy nadmiar tlenu w spalinach

na brulim z porównywalną mocą i tą sama temperaturą spalin masz 8% wyższą sprawność i 3% mniej tlenu

zatem nie tylko sama temperatura spalin ale również moc palnika przy tej temperaturze oraz ilość dostarczonego do spalenia powietrza mają znaczenie.

można by dla tych 9KW na brulim dmuchnąć mocniej, podnieść temperaturę spalin ale czy sprawność jeszcze by wzrosła??? a może tylko nadmiar tlenu by się zwiększył i strata kominowa????

Timon niby wszystko się zgadza o czym piszesz ALE, taki wynik zapewne ustalił dla Bruli Zawijan_2 możliwe że podpierając się aparaturą badawczą.

Pytanie: ilu zawijanów_2 jest na forum i wśród potencjalnych użytkowników ?

Odpowiedź: pewnie garstka, policzyć by można chyba na palcach jak nie jednej ręki to na dwóch na pewno.

Ot tyle.

Karoka moim zdaniem jednej odpowiedzi na twoją opinię nie ma.

Wśród użytkowników nie korzystających z forum będzie to może 1osoba na 100

Jednak wśród użytkowników forum, gdzie w dużej mierze są to prawdziwi entuzjaści i osoby kombinujące po swojemu odsetek osób dobrze obsługujących Bruli będzie pewnie sporo wyższy. Dokładając pomoc osób z forum powinno być b.dobrze. Jeszcze lepiej będzie pewnie wśród użytkowników chcących z jakiś powodów przejść z eCoala na Bruli, bo już spore doświadczenia mają na karku.

W danych warunkach jest pewno znaczące grono osób, które z eCoala nie będą chciały przechodzić na inny sterownik, bo wszystko im śmiga jak należy.

Jak gdzieś coś kuleje z różnych powodów, to chęci wpływu na sterownik rosną...

Koniec końców prawda leży gdzieś po środku.

ale ten wynik dla bruliego lepszy niz dla koali a to przeciez koalę promują mocniej.(chyba????)

zresztą nie miałem na celu porówywania tych dwóch tylko pokazania różnicy jaka jest mimo podobnej mocy i temperatury spalin a takie przykłady podał ansu i dlatego je wykorzystałem.

gdybym miał dane z innych sterów też by pewnie można było zależność znaleźć i wykazać że sama temperatura to jeszcze nie wszystko

tylko do tego zmierzam, że nie można tylko na samą temperaturę patrzeć.

Ja podchodzę do tego u siebie w ten sposób:

mam ustawione parametry podawania i przerwy oraz dobrany nadmuch powiedzmy 50% - i mam przy takich ustawieniach spaliny 150st ale w popielniku same kalafiory więc nie spala optymalnie, obniżam zatem nadmuch do 30% spada temperatura spalin a w popielniku jest popiół z niewielką ilością spieków. wiem że przy tym nadmuchu mam lepszą sprawność mimo niższej temperatury spalin.

Jeśli nie mam racji proszę poprawcie mnie

Sprawować kotła zależny miedzy innymi od straty kominowej czyli energii jaka wylatuje przez komin. Jeśli spaliny maja nawet 500°C a jest ich mało w stosunku do osiąganej mocy to strata będzie niewielka. Jeśli temperatura spali wynosi nawet 70°C i jest ich dużo w stosunku do mocy z jaką pracuje kocioł strata może być ogromna. Np praca w podtrzymaniu -zimny komin opału ubywa ,a ciepła ze spalania zero. Do tego dochodzi jeszcze spalanie niecałkowite i niezupełne przy pracy z małą mocą. Edytowane przez ansu