Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odłączyłem bufor piwnicę poprzykręcałem termostaty na górze

wentylator obraca się 40% temperatura CO 45C a na kominie 200C

tak już se myślę że to wina pieca nie daje rady odebrać ciepła tylko dmucha w komin

A miał być taki dobry amerykański :-))))))

SPOKOJNIE

zaczynasz dopiero grzać, masz nowe zimne mury z mnóstwem wilgoci technologicznej, więc musisz zużyć na to więcej energii. Z tego co widzę to kociołek blisko zadanej i temperatura spalin nie jest tragicznie wysoka. a na dworze -7 więc bez paniki, może opał nie jest tak amerykański jak miał być??? a nie kociołek???

jak długo grzejesz???

Grzeję od soboty

Opał nie jest amerykański ale tym bardziej nie powinien iść w komin

jeśli od soboty to aż całe 6 dni a dziś już kociołek osiągnął zadaną i zaczyna Ci zwalniać, spaliny spadają, dmuchawa powoli zwalnia czyli tak jak ma być ta jest. Spytaj czp-a co się u niego po 6 dniach działo ????

Ja miałem nieocieplony dom i spalałem po 30kg/dobe mimo iż był stary i bez wilgoci (fakt że palić nie umiałem i zima była zaje... bo po -25stC w dzień) przy powierzchni po podłogach 142m2.

za 2 tygodnie będzie to dużo lepiej wyglądało

Spytaj czp-a co się u niego po 6 dniach działo ????

A tam zaraz działo - pierwszej zimy to tak mi kocioł grzał, że od temperatury spalin popękał mi normalnie tynk na ścianach i to na systemowym kominie w kotłowni i na piętrze w kuchni nad kotłownią - to było grzanie i po 53 kg na dobę łykał. :)

Pocieszę cię podobnie jak koledzy. Będzie dobrze. Chłopie wiesz co ja przechodziłem jak kupiłem swojego badziewiaczka ?

Dużo nie brakowało a byłby wylądował na kupce złomu za garażem.

Przychodziłem z pracy, paczka fajek, dwa piwa i do 1-ej w nocy.

Żona wstaje rano o 4,30 do pracy i mnie budzi bo rury zimne i od nowa, tak chyba z 1,5 miesiąca, dzień w dzień.

Ciesz się że masz taki sterownik bo jakbyś przysknerzył parę złotych to aż nie chce myśleć.

Jak ja kupowałem kocioł to eCoala jeszcze nie było.

A te 200 stopni to żadna tragedia, norma dopuszcza 300.

Nie chciałbyś widzieć ile mają w kominie na śmieciuchach.

Jak zapalisz latem na ruszcie to będziesz miał porównanie.

zastanawiałem się kiedy ktoś zwróci uwagę na CWU :-))))))))

Bojler jeszcze nie podłączony i czujkę podpiąłem do rury zasilającej podłogówkę tak żeby coś pokazywało:-)))) A swoją drogą jak podpieliście swoje czujniki taśmą do rury czy są jakieś trójniki z gniazdem na czujnik?? Jaka max może być długość kabla do czujnika??

I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa nie mam wykresów w archiwum trzeba odznaczyć jakąś opcje??