Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Ledvicki jest i tak superkaloryczny w porównaniu z brunatnym ze Zgorzelca [ten to dopiero "czarny papier"] ;)

Dzisiaj był u mnie kolega (chyba z tego forum) po palnik... i zajmuje się m.in handlem tym groszkiem brunatnym. Na zmianę ledvicki i z rejonu komoran.

Mówił,że teoretycznie na papierku lepiej wygląda ledvicki a praktyka swoje....

Zobaczymy czy dołączy, jak swój kociołek przerobi i palnik wstawi.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj był u mnie kolega (chyba z tego forum) po palnik... i zajmuje się m.in handlem tym groszkiem brunatnym. Na zmianę ledvicki i z rejonu komoran.

Mówił,że teoretycznie na papierku lepiej wygląda ledvicki a praktyka swoje....

Zobaczymy czy dołączy, jak swój kociołek przerobi i palnik wstawi.

Lepiej wygląda tzn. ma mniej siarki, ale jest też mniej kaloryczny, więc wg mnie wygląda gorzej ;)

Brucerowcy. Dziś zakupiłem na próbę 100 kg orzechu II. Trochę go podsuszę w kotłowni i do zasobnika... Na tej frakcji pali już m in Slaveta, po teście napiszę jak się to sprawdza u mnie.

Orzech II a la groszek średni od dawna piszę czym palę :)

Palniki II generacji łykają wszystko :)

Kupiłem tego dziś na próbę 100kg. Ponoć ma 30MJ, nie wiem z jakiej kopalni. Miałem przesuszyć ale za bardzo mnie korciło. Więc od razu wsypałem zwłaszcza, że zasobnik był prawie pusty. Myślę mróz mocny więc wilgoci raczej będzie niewiele. Póki co słyszę tylko przyjemne chrup,chrup. Wody zero w zasobniku.