Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszytkich mam pytanie posiadam piec Ogniwo 24 ze sterownikiem ecoal i odkąd zaczeły sie te mrozy temperatura na piecu mam zadaną 50 stopni a od wczoraj 55 zawór 4 d ustawiony na zero. I chodzi mi o to że strasznie podnosi mi na palniku ilość paliwa przez co tworzy sie dość spora górka z której zsypuje sie egiel niedopalony czym może to byc spowodowane chyba że to normalna praca kotła. Powiem jeszcze że kocioł był czyszczony 6 dni temu a komin przeczyszczałem trzy tygodnie temu. Temperatura spalin wacha się od 160 - 140 stopni a powrotu miedzy 50-53. Nie mam podłączonego sterownika do kompa.

Zapewne zmienia wersję softu, swój kupowałem sierpień 2010, możliwe że w Twoim przypadku uaktualnienie sterownika mogłoby pomóc. Przejściówka to ok. 50zł, musisz kupić konkretnej firmy bo np. moja nie chce mi działać. Wejdź na stronę kolegi minertu, tam ma nawet czujniki tem. kty. http://www.minertu.eu

Dobra zaktualizowałem udało sie stara wersja oprogramowania była 0.0.1.68 czy jakoś tak już nie pamiętam mam tylko jeden problem zaraz po aktualizacji zaczeło pokazywać temperature powrotu 72 stopnie a wczesniej było niecałe 50. Czym to może być spowodowane i czy te czujniki trzeba jakoś kalibrować. Wspomne że reszta czujników pokazuje teaką samą temp. jak przed aktualizacją.

odłączyłem go i podłączyłem spowrotem (zrobiłem to na wyłączonym z prądu sterowniku) jutro spróbuje z gotującą się wodą. A może to być poprostu błąd sterownika że zamiast 52C pokazuje 72 C bo po okąpaniu dziecka i spuszczeniu wody z bojlera temp spadła na 68 piec przyspieszył i zaczyna sie podnosić (mówie cały czas o temp powrotu)?

ja mam tak samo jak piotrek po zmianie na progremator CO i podniesieniu krzywej grzania dla -10 na 50 stopni też mam za dużo opału na palenisku i niedopalony spada do popielnika jest go zbyt dużo - ogrzewam 170 m2 i mam eko 24 ale soft dla 16-stki

zawsze miałam temperaturę na piecu 42 do 45 ale teraz przyszły mrozy i domek zaczął się wychładzać wiec podniosłam mu temperaturę - może zmniejszyć dawkę paliwa - obecnie mam 5 s. mój sterownik https://esterownik.pl/remote/1027

Dawkę możesz zmniejszyć, ale nie wiem czy to Coś zmieni, bo razem z tym proporcjonalnie zmieni się przerwa...

Pewnie trafiłaś już na obszar, w którym soft dla 16ki już ma inna krzywą i na Twoim kotle się nie sprawdza.

Moim zdaniem albo zwiększ korekcję powietrza na plus (jak masz soft z tymi poprawkami oczywiście)

albo

Zmień soft na 25kW

Edytowane przez Jarecki79