Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrze Jack piszesz. Do tej pory paliłem Chwałowicami, ale to było nimi z nazwy chyba. Po dniu palenia szuflada była do opróżnienia. W sobotę kupiłem jakiś no name. Podejrzewam, że sprzedawca kruszy orzech i sprzedaje następnie jako Ekogroch. Różnica jest jednak niesamowita. Po 3 dniach szuflada nie zapełniła się nawet w połowie.

Kocioł szedł przy korekcie nierówno, spada na niskich obrotach grubo pod zadana (2-3stopnie) później dmuchał jak wariat żeby nadrobić i tyle to pomogło. Spieki i tak były wiec nie ma co...Darase jak Ci w miarę śmiga to zostaw, aż nie powprowadzają zmian i te nowe softy nie zaczyna śmigać jak trzeba.. Edytowane przez jack18

Dobrze Jack piszesz. Do tej pory paliłem Chwałowicami, ale to było nimi z nazwy chyba. Po dniu palenia szuflada była do opróżnienia. W sobotę kupiłem jakiś no name. Podejrzewam, że sprzedawca kruszy orzech i sprzedaje następnie jako Ekogroch. Różnica jest jednak niesamowita. Po 3 dniach szuflada nie zapełniła się nawet w połowie.

No widzisz i wynika z tego ze trzeba po składach z workami pojeździć zanim się coś kupi ...Ja mam z piekarskiego tez sporo popiołu- nie jest najczystszy.

No widzisz i wynika z tego ze trzeba po składach z workami pojeździć zanim się coś kupi ...Ja mam z piekarskiego tez sporo popiołu- nie jest najczystszy.

Jacku nie jeździłem po składach z workami. U mnie w miejscowości jest chyba 5 sprzedawców węgla w okolicy. Pytasz się o nazwę węgla, rodzaj i certyfikat to robią wielkie oczy. Panie "mówią" węgiel z kopalni z Katowic lub to "tajemnica szefa" ale bardzo dobry;) - jak ostatnio Pani sprzedawczyni raczyła odpowiedzieć. Ten kupiony w sobotę na fakturze jako orzech był wystawiony;)

a mi opada o pięć stopni od zadanej a potem podnosi o 4 stopnie od zadanej i tak wkółko wcześniej opuszczało o 2-3 stopni tylko teraz mam problem z tym czujnikiem musze go dzisiaj do tego wrzątku wsadzić żeby działal poprawnie. A sało sie komuś już tak że po instalacji nowego softu czujnik powrotu sie rozkalibrował?

Dzięki za radę, zostawię jak jest :)

Ważne że trzyma teraz na piecu 50st. + - 0,5st. Opału nie przesypuje, a spieki się tworzą w środku palnika, pewnie gdyby spalanie odbywało się na kopcu byłoby lepiej, cały żar mam w środku palnika. Chyba musi tak być :)

Darase, olej te kilka spieków, mróz jak diabli trzyma od wielu dni, chaty się wyziębiły i kotły oraz palniki mają co robić.

Wrócą temp. w okolicy 0 i będzie gitara.

Ja na swoim miałowcu (nie zdążyłem zmienić na podajnik przed mrozami) normalnie spalam ok.65kg groszku I na ok.30h pracy

Teraz zasyp "z górką" ok.85kg plus popołudniowe dosypywanie nie starczają na dobę. Staram sie to wydłużać, aby rozpalac ok.19-ej.

Więc z ok. 65kg na 30godzin spalam obecnie jakieś 9wiaderek 15L groszku I na dobę. Pewnie koło 115-120kg w ostatnich dniach mi idzie. Fakt,że dom duży i izolacja raczej słaba, ale praktycznie spalam 2x tyle co normalnie.

Jarecki podbudowałeś mnie tym postem:). Jak u mnie 2-3 dni wyszło mi ok 55-58 kg/doba to myślałem, że się wścieknę. Ale u mnie 24 stopnie to standard, do tego stare technologicznie chałupsko. W sobotę doprowadziłem czujnik temp wewn do sypialni przez kanał wentylacyjny. Ustawiłem w dzień 23,7, na noc 23 stopnie. I już efekt w postaci trochę mniejszego spalania jest:).

Witam

Sledząc ten wątek już od dłuższego czasu jestem baardzo zainteresowany kupnem pieca OGNIWO ECO PLUS, mógłbym powiedzieć że nawet zdecydowany.

Tylko nie wiem jakiej mocy kociołek by mi najlepiej odpowiadał, podejrzewam że 16 kw gdyż domek nie jest duży i w miarę ocieplony, a mianowicie dom około 110 m2 ściany 12 styro i poddasze 25 wełna ursa 0,035.okna 1,1

Obecnie mam podłączony stary kamino 1m3 (chyba, bo to kocioł z odzysku od teściów), a jestem w trakcie projektowania kotłowni, gdyż praktycznie wszystkie prace wykonuję sam.

Kociołek ten przyzwoicie opisujecie, jego spalanie, programator Ecoal, a i wymiary całej konstrukcji są dla mnie bardzo ważne gdzyż kotłownia w zasadzie nie była dostosowywana do takiego cudeńka, jest malutka (około 1,7x1,5 i wysokość to zaledwie 1,7).

Jesli źle wklejam ten post to proszę o wybaczenie, gdyż to pierwszy post w tym forum.

Schemat instalacji jeśli dobrze wpisałem swój post to wkleję w miarę potrzeby

Witam

Sledząc ten wątek już od dłuższego czasu jestem baardzo zainteresowany kupnem pieca OGNIWO ECO PLUS, mógłbym powiedzieć że nawet zdecydowany.

Tylko nie wiem jakiej mocy kociołek by mi najlepiej odpowiadał, podejrzewam że 16 kw gdyż domek nie jest duży i w miarę ocieplony, a mianowicie dom około 110 m2 ściany 12 styro i poddasze 25 wełna ursa 0,035.okna 1,1

Obecnie mam podłączony stary kamino 1m3 (chyba, bo to kocioł z odzysku od teściów), a jestem w trakcie projektowania kotłowni, gdyż praktycznie wszystkie prace wykonuję sam.

Kociołek ten przyzwoicie opisujecie, jego spalanie, programator Ecoal, a i wymiary całej konstrukcji są dla mnie bardzo ważne gdzyż kotłownia w zasadzie nie była dostosowywana do takiego cudeńka, jest malutka (około 1,7x1,5 i wysokość to zaledwie 1,7).

Jesli źle wklejam ten post to proszę o wybaczenie, gdyż to pierwszy post w tym forum.

Schemat instalacji jeśli dobrze wpisałem swój post to wkleję w miarę potrzeby

Bliżej ci do 10 czy 12kW niż 16.