PAPROCIAK 30.03.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ok dzięki po świętach się za to zabiorę. Z zewnątrz wyglądało to jak całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Paprociak, jest tak, jak mówi zawijan, to mały element, taki rodzaj sprzęgła kłowego. Jak odkręcisz przekładnię, to razem z nią wyjdzie ten kruciutki kawałek odlewu. Stąd właśnie dziw bierze, że nie zostało to wcześniej poprawione. Napiszę później ile kosztuje samodzielnie ten mechanizm do obrotów lewo-prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Zgłaszałem. Pół roku temu (jeżeli nie wcześniej, zaraz po pierwszym zgłoszeniu wytarcia tego odlewu śruby pierwszy raz wspominaliśmy o tym dostawcy nawet wcześniej, ok.października 2008, dostawca wymienił też wówczas ślimak). Zgłaszałem zatem tez dostawcom, mówiłem tez Tobie. Cieszy mnie, że zostało to już poprawione z tego, co mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Paprociak. Rozmawiałem z dostawcą. Mechanizm zabezpieczający przed zrywaniem zawleczek (obroty prawe-lewe plus sygnał dźwiękowy) jest dostępny tylko w kompletach. Nie oferują tego osobno. Dostępny jest w zestawach:1. Palnik typ Brucer oparty tylko o przekładnię Ewmar2. Palniki firmy Elgomax, tj. klasyczne na ekogroszek oraz z paleniskiem typu Brucer-a oparte tylko na przekładniach Ewmar. Elgomax przygotował podobno więcej palników do spalania miału, coś więcej będzie wiadomo po świętach. Imitacja brucera wygląda tragicznie, ale z rozmowy z dostawcą sprzedaje się ponoć znacznie lepiej od brucera tylko i wyłącznie z jednego głupiego powodu. Polecam jednak oryginalnego Brucer-a czy wersję Ekoenergia. Nie miałem o ten element (zabezpieczenie przed zrywaniem zawleczek) zapytania przy ekoenergii, nie wiem szczerze mówiąc czy do ekoenergii można taki zestaw zamówić. Różnica tak, jak wspominałem to tylko 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 31.03.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jarecki Wcześniej pisałeś że końcówka ślimaka Ekoenergi jest żle pod frezowana co może powodować zrywanie zawleczek.Z tego co pisałeś to lepiej rozwiązano to w Brucerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Tak zgadza się.Nie chodzi o frezowanie, chodzi o odlew ślimaka podającego. Ekoenergia ma takie przeciwuzwojenie jak brucer przed sierpniem 2009.Rodzaj łopatki. Trochę to zmodyfikowano, ale kształtem jest zbliżone do pierwszej wersji brucera.Brucer ma od sierpnia 2009 czy 2008 (musiałbym zajrzeć do dokumentów) rodzaj literki U. Zmieniamy zarówno przeciwuzwojenie obecnego brucera jak też ekoenergii na wypraktykowany kształt, który naszym zdaniem powoduje, że zrywanie zawleczek jest rzadsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 31.03.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 U mnie zerwało pierwszy raz od nowości jakieś 2,5 tony wegla zmielił. Na razie pracuje na kawałku gwożdzia taki na pewno miekszy od zawleczki i nic nie zrywa. Powodem zerwania był kawałek skały, kamienia w węglu. Sama wymiana zawleczki to prosta sprawa ale byłaby banalnie prosta gdyby można było wycofać silnikiem to co właśnie się skleszczyło a nie napierać kluczem który dodatkowo słabo pasuje do śruby. Jak wrócę to zadzwonie do producenta o ten element i popytam czy nie maja jakiegos patentu na rewers ślilmaka bez użycia mięśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 09.04.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Panowie a jak radzi sobie sterownik w takich wysokich temp jak obecnie. Co radzicie aby to hulało najsprawniej i jak najbardziej efektywnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Masz sterownik z autoadaptacją, także to cały czas musi działać optymalnie bez potrzeby wykonywania zmian.Sterownik nie powinien przeregulowywać, bo to straty opału, nie powinien też gasnąć. Jak może działać sterownik (tutaj akurat puma pid fuzzy logic) w obecnych warunkach można zobaczyć: http://serwer.itask.pl/burancoLogin: testHasło: test po logowaniu pod napisem kocioł należy kliknąć w napisMAC2 przejdziemy następnie do okna z mierzonymi danymina górze jest zakładka wykresy Przejście do zakładki WYKRESY:pod wykresami są podpisy np. kocioł CO, proszę kliknąć ten napiswarto też kliknąć spalinywarto kliknąć ciepła woda użytkowa. Widać wyraźną korelację między zużyciem ciepłej wody i wzrostem mocy i temp spalin przy stałym utrzymywaniu temp. zadanej na kotle - to ma wpływ na ilość spalanego paliwa. teraz z podkreśleniem tych napisów przesuwając kursor myszki po wykresie widzimy jakie są w danej chwili temperatury. Przy eCoal też jest strona z podglądem pracy kotłów, można to porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 12.04.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 [quote=Jarecki79;Widać wyraźną korelację między zużyciem ciepłej wody i wzrostem mocy i temp spalin przy stałym utrzymywaniu temp. zadanej na kotle - to ma wpływ na ilość spalanego paliwa. Witam, noszę się z zamiarem zakupu kotła w Twojej firmie, rozważam czy nie zainwestować w pumę, mam pytanko: czy przy pumie zawsze montowany jest czujnik temperatury spalin, czy jest to opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Przy PUMIE czujnik temperatury spalin jest standardem w wersji do kotła na biomasę. Chodzi o korelację spalin, wygaszania oraz zapalarki, która w kotłach pelletowych jest często stosowana.Tutaj czujnik temp. spalin jest koniecznością. Do kotła na paliwa stałe nie stosuje się w standardzie czujnika spalin. Uważam, że czujnik spalin w kotle z podajnikiem na węgiel jest źródłem dodatkowych problemów.Kotły na ekogroszek nie mają zapalarek, przy pracy na minimalnej mocy i przy niskiej temp. spalin jednym z dodatkowych problemów jest sygnał o wygaszeniu kotła i przejściu w stop. Inny kłopot, to fakt korzystania z rusztu awaryjnego. Jeżeli użytkownik nie wyjmie na czas korzystania z rusztu awaryjnego czujnika spalin, to w przypadku większego załadunku drewna istnieje ryzyko uszkodzenia tego czujnika. W mojej opinii nie ma potrzeby stosowania czujnika spalin do kotła na ekogroszek, aby algorytm mógł właściwie dobrać pracę palnika i nadmuchu.Do jesieni będą trwały prace nad dalszym rozwojem algorytmu. Ma być wybór między ADC (Auto Dose Control), czyli pełną autoadaptacją, PID-II czyli auto doborem przerwy podawania i siły nadmuchu z możliwością korekcji dawki i max. siły powietrza oraz wyłączenia PID-II i praca w/g histerezy. Jeżeli jednak ktoś zażyczy sobie czujnik spalin do kotła na ekogroszek, będzie istniała taka opcja. Wyjście jest fizycznie wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 12.04.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź.Nęci mnie ta Puma i możliwość samodzielnej aktualizacji oprogramowania. Chyba wybiorę się do Was i ewentualnie od razu zamówię kociołek. Jeśli będziesz miał czas i ochotę, chętnie z Tobą pogadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Moim zdaniem, na podstawie ponad 3-letnich doświadczeń czujnik spalin nie jest konieczny, aby proces spalania był prawidłowy i dokładny oraz w znacznej części zautomatyzowany. Użytkownicy sterowników RT09pid (m.in. suspenser, Bobek_budowniczy) a także Ognika PID (m.in. bryndal przy wersji tłokowej czy pierwek przy ślimaku hef-a), którzy znajdują się również na tym forum mogą to Wam potwierdzić.Zapytajcie choćby suspensera jakie ilości paliwa spala. Fakt, w RT09pid trzeba sporo nastaw wyjściowych zadać, aby dobrze pracował dalej już automatycznie .Zapytajcie jednak użytkownika Pierwek, w jego Ogniku PID cała obsługa ogranicza sie tylko do nastawy C.O. i CWU, on nic więcej nie robi a trzeba zaznaczyć, że program ma z roku 2007, jeden z pierwszych softów ognika pid. Mam też nadzieję, że do jesieni udowodnimy także, że można wykonać sterownik z pełną autoadaptacją do kotła z podajnikiem na ekogroszek, który dobierze prawidłowo wszystkie parametry pracy na podstawie zmiany trendów temperatury. Nie mniej PUMA umożliwia zastosowanie czujnika spalin, powtarzam,że jest on wykorzystywany standardowo w wersji na biomasę (oparty na sterowaniu Biomasa PID Multi-Ster, z którego korzysta się z powodzeniem od ok.2lat na rynku duńskim m.in. przy kotłach viadrusa) Uważam też, że bagatelizowanie przeciągania temperatury C.O. jest błędem. Większe przeregulowania świadczą o tym, że niepotrzebnie spalamy większą ilość węgla.Tutaj dochodzimy do punktu, w którym zaczyna się wykluczać stała idealna czystość spalania i ekonomika tego procesu. Każdego z nas interesuje, ile nam zostaje w kieszeni. Myślę, że oba produkty (puma, eCoal) rozwijają się w dobrym kierunku i oferują i zaspokajają nieco inne wymagania użytkownika końcowego.Do dobrych rozwiązań zaliczam Ognika PID, Płomyka PID, Protona PID, RT09pid. Perspektywicznie patrzę jednak na PUMĘ, oczekiwanego prostszego, kolorowego Skorpiona i Cobrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź. Nęci mnie ta Puma i możliwość samodzielnej aktualizacji oprogramowania. Chyba wybiorę się do Was i ewentualnie od razu zamówię kociołek. Jeśli będziesz miał czas i ochotę, chętnie z Tobą pogadam. Zapraszam, zadzwoń wcześniej do firmy, nie zawsze jestem na miejscu. Możesz napisać na priva, zawsze mogę przesłać instrukcje od danego sterownika jeżeli podasz adres e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 12.04.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dziękuję, zadzwonię wcześniej.Bardzo proszę o instrukcję do Pumy na radams(małpa)konto.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 12.04.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Masz sterownik z autoadaptacją, także to cały czas musi działać optymalnie bez potrzeby wykonywania zmian. Sterownik nie powinien przeregulowywać, bo to straty opału, nie powinien też gasnąć. Jak może działać sterownik (tutaj akurat puma pid fuzzy logic) w obecnych warunkach można zobaczyć: http://serwer.itask.pl/buranco Login: test Hasło: test po logowaniu pod napisem kocioł należy kliknąć w napis MAC2 przejdziemy następnie do okna z mierzonymi danymi na górze jest zakładka wykresy Przejście do zakładki WYKRESY: pod wykresami są podpisy np. kocioł CO, proszę kliknąć ten napis warto też kliknąć spaliny warto kliknąć ciepła woda użytkowa. Widać wyraźną korelację między zużyciem ciepłej wody i wzrostem mocy i temp spalin przy stałym utrzymywaniu temp. zadanej na kotle - to ma wpływ na ilość spalanego paliwa. teraz z podkreśleniem tych napisów przesuwając kursor myszki po wykresie widzimy jakie są w danej chwili temperatury. Przy eCoal też jest strona z podglądem pracy kotłów, można to porównać. Jakie bajery. Kolego Jareckie nie szkoda czasu i pracy na takie fajerwerki. Może lepiej poswięci pracę na lapszą analizę procesów zachodzących w palenisku. Napewno tylko pomiar temperatury wody nie wystarczy do sterowania tym procesem. Algorytm w ecoalu też się wydaje mocno podejrzanym. Tendencje zmian temperatury spalin nie koniecznie muszą dokładnie opisywać stan paleniska.Wystarczy nagła zmian ciągu kominowego i zakłóci ten pomiar. Bez analizy tlenu lub tlenku węgla nie obejdzie się. Pewnym erzacem może być bezpośredni pomiar temperatury paleniska z wykorzystaniem dalekiej podczerwieni. Są różne systemy pomiaru tlenu . Niektóre są banalnie proste i tanie. Trochę inwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 13.04.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Sterownik eCoal.pl nie działa w oparciu o tendencje zmian temperatury spalin, ale w oparciu o tendencje zmian trendów temperatury spalin. To nie to samo. Strasznie to skomplikowane. Obawiam się że mikroprocesorek w sterowniku(8 bitowy) może mieć za małą moc obliczeniowa. Z własnych doświadzeń wiem że skomplikowany algorytm prędzej czy póżniej się "wykrzaczy". Co do pomiaru tlenu pracuje nad tym. Nie ma problemu z realizacją koncepcji,problem jest z wyborem takiej która wytrzyma trudne warunki eksploatacji. W najbliższym sezonie grzewczym przetestuję jakiś wariant na moim piecu. Możemy na jakimś forum przedyskutować wspólnie z innymi( kol.Jarecki and spółka) koncepcję pomiaru tlenu. Wiedz na ten temat jest ogólnie dostępna, kwestia wybrania metody,która się sprawdzi.Osobiście nie jestem producentem pieców,traktuje to jako hobby wymuszone ceną gazu. Ciekawy pod względem wymiany rozwiazań konstrukcyjnych jest portal elektroda.pl. Mozna zainicjować coś podobnego. Konkurencja w tej branży jest bez sensu. Tutaj niema kosmicznych technologi,których konkurencja nie rozszyfruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.04.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 PUMA ma 32bitowy procesor.Mi chodzi o system, który przy spalaniu węgla będzie sie charakteryzował dobrą pracą a przy tym możliwie najniższym stopniem awaryjności.System ma być możliwie najmniej skomplikowany ale jednocześnie najbardziej zaawansowany. Wolę uniknąć, jeżeli to możliwe czujnika spalin, czy zapalarki. To są dodatkowe elementy, które mogą ulec awarii. Mam nadzieję, że do jesieni uda się opracować system, który zapewni optymalna prace bez potrzeby czujnika spalin.Sonda lambda w sterowniku kotła małej mocy jest dla mnie pozbawiona sensu ekonomicznego. Chciałbym, aby główna obsługa ograniczała sie do nastaw temp na C.O. i CWU bez potrzeby wybierania trybów, priorytetów i zakresów CWU.Nastawa temperatur i finał. Menu serwisowe składające się z 2parametrów do naniesienia korekcji, gdyby przy zmianie paliwa spalanie nie było optymalne (np. zapadanie paleniska).Ostatecznie paliwa nie zmieniamy co godzinę czy co dobę tylko gdzieś raz na miesiąc. Częstsze są zmiany nastaw C.O. i CWU i zależy mi, aby ten proces opierał się tylko na zadaniu temperatury. Docelowo jednak liczę, że uda się zrobić system ADC i zapewnić pełną automatykę. Jeżeli celu nie uda się uzyskać tylko poprzez analizę trendów zmiany temp. wody, wówczas pomyślimy o dodatkowym systemie wspomagającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 13.04.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mam pytanko ! Teraz jak już jest troche cieplej na dworze i nie trzeba grzać w domu w ciągu dnia to przełączam piec (ogniwo eko 25 KW) na tryb lato gdzie grzeje piec mi tylko wode użytkową 300 l i wszystko byłoby OK gdyby sam się nie wygaszał - jaka może być przyczyna. Temperatura zadana 45 na zbiorniku, pale eko-retem - tryb alarmu (kocioł wygaszony).Dodam że w domu nie ma nikogo od 8-do15 tej , pali sie dobrze trzy dni a potem gaśnie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.04.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Postaram się być delikatny, bo zaraz mnie zawijan zaatakuje. Tutaj wychodzi to, co wspomina pomorzanin o wykrzaczaniu... Bardzo prawdopodobne, że istnieje jakieś niedociągnięcie w sofcie a wygaszanie powoduje informacja z czujnika spalin, który uznaje, że palnik wygasł (praca na podtrzymaniu, niska temp spalin). To są właśnie jedne z kłopotów czujnika spalin, przy wersji pelletowej wystartowałaby zapalarka i paliłoby się dalej.Sterownik jest szerzej na rynku od ok.października 2009, to będzie jego pierwszy sezon wiosenno-letni i test pracy trybu CWU.Myślę, że wkrótce programiści to poprawią. Trochę cierpliwości, wyrozumiałości i wszystko powinno być ok. Powinieneś jednak zgłosić to producentowi sterownika, będzie miał czas na reakcję a co najważniejsze informację, że coś może być nie tak..Taki sygnał dla producenta sterownika i jego programisty jest bardzo ważny.Zadzwoń do serwisu producenta, może przez jakieś menu serwisowe można poprawić podtrzymanie ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts