Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Sledząc ten wątek już od dłuższego czasu jestem baardzo zainteresowany kupnem pieca OGNIWO ECO PLUS, mógłbym powiedzieć że nawet zdecydowany.

Tylko nie wiem jakiej mocy kociołek by mi najlepiej odpowiadał, podejrzewam że 16 kw gdyż domek nie jest duży i w miarę ocieplony, a mianowicie dom około 110 m2 ściany 12 styro i poddasze 25 wełna ursa 0,035.okna 1,1

Obecnie mam podłączony stary kamino 1m3 (chyba, bo to kocioł z odzysku od teściów), a jestem w trakcie projektowania kotłowni, gdyż praktycznie wszystkie prace wykonuję sam.

Kociołek ten przyzwoicie opisujecie, jego spalanie, programator Ecoal, a i wymiary całej konstrukcji są dla mnie bardzo ważne gdzyż kotłownia w zasadzie nie była dostosowywana do takiego cudeńka, jest malutka (około 1,7x1,5 i wysokość to zaledwie 1,7).

Jesli źle wklejam ten post to proszę o wybaczenie, gdyż to pierwszy post w tym forum.

Schemat instalacji jeśli dobrze wpisałem swój post to wkleję w miarę potrzeby

Spokojnie bierz ogniwo, masz doś podobne zapotrzebowanie jak ja. Kocioł super.

Na naciągane 110m ma brać 16kW ? Jak ty kupiłeś za duży to on też tak ma zrobić ?

Przeczytaj jak ma ocieplony dom. A później będzie dlaczego tyle szlaki, dlaczego z rury coś wycieka.

Pow. mam 112m2 wg projektu. Spalanie obecnie (temp w okolicy 0) ok 16kg miału ! Nigdy nie miałem kondensatu. Dalej twierdzisz, że kupiłem za duży kociłek ?

Pow. mam 112m2 wg projektu. Spalanie obecnie (temp w okolicy 0) ok 16kg miału ! Nigdy nie miałem kondensatu. Dalej twierdzisz, że kupiłem za duży kociłek ?

Kolego co masz za kociolek? jaki ster? jaką instalacje? 16kg to całkiem ładny wynik nie jeden użytkownik kotła na ekogroszek życzyłby sobie takie spalanie,

Dla stałego uzyskiwania ok.16kW musiałbys spalać na dobę ok. 60kg ekogroszku i pewnie bliżej 70-ciu kg miału

Dla kotła o mocy ok.12kW musiałbyś spalac na dobę ok. 46-48kg ekogroszku i pewnie koło 55kg miału, aby na takiej mocy ciągnąć.

Jak spalasz ok. 16kg miału w kotle o mocy 16kW, to pracujesz tak pi razy oko z mocą średniodobową 4,3kW

Kolego co masz za kociolek? jaki ster? jaką instalacje? 16kg to całkiem ładny wynik nie jeden użytkownik kotła na ekogroszek życzyłby sobie takie spalanie,

Posiadam OgniwoEko 15kw + ecoal. Instalacja w ukladzie zamkniętym, grzejniki + podłogówka. Na grzejnikach głowice elektroniczne termostatyczne. Zawór 4D, pompka Alph2. W pomieszczeniu temp. utrzymuje na poziomie 22C - 23C. Dom dobrze docieplony.

Przeczytaj co napisał jarecki i czy dalej uważasz że nie masz za dużego kotła ?

Ja nigdzie nie skrytykowałem cię że masz zły kocioł, napisałem że jest dla twojego domku za duży, może inaczej, że mógłby być znacznie mniejszy i więcej byś nie spalił utrzymując to samo ciepełko wewnątrz.

chrobry ja to jestem tylko mały żuczek ale i zawijan nie raz pisał że im kocioł pracuje na wyższej mocy to i sprawność wyższa i tak mi się wydaje że chyba o to chodzi. Wyniki badań co prawda były OE+ ale myślę że można je odnieść także do twojego kotła jak i innych.

Ja tam wolę żeby kocioł pracował ze sprawnością 70 czy 80% niż 40-stu ale nie wszyscy muszą myśleć tak jak ja.

To podobno wolny kraj.

Posiadam OgniwoEko 15kw + ecoal. Instalacja w ukladzie zamkniętym, grzejniki + podłogówka. Na grzejnikach głowice elektroniczne termostatyczne. Zawór 4D, pompka Alph2. W pomieszczeniu temp. utrzymuje na poziomie 22C - 23C. Dom dobrze docieplony.

Czyli jednak można spalac poprawnie... można spalać miał, baa nawet można spalać mało miału... a co niektórzy na forum mówią ze sie nie da :D

Czyli jednak można spalac poprawnie... można spalać miał, baa nawet można spalać mało miału... a co niektórzy na forum mówią ze sie nie da :D

Wiesz Piotrasie , tak z moich spostrzeżeń to w eko czasem lepiej spala się miał niż eko groszek. Paradoksalnie to może wynikać z systemu napowietrzenia palnika. Ja jeszcze nie trafiłem na spieki z miału w takiej wielkości jak z eko..Od miału to tez pewnie zależy ale...

Wiesz Piotrasie , tak z moich spostrzeżeń to w eko czasem lepiej spala się miał niż eko groszek. Paradoksalnie to może wynikać z systemu napowietrzenia palnika. Ja jeszcze nie trafiłem na spieki z miału w takiej wielkości jak z eko..Od miału to tez pewnie zależy ale...

jack18 - Ja to wiem !!!! ale na forum nie wiedzą i co niektórzy piszą takie rzeczy że masakra,dlatego poprosiłem kol chrobry o charakterystykę swojego domu i posiadanego kotła

Stanęło się :) W niedzielę nastąpiła aktualizacja sterownika eCoal, po sprawdzeniu ok. 10 sterowników do przejściówki usb-rs232 udało mi się znaleźć właściwe stery :) Nowy soft mile mnie zaskoczył, jest dużo lepiej niż na wersji 0.1.86. Po aktualizacji jak ktoś nie wie powinno wybrać się moc swojego kotła, bo u mnie zadziała wersja 25kw. Zmniejszyłem również czasy podawania w pracy i w podtrzymaniu na 4s i pyka sobie.

Stanęło się :) W niedzielę nastąpiła aktualizacja sterownika eCoal, po sprawdzeniu ok. 10 sterowników do przejściówki usb-rs232 udało mi się znaleźć właściwe stery :) Nowy soft mile mnie zaskoczył, jest dużo lepiej niż na wersji 0.1.86. Po aktualizacji jak ktoś nie wie powinno wybrać się moc swojego kotła, bo u mnie zadziała wersja 25kw. Zmniejszyłem również czasy podawania w pracy i w podtrzymaniu na 4s i pyka sobie.

Napisz może na jakim sofcie sobie pyka.