darase 25.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Tak kolego Jarecki, czas pomyśleć o telefonie z androidem Chyba że już takowy jest. Takich widgetów brakowało mi w telefonie, w komputerze można ustawić ulubione a w telu trzeba było szukać. Teraz ustawiamy widgety i ciach mamy wszystko. Kolejny miły dodatek do spalania i zdalnej obsługi Brawo E-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.02.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Zdjęcie jest ok. Widać bardzo czytelnie napisy oraz temperatury Po lewej ikonkę czerwono-biała z czarnym szkice kociołka. W sumie nie widać tylko tych szarych oznaczeń obok temperatur. Bardzo słabo widać symbol kranu i ledwie bodajże symbol grzejnika Tego wszystkiego można się jednak spokojnie domyśleć. Rozumiem,że: 1. na górze od lewej temp. grzejników 2. na dole od lewej temp. bojlera 3. na górze od prawej temp. spalin 4. na dole od prawej temp. na zewnątrz Naprawdę fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.02.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Bardzo dobrze odczytane, w telefonie też słabo widać te symbole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrzik 25.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Eee tam od 16.02 u mnie spalanie poniżej 10 kg/dobę przy powierzchni domu 150 m2 + garaż 24 m2 Dokładny wynik będę znał gdy spalę cały zasobnik - pewnie nieprędko na ten wynik sklada sie praca ciagla czy praca cykliczna bo u mnie jak dam na lato to spala 2kg na doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.02.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Petrzik dużo spalasz Jak ja wyłączę piec to nic nie spalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrzik 25.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 1o5 min podajnika na doba 200 zeberek na grzejnikach od 10 dni piec sie sam przestawil i zasyp prawie na 7 dni wystarczyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Petrzik jesteś podłączony do internetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrzik 25.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 tak PiotrRóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 26.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Napisałem na rankingu kotłów na ekogroszek ale jak widać nie każdy wszystko czyta Robię kopiuj wklej Do sterowania i podglądu zdalnie naszego pieca ze sterownikiem eCoal potrzeba internetu Jeśli go nie mamy to kupujemy kabel rj45(25m-35zł)może być krótrzy, router 3g np. tplink 3420(ok.135zł), modem 3g współpracujący z routerem np. huawei e169(ok.100zł)i kartę sim z internetem na kartę np. play online(19zł)którą doładowujemy np. 75zł na 3miesiące. Taki zestaw działa u mnie "piknie" :) P.S. Wystraszyłem się bo nie miałem dostępu do eCoala z telefonu przez 2h. Myślałem że coś zerwało połączenie, a to nie coś tylko ktoś Syn (6lat) podłączył pianino i wyłączył kabel od routera. Teraz wszystko gra Muszę podłączyć router pod inwerter. Wtedy brak prądu niegroźny Wszystko ok ale zamiast play online kupujemy orange free doładowujemy za 100 zł, dostajemy 6gb do wykorzystania przez rok, zaś środki z karty owe 100 zł możemy dzięki innej usłudze przelać na inna kartę i użyć do rozmów jednocześnie nie tracąc tych 6gb tak więc internet mamy za darmo, do ecola te 6gb wystarczy spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 26.02.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Albo zamówić sobie darmowy internet o ile jest zasięg w terenie - ( kaucja za kartę 20 zŁ) i taka przepustowość jak tam jest wystarczy w zupełności do przeglądania stron i do eCoali czy bruliego http://aero2.pl/bdi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Napisałem "np. Play online" Dlaczego wybrałem Play? Bo mam nadajnik 3g i 4g w mojej okolicy a inni operatorzy mają zaledwie edge które się zapycha. Np. Plus zrywa połączenia u kolegi co chwilę znika esterownik, Orange ma moja żona i ma ważność 2 lata. Żeby Orange miało chociaż 3g. Jeśli mam router 3g to mam również internet po wi-fi w laptopie, a edge i laptop to porażka. Tak więc każdy musi wybrać optimum dla siebie. Nie wiem czy Orange nie zrywa sesji, wiem że kompresują dane. Podałem zestaw który działa u mnie bezproblemowo. Są inne np. routery 3g, tańsze lub droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 na ten wynik sklada sie praca ciagla czy praca cykliczna bo u mnie jak dam na lato to spala 2kg na doba Cykliczna praca pompy CO sterowana czujnikiem pokojowym + CWU dla 3 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 27.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Ponieważ na 100% będę brał coś ze sterownikiem ecoal przeczytałem dzisiaj instukcję obsługi i mam w związku z tym kilka pytań. Z opisu wynika, że sterownik ma w sobie zawarte programator CO, pogodowy, pokojowy, ogrzewania podłogowego itp. pytanie jest jak to wszystko zgrać ile czujników temperatury wewnętrznej można podłaczyć do sterownika? Bo jeżeli mam podłogówkę na dole a grzejniki na górze i potrzebuje różnych temperatur na tych kondygnacjach + wyższa temperatura w łazience na górze. Brak jest w instrukcji schamtu lbu opisu gdzie montować czujniki temperatury bo przykladowo dla podłogówki umieszczenie tego gdzieś w pętli powoduje, że w razie awarii czujnika albo kujemy podłogę albo rezygnujemy z tej opcji. Dodatkowo jeszcze można do ecola podlączyć termostat pokojowy ale czy to w akimś stopniu nie jest dublowanie regulatora temperatury wewnętrzej? Bo jeśli podłaczę czujnik temperatury wewnętrznej i ustawię parametry w regulatorze to po co mi termostat pokojowy. Wciąż pozostaje jeszcze kewstia gdzie umieścić ten czujnik skoro w różnych pomieszczeniach ma być rózna temperatura? Jeszcze tytułem instrukcji bo czytając własnie o funkcji programator ogrzewania podlogowego w pierwszym zdaniu jest:"Programator ma za cel dobór temperatur dla ogrzewania podłogowego wzależności od warunków panujących w pomieszczeniu." No więc się ucieszyłewm bo wynika z tego ,że prauje on na podstawie czujnika temperatury wewnetrznej w pomieszczeniu gdzie mamy podłogowkę, ale potem mamy: Programatorten wymaga zainstalowania czujnika podłogowego. Aktywacja Programatorapodłogowego odbywa się w Parametrach zaawansowanych – Funkcjapompy mieszającej: Podłogowa. A więc wynika z tego,że czujnik ma być gdzieś w instalacji a to nam nie umozliwi wyregulowania temperatury w pomieszczeniu. Edytowane 27 Lutego 2012 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Beata&Slawek z tym pytaniem to do instalatora..... pokaz mu sterownik i kocioł i powiedz ze ma tak chodzić żeby było ok!! i mała sugestia.... tak z 95% instalatorów nie zna tego sterownika ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 27.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Dlatego pytam na forum 95% instalatorow z mojego regionu nie zna wogole żadnych sterowników albo je zna a i tak nie korzysta z tego co oferuja tylko robi po swojemu, te 5% za to wola sobie ceny z kosmosu a ja rockefelerem nie jestem. A ponieważ będę na miejscu w czasie instalacji i będę mial urlop powiem,ze ma być tak ale przy okazji zanim zaleją beton i wydam kasę to chce wiedzieć i widzieć co jest grane. Co prawda wypadłem już z obiegu jeśli chodzi o grzejnicto bo byłem kiedyś przedstawicielem Afriso i w kilku szkoleniach uczestniczyłem ale coś tam w głowie pozostało chociaż za fachowca się nie uważam. Bo jak już kasę instalator dostanie jak zadzwonię w sprawie innej niz umówienie się na wodeczke i zaczne: szefie jest problem, to już tego instalatora szybko nie ujrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Beata i Sławek Dla jasności:eCoal fizycznie obsługuje 3szt. pomp:- pompę C.O.- pompę CWU- pompę mieszającą (tutaj softwerowo inna opcja może być cyrkulacyjna lub podłogowa) Niektórzy czytając instrukcję myślą, że będa mieli wszystko na raz....Pompa podłogowa jest funkcjonalnością programową odbywającą się jakby kosztem pompy mieszającej.... eCoal ma 2czujniki temp.- wewnętrzny- zewnętrzny Termostatem pokojowym zastępujesz czujnik wewnętrzny.... trochę bez sensu, lepiej korzystać z tego firmowego, bo i funkcje są do niego w sterowniku i dostępne przez kompa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Beata i Sławek Dla jasności: eCoal fizycznie obsługuje 3szt. pomp: - pompę C.O. - pompę CWU - pompę mieszającą (tutaj softwerowo inna opcja może być cyrkulacyjna lub podłogowa) Niektórzy czytając instrukcję myślą, że będa mieli wszystko na raz.... Pompa podłogowa jest funkcjonalnością programową odbywającą się jakby kosztem pompy mieszającej.... eCoal ma 2czujniki temp. - wewnętrzny - zewnętrzny Termostatem pokojowym zastępujesz czujnik wewnętrzny.... trochę bez sensu, lepiej korzystać z tego firmowego, bo i funkcje są do niego w sterowniku i dostępne przez kompa.... załóz się ja mam 4 pompy i chodzi ! ( nie liczę cyrkulacji bo pompa osobna)2 czujniki temp wewnetrznej (każdy ustawiony na inną temp) wszystko można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 27.02.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Nie uważam,że czytając instrukcję bedę miał wszystko wręcz przeciwnie czytam instrukcję za nim coś kupię żeby wiedzieć co będę miał a że po przeczytaniu mam wątpliwości co tak naprawdę to będzie to pytam fachowcow. dla mnie jeśli jest już ta funkcja na podlogowce to powinno to byc tak jak jest w pierwszym akapicie:"Programator ma za cel dobór temperatur dla ogrzewania podłogowego wzależności od warunków panujących w pomieszczeniu."Czyli ustawiam czujnik w pomieszczeniu z podłogówka, zadaje temperature i sterownik poprzez pompę podłówki stara się tą temperaturę utrzymać w przeciwnym razie nie widzę sensu pakowania czujnika do pętli bo mi ta temperatura nic nie mówi i do niczego nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Beata&Slawek dziś mam dobry humor, podeslij mi na Pw swojego maila to wyslę ci fotki mojej kotłowni wraz z opisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Beato Sławku jeśli chcecie mieć inną tem. w każdym pomieszczeniu to najlepiej zawory termostatyczne gdzie ustawia się tem. pomieszczenia i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts