Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

załóz się :D ja mam 4 pompy i chodzi ! ( nie liczę cyrkulacji bo pompa osobna)2 czujniki temp wewnetrznej (każdy ustawiony na inną temp) wszystko można :)

Masz rację :)

Ja mam podłączone trzy czujniki wewnętrzne i trzy pompy do obiegu, czwarta do CO a obiegowa jak u ciebie. Na wykresach tylko nie widać CWU :lol2:

A co do czujników to są jeszcze : podajnika, CO, zewnętrzny, spalin :) razem wszystkich 7

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No chłopaki, muszę Wam powiedzieć,że kolega Sebsa przeszedł z eCoala na Bruli i jak mówi od kilku dni uzyskuje już mniejsze spalanie i dużo lepszy popiół (jak pisał połowę mniej jak na eCoalu).

Więc obsługa Bruli wcale taka trudna nie jest a efekty zaczynają przychodzić dość szybko. Fakt,że sporo pracował z eCoalem i ma doświadczenie w postaci już dłuższego obcowania z kociołkiem, obserwował długo pracę kotła, więc też nieco łatwiej było mu przeskoczyć na Bruli.

Wiem czemu Piotrase ma takie małe spalanie, gdy u mnie dziś było -5.5st to patrzę a u Piotrasa na plusie. Widgety w telu są bombowe :)

Tak to jest jak ma się kocioł na krecie :D żart... mam czujnik od wschodu i jak zaswieci słoneczko z rana to okropnie przekłamuje, od połnocy było -3 ,a na czujniku kotła już +10 :) jakoś mi to nie przeszkadza....jak się dobrze przypatrzysz to wczoraj na dworze przy słońcu o godz 9:30 mialem .....+28st !!!!! nie ma to jak lato :)

Aaaa jeśli chodzi o mniejsze spalanie to nie jest to odkrycie Ameryki ;) :D

Od kilku dni paląc gorszym eko też na dłużej wystarcza mi zasobnik :) Teraz ok. 8dni.

Pisząc o mniejszym spalaniu mam na myśli nie cieplejsze ostatnio dni - tylko analogiczne temperatury jakie mieliśmy np w grudniu ubiegłego roku. Akurat mam to dobrze rozpisane dzień po dniu:). Spalanie troszkę mniejsze- rzędu 1-3 kg/doba. Ale najbardziej cieszy mnie zmniejszenie objętości popiołu i spieków. O to mi chodziło.

O połowę???

Zweryfikuj to.

Nie chodzi o taki spadek spalania tylko ilośc popiołu, nie wiem czy mogę zacytować, chyba mnie nie powiesi

"Generalnie coraz bardziej jestem zadowolony z Bruliego od 3-4 dni spalam już mniej niż na Ecoal. Do tego popiół/spieki pół na pół. Ich ilość o połowę mniejsza niż na Ecoalu."

Edytowane przez Jarecki79

Cytat "Do tego popiół/

spieki pół na pół. Ich ilość o połowę

mniejsza niż na Ecoalu."

Świetna interpretacja, jeśli kolega ma pół spieków i pół popiołu to rewelacji nie ma ;)

Jeśli tych spieków jest o połowę mniej to już jest jakiś sukces :)

W eCoalu ilość spieków mi się zmniejszyła po wgraniu nowego softu.

Cytat "Do tego popiół/

spieki pół na pół. Ich ilość o połowę

mniejsza niż na Ecoalu."

Świetna interpretacja, jeśli kolega ma pół spieków i pół popiołu to rewelacji nie ma ;)

Jeśli tych spieków jest o połowę mniej to już jest jakiś sukces :)

W eCoalu ilość spieków mi się zmniejszyła po wgraniu nowego softu.

Tak o to chodzi spieków i innych pozostałości jest dużo mniej. Ostatnio szufladę opróżniłem po 5 dniach. Ale praktyki jeszcze mało. Jak piszesz rewelacji nie ma. Na pewno jeszcze sporo do nauki przede mną.

A, to źle zrozumiałem.

Przepraszam za zamęt.

Chciałbym, by spalanie spadło o 50%:). Tu nie ma dużych różnic. Jak pisałem wcześniej góra 1-3 kg doba - ale operuję na Brulim dopiero 9 dni, wiec mam nadzieje ze z czasem uzyskam jeszcze lepsze wyniki. Fakt, że w tym czasie ż miałem już 2-3 wpadki. Bruli wymaga innego sterowania kotłem. U mnie przejawia się to w konieczności zadawania wyższych temperatur na piecu, by utrzymać komfort cieplny w domu.

Przy okazji w ramach "odchudzania" mojego pieca na cieplejsze dni powróciłem do patentu Zawijana polegającego na zaślepianiu rur wymiennika. Tutaj pozwoliłem sobie na lekkie modyfikacje i zamiast wełny mineralnej wykorzystałem kostki brukowe. W sobotę zaślepiłem cztery rury - zamierzam to zrobić jeszcze kolejnymi czterema. Jak coś prześlę zdjęcia "zabudowanego wymiennika".