zbigmaz01 27.02.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 załóz się ja mam 4 pompy i chodzi ! ( nie liczę cyrkulacji bo pompa osobna)2 czujniki temp wewnetrznej (każdy ustawiony na inną temp) wszystko można Masz rację Ja mam podłączone trzy czujniki wewnętrzne i trzy pompy do obiegu, czwarta do CO a obiegowa jak u ciebie. Na wykresach tylko nie widać CWU A co do czujników to są jeszcze : podajnika, CO, zewnętrzny, spalin razem wszystkich 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 No chłopaki, muszę Wam powiedzieć,że kolega Sebsa przeszedł z eCoala na Bruli i jak mówi od kilku dni uzyskuje już mniejsze spalanie i dużo lepszy popiół (jak pisał połowę mniej jak na eCoalu).Więc obsługa Bruli wcale taka trudna nie jest a efekty zaczynają przychodzić dość szybko. Fakt,że sporo pracował z eCoalem i ma doświadczenie w postaci już dłuższego obcowania z kociołkiem, obserwował długo pracę kotła, więc też nieco łatwiej było mu przeskoczyć na Bruli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Przeszedł na ster bruli i go wcięło Może sypia w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.02.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 No tak witamy sebsa w klubie bruliego eee tam wcięło - ustawił bruliego i poszedł teraz balować bo ma dużo czasu i nie martwi się, że mu inteligentny algorytm może dziurę wypalić w palniku. No a jak ustawił tak mu pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Aaaa jeśli chodzi o mniejsze spalanie to nie jest to odkrycie Ameryki Od kilku dni paląc gorszym eko też na dłużej wystarcza mi zasobnik Teraz ok. 8dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wiem czemu Piotrase ma takie małe spalanie, gdy u mnie dziś było -5.5st to patrzę a u Piotrasa na plusie. Widgety w telu są bombowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.02.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Przeszedł na ster bruli i go wcięło Może sypia w kotłowni Mam zakaz dotykania lapka w domu;);) Dziś wieczorem napiszę o moich odczuciach płynących ze zmiany sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Sebsa zmień lapka na telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 28.02.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wiem czemu Piotrase ma takie małe spalanie, gdy u mnie dziś było -5.5st to patrzę a u Piotrasa na plusie. Widgety w telu są bombowe Tak to jest jak ma się kocioł na krecie żart... mam czujnik od wschodu i jak zaswieci słoneczko z rana to okropnie przekłamuje, od połnocy było -3 ,a na czujniku kotła już +10 jakoś mi to nie przeszkadza....jak się dobrze przypatrzysz to wczoraj na dworze przy słońcu o godz 9:30 mialem .....+28st !!!!! nie ma to jak lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.02.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Aaaa jeśli chodzi o mniejsze spalanie to nie jest to odkrycie Ameryki Od kilku dni paląc gorszym eko też na dłużej wystarcza mi zasobnik Teraz ok. 8dni. Pisząc o mniejszym spalaniu mam na myśli nie cieplejsze ostatnio dni - tylko analogiczne temperatury jakie mieliśmy np w grudniu ubiegłego roku. Akurat mam to dobrze rozpisane dzień po dniu:). Spalanie troszkę mniejsze- rzędu 1-3 kg/doba. Ale najbardziej cieszy mnie zmniejszenie objętości popiołu i spieków. O to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Piotrase ale o 2h w nocy słońca nie ma, chyba że to księżyc Np. 27-02 o 2h było -5 a 28-02 też o 2h +1,4 tak dla ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 28.02.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Piotrase ale o 2h w nocy słońca nie ma, chyba że to księżyc Np. 27-02 o 2h było -5 a 28-02 też o 2h +1,4 tak dla ścisłości trudno.... przeprowadzaj się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Piotrase w takie pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Sebsa czy przypadkiem nie masz w tym sezonie docieplonego domu? Samo panowanie nad kotłem daje frajdę a jak jeszcze masz jakieś oszczędności i ładniejszy popiół to już gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) O połowę??? Zweryfikuj to. Nie chodzi o taki spadek spalania tylko ilośc popiołu, nie wiem czy mogę zacytować, chyba mnie nie powiesi "Generalnie coraz bardziej jestem zadowolony z Bruliego od 3-4 dni spalam już mniej niż na Ecoal. Do tego popiół/spieki pół na pół. Ich ilość o połowę mniejsza niż na Ecoalu." Edytowane 28 Lutego 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Cytat "Do tego popiół/ spieki pół na pół. Ich ilość o połowę mniejsza niż na Ecoalu." Świetna interpretacja, jeśli kolega ma pół spieków i pół popiołu to rewelacji nie ma Jeśli tych spieków jest o połowę mniej to już jest jakiś sukces W eCoalu ilość spieków mi się zmniejszyła po wgraniu nowego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Cytat "Do tego popiół/ spieki pół na pół. Ich ilość o połowę mniejsza niż na Ecoalu." Świetna interpretacja, jeśli kolega ma pół spieków i pół popiołu to rewelacji nie ma Jeśli tych spieków jest o połowę mniej to już jest jakiś sukces W eCoalu ilość spieków mi się zmniejszyła po wgraniu nowego softu. Tak o to chodzi spieków i innych pozostałości jest dużo mniej. Ostatnio szufladę opróżniłem po 5 dniach. Ale praktyki jeszcze mało. Jak piszesz rewelacji nie ma. Na pewno jeszcze sporo do nauki przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A, to źle zrozumiałem. Przepraszam za zamęt. Chciałbym, by spalanie spadło o 50%. Tu nie ma dużych różnic. Jak pisałem wcześniej góra 1-3 kg doba - ale operuję na Brulim dopiero 9 dni, wiec mam nadzieje ze z czasem uzyskam jeszcze lepsze wyniki. Fakt, że w tym czasie ż miałem już 2-3 wpadki. Bruli wymaga innego sterowania kotłem. U mnie przejawia się to w konieczności zadawania wyższych temperatur na piecu, by utrzymać komfort cieplny w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.02.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Przy okazji w ramach "odchudzania" mojego pieca na cieplejsze dni powróciłem do patentu Zawijana polegającego na zaślepianiu rur wymiennika. Tutaj pozwoliłem sobie na lekkie modyfikacje i zamiast wełny mineralnej wykorzystałem kostki brukowe. W sobotę zaślepiłem cztery rury - zamierzam to zrobić jeszcze kolejnymi czterema. Jak coś prześlę zdjęcia "zabudowanego wymiennika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.02.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 ... a jeszcze jedno. Jarecki masz minus;). Nie przypominam sobie bym komuś pozwolił na upublicznianie prywatnych postów. Sam również tego nie czynię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts