Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponieważ na 100% będę brał coś ze sterownikiem ecoal przeczytałem dzisiaj instukcję obsługi i mam w związku z tym kilka pytań. Z opisu wynika, że sterownik ma w sobie zawarte programator CO, pogodowy, pokojowy, ogrzewania podłogowego itp. pytanie jest jak to wszystko zgrać ile czujników temperatury wewnętrznej można podłaczyć do sterownika? Bo jeżeli mam podłogówkę na dole a grzejniki na górze i potrzebuje różnych temperatur na tych kondygnacjach + wyższa temperatura w łazience na górze. Brak jest w instrukcji schamtu lbu opisu gdzie montować czujniki temperatury bo przykladowo dla podłogówki umieszczenie tego gdzieś w pętli powoduje, że w razie awarii czujnika albo kujemy podłogę albo rezygnujemy z tej opcji. Dodatkowo jeszcze można do ecola podlączyć termostat pokojowy ale czy to w akimś stopniu nie jest dublowanie regulatora temperatury wewnętrzej? Bo jeśli podłaczę czujnik temperatury wewnętrznej i ustawię parametry w regulatorze to po co mi termostat pokojowy. Wciąż pozostaje jeszcze kewstia gdzie umieścić ten czujnik skoro w różnych pomieszczeniach ma być rózna temperatura?

Jeszcze tytułem instrukcji bo czytając własnie o funkcji programator ogrzewania podlogowego w pierwszym zdaniu jest:

"Programator ma za cel dobór temperatur dla ogrzewania podłogowego w

zależności od warunków panujących w pomieszczeniu."

No więc się ucieszyłewm bo wynika z tego ,że prauje on na podstawie czujnika temperatury wewnetrznej w pomieszczeniu gdzie mamy podłogowkę, ale potem mamy:

Programator

ten wymaga zainstalowania czujnika podłogowego. Aktywacja Programatora

podłogowego odbywa się w Parametrach zaawansowanych – Funkcja

pompy mieszającej: Podłogowa.

A więc wynika z tego,że czujnik ma być gdzieś w instalacji a to nam nie umozliwi wyregulowania temperatury w pomieszczeniu.

Twoje obawy sa nieuzasadnione. Z drugiego cytatu wcale nie wynika, aby czujnik musial byc zainstalowany "gdzies w instalacji". Instalujesz go po prostu w pomieszczeniu z ogrzewaniem podlogowym. Bedzie on pilnowal przy pomocy pompy podlogowej temperatury w pomieszczeniu. Drugi czujnik, wewnetrzny(pokojowy) instalujesz na pietrze z grzejnikami. Sterowac on bedzie pompa CO.

ale mam obawy czy węgiel wypiętrzany nie uniesie cegieł ??? gdyby nie owe to bym już dawno cegy postawił na palniku

co do otworów to zaślepiłem wszystkie okrągłe na krótszych bokach i pionowe na przeciwległym do podajnika, dodatkowo pierwsze pionowe na bokach dłuższych co mi dało przesunięcie płomienia trochę bardziej na srodek

Pytanie czy skoro lepsze dopalanie na małej mocy uzyskuję od strony podajnika to cegły kłaść po obu stronach czy może lepiej od tej gdzie gorsze spalanie???

W Brucerze jest to trudniejsze, niż w Burnerze-S, ale możliwe.

Redukujemy całkowicie otwory górne (okrągłe) na całym obwodzie.

Redukujemy część pionowych szczelin nadmuchowych - stosownie do potrzeb (niestety - na wyczucie).

Można także zmniejszyć światło palnika poprzez położenie na nim dwóch cegieł (niestety - też na wyczucie).

Gdzies widzialem fotkę.... nie pamiętam dokładnie, ale chyba minertu zrobił mniejsza głowice do brucera... jego pytajcie

Gdzies widzialem fotkę.... nie pamiętam dokładnie, ale chyba minertu zrobił mniejsza głowice do brucera... jego pytajcie

minertu już jakieś pół roku jedzie na mniejszej głowicy i to z powodzeniem.Dom 280m2 powierzchni grzewczej , kocioł 24kW a palnik zmniejszony o ok 1/3.

Była mała wpadka z ograniczeniem powietrza i to w czasie jak sobie na narty pojechałem dokładnie w te mrozy co widać w alarmach.Po powrocie drobna kosmetyka i hula aż miło.Metodą prób i błędów.

Nie powiem dokładnie ile kW wytwarza bo nie mam aparatury odpowiedniej ale teraz palnik jest mniejszy od małej ekoenergii.Nie ukrywam,że deflektor też swoje zrobił a już nowa koncepcja się rodzi.

Zresztą wszystko widać na esterownik.pl

Tak się składa, że wczoraj po południu nie mogłem już obserwować dyskusji na forum.Wróciłem do domu dość późno a tu jeszcze niespodzianka w postaci wygaszonego kotła. Okazało się, że przyczyną było zawieszenie się paliwa w zasobniku. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło. Nie w tym jednak rzecz. Korzystając z okazji wyczyściłem trochę od środka piec i przyjrzałem się bardzo dokładnie koronie na moim brucerze. Planowałem zakleić silikonem pionowe nacięcia korony od strony zasobnika. Okazuje się, że moja korona takowych nie ma. Ma pięć nacięć po stronie dłuższej palnika od strony wymiennika. Od strony drzwiczek też chyba też 5- ale to tylko moje odczucie na podstawie "macania palcem" Wpadłem również na pomysł jak zmniejszyć powierzchnię samego Brucera. Będzie to trochę inne rozwiązanie od "czapki Minerta". Za dwa tygodnie mam dłuższy urlop. Mam nadzieję że temperatury będą już na tyle wysokie by móc spokojnie wygasić piec na cały dzień. Przy okazji zmniejszanie powierzchni poprzez obkładanie cegłami uważam za nietrafione. To rozwiązanie powoduje, że ogień pali się ciągle na dużej powierzchni i opala od spodu cegły położone na koronie. Chyba nie o to chodzi. Przerabiałem to w jesienią

Sebsa kiedyś musi być ten pierwszy raz :D

Może lepiej włożyć cegłę do środka palnika od przeciwległej strony kosza, można dociąć na wymiar :)

No właśnie cegłę może wypiętrzyć. Ja planuję ten przeciw zwój na końcu zostawić. Dlatego będę zmniejszał powierzchnię od strony zasobnika a i płomień się przesunie idealnie pod deflektor.

Twoje obawy sa nieuzasadnione. Z drugiego cytatu wcale nie wynika, aby czujnik musial byc zainstalowany "gdzies w instalacji". Instalujesz go po prostu w pomieszczeniu z ogrzewaniem podlogowym. Bedzie on pilnowal przy pomocy pompy podlogowej temperatury w pomieszczeniu. Drugi czujnik, wewnetrzny(pokojowy) instalujesz na pietrze z grzejnikami. Sterowac on bedzie pompa CO.

Dzieki wielkie za odpowiedz, zreszta nie tylko Tobie bo dostalem na prv kilka odpowiedzi kazda cos wniosla (szczegolne podziekowania dla Piotrka). Co do tego zagadnienia tak wlasnie myslalem ale instrukja nie jest jednoznaczna dodatkowo zmylil mnie watek na forum esterownik bo wlasnie tam jest temat gdzie ludzie sie zastanawiaja gdzie ten czujnik umiescic tzn glownie pytaja gdie w petli to zrobic i nikt tam tego nie sprostowal, jak znajde link do tego tematu to zamieszcze.

Apropo czujnikow moglby ktos uprzejmy wrzucic zdjecia zainstalowanych czujnikow ecoala?

Pozdrawiam

2. Nakładka minertu - to jest właśnie ta, którą dostał ode mnie, i którą minertu twórczo zmodyfikował. Nie mam innej.

To był odlew Centozapu? (centroekoenergii?) nie pamiętam tej starej rozmowy o tym odlewie.. :(

Może precyzyjniej zapytam,

czy jest szansa odlania jakies drobnej serii mniejszego paleniska i sprzedaży tego do palnika Brucer dla osób chętnych?

sebsa

żaden brucer nie ma pionowych otworów od strony podajnika, stąd również strzałka na przeciwległym końcu aby właściwie założyć koronę, gdyby owe otwory tam byly to myślę że 90% powietrza trafiałoby do palnika właśnie przez nie i dopiero by była katastrofa.

jest po jednej stronie 6 pionowych a po drugiej 12 - zerknij na mój wątek ze stopki, tam też moje próby z zaślepianiem.

myślę że w tym sezonie już nie ale w następnym pójdę krok dalej i zakleję również wszystkie okrągłe za radą zawijana.

Planuję też z cegły wyciąć jakąś wkładkę na wymiar i wsunąć w światło palnika od strony zasobnika żeby światło zmniejszyć-myślę tylko jeszcze nad sposobem przytwierdzenia -chyba wykorzystam do tego okrągłe otwory nadmuchowe właśnie

sebsa

żaden brucer nie ma pionowych otworów od strony podajnika, stąd również strzałka na przeciwległym końcu aby właściwie założyć koronę, gdyby owe otwory tam byly to myślę że 90% powietrza trafiałoby do palnika właśnie przez nie i dopiero by była katastrofa.

jest po jednej stronie 6 pionowych a po drugiej 12 - zerknij na mój wątek ze stopki, tam też moje próby z zaślepianiem.

myślę że w tym sezonie już nie ale w następnym pójdę krok dalej i zakleję również wszystkie okrągłe za radą zawijana.

Planuję też z cegły wyciąć jakąś wkładkę na wymiar i wsunąć w światło palnika od strony zasobnika żeby światło zmniejszyć-myślę tylko jeszcze nad sposobem przytwierdzenia -chyba wykorzystam do tego okrągłe otwory nadmuchowe właśnie

U mnie nie ma strzałki. Mam nową poprawioną nieco koronę. Dlatego piszę, iż tam gdzie Ty masz 6 nacięć - Ja mam 5. Od strony drzwi na pewno nie mam 12 nacięć. Okrągłe otwory mam zaspawane. Myślę, że chyba sam zakład pracował nad koroną. Niektóre niecięcia pionowe nie są zupełnie pionowe- odnoszę wrażenie- jakby cięto to flexem w dużym pośpiechu.

Edytowane przez sebsa

Wybacz ale zrozumiałem tylko że każda praca kotła w temperaturze spalin poniżej 150 st. C jest ta moja odpowiedzialność? Co zatem przy grzaniu CWU w trybie lato lub w pracy kotła na małych mocach i pracy w podtrzymaniu, gdzie temperatura spalin drastycznie spada? Chodzi mi o praktyczne zalcenie dla użytkowania konkretnej konstrukcji pieca CO. Korzystajac z możliwości pytam osobę w mojej ocenie najlepiej do tego predysponowaną - współautora.

Zależy mi raczej na "wytycznych" dla tej konstrukcji, a nie "laboratoryjnie przebadaną i udokumentowaną stałą wielkość. Ewentualnie przy braku takiej możliwości podanie warunków skrajnych, dla których prowadzenie kotła nie jest już ryzykiem a na 100% bardzo szybko doprowadzi do jego korozji.

Pozdrawiam

U mnie nie ma strzałki. Mam nową poprawioną nieco koronę. Dlatego piszę, iż tam gdzie Ty masz 6 nacięć - Ja mam 5. Od strony drzwi na pewno nie mam 12 nacięć. Okrągłe otwory mam zaspawane. Myślę, że chyba sam zakład pracował nad koroną. Niektóre niecięcia pionowe nie są zupełnie pionowe- odnoszę wrażenie- jakby cięto to flexem w dużym pośpiechu.

kiedyś któryś z kolegów pisał że część producentów kotłów kupuje "surowe" odlewy i sami robią otwory wg własnego uznania. widziałem takie foto korony brucera na którym żaden otwór okrągły nie był w jednej linii z pozostałymi, były tam dwa rzędy otworów okrągłych bez pionowych nacięć. chyba sam bym to równiej nawiercił:p

ja mam pierwszą wersję z szerokim płaszczem na koronie i bez podpórek pod palnikiem jeszcze, zapewne również dlatego są spore różnice