Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Koledzy.nie potrafię niczego zrobić jeśli nie wiem jak to działa.

dlatego mam prośbę.Pomóżcie mi zrozumieć jak działa ecoal.

Zbiera on informacje z czujników ,analizuje je i dobiera odpowiednie parametry.

Ok.czas podawania paliwa jest stały.Zmienną jest czas przerwy w podawaniu.

Na podstawie jakich parametrów ster wylicza czas przerwy w podawaniu?

Myślę[ATTACH=CONFIG]104202[/ATTACH] ,żeAnalizując trendy Pracy kotła(CZY TEMP ROŚNIE CZY SPADA) |dobiera sobie czas przerwy.Jeśli moje rozumowanie jest błędne to mi to wyjaśnijcie .

Proszę

dobrze to skoro chcesz podjąć dyskusję to proszę

spróbuję opisać jak ja to rozumiem

Na podstawie jakich parametrów ster wylicza czas przerwy w podawaniu?

a na podstawie analizy zmiany trendów zarówno temperatury spalin jak i temperatury CO

zatem wielkość dawki czy paleniska moim zdaniem nie ma znaczenia, niezależnie czy podamy do palnika 50g węgla czy 150g to sterownik najpier weźmie pod uwagę czy temperatura co rośnie czy spada i tak samo z temp spalin, i potem zdecyduje czy przerwa podawania ma wynieść 60sek czy 200 i jak mocno ma dmuchać. np jeśli temp CO spada to potrzebna większa moc i większy nadmuch żeby spadek zatrzymać. sterownik zatem podniesie obroty dmuchawy i wyliczy sobie wg wpisanego wcześniej wzoru jaka ma być przerwa podawania. jeśli po tym czasie i podaniu kolejnej dawki temp nadal będzie spadać to znów zwiększy moc a jeśli np zacznie rosnąć to alb powtórzy cykl na tych samych nastawach "chwilowych" albo moc zmniejszy- po drodze sprawdzi jeszcze temp spalin.

zmniejszenie nadmierne palnika moze doprowadzić do sytuacji w której mimo podawania sporej dawki paliwa krótkich przerw i maksymalnego nadmuchu kocioł nie spali wszystkiego. okaże się bowiem że palnik ma za małą moc aby przy danym zapotrzebowaniu osiągnąć cel dany mu przez sterownik.

zatem przy małym palniku jeśli chcesz coś modyfikować to ewentualnie moim laickim zdaniem tylko poprzez zatkanie części otworów nadmuchowych aby lepiej pracował na małych mocach a wielość paleniska zostawiłbym jaka jest,

Moja bestia ma ogromny krater i mieści się w nim sporo węgla ale Mały palnik to większe ryzyko przekroczenia bariery bezpieczeństwa

tak ja to pojmuję

proszę o komentarze

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...zmniejszenie nadmierne palnika może doprowadzić do sytuacji w której mimo podawania sporej dawki paliwa krótkich przerw i maksymalnego nadmuchu kocioł nie spali wszystkiego. okaże się bowiem że palnik ma za małą moc aby przy danym zapotrzebowaniu osiągnąć cel dany mu przez sterownik.

zatem przy małym palniku jeśli chcesz coś modyfikować to ewentualnie moim laickim zdaniem tylko poprzez zatkanie części otworów nadmuchowych aby lepiej pracował na małych mocach a wielość paleniska zostawiłbym jaka jest,

Moja bestia ma ogromny krater i mieści się w nim sporo węgla ale Mały palnik to większe ryzyko przekroczenia bariery bezpieczeństwa

tak ja to pojmuję

proszę o komentarze

Timon ale zwróć uwagę, iż praktycznie przez większość czasu ogień pali się w palenisku co najwyżej w połowie lub 2/3. Nawet u mnie przy moim zapotrzebowaniu na mógłbym na palcach jednej ręki zliczyć dni gdzie widziałem ogień na całości paleniska. Dlaczego CZP odnotowuje w tym roku mniejsze spalanie po zamontowaniu o połowę mniejszej głowicy do swojego pancepola.

timon Rozumujesz dokładnie tak jak ja.Tylko zanim coś zaślepię,muszę wiedzieć po co.Muszę wyjąć i rozłożyć palnik,żeby zobaczyć do czego te otwory złóżą.Niestety jestem taki,że nie wystarczy mi,że ktoś powie mi zrób tak i tak.Muszę wiedzieć po co i co to zmieni.

sebsa

wszyscy notują w tym roku niższe spalanie - u czp-a jest to wypadkowa cieplejszej zimy i mniejszego palnika. jak będzie spalał to trzeba by porównać dwie bardzo podobne zimy a nie zeszłoroczne mrozy i tegoroczną "jesień"

ja też mam dużo niższe spalanie ale się nie podniecam tym bo wiem że cieplejszy sezon mamy

tesel

zaślepiając otwory sprawiasz że podnosi się ciśnienie powietrza wylatujęcogo do palnika przy niezmienionej jego ilości pobranej.

to jak z wężem ogrodowym. odkręcasz wodę i lecąc całą średnicą ma jakieś tam ciśnienie, ale jak końcówkę węża ściśniesz lub założysz końcówkę o połowę mniejszej średnicy to ciśnienie wody wypływającej wzrośnie mimo iż w kraniku pozostało niezmienione.

zabieg zaślepiania otworów ma zatem na celu ułatwienie napowietrzenia paleniska przy mniejszej sile nadmuchu bez zbyytniej utraty ciśnienia.

palnik jest lepiej wtedy napowietrzoby gdyż powietrze ma więcej "energii" by się przez złoże węgla przebić.

tak ja to rozumiem

To może i w moim PPS 25 można by na lato coś zakleić - ale te moje otwory jakieś takie duże i tylko na obrzeżach koronki palinka http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/pps-25/images/100_2698.jpg

możesz zmniejszyć średnice każdego z nich i też będzie jakiś efekt. tylko jeśli ja bym się za to wziął to wszystkie otwory zaślepiałbym identycznie czyli np albo środkiem albo wszystkie od lewej lub prawej strony aby zachować rozkład dystrybucji

Widziałem też gdzieś do Pancerpola takie koronki co nie mają otworów na obrzeżach ale wywiercane w trzech rzędach na swojej całej szerokości - to taką byłoby łatwiej zaklejać. :)

To z otworkami dotyczy modelu obrotowego. Rzędy otworków zależą od tego czy jest to obrotowy 17kW czy 25kW.

W Twoim nic bym nie zaklejał. Jeżeli jednak chcesz spróbować to musisz zaślepić te dolne.

On nie ma takiej rezerwy na zmiany jak brucerowate, wyjście paliwa nie jest tak duże, paliwa wychodzi w nim dużo mniej jak w brucerze a i zasada spalania troche inna...

Przy zaślepieniu górnych możesz zacząć produkowac większe spieki i zatkasz palnik, może zacząć rwać zawleczki.

Timon źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o spalanie. Chodzi mi o to, iż Brucer ma moc maksymalną 40kW. Tą moc usiłowało się zmniejszać poprzez zaklejanie okrągłych otworów, zaślepianie poszczególnych nacięć pionowych itd. Mino tego możliwości Brucera i tak są wykorzystywane tylko w niewielkiej części. U mnie przy największych mrozach było to ok 2/3. Co powiedzieć a Waszych domach - dużo mniejszych od mojego, z mniejszym zapotrzebowaniem na ciepło. U Minerta, który ma powierzchnię podobną do mojej nakładka zmniejszająca powierzchnię palnika o ok 1/3 sprawdziła się bez problemu. Dlatego twierdzę, iz zmniejszenie prześwitu palnika w niewielkim stopniu może przynieść pozytywne rezultaty.

zgadzam się z Tobą ale ja ciągle myślę nie o moim brucerze tylko o małej ekoenergii bo jeśli dobrze zrozumiałem to taki palnik masz.

ja chcę po sezonie swój palnik zmniejszyć i mam już plan jak to zrobić ale do tego potrzebuję wygaszonego kotła i dnia czasu żeby wcielić projekt w życie.

jeśli rozmowa jest zaś o dużym brucerze to redukcja jego wielkości jak najbardziej. producent sam mógłby wpaść na pomysł sprzedawania 2 głowic jedna o normalnym a druga o powidedzmy 1/3 mniejszym prześwicie tak by można było zdjąć i zamienić, byłaby to dosyć konkurencyjna moim zdaniem oferta, gdyż brucera najłatwiej przestawić- wystarczyłoby zdjąć i zamienić korony

producent sam mógłby wpaść na pomysł sprzedawania 2 głowic jedna o normalnym a druga o powidedzmy 1/3 mniejszym prześwicie tak by można było zdjąć i zamienić, byłaby to dosyć konkurencyjna moim zdaniem oferta, gdyż brucera najłatwiej przestawić- wystarczyłoby zdjąć i zamienić korony

Takie możliwości oferuje palnik AZP, głowice możesz zmieniać między 15-25-38kW

Oferujemy taka opcję przy wyborze tego palnika. Dodatkowa głowica kosztuje 200zł

W przypadku brucera fajnie byłoby wrócić do koncepcji tej nakładki zmniejszającej prześwit.

Pewnie kilku chętnych by się znalazło.

Sprawę ułatwia już spora część palników odpalonych od 2008r, jest to juz pokaźny rynek, który może być w części zagospodarowany taką mniejszą nakładką na okresy letnie czy też ciepłej wiosny bądź jesieni.

Uważam,że teraz jest świetny okres, aby coś takiego centrozap przemyślał.

Tesel, wysłałem Ci info na priva.

Ty masz dokładnie 2/3wielkości palnika Brucer jeżeli chodzi o wyjście węgla.

Ta dziura ma wymiar 10x14cm

Nasadka na Brucera ma mniejszy otwór niż mała ekoenergia.

Tesel ma rację ,potrzeba w jego przypadku 1 dnia aby zmniejszyć koronę.Ja mam pomysł na to jak to zrobić czy to w Brucerze czy tez w ekoenergii.

W przypadku brucera fajnie byłoby wrócić do koncepcji tej nakładki zmniejszającej prześwit.

Pewnie kilku chętnych by się znalazło.

Sprawę ułatwia już spora część palników odpalonych od 2008r, jest to juz pokaźny rynek, który może być w części zagospodarowany taką mniejszą nakładką na okresy letnie czy też ciepłej wiosny bądź jesieni.

Uważam,że teraz jest świetny okres, aby coś takiego centrozap przemyślał.

Sama głowica to nie wszystko.Trzeba jeszcze odpowiednio napowietrzyć paliwo tak aby spieków nie było.Ja się spieków pozbyłem.

Więcej nie pisze bo hieny zaglądają i będą mieli na tacy :)

Ilu było by chętnych na ową nasadkę ?

Sama głowica to nie wszystko.Trzeba jeszcze odpowiednio napowietrzyć paliwo tak aby spieków nie było.Ja się spieków pozbyłem.

Więcej nie pisze bo hieny zaglądają i będą mieli na tacy :)

Ilu było by chętnych na ową nasadkę ?

Nasadka wcale nie miała napowietrzenia, to byl goły odlew.

Dlatego też uważam, że obecnie jest dobry moment rynkowy od debiutu brucera, aby do tej koncepcji wrócić.

Jest szansa to obecnie fajnie przygotowac i zaoferowac dotychczasowym użytkownikom oraz nowym wybierającym dany kocioł.

Widzę w tym przewagę konkurencyjną w stosunku do innych palników na rynku.

Też jestem ciekaw ilu byłoby chętnych :)