Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu mam widgety kilku kotłów w telefonie i jedynie Twój piec ma tem. spalin 170st. Innym tak jak u mnie tem. spalin nie przekracza 90st. Jestem ciekaw jaką masz oszczędność a jaką stratę w pomniejszonym palniku.

Panowie co tak stękacie na większe palniki :D w moim 15kw mam brucera 2 generacji i sobie daje radę. Eko mam dopalone, popiół całkiem całkiem, jestem "kontent" :D

Minertu mam widgety kilku kotłów w telefonie i jedynie Twój piec ma tem. spalin 170st. Innym tak jak u mnie tem. spalin nie przekracza 90st. Jestem ciekaw jaką masz oszczędność a jaką stratę w pomniejszonym palniku.

Panowie co tak stękacie na większe palniki :D w moim 15kw mam brucera 2 generacji i sobie daje radę. Eko mam dopalone, popiół całkiem całkiem, jestem "kontent" :D

A paliłeś latem? Ja jeszcze nie i stąd moje obawy.

Tesel latem grzałem Cwu do kąpania, nic złego się nie dzieje, piec pracuje dwustanowo, nagrzeje Cwu i przechodzi w podtrzymanie, 100kg eko po 690zł bez funkcji stop wystarczyło na 27dni, z funkcją stop 30dni i raczej nie warto za 6zł mieć chłodny powrót.

Będzie lato to wypraktykujesz sam, spokojna Twoja czaszka :D

Czyli nie tędy droga.To jak można zmiejszyć moc małego palnika?

Tak jak Ci Tesel pisałem, dokładnie tędy droga. Tak jak mówi także zawijan, aby jeszcze zmniejszyć moc palnika, wystarczy tylko te dziurki zakleić.

Poczekaj jednak ze spokojem do lata i się przekonasz czy w Twoim wypadku jest to potrzebny krok.

Jeżeli patrzysz na dzisiejsze temperatury to źle trafiłeś ,właśnie o tej porze włączyłem priorytet oraz testuje nowy deflektor.

Nie patrz na dziś.Patrz do tyłu.Sobota dla mnie to jedyny dzień co mogę cokolwiek pokombinować :)

A ja tam nie mam zamiaru świrować. Jak coś kupuję to powinno to działać jak należy. Jak pisałem mam kocioł nawet nie zdolnej półki ale jak się śmieję czasami spod regału. Przy dobrym sterowaniu pracuje czasami lepiej jak te z najwyższej półki.

Producent powinien to zrobić za mnie a nie tu przyklej, tam daj sylikon a tam popluj albo przytkaj palcem.

Palę na tym co " Pan Bóg stworzył " i myślę ze tak powinno być.

Palę lato-zima i jest ok.

Pisałem już nie raz jak jest potrzeba to kociołek pociągnie i 45 na dobę a latem na Bruli mieściłem się w 2,7kg/dobę przy podgrzewaniu tylko CWU.

Jak komuś się chce nie poprawia " Pana Boga".

A ja tam nie mam zamiaru świrować. Jak coś kupuję to powinno to działać jak należy. Jak pisałem mam kocioł nawet nie zdolnej półki ale jak się śmieję czasami spod regału. Przy dobrym sterowaniu pracuje czasami lepiej jak te z najwyższej półki.

Producent powinien to zrobić za mnie a nie tu przyklej, tam daj sylikon a tam popluj albo przytkaj palcem.

Palę na tym co " Pan Bóg stworzył " i myślę ze tak powinno być.

Palę lato-zima i jest ok.

Pisałem już nie raz jak jest potrzeba to kociołek pociągnie i 45 na dobę a latem na Bruli mieściłem się w 2,7kg/dobę przy podgrzewaniu tylko CWU.

Jak komuś się chce nie poprawia " Pana Boga".

Święta prawda.

Nie nadmierne ciśnienie, tylko nadmierna ilość w jednostce czasu.

Może być duże ciśnienie i mała ilość, a może być małe ciśnienie i duża ilość. To nie idzie w parze.

Czy zwiększając ciśnienie nie zwiększymy jego (powietrza) ilości przy tej samej średnicy wylotu ?

Jego nadmiar powoduje wychładzanie temp spalin.Sterownik tego nie lubi :)

Przy tej samej średnicy wylotu - tak.

Ale jeśli wylot zmniejszysz - to już nie.

Temperaturę spalin zmniejsza ilość powietrza, a nie jego ciśnienie.

Zmniejszanie otworów nadmuchowych ma na celu zmniejszenie ilości powietrza bez zmniejszenia jego ciśnienia. W przeciwieństwie do przydławiania wlotu na dmuchawie, które zmniejsza ilość powietrza, ale równocześnie zmniejsza jego ciśnienie.

Przy mniejszej mocy dmuchawy dla danej srednicy mamy odpowiednie cisnienie powietrza,w obecnej chwili jest ono za duże co powoduje wychładzanie spalin.

Zwiększenie przepływu powietrza obniża ciśnienie i temp spalin jest wyższa przy tej samej mocy dmuchawy.

człowiek uczy się całe życie

byłem przekonany że skoro do dmuchawy zostanie, poprzez jej pracę z określoną prędkością obrotową,dostarczone X powietrza o ciśnieniu Y to wydalając tę ilość przez otwór o takiej samej wielkości mamy to samo ciśnienie i ilość powietrza a jeśli przez mniejszy to większe ciśnienie ale ilosć tę samą

skoro jak twierdzi zawijan ilość jego się zmniejsza to skąd wzrost ciśnienia??? i gdzie się podziewa różnica pomiędzy powietrzem zassanym a wydalonym przez palnik???

potrzebuję jaśniejszego tłumaczenia bo to mnie nie przekonuje że się mylę

Edytowane przez timon120777

Dobra panowie, przy sobocie trzeba zabrać jakis głos bo jeszcze pomyslicie że umarłem :D :p dla tych co mają problemy z konfiguracją wifi polecam takie urządzenie do sterownika ecoal/bruli wsadzamy tylko odbiornik- i po zabawie, nic nie trzeba kofigurorowac czy bawić sie w tryby prac itd... podaje link do stronki na której nie ma tego (bo na alegro zaraz wyganie) ale są rutery na alegro to jak ktoś chce to sobie poradzi z zakupem http://mpcnet.pl/opis/125254_OVISLINK_AirLive__%5B_N_MINI_%5D_Mini_AP_300Mbps_802_11b_g_n_%5B_Nie_wymaga_konfiguracji_%5D

Nie mam pojęcia czy brucer 2 generacji polegał na mniejszym odlewie, wiem że w 24kw był taki sam bo miałem dylemat brać 24kw czy 15kw i Pan Zawijan dobrze mi doradził żeby brać mniejszy, jak to powiedział, palnik taki sam to poleci w największe mrozy z większą mocą i większą stratą kominową a w pozostałe dni będzie pykał :)