Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Popraw mnie zatem lub potwierdź jeśli dobrze rozumuję proszę

jeśli zakleję połowę otworów w swoim palniku to zmniejszy się jego moc i będę mógł sterować dmuchawą w wyższym zakresie jej obrotów tak aby dostarczyć właściwą( oczywiście orientacyjnie) ilość powietrza pod odpowiednim ciśnieniem do spalenia mniejszej ilości opału uzyskując przyzwoitą sprawność i spalanie na całej jego powierzchni a nie tylko na niewielkim wycinku???????

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi tylko brakuje w tym wszystkim opisu sterowalności dmuchaw danej klasy w połączeniu z danymi sterownikami.

Nic bowiem nie da zastosowanie mniejszej dmuchawy, jeżeli sterownik nie umie jej obsłużyć- będzie gorzej jak z większą dmuchawą, ale "sterowalną" dzięki dobranej charakterystyce obsługi silnika.

Tego problemu nie udało się Panu opisać a szkoda, bo obraz byłby pełniejszy.

Tak samo, jak juz w wielu kotłowniach przydatna okazuje sie przesłona regulacyjna na dmuchawie.

To opisz go Ty.

Chętnie poczytam kogoś innego. Nie lubię czytać tylko siebie.

W jaki sposób? Tutaj na forum, czy wysłać Tobie na maila, abyś ewentualnie poprawił.

Uściśliłbym także, że tekst dotyczy palników żeliwnych. One ze względu na ograniczenia odlewu są konstruowane bardziej "oszczędnie"

Tj. na tunel, w którym pracuje ślimak naklejony jest drugi, krótszy tunel, którym dostarczamy powietrze do strefy spalania.

Cała ta "puszka powietrzna" jest bardzo mała w stosunku do innych palników, jak zauważają użytkownicy palniki żeliwne bardziej się grzeją.

W innych palnikach tj. fajkowych czy obrotowych dystrybucja powietrza jest inna. Tam rura, w której pracuje ślimak zabudowana jest rurą o większym przekroju, gdzie dochodzi powietrze z nadmuchu. Dystrybucja jest często dwu lub trzy kanałowa. Powietrze omywa rurę, w której pracuje ślimak studząc podajnik ale też podgrzewając wstępnie powietrze dostarczane do strefy spalania. Dla tych palników fajkowych mamy tzw. wiadro w palenisku, tutaj cała ta przestrzen powietrzna jest pewnie 3-4krotnie większa jak w brucerach i potrzebne są zapewne większe ciśnienia i wydajności dmuchawy.

W międzyczasie przygotowałem szerszy opis w formacie word i wysłałem na Pana e-mail.

Zaznaczyłem parametry znanych mi urządzeń, może Pan skorzysta.

Proszę to przejrzeć i spokojnie przemyśleć.

pozdrawiam

Przecież zawijan to nie Ty, ze będzie prywatną korespondencje upubliczniać na forum.... wpisz na forum lub na forum zawijanów to wszyscy poczytamy...

Przecież zawijan to nie Ty, ze będzie prywatną korespondencje upubliczniać na forum.... wpisz na forum lub na forum zawijanów to wszyscy poczytamy...

Jak chcesz tak złośliwie, to proszę bardzo.

Nie wiem, czy warto słuchac opinii kogoś, kto innych podwala do admina a później głupa klei.

Fajnie zabrzmiało?? Chyba jesteśmy kwita.

Co do meritum, to wysłałem informacje na maila, aby Zawijan przemyślał lekką zmianę oraz uzupełnienie tekstu swojego bloga.

Pozwolisz zatem, że sam będę decydował, co i gdzie chcę opisać. Samodzielnie i spokojnie może także Zawijan się zastanowić, czy warto moje spostrzeżenia brać pod uwagę.

Jak chcesz tak złośliwie, to proszę bardzo.

Co do meritum, to wysłałem informacje na maila, aby Zawijan przemyślał lekką zmianę oraz uzupełnienie tekstu swojego bloga.

Pozwolisz zatem, że sam będę decydował, co i gdzie chcę opisać. Samodzielnie i spokojnie może także Zawijan się zastanowić, czy warto moje spostrzeżenia brać pod uwagę.

Ja też chętnie poczytam.

Ja też chętnie poczytam.

Świetnie, poczekaj zatem, aby Zawijan się zastanowił, czy zmiany, które zaproponowałem są dla niego do zaakceptowania.

Bloga tworzą dwie osoby i muszą mieć czas na zastanowienie. Przedstawiłem tylko drobne sugestie.

Jak skorzysta z moich doświadczeń i postanowi coś zmienić, to będzie to możliwe, będzie to można przeczytać na jego blogu.

Biorąc to pod uwagę przygotowałem swoje uwagi przed pojawieniem się Pana wpisu.

Podałem tam specyfikacje i ogólny pogląd na sytuację. Treść wypowiedzi skierowałem do Pana.

Nic nie musi być na łapu-capu i można to spokojnie przemyśleć i inaczej zredagować, jeżeli uzna to Pan za stosowne.

Uważam, że informacje mogą pomóc innym szukającym nowszych rozwiązań na Pana blogu. Przedstawiają kompatybilne ze sobą zestawy.

W ten sposób użytkownikowi sterownika A nie zrobimy krzywdy, jak chcąc skorzystać z Pana uwag zainwestuje w np. mniejszą WPa07, której dane urządzenie nie będzie potrafiło obsłużyć.

Nie musi to też mieć miejsca za 5 czy 8minut.

Uważam, że informacje mogą pomóc innym szukającym nowszych rozwiązań na .

Nooo jarecki sam chciałeś.... uważam że złomy nazywane kotłami które produkowane są w zakładzie jareckiego i sprzedawane za posrednictwem forum zaczynają się słabo sprzedawac i swoimi postami uzytkownik jarecki usiłuje zachęcić potencjalnych użytkowników zeby kupowali jego produkty... bardzo watpliwej jakości które OSOBIŚCIE widziałem...żerujesz kolego na tym forum szukasz sobie (by nie napisac jelni) którym opchniesz towar i tyle..a wychyl się tylko to punkt po pukcie znajdę jakiegoś kocioł i pokaże jakie złomy produkujesz pod szyldem skam-p!

Nooo jarecki sam chciałeś.... uważam że złomy nazywane kotłami które produkowane są w zakładzie jareckiego i sprzedawane za posrednictwem forum zaczynają się słabo sprzedawac i swoimi postami uzytkownik jarecki usiłuje zachęcić potencjalnych użytkowników zeby kupowali jego produkty... bardzo watpliwej jakości które OSOBIŚCIE widziałem...żerujesz kolego na tym forum szukasz sobie (by nie napisac jelni) którym opchniesz towar i tyle..a wychyl się tylko to punkt po pukcie znajdę jakiegoś kocioł i pokaże jakie złomy produkujesz pod szyldem skam-p!

Piękna laurkę sobie wystawiasz.

Zacząłeś od obrażania mojej osoby i liczyłeś, że jeszcze zostaniesz pogłaskany?

Wybacz, ale nie widze związku z tematem dotyczącym dmuchaw i ich sterowania oraz Skam-P, nie wiem co ma piernik do wiatraka.

Moja tez sprawa, co chciałem napisać do Zawijana a jego sprawą jest to, czy zechce z tego w jakims zakresie skorzystać.

Tyle.

Piękna laurkę sobie wystawiasz.

Zacząłeś od obrażania mojej osoby i liczyłeś, że jeszcze zostaniesz pogłaskany?

Wybacz, ale nie widze związku z tematem dotyczącym dmuchaw i ich sterowania oraz Skam-P, nie wiem co ma piernik do wiatraka.

Moja tez sprawa, co chciałem napisać do Zawijana a jego sprawą jest to, czy zechce z tego w jakims zakresie skorzystać.

Tyle.

Mi laurka na forum nie jest potrzebna.. ja nie sprzedaję kotłów...a jestem uzytkownikiem i to co wiem, co zdobyłem doświadczeniem, to tym dzielę się z użytkownikami forum..dawno napisałem że nie lubię reklamy ( i głupków na forum- którzy na szczęscie przestali pisać) będę tępić to wszelkimi możliwimi sposobami i.....tego się trzymam.Co się tyczy twojej osoby.... chciaz czasami sie nie odzywam to jednak posty czytam i jak ci kiedyś napisałem jeżeli wychylisz się z reklamą na watkach ogólnych będę to piętnowac... i pokazywać że twoje porady nie są takie dobrodusznę i pełne wiedzy lecz są powodowane chęcią zysku i sprzedażą SWOJEGO towaru . Jeżeli chodzi o meritum , to nie klej tu głupa bo sam dobrze wiesz że zawijan nie zajmuje się sterami (regulacja obrotów dmuchawy) tylko samym palnikiem a od sterowń dmuchawy jest producent sterownika..Jakbyś chciał napisać do zawijana to byś napisał- a nie chwalił sie na forum jak to nie współpracujesz z zawijanem...(przynajmiej ja tak robie- jak mam do kogoś sprawe to pisze maila i nie obwieszczam całemu światu że napisałem maila)

Tu też wkleję.

Deflektor.To na razie prototyp-działający :)

Nie obrasta popiołem ,wszystko spada do popielnika.

Pomysł własny ,właśnie testowany.Już mogę powiedzieć ,że dopala spaliny w 95% o ile nie więcej.

Oczywiście na przysłowiowe "oko" :) bo tylko nim wizualnie widzę jak kocioł się brudził a jaki jest teraz.

Czy to dużo czy też mało napiszę po powrocie.

Ja za 5dni zaczynam wakacje :) i chyba mogę odpoczywać spokojnie.

Już bez obaw.

Pasuje wymiarami do OE 15kW,24kW,35kW.

Test pokaże czy się opłaciło tyle męczyć :)

Tryb ręczny w sterowniku eCoal mógłby być bardziej zautymatyzowany, mógłby działać jak sterownik dwustanowy, gdy jest cieplej eCoal wpada w stan jak to nazywam śmierci klinicznej nie może pracować w sposób ciągły a również nie daje rady się odstawić. Od wczoraj gdy eCoal przeciąga tem o 5st wzwyż pomagam mu odstawić się przechodząc w tryb ręczny, potem czekam aż tem. spadnie do zadanej i dalej jedzie na automacie taki proces pozwala na duże oszczędności , i taki tryb przydałby się na okres przejściowy oraz na grzanie Cwu latem :)

Tryb ręczny w sterowniku eCoal mógłby być bardziej zautymatyzowany, mógłby działać jak sterownik dwustanowy, gdy jest cieplej eCoal wpada w stan jak to nazywam śmierci klinicznej nie może pracować w sposób ciągły a również nie daje rady się odstawić. Od wczoraj gdy eCoal przeciąga tem o 5st wzwyż pomagam mu odstawić się przechodząc w tryb ręczny, potem czekam aż tem. spadnie do zadanej i dalej jedzie na automacie taki proces pozwala na duże oszczędności , i taki tryb przydałby się na okres przejściowy oraz na grzanie Cwu latem :)

Może odpowiednie zwiększenie histerezy na czujniku wewnętrznym mogłoby odwalać twoją robotę automatycznie.