Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Tryb ręczny w sterowniku eCoal mógłby być bardziej zautymatyzowany, mógłby działać jak sterownik dwustanowy, gdy jest cieplej eCoal wpada w stan jak to nazywam śmierci klinicznej nie może pracować w sposób ciągły a również nie daje rady się odstawić. Od wczoraj gdy eCoal przeciąga tem o 5st wzwyż pomagam mu odstawić się przechodząc w tryb ręczny, potem czekam aż tem. spadnie do zadanej i dalej jedzie na automacie taki proces pozwala na duże oszczędności , i taki tryb przydałby się na okres przejściowy oraz na grzanie Cwu latem :)

Może odpowiednie zwiększenie histerezy na czujniku wewnętrznym mogłoby odwalać twoją robotę automatycznie.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam kociołek eko 24 do ogrzania 170 m2 + 220 CWU piecyk pracuje na minimalnych nastawach i wyłączonej pompie CO - pomieszczenia przegrzane - czy można jakoś zmnieszyć moc kotła i czy to coś pomoże - słyszałam o zatkaniu płomienówek - co to daje?

może ktoś napisze tak logicznie pod kobietę mój sterownik https://esterownik.pl/remote/1027

szukam oszczędności w spalaniu - czy to coś pomoże?

mam kociołek eko 24 do ogrzania 170 m2 + 220 CWU piecyk pracuje na minimalnych nastawach i wyłączonej pompie CO - pomieszczenia przegrzane - czy można jakoś zmnieszyć moc kotła i czy to coś pomoże - słyszałam o zatkaniu płomienówek - co to daje?

może ktoś napisze tak logicznie pod kobietę mój sterownik https://esterownik.pl/remote/1027

szukam oszczędności w spalaniu - czy to coś pomoże?

Jak powiedziałem kiedyś na forum ze ten tryb pracy i tak przegrzeje pomieszczenie to mnie mało nie rozstrzelali. Ja Ci proponuje ustawić cykliczna prace pompy ,albo po prostu zakupić termostat . Ja mam teraz na termostacie i nie mam przegrzanych pomieszczeń. Te dwa sposoby różnią się tym ze przy termostacie nie trzeba ustawiać czasu pracy i postoju ,tylko temperaturę jaka ma być w pomieszczeniu..Oba jednak są skuteczne ale moim zdaniem wygodniejszy jest termostat.

Kupować termostatu nie potrzeba. Regulator wewnętrzny może pełnić to zadanie. Wystarczy go skonfigurować jak termostat.

Ale wszystko to już jest, tylko jak ustawisz regulator wewnętrzny jako pokojowy a

tryb pracy pompy CO jako wyłączony. Nie masz dodatkowej roboty. Jedynie w tej sytuacji złe jest to że po włączeniu pompy CO przy spadku temperatury w pokoju to duża ilość zimnej wody trafia do pieca destabilizując jego pracę. Najlepsze rozwiązanie jest z zaworami termostatycznymi, i pompa CO jako załączona. W tej sytuacji nie ma takich skoków zimnego powrotu do kotła

Edytowane przez zbigmaz01

Ale wszystko to już jest, tylko jak ustawisz regulator wewnętrzny jako pokojowy a

tryb pracy pompy CO jako wyłączony. Nie masz dodatkowej roboty. Jedynie w tej sytuacji złe jest to że po włączeniu pompy CO przy spadku temperatury w pokoju to duża ilość zimnej wody trafia do pieca destabilizując jego pracę. Najlepsze rozwiązanie jest z zaworami termostatycznymi, i pompa CO jako załączona. W tej sytuacji nie ma takich skoków zimnego powrotu do kotła

Z tego co zrozumiałem to myszka tak właśnie ma....

Z tego co zrozumiałem to myszka tak właśnie ma....

Luknąłem na jej sterownik ma tak jak pisze zbyszek, sterowanie pokojowym i pompa wyłączona. Wystarczy obniżyć temp. wewnętrzną albo czujnik dać gdzie indziej.

W reszcie pomieszczeń musi doregulować temp. głowicami albo chociaż przepływ zmniejszyć ewentualnie zrezygnować z pokojowego o dobrać parametry w cyklicznej pracy pompki CO.

jack a gdzie ty się podziewałeś całą zimę ?

Ten klej to INSTA STIK tak to się pisze, jedna puszka wystarcza na 15m2 koszt ok. 25zł. Zakłada się na pistolet i heja, najlepiej przed nałożeniem piany na płytę zrobić dwie dziury do kołków w płycie i ścianie, potem piana, dobijamy kołkami i gotowe po 5 minutach można dawać siatkę , jednego dnia machneliśmy 66m2 :)

Poziomica na bok, tak jak napisałeś ściany w miarę proste bo nikt z tego nie będzie strzelał to może być trochę krzywo ;)

u mnie pompa wyłączona cały czas włączy sie dopiero wówczas jak temperatura zadana spadnie ale jak narazie tylko rośnie - działa grawitacja - grzejniki lekko siepławe prawie chłodne a i tak ciepło - glowice planuje po tym sezonie zakładać teraz mam zwykłe pokrętła, kórych nie bardzo mogę ruszyć po juz pare latek mają i przeciekać lubią-myślałam bardziej żeby mi ktoś wytłumaczył co osiągnę i czego mogę się spodziewać zatykając dwa kanały wełną - teraz idzie mi 20 kg dziennie wiem, że to nie dużo ale moze da sie to jeszcze zmnieszyć - u kolegi emde np. zasobik wystarcza na 10 dni u mnie na 7. Czy spokojnie mogę zatkać te kanały spalinowe (tam gdzie teraz mam zawirowywacze?)

Iza widzę że masz taki problem jak ja i nazywa się to śmierć kliniczna :D

W domu to nie masz zbyt wysokiej tem.

Możesz zdalnie przejść na tryb ręczny i na kilka godz. wyłączyć dmuchawę i podajnik, jeśli masz eko z dużą ilością popiołu to nawet po kilku godz. będzie żar. Zatykanie kanałów podniesie tem. spalin. Jakie będą dodatkowe korzyści nie wiem. :)

temperatura ta jest w sypialni - dość często wietrzone - w innym pomieszczeniach ze dwa stopnie więcej - należę raczej do ciepłolubnych ale jak jest cały czas tem. na tym samym poziomie to idzie się przyzwyczaić do tych 22 stopnie zresztą dusza boli jak idzie groch - chciało by się żeby szło mniej - wasze kobitki chyba się nie muszą martwić ja raczej z tych co lubi wszytkim zarządzać - więc wszytko na mojej "główce"