darase 13.03.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Tak, szkoda eko. Czekam na poprawkę żeby eCoal się odstawiał po przekroczeniu 5st od zadanej i żeby ruszył gdy temperatura spadnie do zadanej. Zawory to podstawa, może na dzień zakręcaj CO grzej tylko Cwu. Masz zawór odcinający CO, jeśli tak to go trochę zakręć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.03.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 dzięki za rady - a czy faktycznie zrobić taką operację jak zatkanie dwóch przewodów spalinowych wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.03.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 mogę jeszcze przejść na opcje lato wtedy grawitacyjnie jakby mniej szło ale jednak troszkę dogrzewa - już tak kiedyś zrobiłam ale ostatnio w Kieleckim troszkę piźdz... a nie chciałam wyziębić zbytnio chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Zatkanie kanałów zmniejszy powierzchnię wymiany ciepła spaliny-wymiennik, podniesie się tem. spalin. Resztę dowiemy się gdy zatkasz kanały i nam napiszesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 mam nadzieję że chałupa nie pójdzie z dymem - napisze napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 do zawijanto jak zmniejszyć moc kotła? chodzi na najnoższych nastawach nawet w duze mrozy 42 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 13.03.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Kocioł Ogniwo eko 24 kw sterownik ecol https://esterownik.pl/remote/1027piec zakupiony w 2010 ile otworów nie wiem - nawet nie wiem czy będzie je widaćzłoże żaru rozkłada się raczej równomiernie (wedle wytycznych na forum - nie zaglądać dość często) mogę poobserwować ale raczej równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 To "po prostu" nie jest takie proste Iza nie ma zaworów, ma grawitację i dlatego ma problem, zawory to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.03.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jak grawitacja przeszkadza to albo termostaty na grzejniki albo jeden zawór zwrotny ( 8 zł) na zasilaniu CO i po sprawie. W tych dwóch przypadkach w pełni zapanujemy nad grzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Tak ale musi przerobić instalację. Ma problem w postaci przegrzewanych pomieszczeń. Też mam problem ze śmiercią kliniczną eCoala. Same problemy na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No ja też mam trochę grawitacji i brak termostatów to tak jak teraz na piętrze po prostu zakręcam grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Wow Iza ma przewymiarowany piec, jedynym regulatorem jest tem. CO ustawiona na 42st. ale eCoal przeciąga w górę w wyniku czego na kaloryfery idzie grawitacją 46st. Nie ma zaworów przy kaloryferach. Ma dużą tem. w domu a chce mnieaszą i chce spalać mniej. Tak to zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Czy jest przewymiarowany czy nie to nie ma nic do tego. Problemem to przebijanie grawitacją. Najlepiej zamontować zawór kulowy za pompką CO i w takim okresie go zakręcać ręcznie. Jeszcze większy problem będzie jak będzie chciała grzać tylko CWU latem bo grzejniki i tak będą grzały, tryb lato nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Karoka jeśli Iza miałaby mniejszy piec który chodziłby z temperaturą CO 42st i nie przebijałby do 47 to mogłaby taka tem. wystarczyć, druga sprawa to tak jak wcześniej napisałem brak zaworów przy kaloryferach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 W okresach przejściowych i 42 jest za dużo, przy mniejszym kotle tak samo by przebijało jak przy większym. Zawory na grzejnikach oczywiście też jakieś rozwiązanie ale ja tam wolałbym zakręcić jeden jak kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Karoka i to potrzebne i to Na lato odcinałem całe CO, teraz po ociepleniu domu łazienki wymagają docieplenia to CO musi chodzić. Dzięki zaworom w każdym pomieszczeniu mamy taką temperaturę jak chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja nie muszę nic odcinać. Mam tak zrobioną instalację że jak sterownik przechodzi w tryb lato wg. nastawy auto-lato to po prostu pompa CO się wyłącza i grzeję tylko CWU, żadnego zakręcania, przebijania i wydaje mi się że tak powinno być.Im rzadziej w kotłowni tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dla ludzi zaganianych i/lub wygodnych to dobre rozwiązanie. Mi odpowiada grawitacja. Może na starość przerobię instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.03.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Każdy ma swoje priorytety i robi jak mu pasuje, najważniejsze że jemu to odpowiada.Ja wolę na wszystkim panować przy minimum ingerencji.Po co mam rano wstawać i zaglądać w niebo, będzie ciepło czy będzie chłodno ?Zakręcić instalację czy nie ?Zakręcę, a jak będzie chłodno ?Zostawię, a jak będzie ciepło ?A tak jest ciepło czujnik wyłączy pompkę, będzie chłodno będzie grzać.Ale to akurat mi odpowiada, komuś może co innego, jego wola i nie twierdzę że to jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.03.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Tak, a jak rozwiązałbyś zimne łazienki? Funkcja autolato nie zadziała, potrzebny byłby oddzielny układ piec-łazienki. Druga sprawa jeśli mieszkaliby na dole Twoi rodzice którym jest wiecznie zimno to odkręcają zawory i mają ciepło. Jak widać w moim domu musiałbym mieć cztery oddzielne układy i do każdego pompę. Zbyt duży koszt Komu zimno to odkręca zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts