Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a to już Ty musisz zdecydować czy wolisz go zmusić żeby się odstawił czy pozostawić go w stanie pracy do jakiego jest stworzony

zatkanie kanałów wełna spowoduje zmniejszenie odbioru ciepła ze spalin i podniesie ich temperaturę. nie wiem jak jest pisany program ale moze to dac efekt jakiego oczekujesz. mozesz zakleić otwory w palniku co zmniejszy jego moc

nie wiem jednak na ile te zabiegi zmniejsza spalanie

ja w swojej bestii zaklejałem otwory w palniku ale nie widze duzej różnicy w spalaniu, ale co tu porównywac skoro ta zima zupełnie inna od poprzedniej więc i zachwyty nad spalaniem niższym kolegów chowam głęboko i czekam na "normalną" zimę

temperatura spalin podniesie się własnie dlatego ze część ciepła która zostałaby odebrana przez zatkany kanał niestety uleci w komin. napisałem że nie wiem jaki to da efekt końcowy ponieważ nie wiem jak jest pisany soft. jak zareaguje sterownik na wzrost temperatury spalin przy jednoczesnym wolniejszym dogrzewaniu do zadanej na skutek mniejszej wymiany ciepła pomiedzy spalinami a wymiennikiem. to moje domysły jako użytkownika. nie należy traktowac ich jako konkretne porady

a nikt się nie wypowie na temat czasu podawania w grzaniu?

zmniejszać ale częściej/ zwiększać ale żadziej?

Już tak na poważnie, niezależnie jak ustawisz czy np. 3 sekundy podawania czy 6 to eCoal jeśli chodzi o niego to i tak zrobi swoje.

Przykrótkim czasie podawania skróci przerwy między a przy dłuższym czasie je wydłuży.

Ma sens zastosowanie podawania krótko a częściej gdy mamy problemy ze spiekaniem paliwa.