Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Druga sprawa znowu żartujesz eCoal ma w czterech literach tem. w pomieszczeniu na noc dałem 22st. jak się obudzę dalej będzie 24st. Fajnie byłoby żeby eCoal tak prowadził kocioł aby w pokoju była tem. jaką chcemy. Marzenie ale ... czy ściętej głowy to się okaże. :)

Jack żartowniś z Ciebie :D

Darase tutaj się z Tobą nie zgodzę, wszystko działa jak trzeba. Chcesz grzać grawitacją to grzej a nie narzekaj że eCoal źle pracuje. Albo grawitacja albo czujnik pokojowy, coś za coś.

Co z tego że eCoal wyłączy pompę CO jak temp. wewnątrz zostanie osiągnięta jak grawitacja i tak przebija i grzeje, przegrzewając pomieszczenia.

To tak jakby mieć pretensje do garbatego że ma proste dzieci.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ha ha ha ale śmieszne wcale to nie jest :)

Jeśli sterownik by pomyślał Darasowi jest zbyt ciepło chce 22st. no problem, będę produkował mniej ciepła, będę trzymał na CO najniższą tem. będę się odstawiał na 2h robiąc co jakiś czas przedmuch i można? Można ale to nie jest takie proste jak widać.

Najlepsze rozwiązanie to zawory termostatyczne ale drogie i chyba grawitacja kiepsko chodzi, chociaż do grawitacji też są ponoć.

Jedna wielka szkoda że eCoal po wejściu w podtrzymanie nie czeka aż tem. CO spadnie do zadanej, jeśli tak by robił to żyć nie umierać, a reszta to są pierdoły :)

Zamiana sterownika na bruli nie wchodzi w grę, przywiązałem się do ster. eCoal ... sznurkiem :)

Programiści eCoala to "mądrudcy człowieki " :) gdyby dopisali do eCoala taką procedurę żeby po odstawieniu wracał do pracy nie gdy temperatura spadnie o 1st ale gdy spadnie do zadanej to nic więcej mi nie potrzeba :)

Sugerując się zminami również zmieniłem typ kotła z 15kw na 16kw+ i po nocnej pracy żar przesunął się w stronę kosza, trochę mniejszy nadmuch i jaka różnica, zaraz widać że soft dopasowany do mniejszego palnika.

Zamiana sterownika na bruli nie wchodzi w grę, przywiązałem się do ster. eCoal ... sznurkiem :)

Programiści eCoala to "mądrudcy człowieki " :) gdyby dopisali do eCoala taką procedurę żeby po odstawieniu wracał do pracy nie gdy temperatura spadnie o 1st ale gdy spadnie do zadanej to nic więcej mi nie potrzeba :)

Masz rację nie zmieniaj, niedługo pozatykają się nawet ci najbardziej upierdliwi :)

Ale pewnie znowu pojawią się jacyś następni co wstają rano i już są źli i niezadowoleni.

Nie mam ciebie na myśli.

Witam.

Ktoś tutaj kiedyś pisał, że testuje groszek o uziarnieniu około 50mm. Czy była kontynuacja tego wątku? Jeśli tak to proszę o podpowiedź bo nie potrafię znaleźć.

Z góry dzięki. Pozdrawiam

Pisał slaweta, pali mieszanką orzech z miałem w proporcji 1:1 ... poszukaj post #3285

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal/page165

Edytowane przez dino49

Witajcie po dłuższej przerwie. W czasie urlopu udało mi się zgodnie z założeniami nieco zmniejszyć koronę Brucera i "zabrać" mu parę kW. Modyfikowałem nieco na wariata i pierwsze 2 pomysły były trochę nietrafione. Trzecie podejście bardziej się sprawdza- choć póki co to też bardziej test. Mam w głowie już trochę inne rozwiązanie. Efektem ładny kopczyk, ogień idealnie trafia w deflektor i udało mi się wydłużyć czas przerwy do 40s- wcześniej góra 32-34s zachowując tę samą dynamikę pieca. Z nadmuchem również zszedłem nieco niżej. Efektem mniej spieków i więcej ładnie dopalonego popiołu. Więcej nie będę pisał bo Minert napisze, iż u niego i tak lepiej:). Edytowane przez sebsa

Witajcie po dłuższej przerwie. W czasie urlopu udało mi się zgodnie z założeniami nieco zmniejszyć koronę Brucera i "zabrać" mu parę kW. Modyfikowałem nieco na wariata i pierwsze 2 pomysły były trochę nietrafione. Trzecie podejście bardziej się sprawdza- choć póki co to też bardziej test. Mam w głowie już trochę inne rozwiązanie. Efektem ładny kopczyk, ogień idealnie trafia w deflektor i udało mi się wydłużyć czas przerwy do 40s- wcześniej góra 32-34s zachowując tę samą dynamikę pieca. Z nadmuchem również zszedłem nieco niżej. Efektem mniej spieków i więcej ładnie dopalonego popiołu. Więcej nie będę pisał bo Minert napisze, iż u niego i tak lepiej:).

Spokojnie,co miałem napisać to już napisałem i nie napiszę,że u mnie lepiej bo na oczy nie widzę jak jest u Ciebie.

Fajnie,że nie jestem sam ,który podejmuje jakieś próby modyfikacji.

Teraz od miesiąca prawie kocioł dostał nowy deflektor.

Zadaniem jego jest jeszcze efektywniejsze dopalanie spalin i raczej się sprawdziło.

Test pokaże jak z wytrzymałością materiału z jakiego został zrobiony.

Na razie się sprawdza i pasuje do wersji OE 15-24-35kW

Spokojnie,co miałem napisać to już napisałem i nie napiszę,że u mnie lepiej bo na oczy nie widzę jak jest u Ciebie.

Fajnie,że nie jestem sam ,który podejmuje jakieś próby modyfikacji.

Teraz od miesiąca prawie kocioł dostał nowy deflektor.

Zadaniem jego jest jeszcze efektywniejsze dopalanie spalin i raczej się sprawdziło.

Test pokaże jak z wytrzymałością materiału z jakiego został zrobiony.

Na razie się sprawdza i pasuje do wersji OE 15-24-35kW

O deflektorze też myślę. Niestety to co chciałbym zrobić nie byłoby legalne. Bo bardzo interesują mnie kratki studzienek kanalizacyjnych ;);). Muszę pomyśleć o innym rozwiązaniu.

KONIEC SEZONU 2011/2012

Dzisiaj zakończyłem półroczny sezon zimowy 01-10-2011 do 31-03-2012 średnia spalania to 18,28kg/24h tj. 13,47zł/24h . Spaliłem 2146kg eko po 690zł i 1200kg eko po 820zł.

W porównaniu do sezonu 2010/11 zaoszczędziłem ok. 700zł

Piec Ogniwo 15kw ze sterownikiem eCoal.

Dom 9,5m na 11m razy dwie kondygnacje plus dwie przybudówki, ocieplony 10cm styropianu z kiepskimi szybami i prześwitami w drzwiach wejściowych. Dodatkowo ciepła woda dla 5-ciu osób+zmywarka. Temperatura w domu od 23st. do nawet 25st.

P.S. Oby następna zima była również tak łagodna :)

Oto jaką dostałem wiadomość na temat

wejścia KONT w sterownik eCoal w moim

Ogniwie :)

"KONT to jest wejście. Pod to wejście

możesz podłączyć tylko STYK.

Jakie są przykładowe zastosowania tego

wejścia, co można podłączyć:

- czujnik dymu, czadu, CO itp. Po

zadziałaniu - rozwarciu styku - sterownik

może zatrzymać kocioł, wysłać email, sms.

- czujnik zamknięcia klapy od zasobnika -

jeśli klapa będzie otwarta np. dłużej niż 3

min, sterownik może zatrzymać kocioł i

wysłać email, sms.

- czujnik zamknięcia drzwi w kotłowni - jeśli

drzwi będą otwarte dłużej niż X sek, to ... jw

- dowolny inny czujnik z wyjściem stykowym

NO lub NC.

Możesz stworzyć sobie pętle

bezpieczeństwa i podłączyć klika różnych

czujników z wyjściem NC szeregowo. Jeśli

choć jeden z tych czujników rozewrze swój