PAPROCIAK 06.04.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Wątek wymarł czy przeniósł sie gdzies indziej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Czasami Ktoś się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Oto jaką dostałem wiadomość na temat wejścia KONT w sterownik eCoal w moim Ogniwie "KONT to jest wejście. Pod to wejście możesz podłączyć tylko STYK. Jakie są przykładowe zastosowania tego wejścia, co można podłączyć: - czujnik dymu, czadu, CO itp. Po zadziałaniu - rozwarciu styku - sterownik może zatrzymać kocioł, wysłać email, sms. - czujnik zamknięcia klapy od zasobnika - jeśli klapa będzie otwarta np. dłużej niż 3 min, sterownik może zatrzymać kocioł i wysłać email, sms. - czujnik zamknięcia drzwi w kotłowni - jeśli drzwi będą otwarte dłużej niż X sek, to ... jw - dowolny inny czujnik z wyjściem stykowym NO lub NC. Możesz stworzyć sobie pętle bezpieczeństwa i podłączyć klika różnych czujników z wyjściem NC szeregowo. Jeśli choć jeden z tych czujników rozewrze swój styk, to zostanie wygenerowany alarm, kocioł może się zatrzymać i dostaniesz powiadomienie na email, sms." Drodzy Państwo eCoal to dużo więcej niż sterownik pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Na dworze ziąb jak diabli a ty mówisz o zakończeniu sezonu.Śnieg wróżą na święta a miało być 23 w plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 na Święta wyjeżdżam na południe a tam ciepło, sezon zimowy trwa u mnie pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Można powiedzieć że ja mieszkam na południu i nie jest tu ciepło, chyba że piszesz nie o tym południu.Sezon trwa dotąd do póki pracuje CO i trzeba dogrzewać dom.Wyłącz CO i pisz wtedy że zakończyłeś sezon, zobaczę ile wytrzymasz hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Karoka mam pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Do tej pory czujnik tem. w pokoju na dole miałem podłączony pod wejście w sterowniku od Cwu, a pompę CO pod gniazdo Cwu, gdy w pokoju była tem. 23st to sterownik nie załączał pompy. Teraz dałem tak jak ma być czyli pompę CO pod gniazdo CO a czujnik pokojowy pod wejście tam gdzie ma być. Ustawiłem pompę na pracę cykliczną 3min pracy, 10 min postoju. Stąd moje pytanie czy sterownik odłącz pompę CO gdy w pokoju będzie 23st czy dalej będzie pompa załączana w cyklach? Jeśli będzie załączana to zamienię CO na Cwu i czujnik tem. pokojowy na czujnik Cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Będzie pracować cyklicznie jak nastawiłeś.Reg. wewn. ustaw na pokojowy a pompę na wyłączona, wtedy będzie się włączać i wyłączać wg. wskazań czujnika wewnętrznego.Nie wiem czy o to ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Czyli żeby pompa CO pracowała gdy spadnie tem. w pokoju to trzeba ją wyłączyć sprytne Gdzieś się ustawia histerezę czujnika tem. wewnętrznej jak w Cwu? Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Wejdź w programator pokojowy tam masz nastawę histerezy dla wewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 W telefonie nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Dasz dużą wartość histerezy np. 1 stopień to pompka będzie dłużej się zatrzymywać tzn. do póki nie spadnie temp. o 1 stopień poniżej zadanej na pokojówce ale wtedy woda w instalacji będzie ci więcej się wychładzać i po starcie pompki chłodno woda pójdzie na kocioł i w wyniku tego będzie chwilę nadganiał.Przy niskiej histerezie np. rzędu 0,2 czy 0,1 stopnia będzie odwrotnie czyli temp. odczuwalna w domu będzie stabilna i pompka częściej będzie się załączać ale nie będzie w instalacji tak wystygać.Musisz sam obczaić co będzie lepsze dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 W telefonie nie mam. Masz zakładki: schemat, ustawienia, programatory jako trzecia z lewej, jeszcze archiwum i pomoc. Jak nie masz ? W fonie też musisz mieć programatory ale tego nigdy nie włączałem przez fona to nie wiem, musiałbym sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Oki, a co z mieszającą? Gdy tem. powrotu spadnie strasznie to ster wyłączy pompę CO? żeby dogrzać powrót? Czy wyłączy pompę dopiero gdy temg CO spadnie poniżej 40st?Jest tam przy mieszającej taki parametr niezależna praca pompy mieszającej, to ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Darase nie pamiętam jak masz w instalacji, ile pomp. Podeślij fona na priva to jutro zadzwonię do ciebie i ci wytłumaczę. Miałem fona ale długo trzeba by szukać.Jak nie masz mieszającej to nic nie da ustawienie. Jak masz pompkę osobną do CWU a bojler nie daleko to możesz ustawić CWU+ mieszjąca, wtedy jak CWU spadnie wg. histerezy to się załączy i podgrzeje i jak powrót spadnie to też się włączy i podgrzeje mimo że na bojlerze będzie taka temp. jak trzeba.Mówię nie pamiętam jak jest u ciebie, za dużo ludzie pytają na priva i już nie mogę zapanować nad tym, trzeba by jakiś komputer po czachą nosić hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.04.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Spoko spoko Jutro po pracy pędzę do Katowic, ale życzenia Ci wyślę jakoś w biegu Mam mieszającą bo to jest b.dobre rozwiązanie. Tak jak napisałeś wyłączyłem pompę CO żeby ją włączyć Zdrowych pogodnych Świętów, smacznego zająca i mokrego jajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Do tej pory czujnik tem. w pokoju na dole miałem podłączony pod wejście w sterowniku od Cwu, a pompę CO pod gniazdo Cwu, gdy w pokoju była tem. 23st to sterownik nie załączał pompy. Przy takim podłączeniu jak dobrze zrozumiałem to pompka włączyłaby się dopiero jak temp. w pomieszczeniu spadłaby ci o wartość histerezy ustawionej dla CWU a to już dość odczuwalne mogło być bo np. jak ustawiłeś 23 a histereza przykładowo 2 czy 3 stopnie to dopiero przy takim spadku włączałaby się pompka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.04.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Również życzę Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych dla Ciebie i wszystkich kolegów i koleżanek z forum oraz dla ich rodzin.Dobrej Nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 21.04.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Śpece od hydrauliki. Czy widzicie coś takiego jako zamknięcie układu w którym hula zbyt mocno grawitacja. Zawór kulowy z siłownikiem. Boję się tylko jednej rzeczy. Czas otwierania to ok 20s.http://pl.heating.danfoss.com/xxTypex/120182_MNU17454628_SIT18.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts