Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oto jaką dostałem wiadomość na temat

wejścia KONT w sterownik eCoal w moim

Ogniwie :)

"KONT to jest wejście. Pod to wejście

możesz podłączyć tylko STYK.

Jakie są przykładowe zastosowania tego

wejścia, co można podłączyć:

- czujnik dymu, czadu, CO itp. Po

zadziałaniu - rozwarciu styku - sterownik

może zatrzymać kocioł, wysłać email, sms.

- czujnik zamknięcia klapy od zasobnika -

jeśli klapa będzie otwarta np. dłużej niż 3

min, sterownik może zatrzymać kocioł i

wysłać email, sms.

- czujnik zamknięcia drzwi w kotłowni - jeśli

drzwi będą otwarte dłużej niż X sek, to ... jw

- dowolny inny czujnik z wyjściem stykowym

NO lub NC.

Możesz stworzyć sobie pętle

bezpieczeństwa i podłączyć klika różnych

czujników z wyjściem NC szeregowo. Jeśli

choć jeden z tych czujników rozewrze swój

styk, to zostanie wygenerowany alarm,

kocioł może się zatrzymać i dostaniesz

powiadomienie na email, sms."

Drodzy Państwo eCoal to dużo więcej niż

sterownik pieca :)

Do tej pory czujnik tem. w pokoju na dole miałem podłączony pod wejście w sterowniku od Cwu, a pompę CO pod gniazdo Cwu, gdy w pokoju była tem. 23st to sterownik nie załączał pompy.

Teraz dałem tak jak ma być czyli pompę CO pod gniazdo CO a czujnik pokojowy pod wejście tam gdzie ma być. Ustawiłem pompę na pracę cykliczną 3min pracy, 10 min postoju. Stąd moje pytanie czy sterownik odłącz pompę CO gdy w pokoju będzie 23st czy dalej będzie pompa załączana w cyklach?

Jeśli będzie załączana to zamienię CO na Cwu i czujnik tem. pokojowy na czujnik Cwu.

Dasz dużą wartość histerezy np. 1 stopień to pompka będzie dłużej się zatrzymywać tzn. do póki nie spadnie temp. o 1 stopień poniżej zadanej na pokojówce ale wtedy woda w instalacji będzie ci więcej się wychładzać i po starcie pompki chłodno woda pójdzie na kocioł i w wyniku tego będzie chwilę nadganiał.

Przy niskiej histerezie np. rzędu 0,2 czy 0,1 stopnia będzie odwrotnie czyli temp. odczuwalna w domu będzie stabilna i pompka częściej będzie się załączać ale nie będzie w instalacji tak wystygać.

Musisz sam obczaić co będzie lepsze dla ciebie.

Darase nie pamiętam jak masz w instalacji, ile pomp. Podeślij fona na priva to jutro zadzwonię do ciebie i ci wytłumaczę. Miałem fona ale długo trzeba by szukać.

Jak nie masz mieszającej to nic nie da ustawienie. Jak masz pompkę osobną do CWU a bojler nie daleko to możesz ustawić CWU+ mieszjąca, wtedy jak CWU spadnie wg. histerezy to się załączy i podgrzeje i jak powrót spadnie to też się włączy i podgrzeje mimo że na bojlerze będzie taka temp. jak trzeba.

Mówię nie pamiętam jak jest u ciebie, za dużo ludzie pytają na priva i już nie mogę zapanować nad tym, trzeba by jakiś komputer po czachą nosić hehe.

Do tej pory czujnik tem. w pokoju na dole miałem podłączony pod wejście w sterowniku od Cwu, a pompę CO pod gniazdo Cwu, gdy w pokoju była tem. 23st to sterownik nie załączał pompy.

Przy takim podłączeniu jak dobrze zrozumiałem to pompka włączyłaby się dopiero jak temp. w pomieszczeniu spadłaby ci o wartość histerezy ustawionej dla CWU a to już dość odczuwalne mogło być bo np. jak ustawiłeś 23 a histereza przykładowo 2 czy 3 stopnie to dopiero przy takim spadku włączałaby się pompka.

• 2 weeks później...