saimon21 02.05.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Witam mam pytanie do expertów, zacząłem czytać cały wątek ale tego jest strasznie dużo ;/ chodzi o piec w temacie, czy na dom o powierzchni max 160 z garażem i kotłownią (projekt gotowy opałek 1G można sprawdzić go na www) moc kotła 16KW jest wystarczająca? mam dom z suporexu ocieplony styropianem 12 cm a poddasze wełną 25 cm, cały dół (około 70m2) to podłogówka, góra grzejniki, czy moc pieca nie będzie za mała ? czy jako już użytkownicy pieców Ogniwo dalej jesteście zadowoleni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.05.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Taki duży kociołek chcesz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.05.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Mam Ogniwo 15kw i kupiłbym je jeszcze raz, mój domek to 9.5m na 11m razy dwie kondygnacje, po podłogach tam gdzie mam kaloryfery plus kotłownia to ok. 166m2Ster. eCoal działa świetnie, a podłączenie do internetu to super sprawa. Pomimo słabych szyb w oknach i drzwi wejś. z prześwitami przez pół roku spaliłem eko CO i Cwu za 2450zł.Z tego na Cwu wyszło ok. 400zł.Jak dla mnie wynik b.dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saimon21 02.05.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 duży ? nom mam 16 KW od dystrybutora za 7400 zł 25 kosztuje 500 zł więcej i się zastanawiam czy jest sens brac 25 czy na ogrzewanie plus woda 15 to i tak jest ok, jak lali mi podłogę to z wszystkimi skosami wyszło coś koło 140 m2 bezz garażu i kotłowni na forum widziałem, że sporo ludzi ma 25 kw dokładnie w tym projekcie i tak naprawdę to mnie troszkę zastanawia, nie chciał bym aby okazało się że piec za mały i zakup który powinien być na lata okaże się nietrafiony ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.05.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 16kw wystarczy, zapewne masz dobre okna i drzwi w porównaniu ze mną Z 16kw wyciągniesz nawet ok. 20kw, 25kw to byłoby przegięcie. Trochę mało waty dałeś, 2*20cm to jest dobrze. Jeżeli miałbyś obawy to na największe mrozy kup lepszy kalorycznie eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.05.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Tam gdzie skosy to masz jeszcze mniejszą kubaturę i mniej ciepła potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saimon21 02.05.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 postanowione biorę 16 kw tylko jeszcze muszę utwardzić działkę aby podjechał kurier do samego garażu a pytanie czy jak hydraulik podłączy mi go jestem w stanie zweryfikować czy wszystkie czujki itp mam prawidłowo podłączone bez dostępu do internetu ? bo narazie nie mam sieci a po montażu ciężko będzie zapewne ściągnąć fachowca do poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.05.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Jasne wszystko sprawdzisz Swoje Ogniwo podłączyłem sam, ostatnio kolega miał odwrotnie wtyczki podpięte, w miejsce Cwu miał pompę od CO i dziwił się że ma zimną wodę w trybie autolato. Jak coś to pisz tu lub na forum http://www.esterownik.pl tam więcej się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Małe pocieszenie dla chcących zmniejszyć palnik Brucer.Być może uda się ruszyć z produkcją nasadek na te palniki.Wszystko zależy jednak od ilości chętnych na takie modyfikacje.Szczegóły wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.05.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dobre wieści Dużo zależy od ceny, gdy będzie w miarę niska to można zaryzykować, bo nikt nie da gwarancji że będzie lepiej, chociaż powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Dobre wieści Dużo zależy od ceny, gdy będzie w miarę niska to można zaryzykować, bo nikt nie da gwarancji że będzie lepiej, chociaż powinno być Ta nasadka pracuje od lutego do dziś więc do końca nie mogę porównać ile zaoszczędziłem mając na myśli cały sezon.Oczywiście zastosowanie jej miało większe znaczenie jeżeli chodzi o przesunięcie centrum płomienia pod deflektor i utrzymania zaru na całym palniku.Można powiedzieć ,że to dzięki niej się udało jeżeli chodzi o tryb grzania. Z powodzeniem można ją zastosować w kotłach 24kW (testowane u mnie) a co dopiero w kotłach 15kW.Jakości popiołu oraz wytwarzanych przy spalaniu spieków również została ograniczona.Inny kształt i umiejscowienie otworów napowietrzających paliwo pozwoliło to znacznie zredukować jeżeli chodzi o paliwo groszek średni z KWK CHWAŁOWICE stosowane prze zemnie już trzeci sezon. Cenę ustalimy o ile w ogóle dojdzie do ich odlewania.Forma tania nie jest a to wszystko są koszta wytwarzania.Będzie trochę bardziej zmodyfikowana niż ta ,którą posiadam od zawijana. Pożyjemy zobaczymy. Edytowane 8 Maja 2012 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 minertu ja się piszę bo moja pomarańczowa bestia bardzo potrzebuje mniejszego palnika a nasadka może go śmiało zastąpićoczywiście wszystko kwestia ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.05.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Wybije ci na niej NR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertus23 08.05.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Niedługo odpalę swój piec. Numer oprogramowania to 0.0.2.9. Jaki polecacie numer oprogramowania, który dobrze się sprawuje, ma funkcję CWU+mieszająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 08.05.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Wybije ci na niej NR 1 Numer raz miał być dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.05.2012 02:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 To będą dwie jedynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.05.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Numer raz miał być dla mnie... chcesz to bierz jedynkę mnie bardziej niż na cyfrze zależy na skuteczności rozwiązania a jak bedą dwie z jedynka to będzie śmieszniej:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.05.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 To ja się piszę na nasadkę nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.05.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 chcesz to bierz jedynkę mnie bardziej niż na cyfrze zależy na skuteczności rozwiązania a jak bedą dwie z jedynka to będzie śmieszniej:p Oczywiście, że masz rację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.05.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 minertu Rób wszystkie z jedynką. Uprościsz proces produkcji. O ile do tego dojdzie ,a mam nadzieję ,że tak to nie będzie żadnych numerków bo one pracy palnika nie poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts