Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisz moze coś więcej o tej nasadce. jakis rysunek, zdjecie itp. oraz oczywście sugerowana cene

Tak ogólnie zmniejsza gardziel paleniska.

Cena to kwestia kosztów wytworzenia+ dodatkowe obejmy gdzie po przyklejeniu na silikonie przymocowana będzie obejmami do palnika co zapewni jej stabilność jeżeli chodzi o rozszczelnienie.

Minertu. w czym ma pomoc ten kształt deflektora i czy już testowałeś takie cosik? No i oczywiście jaka tego ma być cena + - ...?

Takie cosik testuje już od paru miesięcy.

Rzadziej czyszczę kocioł,mniej sadzy niż z tradycyjnym talerzykiem.

Deflektor ustawiamy na podporach rusztu awaryjnego.

Tak to w kotle wygląda,oczywiście to jest tzw klejona prowizorka.

2012-03-06 19.25.08.jpg2012-03-07 20.24.00.jpg

Dodatkowo zatykam przód płytka szamotową aby bardziej promieniowało na wymiennik z boków i z tyłu.

Elementy nie będą klejone tak jak na zdjęciach ale w całości z betonu ogniotrwałego z włóknem o wytrzymałości 1350deg wcześniej odpowiednio wypalane.

Czas od zamówienia ok 3tyg. Koszt ok 250zł + wysyłka.

Wstępnie zamówiłem 4 deflektory 1 dla siebie i 3 dla moich klientów,którzy zadeklarowali chęć zakupu.

Deflektor jest zgłoszony w Urzędzie Patentowym.

Minertu wszystko fajnie jak masz niespiekajacy wegiel. W innych przypadkach ten deflektor zapcha się spiekami i wygasi piec. Ja w swojej 3 letniej "przygodzie" z Ogniwem Eco jeszcze nigdy nie miałem węgla, który by sie nie spiekał. Fakt głownym kryerium , którym sie kieruje jest cena węgla. Ale dlatego kupiłem Ogniwo z Brucerem by palić trudnymi (tanszymi) węglami, miałami a nie eco za 900 zł/t. I dobrze na tym kasowo wychodzę bo spalam 3t/rok wegla za mniej niż 600 zł/t

Paprociak świetny wynik, tylko pewnie masz masę popiołu?

Teraz testuję retopal, fajnie się spala ale popiołu masa.

Jutro jadę po ekoret lub pieklorza z Piekar.

W pierwszym roku miałem super eko ze 160kg mała blaszka popiołu.

Zastanawiam się co jest lepsze nasadka czy deflektor na obie rzeczy mnie nie stać. Kupiłem inwerter, router i po kasie.

Minertu mam nadzieję że dwa deflektory zamówiłeś więcej. W ostateczności sprzedasz swój :)

Będziesz zadowolony ja też niedawno kupiłem i uczę się dopiero tego pieca jak na razie ok tylko trzeba znaleźć dobry węgiel.

postanowiłem i kupiłem dokładnie to http://allegro.pl/show_item.php?item=2334524400

mam nadzieję, że nie będę żałował zakupu po pierwsze pieca a po drugie zakupów na allegro za taką sumę ;/

3majcie kciuki hehe

dzięki za rady i do usłyszenia zapewne już jako użytkownik eko plus

Minertu wszystko fajnie jak masz niespiekajacy wegiel. W innych przypadkach ten deflektor zapcha się spiekami i wygasi piec. Ja w swojej 3 letniej "przygodzie" z Ogniwem Eco jeszcze nigdy nie miałem węgla, który by sie nie spiekał. Fakt głownym kryerium , którym sie kieruje jest cena węgla. Ale dlatego kupiłem Ogniwo z Brucerem by palić trudnymi (tanszymi) węglami, miałami a nie eco za 900 zł/t. I dobrze na tym kasowo wychodzę bo spalam 3t/rok wegla za mniej niż 600 zł/t

Nie zapcha się spiekami.

Stwarzając gorąca strefę nad paleniskiem co czyni deflektor spieków jest mniej niż bez niego.Poza tym gdyby nawet były tojest tam na tyle miejsca,że swobodnie opadną.

Paprociak świetny wynik, tylko pewnie masz masę popiołu?

Teraz testuję retopal, fajnie się spala ale popiołu masa.

Jutro jadę po ekoret lub pieklorza z Piekar.

W pierwszym roku miałem super eko ze 160kg mała blaszka popiołu.

Zastanawiam się co jest lepsze nasadka czy deflektor na obie rzeczy mnie nie stać. Kupiłem inwerter, router i po kasie.

Minertu mam nadzieję że dwa deflektory zamówiłeś więcej. W ostateczności sprzedasz swój :)

Zawsze je mogę domówić ale trzeba czekać.Jest to wyrób ogniotrwały i musi przejść odpowiednie wygrzewanie.

Oczywiście jak zdążysz zamówić przed jego użyciem w moim kotle to będzie Twój.Mi moja prowizorka wystarczy :)

Ja spalam Jaret, ponoc najgorsza kicha ale ja nie narzekam popiół w formie mniejszych lub wiekszych spieków. Palnego miału natomiast mi sie nie udało nigdy kupic, zawsze się z nim męcze. Po prostu brucer nie łyknie pyłu węglowego i ta frakcja wygasza lub przygasza palnik. Węgle próbowałem różne i każdy poszedł całkiem ok.

PAPROCIAK a co TY za Jaret spalasz ze masz spieki?? Ja kupiłem Jareta u karoki i nie miałem spieków, pratycznie wcale

Piotrek ty brałeś Jareta Plus czyli mieszankę Jareta ( k. Janina) z pieklorzem piekarskim.

Sam Jaret w ogóle się nie spieka ( RI = 0 ) ale kaloryczność mizerna, około 21MJ/kg