jack18 09.05.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Paprociak a z jakimi eksperymentowales jeszcze mieszankami ? Ciekawi mnie jak sie spala miał w mieszance z tym brunatnym groszkiem i w jakich najlepiej proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 09.05.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Bardziej mi chodziło właśnie o efekt zmniejszenia spiekalności przy spalaniu miału z węgla kamiennego. Ryzyko kupna nieciekawego jakościowo opalu istnieje zawsze .Ja mieszkam w okolicach Wrocławia i na lokalnych składach opalu leżą groszki wszelkiej maści, niestety najczęściej właściciel składu nic nie wie na ich temat i nie zna nawet prawdziwej wartości opalowej tego co sprzedaje. Z racji tego ze mieszkam właśnie tu pomyślałem o dodatku do miału węgla brunatnego którego jest tu dość dużo (pewnie przywiezionego od naszego czeskiego sąsiada ). Oczywiście nie musi to być brunatny groszek ,biorę tez pod uwagę ziarna zburz i nie ukrywam ze jako paliwo bazowe chciałbym stosować miał w miarę dobrej jakości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 11.05.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ozzy. Nie martw sie ja testowałem kilka rodzajów wegli i taki układ B+ Ecoal daje sobie z nimi doskonale radę. Jedyny problem miałem z mokrą mieszanka hasiu z miałem weglowym to sie nie chciało palić. Sam miał ale taki za 450-500 zł pali się dobrze. Ilość syfu i obsługi do oszczędności dla mnie akceptowalna. Palenie całkowicie bezobsługowe, z tym sterownikiem nie zasyfi sie wymiennik ani dach bo wszystko sie ładnie dopala w piecu. Czas obsługi 30 min /tydzień. Paliłem spiekającym groszkiem z Piasta Dzięki za odpowiedź. Myślę, że moje wątpliwości zostały rozwiane. Mam nadzieję, że Ogniwo wypuści PLUS`a na rynek do jesieni. Od samego początku byłem zdecydowany na tą firmę i sterownik eCoal. Zostaje czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 13.05.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Wysyłałem zapytanie do Firmy instalko o kociołek który mieliście w instytucie na testach (o ile sie nie mylę?) Niestety z tej firmy nie dostałem żadnej odpowiedzi na temat tego Kotla 23KW. Czy możesz napisać cos więcej o tym kotle, oczywiście w granicach możliwości, bo juz wiem ze nie każdy producent sobie tego życzy? Mnie on zainteresował z powodu wbudowanego zasobnika. Nie wiem jednak na jakiej to zasadzie działa ,czy jest wydajne, i jakiej formie jest taki zasobnik tzn. Wężownicy czy jakiejś innej mi nieznanej? Inne wiadomości tez mile widziane na jego temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 13.05.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Wymiennik ciepła nie będzie panelowy (jak w OGNIWO-EKO) tylko rurowy (spaliny wewnątrz rur), oczywiście pionowy. Co daje takie rozwiazanie? Wieksza powierzchnia wymiany przy tej samej objetosci? Czy cos innego? Obecnie producent rozważa, czy produkować kocioł wyższy i węższy (mniej dłuższych rur pionowych), czy niższy i szerszy (więcej krótszych rur pionowych). A może też będą dwie wersje? Przypuszczam (z wlasnego doswiadczenia), ze opcja dwoch wersji wymiarowych dalaby duza przewage na rynku. Powiem szczerze, ze ja omal nie zrezygnowalem z zakupu na rzecz Cichewicza, ktory ma wlasnie taki smukly kociol, kiedy policzylem sobie ile miejsca zajmie mi Ogniowo w kotlowni. Niestety na etapie projektu czesto gesto sie mysli, ze kotlownia o szerokosci prawie 2m to olbrzymie pomieszczenie. Otrzezwienie przychodzi dopiero kiedy sie okazuje, ze wymiary kotla to nie tylko obudowa ale jeszcze spora przestrzen za obudowa na wyprowadzenie spalin i uklad wodny. Tyle, ze ta wiedza dla zdecydowanej wiekszosci ludzi przychodzi ciut za pozno. Co do opinii to na razie nie bede sie jakos za bardzo wypowiadal bo kociol dopiero co zostal uruchomiony ale dwie rzeczy, o ktorych wspominal Paprociak nalezaloby od razu poprawic. 1) Szuflada na popiol. Faktycznie polowa resztek jest poza owa szuflada. Troche to denerwujace. (Paprociak jesli moglbys mi podeslac swoj projekt bede dzwieczny) 2) Zlacze RS do komunikacji ze sterownikiem. Ja wiem, ze mozna kupic przejsciowki ale na litosc boska. RS w 21 wieku?? To sa pierdoly ale wbrew pozorom takie pierdoly rowniez maja olbrzymie znaczenie. Ale, zeby nie bylo, ze mam zla opinie. Na razie oprocz tych dwoch 'minusow' same pozytywy. Kociol odpalil bez problemu i juz po 1h pracowal calkiem stabilnie. Bez miliona parametrow do ustawiania z mojej strony. Ouuuu yeah Za jakis czas sie odezwe ale obawiam sie, ze letni tryb pracy moze byc troche malo miarodajny. Edytowane 13 Maja 2010 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 14.05.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Firma INSTALCO to niewielka firma rodzinna z okolic Zamościa, koncentrująca się w zasadzie na rynku lokalnym, na którym cieszy się dość dobrą opinią. Jest firmą produkcyjno-instalatorską, wykonującą kompleksowo całość usług związanych z instalacją kotłów. Do zeszłego roku firma ta nie wykonywała u nas żadnych badań, toteż nie potrafię nic powiedzieć o innych jej wyrobach. Kocioł RBR EKOUNIWERSAL 23kW, o który pytasz, jest kotłem z Brucerem i ecoalem, który powstał na drodze adaptacji jednego z wcześniejszych produktów tej firmy. Na pierwszym badaniu u nas kocioł uzyskał wyniki spełniające nasze kryteria na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" w klasie "B" (niższej, gorszej). Był to typowy kocioł "starszego typu", ze stosunkowo dużą emisją pyłu/sadzy i substancji smołowych. Po wprowadzeniu zasugerowanych przez nas przeróbek, kocioł mieści się w górnym przedziale klasy "A" ze sprawnością nominalną na poziomie 88%. Emisja pyłu/sadzy spadła ze 115 do 55mg/m3, emisja substancji smołowych ze 100 do 65mg/m3. Są to wyniki bardzo dobre, więc bez problemu zgodziliśmy się na wyposażanie go w sterowniki eCoal.pl. W temacie c.w.u. mogę powiedzieć tylko tyle, że kocioł posiada wężownicę miedzianą zamontowaną w układzie wodnym kotła (po prostu w kotle, nie w układzie wodnym c.o.). Stąd też układ wymiennika ciepła tego kotła jest trochę nietypowy. Długotrwałych badań eksploatacyjnych jeszcze nie wykonaliśmy. W badaniach "trochę więcej niż atestacyjnych" kocioł spisywał się dobrze. Dzieki za ciekawe info..Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam1953 17.05.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam! To mój 1 post w tym temacie i odrazu pytanie do zawijana:1/ czy planuje sie budowe palnika BRUCER wraz ze sterownikiem eCoal o mocack ok 50 kW i wiekszych ?2/ czy palnik BRUCER wraz ze sterownikiem eCoal o mocy 38 kW może pracowac w układzie otwartym jak i zamkniętym?3/ czy jest sens montażu w kotłowni 2 kotłów np. 38 i 15 kW zamiast jednego 50 kW, co na to powiedzą sterowniki eCoal?Jestem na etapie końcówki projektu hali o pow. ok. 240 mkw i wys. ok. 5,6 m z zapotrzebowaniem mocy ok. 50 kW no i mam dylemat z doborem kotła.Już wiem że powinien to być BRUCER ze sterownikiem eCoal, no ale wielkość i poziom kotłowni zależy od wyboru kotła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam1953 17.05.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Dz. bardzo za szybką odpowiedż, to dobre wieści. Rozumiem, ze każdy z kotłów musi mieć własny sterownik eCoal ? No i te sterowniki nie "pokłócą się" a raczej dogadają? Kotły wpinamy w instalacje równolegle? Myślę, że wytłumaczenie i wyjaśnienie problemu pomogłoby nie tylko mnie. Pewnie jest wiecej takich jak ja którzy potrzebują większej mocy niz 38 kW, po czym kupują jeden kocioł np. 50 kW. Myślę , że dwa kotły to dobre rozwiązanie z conajmniej 3 powodów:1/ w razie awarii mamy na czas naprawy alternatywne żródło ciepła2/ jak większy kocioł będzie pracował z nominalną mocą powinny zmniejszyć sie problemy ze spiekami3/ średnia sprawność energetyczna przy pracy z nominalna mocą powinna być w górnej granicy sprawności kotłaProszę odnieś się do tego. Pozdrawiam Jan Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam1953 19.05.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 No to mamy bingo. Zastanawiam się dlaczego ropzwiązanie z 2 kotłami jest tak mało propagowane. To prawda, nieco droższe na etapie inwestycji, jednak w końcowym efekcie uzasadnione tak od strony ekonomicznej ( maksymalne wykorzystanie energi zawartej w paliwie), jak i technicznej - alternatywne żródło ciepła w razie awarii 1 kotła. U siebie planuję 2 kotły 20 i 35 kW zamiast jednego 50 kW, oznacza to (jak pisze ZawiJan), że w 95 % czasu pracy będą pracowały przemiennie z pełną mocą, a statystycznie jedynie w 5 % czasu razem - znowu z pełną mocą. Uważam to za optymalne b. ekonomiczne rozwiązanie.Brakuje mi tylko schematu ideowego podłączenia tych kotłów + bojler 120 l. To na wypadek, gdyby Pan instalator chciał zrobić jakiś wynalazek. Mam nadzieję, że któryś z Kolegów zamieści taki schemat na forum (może ZawiJan jak znajdzie czas).Dziękuję ZawiJan, bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam Jan Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szam1953 19.05.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Myślę , że najlepiej jak bedą 2 przewody dymowe, osobne dla każdego kotłą. Widzę jeszcze 1 problem, skąd sterownik np. mniejszego kotła będzie wiedział, że ma przejść w stan czuwania bo zrobiło się zimniej i trzeba włączyć w obieg kocioł większy ? A jak zrobi się jeszcze zimniej ma ponownie włączyć się? To samo dotyczy wyłączania kaskadowego tzn. przejścia w stan czuwania . Wg. mnie powinno być coś jeszcze- trzeci sterownik np. taka pogodówka, która zdecyduje który kocioł załączyć. Nie wiem czy dobrze myślę, nie znam sie na tym, ale byłoby to logiczne. No chyba że taki kaskadowy i warunkowy program można wpisać do któregoś z eCoali. Pozdrawiam Jan Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 23.05.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 HEJKA, na pewno2 kotły musza miec osobne przewody kominowe. W celu spłaszczenia pracy (BUFOR) warto je spiąć boilerem cwo,... i ten układ 2 pieców połączyć równolegle. Jjednak system jest bez zapalarki ieć trzeba wszystko rozpalic ręcnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba67 25.05.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 (edytowane) Witam wszystkich:0mam pytanko do Pana Jacka "Zawijan" jakie zadania ma realizować pompa mieszająca w kotle ogniwo z e-koalem?Czy ma ona "zabiezpieczać" piec przed niskimi powrotami ?bo z tego co zobaczyłem włącza się ona zawsze z pompą CWU gdzie z wężownicy zbiornika CWU powrót wraca gorący już po kilkunastu sekundach.I to wszystko tylko przy odpalaniu bo już jak instalacja "chodzi" to powroty są wysokie. Edytowane 27 Maja 2010 przez Kuba67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.05.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Chciałem się tylko krótko podzielic informacja na temat nowego palnika BRUCERJestem właśnie po wizycie p.Jerzego z aktualnej firmy CENTROekoenergia (dawniej Centrozap)Ciekawe,że obecnie na rynku będą dwie nazwy Ekoenergia nie związane strikte z tym samym produktem choć opierające się na tych samych rozwiązaniach i założeniach.Rozmowa była miła i rzeczowa, szkoda,że nie odbyła się przed zmianami.Kilka dawnych spraw z brucer-em zostało wyjaśnionych, co mnie bardzo cieszy. W skrócie tak wygląda poprawiony Brucer, opinii nie chcę wygłaszać, wszystko widać. Oto odświeżony wygląd samego paleniska:http://img692.imageshack.us/img692/4072/paleniskonowe.th.jpg Oto odświeżony wygląd całości:http://img231.imageshack.us/img231/3476/palniknowy.th.jpg Co uległo zmianie:- wymiary paleniska wynoszą obecnie: szerokość 216mm długość 296mmod ramki mocującej do końca paleniska 370mm Jak było w oryginale:szerokość 270mmdługość 360mmod ramki mocującej do końca paleniska 400mm Jak jest w modelu Ekoenergia:szerokość 245mmdługość 330mmod ramki mocującej do końca palnika 390mm Palenisko i jego rant są obecnie bardzo malutkie. Łatwiej będzie zastosować palnik do mniejszych wymienników.Poprawiono nareszcie sprzęgiełko z wycięciem pod konkretny klucz, co było piętą achillesową Brucera w pierwszej wersji.Zrobiono ciekawy zabieg z samym paleniskiem, z jednej strony jest wycięcie a w odlewie korpusu nadlewka, zatem juz nie ma możliwości pomylenia sie przy montażu paleniska, odwrotnie nie pasuje. Centroekoenergia nie planuje ani większego ani mniejszego palnika typu Brucer, ten ma być jedynym modelem.Wprowadzone zmiany dają możliwość montażu w mniejszych wymiennikach, co było głównym celem.Montaż dmuchawy bez zmian, montaż kosza bez zmian (więc opcja prawy-lewy kosz i więcej zajętego miejsca w magazynie producenta...) Za wtrącenie się przepraszam autora wątku. Chcę jedynie zaznaczyć, że już można zamawiać nową wersję Brucera.Wątek jest w tym temacie, warto, aby czytelnicy zapoznali się z nowa wersją palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 25.05.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Poprawiono nareszcie sprzęgiełko z wycięciem pod konkretny klucz, co było piętą achillesową Brucera w pierwszej wersji. Jesli dobrze rozumiem to ta nakretka znajduje sie na sprzegle klowym, zgadza sie? (czy to nie jest ten element lezacy obok palnika na drugim zdjeciu?) Jesli tak to mam pytanie. Czy sprzeglo w nowej wersji jest kompatybilne ze sprzeglem z pierwszej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.05.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Tak chochla dokładnie chodzi o element leżący obok palnika na drugim zdjęciu. Wymiary ślimaka ani sprzęgła nie uległy zmianie, także jest to całkowicie kompatybilne.To sprzęgło jest nawiercane później w zależności od uzbrojenia w dany typ przekładni (dziurka na zawleczkę).Obecnie sprzęgiełko jest nacięte z dwóch stron pod klucz 17-kę chyba (nie pytałem dokładnie) zamiast tego stożkowatego odlewu nakrętki. Od mocowania do kotła aż po przekładnię nic się nie zmieniło. W zasadzie zmiana to tylko mniejszy odlew samej niecki paleniska i taki nosek, aby nie pomylić się z montażem tego paleniska. Nowe odlewy maja ruszyć w ciągu najbliższych dwóch tygodni.Jakiś kontakt czy zapytanie o ten element możesz zadać ze strony firmowej:http://www.centroekoenergia.eu Zmieniono odlewnie, jakość została poprawiona. Tyle wiem z rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 25.05.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 OK, dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba67 26.05.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 W zasadzie zmiana to tylko mniejszy odlew samej niecki paleniska i taki nosek, aby nie pomylić się z montażem tego paleniska. Czyli mam rozumieć że można w starym brucrerze wymienić samą nieckę i mieć nowy palnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remus1022 10.06.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam , pytanie kieruje do uzytkownikow pieca na eko groszek OGNIWO 15 KW czy poradzi on sobie z domem o powierzchni 150 m2 oraz zasobnikiem ciepła 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 11.06.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Ja pale takim kotłem i wystarcza spoko !.....dom 160+garaż 20 +zasobnik CWU 300L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remus1022 11.06.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Dzięki gegus37 za odpowiedz ,a czy możesz jeszcze napisać jakie masz wrażenia z palenia w tym kotle , czym palisz i ile spalasz pozdrawiam mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts