Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minertu pokazywali papier że z kopalni Jankowice, zapewne wzbogacany jest miałem żeby nie był zbyt kaloryczny :D

Cosik mi się wydaje że ostatni raz od nich kupiłem, mieli przywieźć Pieklorza a wyszło jak wyszło, ktoś napisał że z Kop. Jankowice to jest Boruta 29kJ

Suspenser tam jest przecinek :)

PAPROCIAK a co TY za Jaret spalasz ze masz spieki?? Ja kupiłem Jareta u karoki i nie miałem spieków, pratycznie wcale

Pewnie jakis chrzczony bo płacę za niego 570 t i jest taki dosc drobny jakby przesiewka. I jak pisałem mam spieki czasem takie drobne a czasem spory kalafior ale spala się na zero czyli może być. A i strasznie długo trzyma żar, 12 godz przerwy i piec sam rozpala sie bez problemu.

Pewnie jakis chrzczony bo płacę za niego 570 t i jest taki dosc drobny jakby przesiewka. I jak pisałem mam spieki czasem takie drobne a czasem spory kalafior ale spala się na zero czyli może być. A i strasznie długo trzyma żar, 12 godz przerwy i piec sam rozpala sie bez problemu.

Jak jest prosto z kopalni to miał zawsze się trafi,tam tak dokładnie nie sortuje się węgla.Na składzie wygląda to już inaczej.

W tym roku mam groszek średni czyściutki ,bez miału.Jak się spala to w rankingu o ekogroszku są wstawione fotki.

570zł/t to chyba prosto z kopalni kupiłeś.

Już jest dysza palnika , niestety koszt produkcji dyszy okazał się droższy niż myślałem.

Musiała zostać zrobiona nowa forma do odlewu do tego trzeba dorobić jeszcze obejmy (niestety producent nie podjął się tego) oraz wykonać otwory napowietrzające jak do obejmy aby dobrze przymocować dyszę do palnika.

Na cenę ma wpływ parę czynników

-droga forma do odlewu

-dodatkowe strzemiona do mocowania,które trzeba wykonać z dobrego materiału

-wiercenie otworów bo nie będzie nacięć

i najważniejsze , ilość chętnych.

Tyle ze ilość chętnych tez będzie pewnie w pewnym stopniu zależała od ceny tej całości. ile potrzeba czasu Ci jeszcze na zrealizowanie całości? I czy to jest większe od zwykłej korony czy takie samo? Pytam bo w 15KW miedzy palnikiem a wymiennikiem miejsca jest jak na lekarstwo... Edytowane przez jack18

Tyle ze ilość chętnych tez będzie pewnie w pewnym stopniu zależała od ceny tej całości. ile potrzeba czasu Ci jeszcze na zrealizowanie całości? I czy to jest większe od zwykłej korony czy takie samo? Pytam bo w 15KW miedzy palnikiem a wymiennikiem miejsca jest jak na lekarstwo...

Oczywiście,że tak będzie.Nie od razu W-wę zbudowano.

Na długość jest taki sam jak obecna dysza do Brucera,jest natomiast szersza o 1,2mm z każdej strony wzdłuż ślimaka.Szersza jest po to aby można było w niej wywiercić otwory na uchwyty. Ten rant musi być mocny więc jest go trochę więcej.Jest dużo mniejsza od pierwszych wersji dyszy Brucera.

Z tego co wiem to komora paleniska w kotłach od 15 do 35kW ma takie same wymiary więc nie ma obaw.

Oczywiście,że tak będzie.Nie od razu W-wę zbudowano.

Na długość jest taki sam jak obecna dysza do Brucera,jest natomiast szersza o 1,2mm z każdej strony wzdłuż ślimaka.Szersza jest po to aby można było w niej wywiercić otwory na uchwyty. Ten rant musi być mocny więc jest go trochę więcej.Jest dużo mniejsza od pierwszych wersji dyszy Brucera.

Z tego co wiem to komora paleniska w kotłach od 15 do 35kW ma takie same wymiary więc nie ma obaw.

No to w takim razie jeśli robisz jakąś wstępną listę, to mnie możesz dopisać. Pozdrawiam.

Mam pytanie: mam trocinę drobną, po cięciu drzewa na pile stołowej, dodatkowo chcę ją przesiewać przez bardzo drobne sito zrobione z siatki do ociepleń, oczko kwadrat 4x4, praktycznie wychodzi pył. Chcę to mieszać z miałem lub ekogroszkiem. W jakich proporcjach to mieszać? Czy ktoś już takie coś robił i jakie były efekty i czy po prostu warto w to się bawić? Dla mnie szkoda trocinę wyrzucić.