Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Mam pytanie: mam trocinę drobną, po cięciu drzewa na pile stołowej, dodatkowo chcę ją przesiewać przez bardzo drobne sito zrobione z siatki do ociepleń, oczko kwadrat 4x4, praktycznie wychodzi pył. Chcę to mieszać z miałem lub ekogroszkiem. W jakich proporcjach to mieszać? Czy ktoś już takie coś robił i jakie były efekty i czy po prostu warto w to się bawić? Dla mnie szkoda trocinę wyrzucić.

Wysusz i na początek daj trocin 20/80 miału.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

minertu wez no się wysil... nakrętki daj na dół a na góre śrubę z okragłym łbem- nie bedzie przytrzymywać popiołu i będzie lepiej spadać z palnika... tak wiem że tak łatwiej przykręcić..:D jaka średnica jest wierconych otworów? na jakiej zasadzie dobierałes rozstaw i średnice otworów??Nic nie wiemy jaka jest dmuchawa? jaki spreż? no .... i nie ma jak sprawdzić całości pod obciązeniem... ciepło jest..

minertu wez no się wysil... nakrętki daj na dół a na góre śrubę z okragłym łbem- nie bedzie przytrzymywać popiołu i będzie lepiej spadać z palnika... tak wiem że tak łatwiej przykręcić..:D jaka średnica jest wierconych otworów? na jakiej zasadzie dobierałes rozstaw i średnice otworów??Nic nie wiemy jaka jest dmuchawa? jaki spreż? no .... i nie ma jak sprawdzić całości pod obciązeniem... ciepło jest..

Nie da rady bo z dołu są tzw wąsy ,które zachodzą aby przytrzymać dyszę do korpusu podajnika.

Poza tym ja osobiście nie chciał bym tego odkręcać z okrągłym łbem :)

Popiołowi to nie przeszkadza.

Wszystko dobierałem eksperymentalnie od ilości otworów po ich średnicę.

Dmuchawa jest oryginalna jaką stosuje Ogniwo czyli DM32SF.

Pracowała (poprzednia dysza) w sezonie zimowym pod obciążeniem na eCoalu bez problemów.

Nie da rady bo z dołu są tzw wąsy ,które zachodzą aby przytrzymać dyszę do korpusu podajnika.

Poza tym ja osobiście nie chciał bym tego odkręcać z okrągłym łbem :)

Popiołowi to nie przeszkadza.

To może chociaż nakrętki kołpakowe?

Lub (dopasować) zeszlifować wystającą cześć śruby?

• 3 months później...

Witam

Panowie chciałem ostatecznie odpalić piec ogniwo eko plus 16 KW z sterownikiem ecoal, nie raz już pomogliście więc nie ukrywam że liczę jeszcze na ten jeden raz :) a to co mnie nęka :

- jak odpalić podłogówkę teraz w trybie auto wcale nie chodzi a na trybie ręcznym puszcza temp za wysoką taką jak ma na piecu ale to staram się regulować zaworem trojdroznym czy jakoś tak to się nazywa.

- druga sprawa czujnik temp wody mam przystawiony do samego baniaka wczoraj ustawilem temp minimum na wode chyba 35 stopni a w baniaku był ukrop

- trzecia sprawa może mi ktoś podać jakieś wstępne ustawienia w trybie auto co gdzie po koleji jak ustawić abym mógł od jakiś konkretnych ustawień zacząć dopasowanie do swoich 4 ścian,

- a i ostatnie chyba co to jest za jednostka CP podajnika czy coś takiego bo tam mam jakieś wysokie liczby w granicach 330 itp oraz jakie temp dla naszego pieca sa zalecane

jak ktoś miał by dobre serce i ma wolny wieczór prośba o podanie kontaktu tel do siebie w tedy w razie problemów lub pytań z chęcią się poradzę, bo niestety jak narazie do sieci mam dostęp tylko w pracy od 8 do 17 :/

• 2 weeks później...

CP podajnika to C zas Pracy Podajnika wylicza on przewidywaną datę zasypu.Wyzeruj go przyciskiem w prawo , zasyp do pełna jak się wypali na tyle aby zostało widoczne ok 5kg wpisz wyliczony czas w odpowiednią zakładkę.Jest ona widoczna w programie na PC lub w przeglądarce.

Czujnik CWU ma być umieszczony w kapilarze lub dobrze zaizolowany pod pianką w połowie bojlera.

Pompę podłogowa podłącz w gniazdo mieszającej.

Funkcje mieszającej zamień na podłogową w ustawieniach zaawansowanych.

Podłącz czujnik do pomiaru temp w miejsce t.zaw i ustaw temp.zadaną.

Temp wychodzącą na podłogę wyreguluj zaworem.

Podłącz czujniki zew i wew (musisz go aktywować w zaawansowanych),ustaw reg pracy kotła na pogodowy i podpal w piecu.

Edytowane przez minertu

Witam

Dzisiaj postanowiłem oczyścić piec przed sezonem grzewczym i moim oczom ukazał się taki obrazek....

http://imageshack.us/a/img99/2962/dsc7532.jpg

http://imageshack.us/a/img819/1165/dsc7533.jpg

http://imageshack.us/a/img255/4025/dsc7534.jpg

po oczyszczeniu wygląda to tak ...

http://imageshack.us/a/img202/6748/dsc7535o.jpg

http://imageshack.us/a/img99/3413/dsc7536o.jpg

Mam więc pytanie co to te białe plamy "naloty" i czy mam się już zacząć obawiać o szczelność pieca czy po prostu tak to wygląda po trzech sezonach grzewczych ?

pozdrawiam użytkowników forum i czekam na odpowiedź ...

sól ? opał suchy , smarowanie wapnem nie pogorszy jeszcze bardziej korozji ? piec najmniejszy jaki mogłem wziąć , co do palenia to rzeczywiście raczej poniżej 50C, ale nie było potrzeby ustawiania wyższej. Ponadto piec umożliwia ustawienie nawet na 42C wiec nie bardzo wiem co robić ? Ustawić powyżej 50C ?