minertu 10.06.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Mam pytanie: mam trocinę drobną, po cięciu drzewa na pile stołowej, dodatkowo chcę ją przesiewać przez bardzo drobne sito zrobione z siatki do ociepleń, oczko kwadrat 4x4, praktycznie wychodzi pył. Chcę to mieszać z miałem lub ekogroszkiem. W jakich proporcjach to mieszać? Czy ktoś już takie coś robił i jakie były efekty i czy po prostu warto w to się bawić? Dla mnie szkoda trocinę wyrzucić. Wysusz i na początek daj trocin 20/80 miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.06.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Tak na szybko nagrany filmik z mojego kotła.Nowa mniejsza dysza i nowy deflektor.Praca podczas rozpalania z wentylatorem 42%.Zobacz filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.06.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Przed rozpaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 24.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ładnie daje czadu, aż sobie rękę pobrudziłeś Do 15kw tyle samo otworów wiercisz? Czy każdy sam wierci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.06.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ładnie daje czadu, aż sobie rękę pobrudziłeś Do 15kw tyle samo otworów wiercisz? Czy każdy sam wierci? Jak ktoś zechce to może sobie sam wywiercić , Tyle ile mam nawierconych wystarcza na mój kocioł 24kW z zapotrzebowaniem ok 10-12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.06.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 minertu wez no się wysil... nakrętki daj na dół a na góre śrubę z okragłym łbem- nie bedzie przytrzymywać popiołu i będzie lepiej spadać z palnika... tak wiem że tak łatwiej przykręcić.. jaka średnica jest wierconych otworów? na jakiej zasadzie dobierałes rozstaw i średnice otworów??Nic nie wiemy jaka jest dmuchawa? jaki spreż? no .... i nie ma jak sprawdzić całości pod obciązeniem... ciepło jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.06.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ręce pobrudziłem jak składałem deflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.06.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 minertu wez no się wysil... nakrętki daj na dół a na góre śrubę z okragłym łbem- nie bedzie przytrzymywać popiołu i będzie lepiej spadać z palnika... tak wiem że tak łatwiej przykręcić.. jaka średnica jest wierconych otworów? na jakiej zasadzie dobierałes rozstaw i średnice otworów??Nic nie wiemy jaka jest dmuchawa? jaki spreż? no .... i nie ma jak sprawdzić całości pod obciązeniem... ciepło jest.. Nie da rady bo z dołu są tzw wąsy ,które zachodzą aby przytrzymać dyszę do korpusu podajnika. Poza tym ja osobiście nie chciał bym tego odkręcać z okrągłym łbem Popiołowi to nie przeszkadza. Wszystko dobierałem eksperymentalnie od ilości otworów po ich średnicę. Dmuchawa jest oryginalna jaką stosuje Ogniwo czyli DM32SF. Pracowała (poprzednia dysza) w sezonie zimowym pod obciążeniem na eCoalu bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Jak jutro znajdę czas to puszczę go na pełny gwizdek.Nie będę nagrywał ale udostępnię sterownik publicznie. Porobię fotki bo nie będę nagrywał godzinnego filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.06.2012 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Nie da rady bo z dołu są tzw wąsy ,które zachodzą aby przytrzymać dyszę do korpusu podajnika. Poza tym ja osobiście nie chciał bym tego odkręcać z okrągłym łbem Popiołowi to nie przeszkadza. To może chociaż nakrętki kołpakowe? Lub (dopasować) zeszlifować wystającą cześć śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.06.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Nie przesadzajcie,ta śruba łącznie z nakrętką wystaje zaledwie 1cm.W dyszy jest otwór 10mm z góry musi być nakrętka,można by dyszę gwintować ale to naprawdę jest bez znaczenia.W niczym te nakrętki nie przeszkadzają.U mnie już ich nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saimon21 27.09.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam Panowie chciałem ostatecznie odpalić piec ogniwo eko plus 16 KW z sterownikiem ecoal, nie raz już pomogliście więc nie ukrywam że liczę jeszcze na ten jeden raz a to co mnie nęka : - jak odpalić podłogówkę teraz w trybie auto wcale nie chodzi a na trybie ręcznym puszcza temp za wysoką taką jak ma na piecu ale to staram się regulować zaworem trojdroznym czy jakoś tak to się nazywa. - druga sprawa czujnik temp wody mam przystawiony do samego baniaka wczoraj ustawilem temp minimum na wode chyba 35 stopni a w baniaku był ukrop - trzecia sprawa może mi ktoś podać jakieś wstępne ustawienia w trybie auto co gdzie po koleji jak ustawić abym mógł od jakiś konkretnych ustawień zacząć dopasowanie do swoich 4 ścian, - a i ostatnie chyba co to jest za jednostka CP podajnika czy coś takiego bo tam mam jakieś wysokie liczby w granicach 330 itp oraz jakie temp dla naszego pieca sa zalecane jak ktoś miał by dobre serce i ma wolny wieczór prośba o podanie kontaktu tel do siebie w tedy w razie problemów lub pytań z chęcią się poradzę, bo niestety jak narazie do sieci mam dostęp tylko w pracy od 8 do 17 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) CP podajnika to C zas Pracy Podajnika wylicza on przewidywaną datę zasypu.Wyzeruj go przyciskiem w prawo , zasyp do pełna jak się wypali na tyle aby zostało widoczne ok 5kg wpisz wyliczony czas w odpowiednią zakładkę.Jest ona widoczna w programie na PC lub w przeglądarce.Czujnik CWU ma być umieszczony w kapilarze lub dobrze zaizolowany pod pianką w połowie bojlera.Pompę podłogowa podłącz w gniazdo mieszającej.Funkcje mieszającej zamień na podłogową w ustawieniach zaawansowanych.Podłącz czujnik do pomiaru temp w miejsce t.zaw i ustaw temp.zadaną.Temp wychodzącą na podłogę wyreguluj zaworem.Podłącz czujniki zew i wew (musisz go aktywować w zaawansowanych),ustaw reg pracy kotła na pogodowy i podpal w piecu. Edytowane 5 Października 2012 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 09.10.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 WitamDzisiaj postanowiłem oczyścić piec przed sezonem grzewczym i moim oczom ukazał się taki obrazek.... http://imageshack.us/a/img99/2962/dsc7532.jpg http://imageshack.us/a/img819/1165/dsc7533.jpg http://imageshack.us/a/img255/4025/dsc7534.jpg po oczyszczeniu wygląda to tak ... http://imageshack.us/a/img202/6748/dsc7535o.jpg http://imageshack.us/a/img99/3413/dsc7536o.jpg Mam więc pytanie co to te białe plamy "naloty" i czy mam się już zacząć obawiać o szczelność pieca czy po prostu tak to wygląda po trzech sezonach grzewczych ? pozdrawiam użytkowników forum i czekam na odpowiedź ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 wygląda na sól ale głowy bym nie dał.Proponuje zrobić miksturę z wapna takie mleczko i po oczyszczeniu wysmarować tym blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saimon21 09.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 może mokry opał ? albo żadko czyszczone i chemia zrobiła swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 przedewszystkim siarka + przewymiarowany kocioł i palenie na niskich temperaturach pnizej 50C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy30 09.10.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Zamontowałem organicznik ciągu kominowego z powodu częstych silnych wiatrów. Pytanie jaki ciąg komina ustawić dla EKO 25 kW? Obecnie mam ustawione 20 kPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.10.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ja mam ustawione na 10 Pa i uważm, że nie ma potrzeby ustawiać większego.Jak byś chaiał jakieś drewno palić na ruszcie, to możesz dać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 09.10.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 sól ? opał suchy , smarowanie wapnem nie pogorszy jeszcze bardziej korozji ? piec najmniejszy jaki mogłem wziąć , co do palenia to rzeczywiście raczej poniżej 50C, ale nie było potrzeby ustawiania wyższej. Ponadto piec umożliwia ustawienie nawet na 42C wiec nie bardzo wiem co robić ? Ustawić powyżej 50C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts