karoka65 30.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 RSa bym sobie już odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 30.08.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 RSa bym sobie już odpuścił.Wszystko zależy kiedy kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 07.09.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam. W niedługiej przyszłości zamierzam zakupić kocioł z palnikiem II generacji + sterownik eCoal. Proszę o radę w jaki sposób przygotować kotłownię aby w pełni wykorzystać możliwości takiego zestawu. W domu będę miał ogrzewanie podłogowe prawie na całym dole a na poddaszu tylko w łazience. Jestem na etapie instalacji elektrycznej i hydraulicznej. Z tego co się orientuję do to w zestaw zawiera czujniki temperatury zewnętrznej i wewnętrznej ale nie wiem gzie się je umieszcza. Podciągnąłem też skrętkę do internetu. Proszę o wszelkie pomocne informację. W poniedziałek wchodzą tynkarze. Witam ponownie Mam jeszcze jedną prośbę. Do swojej kotłowni zamierzam wstawić kociołek 11 kw i podłączyć zestaw solarny do CWU ze wspomaganiem CO. Coś takiego: http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-prozniowymi/zestaw-solarny-hewalex-5-ksr10-integra400.html Czy taki zestaw da się połączyć z kotłem RBR EKO... i sterować całością poprzez eCoal? Na stronie Hewalexa znalazłem taki schemat. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam ponownie Mam jeszcze jedną prośbę. Do swojej kotłowni zamierzam wstawić kociołek 11 kw i podłączyć zestaw solarny do CWU ze wspomaganiem CO. Coś takiego: http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-prozniowymi/zestaw-solarny-hewalex-5-ksr10-integra400.html Czy taki zestaw da się połączyć z kotłem RBR EKO... i sterować całością poprzez eCoal? Na stronie Hewalexa znalazłem taki schemat. Co o tym sądzicie? [ATTACH=CONFIG]210780[/ATTACH]A widziałeś mój schemat jak to jest u mnie? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6006696&viewfull=1#post6006696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.09.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam ponownie Mam jeszcze jedną prośbę. Do swojej kotłowni zamierzam wstawić kociołek 11 kw i podłączyć zestaw solarny do CWU ze wspomaganiem CO. Coś takiego: http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-prozniowymi/zestaw-solarny-hewalex-5-ksr10-integra400.html Czy taki zestaw da się połączyć z kotłem RBR EKO... i sterować całością poprzez eCoal? Na stronie Hewalexa znalazłem taki schemat. Co o tym sądzicie? [ATTACH=CONFIG]210780[/ATTACH] Zapomnij o wspomaganiu.... mam 3 panele próżniowe ( firma watt)+400l zasobnik ,w lato do cwu spokojnie daje radę, ale do wspomaganie to wiesz.... wspomaga TYLKO sprzedającym solary będziesz miał albo ciepłą wodę w kranie a zimno w domu lub ciepło w domu a zimną CWU na plus to działa że w sezonie grzewczym pazdziernik listopad...marzec-kwiecien (czyli jak jeszcze jest zimno na dworze i palimy jeszcze w kotle, to solary grzeja zasobnik do ok 40-45 st i kocioł nie musi grzac cwu-a jak juz grzeje to tylko kilka stopni ! acha zapomni o grzaniu solarami listopad-luty !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.09.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Zapomnij o wspomaganiu.... mam 3 panele próżniowe ( firma watt)+400l zasobnik ,w lato do cwu spokojnie daje radę, ale do wspomaganie to wiesz.... wspomaga TYLKO sprzedającym solary będziesz miał albo ciepłą wodę w kranie a zimno w domu lub ciepło w domu a zimną CWU na plus to działa że w sezonie grzewczym pazdziernik listopad...marzec-kwiecien (czyli jak jeszcze jest zimno na dworze i palimy jeszcze w kotle, to solary grzeja zasobnik do ok 40-45 st i kocioł nie musi grzac cwu-a jak juz grzeje to tylko kilka stopni ! acha zapomni o grzaniu solarami listopad-luty !!Prawdę piszesz. Teraz bym tego nie założył. Widzi mi się że teraz bym poszedł w ogniwa fotowoltaiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.09.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Prawdę piszesz. Teraz bym tego nie założył. Widzi mi się że teraz bym poszedł w ogniwa fotowoltaiczne. Oszalałeś?? własnie jestem po rozmowie z właścicielem firmy co zakładają fotowolwanikę 2Kw na chatę to ok 10 paneli i koszt 25tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jeszcze trochę ci brakuje w tej kotłowniPrócz ogniw na nockę dołoż wiatraka, do wiatraka podepnij pompę ciepła, a do gotowania podciągnij gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.09.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Oszalałeś?? własnie jestem po rozmowie z właścicielem firmy co zakładają fotowolwanikę 2Kw na chatę to ok 10 paneli i koszt 25tys zł Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.09.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Potwierdzam A co Ty dziś tak pokojowo nastawiony jestes że ze wszystkim się zgadzasz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.09.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jeszcze trochę ci brakuje w tej kotłowni Prócz ogniw na nockę dołoż wiatraka, do wiatraka podepnij pompę ciepła, a do gotowania podciągnij gaz.Jeszcze nie skończyłem rozwijać swojej instalacji i niektóre twoje rozwiązania są w trakcie realizacji ale brak czasu nie pozwala na zakończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.09.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 A co Ty dziś tak pokojowo nastawiony jestes że ze wszystkim się zgadzasz???? Bo browar mi już nosem wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 07.09.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Zapomnij o wspomaganiu.... mam 3 panele próżniowe ( firma watt)+400l zasobnik ,w lato do cwu spokojnie daje radę, ale do wspomaganie to wiesz.... wspomaga TYLKO sprzedającym solary będziesz miał albo ciepłą wodę w kranie a zimno w domu lub ciepło w domu a zimną CWU na plus to działa że w sezonie grzewczym pazdziernik listopad...marzec-kwiecien (czyli jak jeszcze jest zimno na dworze i palimy jeszcze w kotle, to solary grzeja zasobnik do ok 40-45 st i kocioł nie musi grzac cwu-a jak juz grzeje to tylko kilka stopni ! acha zapomni o grzaniu solarami listopad-luty !! Już umowę podpisałem:bash: Ale u mnie będzie 5 paneli próżniowych to nie będzie tak źle:wiggle: Dziękuję wszystkim za opinię. zbigmaz01 będę kierował się Twoim schematem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mark3k 08.09.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Przy pięciu panelach w lecie wszystko Ci się ugotuje aż para w gwizdek poleci. Chyba, że masz basen do ogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 08.09.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Przy pięciu panelach w lecie wszystko Ci się ugotuje aż para w gwizdek poleci. Chyba, że masz basen do ogrzania. A może montuje jakiś podobny do mojego bufor?Skoro umowa podpisana to nie jakaś złota rączka to zakłada i chyba wie co robi i wie jaka jest wydajność przy max słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.09.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Przy pięciu panelach w lecie wszystko Ci się ugotuje aż para w gwizdek poleci. Chyba, że masz basen do ogrzania. A co mu sie zagotuje?? glikol przejdzie w stan stagnacji i tyle...swoją drogą zastanowiłbym się mocno...i np powiedział że brakło mi $$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 08.09.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 A co mu sie zagotuje?? glikol przejdzie w stan stagnacji i tyle...swoją drogą zastanowiłbym się mocno...i np powiedział że brakło mi $$ Glikol może osiągać temp. powyżej 100*C i jak to będzie gdy przez kilka (kilkanaście) dni będzie słoneczna pogoda? Nadąży ze zużyciem CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mark3k 08.09.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Nie o glikol mi chodzi, ale o wodę w zasobniku CWU. Co zrobić z nadmiarem ciepła z kolektorów. Kolega ma podłączony basen (zakryty) i w ciepłe dni (gorące) do basenu przykro wejść - za ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mark3k 08.09.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 A co mu sie zagotuje?? glikol przejdzie w stan stagnacji i tyle...swoją drogą zastanowiłbym się mocno...i np powiedział że brakło mi $$ Akurat z $$ nie ma problemu Przy 3 osobach montowanie solarów jest bezsensowne, chyba tylko po ta aby sąsiedzi widzieli i jeszcze aby być mocno 'EKO":lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.09.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Nie o glikol mi chodzi, ale o wodę w zasobniku CWU. Co zrobić z nadmiarem ciepła z kolektorów. Kolega ma podłączony basen (zakryty) i w ciepłe dni (gorące) do basenu przykro wejść - za ciepła woda. Looknij... http://www.e-dach.pl/a/3119,rolety-na-kolektory-sloneczne1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts