Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Gość mark3k
Nie o glikol mi chodzi, ale o wodę w zasobniku CWU. Co zrobić z nadmiarem ciepła z kolektorów. Kolega ma podłączony basen (zakryty) i w ciepłe dni (gorące) do basenu przykro wejść - za ciepła woda.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mark3k
A co mu sie zagotuje?? glikol przejdzie w stan stagnacji i tyle...swoją drogą zastanowiłbym się mocno...i np powiedział że brakło mi $$ :)

Akurat z $$ nie ma problemu :yes:

Przy 3 osobach montowanie solarów jest bezsensowne, chyba tylko po ta aby sąsiedzi widzieli :D i jeszcze aby być mocno 'EKO":lol2:

Tak jak wcześniej pisałem, teraz bym poszedł w ogniwa. Zawsze zimą bym coś z tego miał a z tego ? Tej zimy jak miałem z 5 dni słonecznych po 2godz to wystarczyło na rozgrzanie rur :)

A tak grzałka i aku. Dogrzewanie i oświetlenie.

Gość mark3k

O tym systemie wiem doskonale od kilku lat. Jednak, aby był pełen komfort musi być sterowanie żaluzjami automatyczne.

To jeszcze bardziej podraża koszty uzyskania CWU i dodatkowo traci sens stosowania solarów.

Chyba, że w domu min 5 osób no to ...... chyba ma sens.

Dla mnie na chwilę obecna tylko ogrzewanie CWU w okresie letnim gazem.

Może kiedyś ogniwa fotovoltanicze, ale chinole muszą zejść z ceny :bash:

Edytowane przez mark3k

O tym systemie wiem doskonale od kilku lat. Jednak, aby był pełen komfort musi być sterowanie żaluzjami automatyczne.

To jeszcze bardziej podraża koszty uzyskania CWU i dodatkowo traci sens stosowania solarów.

Chyba, że w domu min 5 osób no to ...... chyba ma sens.

Dla mnie na chwilę obecna tylko ogrzewanie CWU w okresie letnim gazem.

Może kiedyś ogniwa fotovoltanicze, ale chinole muszą zejść z ceny :bash:

Jak zakupisz w chinach cały kontener to wychodzi bardzo tanio, tylko co z resztą? Komu to opchniesz?

Gość mark3k
Jak zakupisz w chinach cały kontener to wychodzi bardzo tanio, tylko co z resztą? Komu to opchniesz?

Dobre. Może na forum nazbieramy chętnych na kontener?

Ale pomysł dobry ...... i po taniości będzie...... :lol2::wave:

Zbyszek, mieszkamy blisko siebie, jeśli będę miał kłopot z kociołkiem, to podjadę do Ciebie po poradę, a i zapraszam na browarka, gdy będziesz w okolicy.

Edytowane przez mark3k

Dobre. Może na forum nazbieramy chętnych na kontener?

Ale pomysł dobry ...... i po taniości będzie...... :lol2::wave:

Zbyszek, mieszkamy blisko siebie, jeśli będę miał kłopot z kociołkiem, to podjadę do Ciebie po poradę, a i zapraszam na browarka, gdy będziesz w okolicy.

Jak będę jechał na browara do Jesenika to pewnie wstąpię :)

• 4 months później...
Mam problem. Od ponad 2 miesięcy notorycznie zawiesza mi się opał w zasobniku . Dzieje się to każdorazowo po zasypie. Kilkukrotnie opróżniałem zbiornik i nic nie znalazłem. Zastanawiam się czy przyczyna nie leży w "chropowatości" wewnątrz. Powstaje ona wiadomo - kilka worków wilgotnego węgla na wiosnę i już jest. To mój 5 sezon.

Mam problem. Od ponad 2 miesięcy notorycznie zawiesza mi się opał w zasobniku . Dzieje się to każdorazowo po zasypie. Kilkukrotnie opróżniałem zbiornik i nic nie znalazłem. Zastanawiam się czy przyczyna nie leży w "chropowatości" wewnątrz. Powstaje ona wiadomo - kilka worków wilgotnego węgla na wiosnę i już jest. To mój 5 sezon.

może ślimak krzywo jest ?

Mam problem. Od ponad 2 miesięcy notorycznie zawiesza mi się opał w zasobniku . D To mój 5 sezon.

Ja mam to samo - dopóki kupowałem węgiel luzem ( 4 sezony) w lato i przesuszałem do zimy nie było problemów. W tym roku skusiłem się na węgiel w workach na palecie ( wygoda niesamowita i czysto ) , niestety zaczęły się notoryczne problemy z zawieszaniem się węgla w podajniku. Sypię już tylko po 20 kilo - bo mniej wywalania przez rewizję jak się zawiesi. Stukanie łomem czy czymś innym w zasobniku nic nie daje. Zaobserwowałem przy tym ciekawą rzecz przy okazji, że jak węgiel jest zawieszony - nie cofa mi dymu do podajnika .

Ja mam to samo - dopóki kupowałem węgiel luzem ( 4 sezony) w lato i przesuszałem do zimy nie było problemów. W tym roku skusiłem się na węgiel w workach na palecie ( wygoda niesamowita i czysto ) , niestety zaczęły się notoryczne problemy z zawieszaniem się węgla w podajniku. Sypię już tylko po 20 kilo - bo mniej wywalania przez rewizję jak się zawiesi. Stukanie łomem czy czymś innym w zasobniku nic nie daje. Zaobserwowałem przy tym ciekawą rzecz przy okazji, że jak węgiel jest zawieszony - nie cofa mi dymu do podajnika .

tak jakby kiepski opał tz dużo miału dlatego dym nie przechodzi, mam niby dopiero 2 sezon ale nie miałem zerwana zawleczki pomijając niespodzianki w workach, 2 razy mi zerwało w tam tym roku właśnie przez miał i dotego dosyć mokry eko, pomogło otwieranie worków przed wsypaniem kilka dni w cieplym pomieszczeniu wtedy trochę woda odparowywała, teraz kupuje droższy okolo 870 zł tona i jest miodzio

Potwierdzam - zdeterminowany ciągłym gaszeniem pieca wywaliłem wszystko z podajnika i nazbierałem całe wiaderko mokrego miału który zabija na końcu zsyp powodując przy tym brak cofki dymu. Węgiel kupiłem w workach na palecie - miało być wygodnie a jest do bani. Przyjdzie teraz mi bawić się w przesypywanie i suszenie węgla - a została mi jeszcze 1 tona do zutylizowania .

grubość około 3cm

Dziękuje.

Będę miał dostęp przez jakiś czas do kotła Ogniwo EKO Plus 25 kW. Chcę zmierzyć się osobiście z jego nadmierną "produkcją pyło-sadzy".

Widziałem na własne oczy, te osiadające na ściankach komory spalania zabrudzenia, więc spróbuje wdrożyć to czego się do tej pory nauczyłem.

Kocioł zainstalowany w budynku w miarę dobrze ocieplonym (10 cm wełny), powierzchnia około 150 m2.

Dziękuje.

Będę miał dostęp przez jakiś czas do kotła Ogniwo EKO Plus 25 kW. Chcę zmierzyć się osobiście z jego nadmierną "produkcją pyło-sadzy".

Widziałem na własne oczy, te osiadające na ściankach komory spalania zabrudzenia, więc spróbuje wdrożyć to czego się do tej pory nauczyłem.

Kocioł zainstalowany w budynku w miarę dobrze ocieplonym (10 cm wełny), powierzchnia około 150 m2.

Pobaw się palnikiem. Zaskakujące efekty przynosi :) .Ja tez mam piec o wiele za duży :( po założeniu wentylacji mechanicznej max będę miał zapotrzebowanie 7,5kw :( .

Będziesz testował 25ke dla zaspokojenia ciekawości??

,,,, Będziesz testował 25ke dla zaspokojenia ciekawości??

Raczej dla sprawdzenia samego siebie i by potwierdzić praktycznie na innym kotle moje mgliste wyobrażenia w temacie przemiany energii chemicznej w cieplną.

Pobaw się palnikiem. Zaskakujące efekty przynosi ,,,,

To zostawię na sam koniec, bo to już jest sprawdzone i przetestowane przez pasjonatów zajmujących się tuningiem kotłów malej mocy, np. wersja w84u.